ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Vălenii de Munte [PH]
ÎNSCRIS: 05.03.16
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
MAY-2001
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Cuzco al incașilor

TIPĂREȘTE

In Cuzco se ajunge din Lima (AeroPeru) cursa charter

Cuzco a nascut Marele Imperiu al Incasilor. Incasii au realizat civilizatia continentului american care rivalizeaza cu succes ceea ce au creat romanii in Europa. Un imperiu vast strabatut de peste 4000 km de drumuri depasind uneori altitudini de peste 4000 m. Cu cetati considerate inexpugnabile, cu arhitecturi impresionante si realizari care depasesc intelegerea umana. Si totul realizat in cursul a circa 300 de ani. Principala lor arhitectura este cea megalitica cu blocuri de piatra ajungand la 800 tone cuprinse in zidaria cetatilor. Cuzco este reprezentat sub forma unei pume, animal reprezentativ alaturi de condor in mitica indienilor sud-americani.

Venind in Cuzco (3.400 m.) de la altitudini mai joase, esti sfatuit sa iti incepi calatoria cu ceai de frunze coca (bautura traditionala) pentru o mai rapida adaptare altitudinii. Restaurantele sunt bune, accesibile iar berea locala (quscuena) este buna si completeaza bine friptura de "guineea pig" (cobai de casa). Turistilor li se ofera spectacole folclorice superbe; instrumentul muzical national este naiul.

Constructiile au in majoritate baza originala, cea construita de incasi - in urma cu 6-700 ani- din blocuri mari de piatra bine slefuite. In majoritate au fost supraetajate de catre spanioli cu zidarie care, in prezent, a fost inlocuita de materiale moderne. Cucerirea spaniola aici a fost extrem de dura. Se vorbeste de Marele Templu - Coricancha- placat in intregime cu aur masiv jefuit de aur si transformat in catedrala catolica. Mai are si acum ziduri din blocuri de piatra enorme, minutios slefuite si care reflecta lumina soarelui.

In jurul catedralei spaniolii au creat o piata impozanta, Plaza de Armas, pentru a putea da posibilitatea armatei sa controleze multimea. Sunt strazi unde blocurile vechi de piatra sunt atat de atent prelucrate incat au uneori chiar si 12 laturi pentru a se asambla unele in altele ca intr-un joc de puzzle si atat de bine plasate incat aproape nu se vad imbinarile (asemanatoare celor din piramidele din Egipt).

Pomeneam de asemanarea orasului cu trupul unei pume. Capul si gura cu dinti ai animaluluii ar reprezenta cetatea Sasqayhuaman. Enorma, grea, care da sentimentul ca se ridica direct din roca terenului. O cetate pe care spaniolii conquistadori nu au reusit sa o darame. Este o constructie inumana, de pe o alta planeta cu o alta gravitatie si cu alte fiinte inteligente. Elementele arheologice ce mai pot fi gasite in jur pot spune povesti incredibile despre ea si aparatorii ei.

Despre o alta constructie absolut uimitoare -Olliantatambo- pot scrie numai in urma solicitarilor deaoarece este prea mult de spus.


[fb]
---
Trimis de alex01 in 05.03.16 22:29:19
Validat / Publicat: 06.03.16 00:41:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2304 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alex01); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Soclu original incas folosit pentru o constructie moderna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

irinad
[06.03.16 07:43:08]
»

@alex01 - Primul vot pentru o destinaţie nu chiar la îndemâna oricui. Însă, câteva fotografii ar fi fost foarte potrivite pentru a completa vizual ceea ce ai scris!

mprofeanu
[06.03.16 12:43:16]
»

@alex01 - Felicitări pentru review! Ai fost într-o zonă foarte îndepărtată și prin acest articol mi-ai trezit curozitatea. Poți să mai scrii și să dai și alte detalii. Cum ai ajuns acolo? Ai fost pe cont propriu sau organizat? Ce ai mai văzut? ... Mulțumesc oricum.

alex01AUTOR REVIEW
[06.03.16 13:31:33]
»

@mprofeanu -

Excursie studii Hofstra University (Long Island, N. Y unde am fost afiliat). Machu Picchu, Chan Chan, Sipan, Pisac, s. a. Cu un obiectiv orientat spre arheologie, etnografie. Locuri indescriptibil de frumoase si captivante.

O "tehnologie" de neinteles. Interventia asupra pietrei, transporturi, punerea in opera a constructiilor, captari ape, prevederea cutremurelor, observatii astronomice, samanism, etc. Insasi mitologia lor isi poate gasi motivatii si corespondente in realitatea prezenta. De multe ori site-urile apartin civilizatiilor preincase.

Pacat ca o asemenea comoara nu este la indemana studentilor si specialistilor romani.

Se mai pot adauga: Nazca, Chachapoya (oamenii norilor), Iquitos (Amazonia) si la doi pasi Tiahwanako (Bolivia); precum si fiecare centimetru patrat din regiune.

Ghidul a fost angajat de Universitate.

fogliaseca
[02.11.20 00:50:38]
»

Frumos povestit! Incasii aveau o retea de drumuri chiar de 16.000 km, iar roamanii de 40.000 > aici le-ai incurcat putin!   Si la fel de intereant e ca ei nu au cunoscut roata pana la sosirea spaniolilor!

[...]

alex01AUTOR REVIEW
[03.11.20 17:46:22]
»

As dori ca fiecare calator -cu piciorul sau gandul- sa aibe minunata experienta pe care am avut-o eu, ca persoana. Am fost in Peru -Cuzco in anul 2000 si curand dupa aceea am scris -la ECOU- si cateva din experientele avute. Scopul calatoriei nu a fost de relaxare ci unul cu tenta stiintifica. Oricum, Cuzco nu era un oras ca oricare altul dar nu te puteai astepta la aventuri adrenalinice decat daca le cautai cu tot dinadinsul. Altminteri era un oras cu mult praf istoric, misterios, si cu multe semne de intrebare pe care, impreuna cu grupul in care eram, incercam sa le deslusim.

Constat, din cele ce s-au mai publicat ulterior, ca dupa 20 de ani locul a pierdut mult si a castigat mult. A devenit un oras -si zona- destinate si relaxarii, si consumului de adrenalina si... altele. Complet altceva, cu o dinamica aparte si care poate captiva dorinta oricui de a le cerceta si cunoaste. Dar, intotdeauna te va subjuga cu undele junglei apropiate, cu tirolienele instalate, meniurile neobisnuite, luminile noi ale noptilor negre cu cerul sudic instelat la refuz si cu oamenii de acolo care nu au habar ce miracol uman traiesc.

Daca puteti, nu pierdeti aceasta ocazie unica.

Va invidiez tineretea, posibilitatile si dorintele voastre.

Alex01

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alex01, irinad, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea de scaun a apusului imperiu Inca:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.034386157989502 sec
    ecranul dvs: 1 x 1