ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2016
    DURATA: 20 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    CUSCO – Centrul Universului, Buricul Pamantului

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Cusco este capitala turismului peruan. De aici pornesc cele mai importante circuite prin Peru si anume: Inca Trail si Inca Jungle Trail care au ca punct culminant vizita la celebrul Macchu Picchu. Tot de aici se porneste si catre Rainbow Mountain (Muntele Curcubeu) spre siturile din Valea Sacra, spre Ollantaytambo, spre Salinas si spre jungla Amazonului si multe, multe altele, nu v-ar ajunge nici o luna intreaga ca sa le parcurgeti pe toate! Este uimitor ce concentratie de arheologie, mistere, peisaje, sporturi extreme si istorie exista in aceasta zona magica! Dar haideti sa va povestesc putin despre “Centrul universului” asa cum l-am vazut noi in putinul timp avut la dispozitie, mai precis o seara si apoi, la finalul excursiei, o zi intreaga.

    Cusco era considerat de incasi centrul universului si nu era un oras comun ci un loc de cult, pelerinaj si introspectie. Aici erau o multime de temple dedicate zeilor, palate semete si locuri unde oamenii mergeau in pelerinaj pentru a-si afla viitorul transmis lor de preotii care faceau predictii. Acest oras, “centru al universului” era plin pana la refuz cu obiecte pretioase iar zidurile cladirilor sale erau acoperite cu placi din aur masiv care straluceau orbitor in bataia soarelui.

    Se lasa seara peste oras. Iesim val-vartej din hotel si purcedem pe strazile frumos luminate si pline de masini. Nu stiam nimic despre Cusco asa ca am fost extrem de surprinsi de frumusetea si aerul sau boem unde istoria milenara se impleteste cu prezentul intr-un mod armonios.

    Trecem pe langa o biserica construita exact peste ruinele unei constructii Inca. Zidurile perfect slefuite de mareata civilizatie folosesc acum drept fundatie pentru aceasta biserica-manastire frumos luminata si plasata langa o peluza de un verde proaspat.

    CONVENTO SANTO DOMINGO

    A fost construita direct pe zidurile Qurikancha – Templul Soarelui. Drept pedeapsa pentru acest sacrilegiu, in 1950 manastirea este grav afectata de un cutremur si in acest fel ies la lumina zidurile antice de la temelia ei. Aceste ziduri construite fara mortar printr-o metoda de slefuire perfecta, total necunoscuta in zilele noastre, par a fi vesnice. Ele nu au fost afectate absolut deloc de respectivul cutremur. Aceste ziduri indestructibile au fost pe vremea imperiului Inca, acoperite cu placi de aur masiv, iar templul pe care il sustineau era plin de obiecte de o valoare inestimabila jefuite, desigur, de conchistadori.

    Cronicarul spaniol Cieza de Leon scria in legatura cu acest templu ca ar fi avut in curte, in loc de pamant, nisip de aur pisat marunt. Nenumarate reproduceri din aur masiv ale plantei de porumb “cresteau” din nisipul de aur, iar printre stiuletii pretiosi “pasteau” 20 de lame din aur masiv alaturi de puii lor, atent pazite de pastori din aur masiv si ei. Oale si recipiente din aur masiv si argint pline cu pietre pretioase de toate culorile iti impiedicau trecerea spre altarele templului. Putem doar sa ne imaginam ce cantitati de obiecte pretioase au fost furate de aici dar cel mai dureros este ca dupa ce au terminat de luat tot din temple si oras jefuitorii spanioli s-au straduit puternic sa le si distruga pentru a nu mai ramane nici praful din ele. Din fericire, dupa cum va spuneam, zidurile Inca sunt atat de puternice si de greu de distrus incat nemernicii s-au lasat pagubasi. Au preferat sa cladeasca pe ele lacasurile lor de cult si in acest fel am apucat sa aflam si noi de existenta acestei civilizatii incredibile. Unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei, Francisco Pizarro se lauda la un moment dat ca dupa ce a jefuit si a pradat tot ce a apucat, a ars milioane de documente pretioase ale incasilor, a distrus cu armatele sale mii de orase si temple, iar apoi, ruinele ramase le-a ingropat cu pietre si pamant pentru a nu mai fi niciodata descoperite. Ma gandesc cate oare mai zac ingropate si pierdute in negura uitarii.

    Cu inima trista purcedem mai departe la plimbarea noastra prin oras. Trecem pe langa tribunalul frumos luminat si nu departe de el, patrundem in centrul istoric care ne lasa pe toti cu gurile cascate chiar si pe intuneric. Ne declaram cu totii fani Cusco si daca ar fi sa alegem un loc unde ne-ar placea sa traim in Peru, acesta ar fi locul.

    PLAZA DE ARMAS

    Centrul este o piata circulara pe ale carei laturi sunt puzderie de restaurante cu balcoane din lemn frumos sculptate. Ratacim printre arcade si nu ne mai saturam de ele. In mijloc troneaza o fantana arteziana ce are ca personaj principal statuia unui imparat Inca ce priveste spre situl sacru de la Sacsayhuaman. Undeva, pe alta latura troneaza o catedrala impozanta Basilica de la Virgen de la Asuncion.

