ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Wieskirche (monument UNESCO) plus Füssen (un frumos orășel medieval) minus niște castele...

TIPĂREȘTE URM de aici

Aveam de petrecut 2 zile pline în Bavaria, pe Romantic Road. Una în sud, la castlele din Alpii bavarezi (evident, în fruntea listei fiind renumitul Castel Newschwanstein), a doua spre nord, la Rothenburg ob der Tauber. Doar că știți cum stă treaba cu socoteala de-acasă și cu cea din târg...  

Deci o pornirăm cu elan, oarecum de dimineață, direcția sud. Am făcut joncțiunea cu Romantic Road curând, în Landsberg am Lech, pe care ar fi trebuit inițial să-l ocolim pe la periferie, dar din cauză că a fost musai să alimentăm mașina, ne-am abătut de la autostradă și pe urmă l-am tăiat fix prin centru. Ce frumusețe de oraș!... Păcat că nu era timp de poposit și luat la pas!... Poate va fi odată și odată. Deja recunoșteam imagini din documentarul de pe Travel ce-mi aprinsese imaginația cândva: șiruri de clădiri subțiri, cu acoperișuri triunghiulare, viu colorate, peisaje bucolice pictate pe ziduri de hanuri, fântâni bogat decorate centrând piețe pavate cu piatră cubică...  

Wieskirche ne era oarecum în drum și am ținut neapărat s-o vizităm. Nu mai știu cum am aflat de ea, cred că pur și simplu zoom-uind GoogleMaps, cum fac de multe ori. Când am citit că-i monument UNESCO, am zis: da-da-da!  

Am lăsat mașina în parcarea încăpătoare (contracost; 1 euro pe oră, parcă), e și un hotel în imediata apropiere, și un magazin cu suveniruri, de unde pornește aleea ce urcă ușor spre biserică. Fix în fața bisericii se află un restaurant, am citit că-i foarte bun, dar pentru noi era prea devreme să-i trecem pragul.  

Biserica arată albă și impunătoare pe dinafară, nimic special însă, nu bănuiești spectacolul ce te așteaptă înăuntru! Se vizitează gratuit. Din punct de vedere arhitectonic, este probabil cea mai desăvârșită (știu că-i un pleonasm) reprezentare a rococo-ului pe care am întâlnit-o vreodată! Pur și simplu, rămâi mut de admirație! Culorile predominante sunt alb, bleu-ciel și auriu, ele și numeroasele ferestre conferă o luminozitate extraordinară spațiului, atâta frumusețe îți impune respect, te trezești vorbind în șoaptă, să nu deranjezi îngerii și sfinții din fresce!...  

Biserica este închinată lui Isus-cel-Înlănțuit și datează din sec. 18, vreme când suferințele Mântuitorului impuneau o venerație aparte. Istoria povestește că prin anii 1730 călugării de la mănăstirea Steingaden au construit din bucăți disparate o statuetă reprezentându-l pe Isus în lanțuri. Ei au folosit fragmente de lemn lustruite, pictate ici-colo, iar legăturile le-au realizat cu bucăți de sfoară. Scopul era stringent, acela de a o folosi în procesiunea din Vinerea Mare. Enoriașii nu s-au arătat însă foarte impresionați, statueta a mai rezistat un an sau doi, apoi a fost abandonată în curtea interioară a hanului ce deservea mănăstirea. În 1938, menajera Maria Lori a cerut permisiunea de a muta statuia în gospodăria sa din Weis.  

În vara aceluiași an, pe 14 iunie, s-a produs miracolul: Maria și soțul ei au zărit lacrimi în ochii statuii în timp ce-și făceau rugăciunile de dinainte de culcare. Vestea s-a răspândit și pelerinii au început a curge. După un an s-a construit în sat o capelă pentru a adăposti statuia și a permite accesul vizitatorilor. După alți câțiva ani, nu mulți, capela n-a mai fost suficientă și s-a dispus ridicarea unei biserici mai încăpătoare, lucrarea fiind comisionată unui celebru meșter local, Dominikus Zimmermann. 9 ani durează această lucrare (1745-1754) și se spune că Dominikus a fost atât de atașat de ea, încât a refuzat s-o părăsească atunci când a terminat-o, sfârșindu-și zilele într-o cămăruță din subsol.  

Frumoasa capodoperă este însă în pericol a fi demolată odată cu secularizarea de la înc. sec. 19. Fermierii din zonă au făcut însă zeci de petiții și au reușit s-o salveze. În anii 1985-1991 au loc ample lucrări de restaurare, apoi este redeschisă publicului larg.  

Am admirat cu nesaț, am pozat pe îndelete, greu ne-am desprins din acest decor de basm!... La final am cumpărat, din micul magazin de la intrare, o broșură cu expicații ample în limba engleză și cu zeci de fotografii minunate (doar 3 euro).

