GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vidra de sus - Casa memoriala Avram Iancu [Incesti]
Coborand dinspre Campeni, pe Ariesul Mic, ajungi la ,,Vidra de sus”, satul lui Avram Iancu care este situat chiar in inima Muntilor Apuseni, sub tampla Muntelui Gaina.
Satul Incesti adaposteste casa memoriala Avram Iancu. Casa e construita din barne de brad, lipite si varuite in alb, pe o temelie de piatra. Acoperisul este foarte inalt si tuguiat in comparatie cu casele din jur. Ferestrele sunt extrem de mici. Casa are doua odai separate de un hol. Odaia din fata ce se deschide in dreapta. Camera familiei este o odaie cu lavite, masa pe colt, pat inalt motesc; i luica de copil alaturi, comnita, podisor si lingurar, impodobita cu tesaturi de la sfarsitu secolului XIX. Scriu toate cuvintele astea, nu ca as cunoaste arhaismele motilor, dar fiecare obiect avea alaturi o eticheta pe care erau aceste explicatii.
In partea stanga a casei este o camera mult mai spatioasa cu o soba mare, pe partea dreapta patul, ceva mai mare decat in camera anterioara, cu lepedee si perine acoperit de o patura din lana si apoi de o cerga moteasca. Atarnat de grinda este leaganul copilului. Pe o masa sunt obiecte casnice: linguri si furculite din lemn, blide, iar pe cuptorul cu plita se poate vedea un ceaun.
In coltul peretelui dinspre rau este asezat fluierul lui Avram Iancu, iar pe mijlocul peretelui este copia portretului Craiului Muntilor pictat de Barbu Iscovescu. In aceste camere prin care ne-am uitat nu era nimeni, nici o peroana care sa ne dea lamuriri suplimentare. Casa nu era supravegheata, abia cand ne-am dus la muzeul de alaturi am gasit pe cineva si am platit biletele de vizitare. Aici este o expozitie fotodocumentara de istorie si etnografie. Expozitia este situata in aripa dreapta a complexului muzeal si cuprinde fotodocumente, harti, exponate originale, pagini din presa de la acea vreme, arme. Toate acestea evoca perioda de istorie a Craiului Motilor. Tot aici vezi si precursorii lui Avram Iancu – Horia, Closca si Crisan. Urmatoarele incaperi ale complexului muzeal cuprind exponate de arta populara si etnografie.
Sunt expuse multe obiecte din lemn, obiecte legate de port, tesaturi din canepa si lana si piese de port.
La demisol au fost expuse obiecte ce tin de pastorit, piese folosite la cultivarea pamantului si stuparit, obiecte casnice pentru confectionarea hainelor, dar si spalarea acestora. Ne-am distrat copios cand am vazut masina de spalat automata din secolul XIX – valtoarea.
Prin aceasta expozitie si nu numai, traditiile noastre sunt pastrate si astfel nu ne uitam originile.
Trimis de kmy in 18.08.10 10:47:30
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kmy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.35856800 N, 22.85913800 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred ca nu am incadrat corect aceasta destinatie. Locatia este mai aproape de Campeni- capitala Tarii Motilor, la 21 de km.
Rog pe cei in masura sa faca aceasta corectura, apoi voi atasa si fotografiile.
Aceasta melodie e super. Sper ca nu cer prea mult.
http://www.youtube.com/watch?v=6-I7Q_KROoM&feature=related
mutat la "Descopera zona Garda-Arieseni", sectiune in care pastram review-urile "de calatorie" din zona.
atasat videoclipul solicitat - a scapat colegilor pentru ca propunerea a fost facuta probabil ulterior, prin editarea ecoului -- se trimit instiintari automate celor responsabili cu muzica (daca programul sesizeaza o propunere muzicala) doar la introducerea unui ecou nou, nu si la editarea sa ulterioara cu o astfel de propunere.
Am gasit mai tarziu aceste impresii de la casa lui Avram Iancu, dar le-am citit cu mare interes. Imi plac mult descrierile tale, aduc in prim plan trairile personale, mai presus de istorii sau alte scrieri cu tenta enciclopedica.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Casa memorială Avram Iancu [Incești, AB]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Casa natală a patriotului Avram Iancu – mai mult decât un muzeu — scris în 27.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Casa memoriala ' Avram Iancu ' si Cascada Pișoaia — scris în 16.01.18 de Mena din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Acasă la Avram Iancu — scris în 17.08.17 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