GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Orologiul de la Notre Dame de Strassbourg
![](/images/printer_off_32.png)
Dupa o zi minunata petrecuta pe Drumului Vinului, inainte de a porni catre Paris, drum care in mod normal nu trebuia sa treaca cu mult peste cinci ore, am hotarat ca mai intai sa ne oprim la Strassboug pentru un scurt tur al orasului.
Tot la sugestia Veronicai am ales sa parcam masina intr-o parcare subterana chiar in vecinatatea catedralei Notre Dame de Strassbourg, parcarea Gutenberg. Cand am iesit la suprafata, am fost brusc cuprinsi de o mare de oameni care se plimbau, admirau vitrinele, ascultau muzica strazii sau se rasfatau cu diverse dulciuri si castane prajite.
O adevarata atmosfera de sarbatori de iarna, desi eram la inceput de octombrie! Cand ne-am apropiat de magazinele insiruite de o parte si de alta a aleii care ducea catre Piata Gutenberg in care se afla Catedrala, ne-am convins ca nu era doar o impresie, magazinele chiar vindeau decoratiuni de Craciun.
Pentru ca in timpul pe care il aveam la dispozitie nu puteam decat sa vizitam catedrala, ne-am indreptat direct catre aceasta. Spre mirarea si supararea noastra, am vazuta ca accesul vizitatorilor in catedrala urma sa fie interzis in curand, catedrala fiind inchisa in intervalul 12-13, exact cand noi ne propusesem sa o vizitam. Dupa ora 13 ar fi fost prea tarziu, daca voiam sa mai ajungem la Beauvais in seara aceea.
L-am lasat pe Cristi sa dea un tur exterior catedralei incercand sa vada daca exista vreo alta cale de acces la care sa nu fie restrictie de vizitare, iar eu m-am dus la biroul de informatii turistice aflat in apropierea catedralei sa vad daca pot primi informatii referitoare la acea restrictie de vizitare. Asa am aflat ca intervalul in care catedrala nu se viziteaza liber este un interval in care turistii pot intra pe baza de bilet de acces pentru a vedea spectacolul orologiului astronomic. L-am sunat imediat pe Cristi sa-i spun la ce intrare ne intalnim, si am luat-o la fuga ca nebunii din directii diferite spre casa de unde se eliberau tichetele.
Era cat pe-aici sa ratam spectacolul, pentru ca in graba m-am asezat la un alt rand la care se vindeau bilete pentru accesul in turla catedralei. In ultimul moment, cand cardul era deja in POS, mi-am dat seama de eroare, am retras cardul si am luat-o iar la fuga spre intrarea corecta. Spectacolul trebuia sa inceapa din moment in moment si intrarea in catedrala nu mai era permisa. Se pare ca ne-am specializat pe a fi ultimii care intram/iesim dintr-un obiectiv turistic.
Am intrat si am rasuflat usurati, desi cand am ajuns in apropierea orologiului, prezentarea video era deja inceputa. Norocul meu este ca spuneau aceeasi informatie in trei limbi alternativ, deci nu pierdusem mare lucru din prezentare.
Despre ce e vorba? Despre un orologiu astronomic care functioneaza neintrerupt de aproape 150 ani, din timpul primei dominatii franceze a orasului. De altfel se pare ca Strassbourgul a fost in mod repetat cand oras francez, cand oras german (In ziua cand l-am vizitat noi era francez!!). In mai, cand am vizitat Praga, am vazut in turnul vechii primarii un orologiu astronomic care functioneaza de 600 ani si atunci mi s-a parut deosebit. O fi el cel mai vechi orologiu astronomic inca in functiune, dar ce am vazut la Strassbourg, nu se poate compara sub nici o forma.
Dar ce il face atat de celebru? Orologiul de la catedrala Notre Dame de Strassbourg se inalta pe patru niveluri şi furnizează o mulţime de informaţii astronomice referitoare la scurgerea timpului, pozitia si miscarea planetelor, fazele lunii, succesiunea anotimpurilor, vremea, zodiile. Orologiul care este in functiune azi, este al treilea orologiu al catedralei, instalat dupa ce primele doua au incetat sa mai functioneze.
