GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castrum Lodge***, apartamentul nostru elegant de lângă piață
Pentru că sejurul nostru în Palermo avea să dureze o săptămână, am căutat un apartament dotat cu toate cele necesare, inclusiv bucătărie, pentru a ne putea prepara singuri majoritatea meselor.
O a doua cerință era legată de localizare: știam din scurta vizită anterioară și din documentarea de acasă că majoritatea obiectivelor turistice din oraș sunt grupate în centrul istoric și am dorit să fim cât mai aproape de ele, pentru a nu fi nevoiți să recurgem la mijloacele de transport în comun, despre care aveam anumite dubii, adeverite, de altfel, cu prilejul excursiei la plaja Mondello.
Capitala Siciliei are o ofertă de cazare destul de cuprinzătoare, totuși mi-a fost destul de greu să găsesc ceva potrivit: apartamentele fie aveau zone comune la baie și bucătărie, fie erau situate prea departe de centru.
Până la urmă am optat pentru Castrum Lodge, încurajată de comentariile entuziaste și de scorul excelent de 9,8 de pe booking, unde proprietatea este cotată cu trei stele, o bonificație acordată destul de rar, din câte am văzut pe site, pentru apartamentele în regim hotelier.
A fost o soluție mai scumpă decât îmi propusesem inițial, însă care a compensat prin facilități și pe care ne-am permis-o datorită costurilor mici la transportul cu avionul (140 euro 2 bilete dus-întors, cu priority și locuri rezervate). Precizez însă că apartamentul are și o pagină pe facebook, și poate că se obține un preț mai bun dacă se contactează direct proprietarii.
Beneficiind de discountul de 10% genius pe care îl am în calitate de client cu state vechi, am rezervat apartamentul pe site-ul booking în februarie și suma integrală de 356,50 euro mi-a fost retrasă a doua zi de pe card, nefiind rambursabilă. Odată ajunși la proprietate, aveam să achităm și taxa de oraș de 12 euro, deci în total cazarea ne-a costat 368,50 euro, adică 52,60 euro pe noapte, cam multișor pentru Palermo.
Da, dar ce ne-am mai răsfățat! :)
Castrum Lodge se află în cartierul Albergaria/Albergheria, pe Via Porta di Castro la numărul 45. Strada este una îngustă și lungă, care pornește de la Via dei Benedetinni, de vizavi de Chiesa di San Giovanni degli Eremiti, și se termină la intersecția cu Via Saladino, la Mercato Ballarò. Clădirea este situată în capătul dinspre piață, ceea ce a reprezentat pentru noi un mare avantaj, putând să ne aprovizionăm rapid și ieftin cu mâncare sau să luăm masa la trattoriile din imediata apropiere vezi impresii.
Numele străzii provine de la o poartă construită la ordinul viceregelui Francesco de Lemos, conte de Castro, în 1620, dar demolată la finele secolului al XIX-lea, când cursul râului Kemonia a fost acoperit pentru evitarea inundațiilor.
Hai că am reușit să strecor nițică istorie și într-un review de cazare! :D
Lucrul acesta este mai puțin important; ceea ce contează e că ne aflam la vreo 500 m de Quattro Canti, la circa 800 m de catedrală și 1 km de Palatul Normanzilor, așa încât ne-am putut deplasa pe jos fără probleme spre toate aceste obiective și altele din zonă. Strada este relativ aproape și de gară, totuși de la și spre aceasta am luat taxiul (15 euro), pentru a nu strica rotilele de la trolere pe piatra cubică neregulată.
N-am dat atenție prea mare coșcovelilor de pe casele de pe stradă, și nici măcar tencuielii căzute de pe clădirea noastră. Cu diverse ocazii am străbătut via Porta di Castro de la un capăt la celălalt și chiar mi-au plăcut construcțiile cu 2-3 etaje, cu obloane și balconașe, mi s-au părut pitorești și sută la sută palermitane.
Dacă în exterior clădirea de la numărul 45 nu prea impresionează, aș zice chiar că dimpotrivă, în schimb interiorul e cu totul altceva. Am locuit la primul din cele două etaje și singurul lucru deranjant în toată „logistica” apartamentului a fost scara din marmură, frumoasă însă îngustă și abruptă, pe care eram obligați să o urcăm și coborâm de fiecare dată.
În rest, apartamentul a fost superb, și nu exagerez deloc: foarte mare - 76 mp (amănunt important când ai un sejur de o săptămână și nu vrei să te calci pe picioare cu colegul) și, pe deasupra, bine împărțit.