    Din piata centrala pornesc mici stradute catre toate directiile. Apucam la intamplare pe una dintre ele. Este plina de magazine cu souveniruri colorate. Observam ca si aceste cladiri sunt construite direct pe zidurile provenind din imperiul Inca. Eu nici acum nu contenesc sa ma minunez de rezistenta acestor ziduri si de tehnica de constructie fara mortar. Ele rezista de mii de ani in timp ce cladirile de deasupra lor se schimba mereu. Imi place sa le ating cu palma si sa simt vibratia vechilor incasi.

    Colegii mei de tura nocturna sunt mai pragmatici si se apuca serios de cumparaturi. Ei bine, desi suntem in inima celui mai frumos si mai cosmopolit oras din Peru, aici gasim cele mai bune preturi la orice produse ne intereseaza. Preturile se negociaza dupa celebrul model “negociaza fiecare cum poate! ”. Am cumparat pulovere frumoase din alpaca la 25-30 soles (1 dolar=3.3 soles), caciuli din alpaca la 5-8 soles, tricouri cu diverse desene 10-15 soles. Lista poate continua si credeti-ma este extrem de lunga dar ce va pot spune este ca in general totul a fost ieftin si bun. Te poti plimba multe ore pe stradutele din centrul orasului. Esti imbiat din toate partile ba de vanzatoare de prostioare colorate, ba de angajatii unor restaurante, ba de saloane de masaj.

    Ni s-a facut foame asa ca am ales la intamplare un restaurant pe nume CHOLOS GRILL. Pe mese trona berea locala in toate cele 4 variante ale sale: blonda, bruna, rosie si nefiltrata. Mancarea a fost buna, preturile acceptabile si locul prietenos.

    La Cusco am ajuns si in ultima zi de vacanta in Peru. Acest oras are un aer foarte special si are darul de a te incarca cu energie pozitiva. Pur si simplu ne-am simtit mai fericiti aici. Am avut o zi libera sa facem ce vrem noi si am ales sa vizitam 4 dintre siturile arheologice din vecinatate. Dar despre asta va voi povesti la timpul potrivit. Deocamdata ne pregatim pentru cele mai tari aventuri care vor incepe de maine incolo. Vom porni 3 zile pe circuitul Inca Jungle Trail unde vom avea parte de sporturi extreme. Circuitul de 3 zile de foc va culmina cu vizita la celebrul Macchu Picchu. Stati sa vedeti!

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul film:

    https://www.youtube.com/watch?v=t4jV5Z8gZ84

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 20.12.16 07:21:59
    Validat / Publicat: 20.12.16 09:15:40
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD

    VIZUALIZĂRI: 2251 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P10 Regele inca pe timp de zi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [20.12.16 09:13:43]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Cetatea de scaun a apusului imperiu Inca, CUZCO [CUSCO]" (deja existentă pe sait)

    -

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    Carmen Ion
    [20.12.16 11:14:01]
    »

    @buterfly: Extraordinare experienţe ai avut în Peru! Incaşii rămân un mare mister şi acum. Cum au ridicat ei acele ziduri indestructibile? Nimeni nu ştie... Cunoaştem în schimb distrugerile provocate de conchistadori, dar şi pe acelea numai parţial şi din relatări deloc imparţiale.

    Vorba ta: câte oare alte şi alte comori incaşe de o valoare inestimabilă zac îngropate şi pierdute în negura uitării?

    Felicitări pentru articol şi pentru întreaga serie Peru!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.12.16 12:12:38]
    »

    @webmasterX: Multumesc webmaster!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [20.12.16 12:23:28]
    »

    @Carmen Ion: multumesc pentru vizita si aprecieri!

    Intr-o buna zi istoria adevarata va iesi la lumina! Sper sa apucam si noi ziua aceea!

    Dana2008
    [21.12.16 14:18:19]
    »

    Abia aștept aventura din Amazon!!!

    Felicitări pentru articol și destinație!

    Spor la scris, că cititorii așteaptă nerăbdători.

    Până una alta, sărbători fericite și inspirație!

    Te pup!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [27.12.16 09:16:43]
    »

    @Dana2008: multumesc pentru Vizita si aprecieri! Vine si continuarea articolelor dupa sarbatori! Sarbatori fericite si un an Nou plin de calatorii fantastice si tie!

    adri-nico
    [27.03.17 12:24:07]
    »

    Am ajuns si aici. (ti-am promis ca o sa citesc tot serialul).

    Daca preturile din oras erau asa de ieftine, cum erau la tarabele de pe marginea drumului? Mai mici sau mai mari?

    Imi place mult poza aia cu doamnele si oaia pe scari. Cred ca lighioana era vie, adusa pozat?

    Palariile alea erau pe post de pernite sau umbrele? Sau si una si alta?

    fogliaseca
    [02.11.20 00:44:33]
    »

    Este greu de imaginat ca incasii au ridicat toate acele cetatii fara sa cunoasca roata.

    Am fost si eu 8 zile in Peru si am vizitat mai multe locatii. E o tara extraordinara!

    https://turisminternational.com/category /america-de-sud-si-centrala/peru/cuzco/

    https://turisminternational.com/category /america-de-sud-si-centrala/peru /machu-picchu/

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, buterfly*, fogliaseca
    Alte impresii din această RUBRICĂCetatea de scaun a apusului imperiu Inca:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051488876342773 sec
    ecranul dvs: 1 x 1