De fapt, matematicianul francez care a lucrat la concepera acestui orologiu, a folosit mecanismul celui de-al doilea orologiu caruia i-a adus numeroase imbunatatiri, completari si ajustari, rezolvand mai multe probleme matematice pentru a asigura functionarea corecta. De exemplu el a observat ca din cauza orbitei ovoidale pe care pamantul se deplaseaza in jurul soarelui, in timp ce mecanismul ceasului se deplasa pe o orbita circulara, apareau abateri in masurarea timpului. Prin rezolvarea unui sistem de ecuatii complicat si prin gasirea solutiei ingineresti necesare s-a ajuns la solutia unui mecanism care a reusit corectarea erorilor de masurare.
Din pacate nu am reusit sa retin toate detaliile tehnice, dar cred ca nici nu v-ar interesa atat de mult. Asa ca ma voi limita la descrierea functionala si estetica a orologiului. Regret ca nu am cumparat un CD cu prezentarea video pe care am urmarit-o, dar mi-am inchipuit ca aceasta va fi disponibila online. Se pare ca nu, asa ca trebuie sa ma bazez pe memoria mea. Daca a mai vazut cineva orologiul si a retinut mai multe detalii, as aprecia un ecou de completare.
La 12.30 fix ceasul incepe sa bata ora exacta, putand fi urmarit de turisti in fiecare zi contra unui cost modic (2 Euro/persoana), iar in zilele de weekend si sarbatori legale acest ritual se poate urmari gratuit. Anterior inceperii ritualului, este facuta o prezentare video completa, in trei limbi: franceza, engleza si germana, care in total dureaza 20 minute. Aglomeratia din fata ceasului este destul de mare si din pacate nu toti turistii privesc si asculta in ordine si liniste, asa ca ar fi bine daca va hotarati sa vedeti acest spectacol sa va asigurati ca stati destul de aproape.
Nu am nimic cu turistii cu copii mici, noi doi iubim foarte mult copiii, dar parca nu mi se pare in regula sa aduci un copil de un an si sa-l tii incremenit in multime aproape o ora doar sa auda de trei ori "Cucurigu". (A propos, anul trecut de Revelion am avut ca oaspeti un grup de medici, doua dintre doamne fiind insarcinate. Au plecat de la noi incantati si cu platoul de placinte, iar anul acesta s-au decis sa se intoarca. Numai ca anul acesta vom avea doi oaspeti in plus, unul de 6 luni si unul de zece luni. Drept urmare am comandat deja patuturi si scaune inalte!) Si ca sa revin, dupa incetarea ritualului, turistii pot ramane in catedrala sa continue vizita acesteia sau sa faca poze.
De-o parte si de alta a cadranului principal care indica orele, se afla doi ingeri, unul cu un clopotel si unul cu o clepsidra. Intai incepe sa bata ora ingerul din stanga, cel cu colpotel, iar apoi cel din dreapta rasuceste clepsidra. Deasupra cadranului orar se afla cadranul zodiilor care marcheaza cele douasprezece luni ale anului. Deasupra acestui cadran se afla nivelul trei al orologiului, in care este reprezentata Moartea prin fata careia trec patru figurine reprezentand patru etape ale vietii umane: copilaria, adolescenta, maturitatea si batranetea.
Cele patru figurine marcheaza sferturile de ora. adolescentul trece prin fata mortii la ora exacta, maturul la si un sfert, batranul la si jumatate, iar copilul la fara un sfert. In timp ce figurinele trec prin fata mortii, aceasta marcheaza ora exacta prin bataia repetata intr-un clopot de bronz. La ultimul nivel se afla figurina lui Hristos prin fata caruia se rotesc cei 12 apostoli, care primesc unul cate unul binecuvantarea acestuia. La trecerea prin fata lui Hristos a celui de-al patrulea apostol, cocosul (in marime naturala) aflat in stanga ceasului, la nivelul ultimului etaj, canta pentru prima data; la trecerea celui de-al optulea apostol cocosul canta a doua oara, iar la trecerea celui de-al doisprezecelea apostol, acesta canta pentru a treia oara.
Acest ritual simbolizeaza tradarea lui Isus de catre apostoli ("toti ma veti vinde"). Atunci cand Petru a protestat si a spus ”Chiar daca toti se vor sminti intru Tine, eu niciodata nu ma voi sminti… Si de ar fi sa mor impreuna cu Tine, nu ma voi lepada de Tine (Mt. 26,33,35) ”, Hristos i-a raspuns ”Mai inainte de a canta cocosul, de trei ori te vei lepada de Mine”.