Cuprinde un living spațios, unde bunul gust al proprietarilor se face remarcat prin bucățile de piatră false cu rol decorativ, măsuțe și etajere elegante, balansoarul în care m-am legănat cu deliciu, tablouașe și tot felul de alte mici ornamentații. Televizorul cu diagonală mare nu prea l-am deschis (emisiunile italienești mi se par îngrozitor de plictisitoare și n-am răbdare să butonez în căutare de filme), însă pe canapea m-am tolănit de câteva ori, dar cu regretul că în fața ei nu se afla și o măsuță pe care să-mi pot împrăștia în voie hărțile, printurile și cărțile de călătorie luate de acasă.
În dreapta livingului este dormitorul, și acesta de dimensiuni perfecte și dotat cu un pat matrimonial mare, cu saltea tare, așa cum ne place nouă, și lenjerie de cea mai bună calitate, un șifonier imens, cu rafturi și spațiu pentru umerașe, un al doilea televizor, o măsuță cu scaun și deasupra ei o oglindă, un suport de bagaje și un al doilea scaun. Am apreciat și cele două veioze din capătul patului, o adăugire necesară la orice cazare.
În stânga livingului se află bucătăria deschisă, și din ea se intră în baie. În bucătăria foarte luminoasă, mulțumită ferestrei mari, am găsit în dulap aproape toate ustensilele necesare gătitului, precum și o masă cu patru scaune, un aragaz cu cuptor și o etajeră plină cu căni în culori vesele. Frigiderul ar fi putut fi totuși un pic mai mare.
În baie mi-a plăcut mult aranjamentul plăcilor de faianță, care creau o ambianță plăcută, ca și prezența unei ferestre pentru aerisire. În afara chiuvetei și WC-ului, nu lipsea bideul, așa cum se cuvine în orice casă italiană, dar și un taburet. Cabina de duș era modernă și slavă Domnului, încăpătoare. ;) Drept consumabile, am avut gel de duș, săpun lichid și câteva suluri de hârtie igienică, ascunse la vedere în coșulețul de sub chiuvetă. Prosoapele au fost de un alb imaculat și pufoase.
Alte facilități utile, dar pe care nu le-am folosit, includeau foehnul, aparatul de aer condiționat (nopțile au fost destul de răcoroase), mașina de spălat rufe, masa și fierul de călcat. Am utilizat în schimb internetul, care funcționa destul de bine, deși nu cu viteza cu care m-am obișnuit acasă.
Apartamentul are și un balconaș care dă din dormitor în stradă: cam zgomotoase împrejurimile și intens circulate, mai ales din cauza apropierii de piață. Iar scuterele, of, ce să zic? Nu le poți interzice oamenilor să le călărească, dar măcar ar putea să nu se mai oprească în mijlocul străzii, drept sub fereastra ta, ca să stea îndelung la taclale în gura mare. :( Noroc că după ora 1 noaptea majoritatea localnicilor se retrăgeau pe la casele lor...
Pe balconaș am scos un scaun din dormitor (altceva nu încăpea), și acolo mi-am băut dimineața cafeaua iar în clipele libere... m-am regalat cu o țigară și un pahar de bere, zgâindu-mă la trecători.
Și apropo de asta, la fiecare ieșire pe balcon am fost salutată de vecinii de vizavi ieșiți și ei să ia aer, și le-am răspuns mereu politicos. Printre aceștia se număra și Claudio, cumnatul proprietăresei noastre, Cinzia, care ne-a ajutat în două rânduri, chemându-ne un taxi.
Cât despre Cinzia, o femeie elegantă și manierată, nu am decât cuvinte de laude la adresa ei: mi-a răspuns rapid la cele două mailuri în care am solicitat detalii după rezervare iar la sosire ne-a întâmpinat cu vorbe bune și cu hărți și pliante, oferindu-se să-mi dea informații despre ceea ce era de vizitat în Palermo.
A fost tare mirată că mă documentasem serios dinainte și-i luam vorba din gură; habar n-avea că sunt membru AFA! ;)
⁂
Este Palermo „la città più bella del Mediterraneo”, așa cum susțin realizatorii videoclipului pe care îl voi atașa la acest review?
Nu știu. Știu însă că mie mi-au plăcut mult istoria și monumentele sale, atmosfera vie și în același timp relaxată, energia și farmecul pe care îl degajă, și mai presus de orice, oamenii amabili, veseli și politicoși. Dacă aveați prejudecăți despre oraș, vă rog să renunțați la ele! :)
Și mai știu două lucruri: că acesta este ultimul review dedicat capitalei siciliene, însă urmează (cât de curând, sper) altele în care voi detalia călătoriile făcute pe insulă timp de trei zile cu mașina închiriată.
Până atunci, să ne luăm la revedere de la Palermo cu alte imagini frumoase și o muzică antrenantă.
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 21.09.19 09:39:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 38.11201000 N, 13.35902100 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Castrum Lodge, PALERMO" (nou-creată pe sait)
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmasterX: Mulțumesc pentru atașarea ilustrației muzicale.
Poziția pe hartă este corectă.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)