Ne-am continuat drumul, următorul pe ordinea de zi fiind Castelul Newschwanstein. L-am zărit de departe pitulat într-un căuș de munte pleșuv, țin minte că ne-am oprit la vreo 5-6 km, lângă o biserică, să-l pozăm în voie, cu zoom. Pe măsură ce ne apropiam, lucrurile deveneau tot mai sumbre, în sensul de aglomerație, zeci de autocare și sute de autoturisme ocupând cele câteva parcări private din zona 0. În fine, s-a găsit un locșor și pentru noi (10 euro/toată ziua). Castelul părea destul de departe, ne-am orientat încotro mergea puhoiul și am mers și noi, străbătând o adevărată ministațiune, cu hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele și magazine de suveniruri.  

Casele de bilete se găsesc într-o clădire special destinată, oferta adresându-se celor 3 obiective apropiate: Castelul Newschwanstein, Castelul Hohenschwangau (îl remarcasem deja pe dealul de vis a vis) și Muzeul Regilor Bavariei. Pe noi ne interesa doar primul (de fapt, de existența celorlalte două nici nu știam), numai că – surpriză! – Newschwanstein era sold out pentru ziua respectivă! Ne-au picat fețele... După o scurtă ședință de grup, am zis hai să-l vizităm pe celălalt, să nu zicem că am venit chiar degeaba. Am așteptat cuminți la unul din ghișee și – da, a zis casiera, se intră ghidat și următorul tur disponibil e la ora 17. Iar ne-au picat fețele... Ghinion curat, coane Fănică!... De muzeul regilor chiar n-avea nimeni chef, așa că ne-am pus cozile între picioare și-am părăsit incinta.

Ce să zic?! Mea culpa, documentare insuficientă... Cine s-ar fi gândit totuși că ar fi fost nevoie de rezervare prealabilă pentru data de 28 decembrie?! Sau, poate, ar fi trebuit să venim cu noaptea-n cap... Asta e, se mai întâmplă...  

Acuma... de ce sunt importante și atât de vizitate castelele astea două? Pentru că sunt foarte frumoase, în primul rând. Castelul Newschwanstein – se știe – a servit ca model creatorului de desene animate Walt Disney. În al doilea rând, sunt importante; din punct de vedere istoric, ele au legătură cu celebrul rege al Bavariei, Ludovic al II-lea, zis și Regele Nebun, nu neapărat că suferea de vreun deranjament mental, cât că era o personalitate ciudată și imprevizibilă pentru timpurile pe care le trăia, iubind mai degrabă artele decât politica și milităria. În fine, pe scurt, Castelul Newschwanstein a fost comisionat de Ludovic (pe locul unor ruine medievale), iar Castelul Hohenschwangau este „casa” în care regele a copilărit.

Ne-am consolat un pic plimbându-ne până la lac, care nu-i departe. Alpsee îl cheamă și e destul de micuț, dar foarte drăguț, cu rățuște și tot tacâmul. Pe țărm există o zonă amenajată pentru relaxare, cu bănci și mese de picnic. Am admirat un pic reflexia crestelor înzăpezite în oglinda apei, pe urmă ne-am întors spre mașină.  

Orașul Füssen e aproape, doar câțiva kilometri îl despart de zona castelelor. Evident, era și el pe lista noastră, fiind punctul terminus (sau de început, depinde de unde privești) al traseului Romantic Road. Füssen poate fi o destinație în sine, sunt multe de văzut, are propriul său castel, o grădină zoo, biserici și muzee, are râul Lech și lacul Forggensee. Noi voiam doar să baleiem un pic centrul medieval și, desigur, să mâncăm de prânz, că atâta stres și neîmplinire ne cam făcuseră foame...

Așa am făcut, doar că în sens invers. Întâi am mâncat, apoi ne-am plimbat. Minunat Füssen Altstadt! Colorat, parfumat, plăcut zumzăitor!... Ne-a plăcut mult, ne-a mai topit din frustrare... O să atașez poze și o să înțelegeți ideea.  

Pe urmă... chiar nimic nu ni s-a mai legat! Tati a propus să mergem la Garmisch-Partenkirchen, o celebră stațiune de ski. N-ar fi fost chiar departe, cam o oră de șofat, doar că am prins un accident pe autostradă, fix la intrarea în tunelul ce leagă Germania de Austria și apoi Waze efectiv ne-a învârtit în cerc de vreo 3 ori, până ne-am enervat și-am desetat destinația respectivă. Am zis s-o luăm înspre „casă” , poate ne-om mai opri undeva, pe drum (lângă lacul Ammersee, de exemplu), dar nici asta nu s-a mai întâmplat, căci se însera vertiginos și nu ne prea venea să ne foim prin frig și întuneric...  