Intr-un alt cadran, zilele saptamanii sunt intruchipate de nistre trasuri in care se deplaseaza zeii corespunzatori fiecarei zile. Noi am avut parte de Jupiter (joi). La baza lui este un glob terestru pe care se pot urmari fazele lunii si eclipsele care vor urma. Ceasul functioneaza in fiecare zi de la 6.00 la 18.00 dupa care se opreste si reporneste automat. Cu toate ca functioneaza doar jumatate din timp, mecanismele lui se ajusteaza si nu se desincronizeaza cu timpul real.
De asemnea, din cate retin, dar nu mai stiu cum se face tehnic lucrul acesta, in fiecare an la miezul noptii el isi corecteaza automat mica abatere anuala inerenta din cauza imperfectiunii anului calendaristic. Am mai retinut si ca sarbatoarea Pastelui si toate celelalte sarbatori crestine corelate cu acesta sunt stabilite in fiecare an la trecerea dintre ani de mecanismul acestui ceas.
Sunt surprinsa de lipsa de informatii online despre complexitatea si modul de functionare a mecanismului Orologiului Astronomic din Catedrala Notre Dame de Strassbourg. Or fi protejate de vreun drept de autor, dar nici contracost nu am gasit informatii si va asigur ca le-am cautat in diverse motoare de cautare in trei limbi. Nu stiu daca pe voi v-a impresionat, dar eu care l-am si vazut in realitate am ramas de-a dreptul „bouche bee”
 
Web master, va rog inserati aceasta prezentare in recenzie youtube
Trimis de arcrom in 18.10.17 13:44:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arcrom); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d022/22884/90763_82717_7.jpg)
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Catedrala Notre-Dame / Strasbourg Minster, STRASBOURG" (nou-creată pe sait)
@arcrom: Foarte interesant! Am fost cândva la Strassbourg, mai bine zis am mâncat la un restaurant și ne-am plimbat vreo oră pe străzi. De silueta frumoasei catedrale îmi amintesc vag, n-am avut timp să vizităm nimic.
E bine de știut, când va fi să fie, vom încerca să nu ratăm acest obiectiv (deși cred că n-aș rata nici să mă cocoț în turn!).
Felicitări pt noul statut AFA! La cât mai mare!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau alte impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@crismis: Multumesc! Merita intr-adevar, si daca am fi avut timp cred ca si noi le faceam pe amandoua. Din cate imi amintesc, accesul in turla era 10 Euro, dar in agitatia aceea nu mai stiu daca era pentru amandoi sau de persoana, mai degraba cred ca era pretul total. Cred ca de acolo vezi in afara de oras, atat Vosgii cat si hat departe podgoriile alsaciene. Iti doresc sa revii acolo cat mai curand, ceea ce de altfel imi doresc si mie insami.
@arcrom:
”NB: Urrraaaaa! In timp ce scriam aceasta recenzie am trecut de la membru Gold la Premium.
Cunosc aceasta bucurie si care ne ofera si motivatia de a ne continua munca si iti doresc sa ai aceeasi bucurie pe care am avut-o si eu anul trecut ca de la statutul de Gold cu care am inceput anul sa-l termin cu statutul de Praetor, iar acum cu pasi repezi spre cel mai inalt grad.
Simti ca munca ta este apreciata si asta te face sa continui cu si mai mult elan.
Despre articol nu pot spune decat ma mi s-a parut minunat si frumos prezentat in poze astfel incat ma bucur sa spun felicitari, votat cu mare drag si cu un binemeritat SB .
@mishu: Multumesc mult! cred ca trebuie sa-mi pun mult merinde-n traista, pana la Praetor mai e cale lunga. Tu oi fi inceput anul in ianuarie ca oamenii, eu l-am inceput in august, si ala pe sfarsite! Ei, da asta e! Fiecare cand si cat poate! Sigur ca ma bucur, dar sa stii ca bucuria mea nu vine numai (sau mai bine zis in primul rand) din punte. Bucuria mea vine din caldura si sinceritatea feedbackurilor. fara sa cunosc personal pe nimeni in afara de Anilu, deja ma simt ca intr-un grup de prieteni. Pentru mine asta e o motivatie mult mai importanta! Eu chiar sunt nefericita cand ii supar pe oameni Vezi, de-aia n-am ajuns eu ca Bill Gates care zicea ca treaba lui ca manager nu e sa ii faca pe toti oamenii fericiti, ca altfel s-ar fi facut vanzator de inghetata!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2008 Catedrala Notre-Dame, o posibilă a opta minune a lumii — scris în 19.05.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