... Mai bine mergem la căldurică, „acasă” și ne pregătim pentru... A, nu, nici Rothenburg ob der Tauber n-a fost să fie! Când am realizat că vom parcurge 3 ore dus și 3 ore întors până acolo și poate ne-om mai opri pe drum în 1-2 locuri, am decis că de fapt Romantic Road este o destinație bună s-o faci când ziua e ceva mai lungă. Subit ne-am relaxat și-am decis să renunțăm. Fără regrete (aiurea!). Bun, și atunci ce facem mâine?! Păi... poate un spa-ceva?!... Că doar e vacanță, nu?!... Reiau: deci mergem „acasă” , la căldurică și vedem ce variante de spa găsim prin zonă.  

(va continua)  

PS: Am scăzut nota la „Distracție și relaxare” , dar nu-i vina locului, ci a noastră, că nu ne-am organizat cum trebuie. A fost frumos totuși, de-aia n-am scăzut-o prea tare.

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 31.05.24 15:59:29
Validat / Publicat: 31.05.24 18:39:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 286 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 Füssen - castelul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adsoPHONE
[31.05.24 23:49:58]
»

@crismis: Castelul Newschwanstein nu este deloc spectaculos in interior. Majoritatea incaperilor sunt goale-golute, ca in filmele interzise minorilor. Pentru mine, a fost o dezamagire.

Am ajuns cu trenul in Fussen pe la 9:30, venind din Munchen. Am asteptat un autobuz catre castele, putin dupa 10 eram acolo. Sa nu uit: anul 2010, inca nu era nebunia de acum. Pentru Newschwanstein erau bilete abia pe la 15, parca. Am luat asa si am plecat sa vizitam intai Hohenschwangau. Splendid castelul, minunat traseul la picior pana acolo.

Inapoi catre Newschwanstein, unde am ajuns cu o ora mai devreme. Am plecat catre puntea suspendata de unde sunt facute toate pozele cu castelul - atat de spectaculos a fost acolo, incat era sa pierdem ora de intrare.

Si, dupa o zi fantastica, a urmat Newschwanstein pe interior . Noroc de prima parte, aceasta a salvat ziua la castelele Bavariei!

Michi
[01.06.24 08:56:30]
»

@crismis: Ti-am citit cu plăcere şi reviewul ăsta. Pentru că la ecoul precedent m-ai contrazis în privinţa memoriei zicând că o am excelentă, află că azi dimineaţă mi-am adus aminte că am scris de curând de castelul Neuschwanstein dar unde, când, cui? Mi-am răsfoit ecourile şi am găsit că- ţi scrisem pe 22.05. Ca să stii... Iau ce trebuie dar vârsta îşi spune cuvântul, dă Dne să-mi rămână judecata!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.24 09:07:41]
»

@adso: Asta ca să nu-mi mai pară rău, nu?! 🙂 Mulțam frumos!

Pare că varianta optimă este să vizitezi Neuschwanstein pe dinafară (musai de la punctul de belvedere, pe care îl identificasem și eu pe hartă) și Hohenschwangau pe dinăuntru. Ok, o voi lua în considerare data viitoare! Mulțam și pentru asta!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[02.06.24 09:12:07]
»

@Michi: Păi v-ați amintit?! V-ați amintit! Credeți că eu (vorba 'ceea, v-aș putea fi fiică) n-am pierderi de-astea?! Oho, și câte încă! Uneori uit că pământul! Și mă enervez maxim când îmi dau seama, chiar mă îngrijorez... Mă consolez cu ceea ce am învățat cândva, că asta e modalitatea creierului de a se apăra de avalanșa de informații pe care o primește. Mai șterge din ele, doar că, din păcate, nu le șterge întotdeauna pe cele mai neimportante...

Marius 72
[11.06.24 13:59:31]
»

Dacă nu te-ai fi enervat aşa de rapid - de fapt, ştiu cum e în vacanţă când îţi iei un bobârnac precum ăsta - o bună alegere ar fi fost să mergeţi la Schloss Linderhof, un domeniu aflat la mai puţin de o oră şi care ar fi avut darul de a atenua supărările.

Pomenind de Romantic Road aş dori să te întreb dacă ai observat piste de biciclete întrucât mă bate gândul să pedalez de-a lungul lui câteva zile.

Felicitări pentru alegerea Bavariei, una din zonele turistice europene care mă atrag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONEAUTOR REVIEW
[11.06.24 19:28:00]
»

@Marius 72: Era și Linderhof pe listă, doar că am făcut socoteala că până ajungem o să-l găsim aproape de ora de închidere... Iarna zilele chiar îs scurte!

... Da, piste de biciclete am văzut cam peste tot, sunt convinsă că e una din variantele preferate și de localnici pentru a vizita frumoasele orășele de pe Romantic Road! Păi... Să fie cum îți dorești tu să fie atunci când va fi să fie! 🙂

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marius 72, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Bavariei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074842929840088 sec
    ecranul dvs: 1 x 1