ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2011
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.06.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Statiunea termala naturala Korbous

Ilustrație video-muzicală
MUZIK TUNISIANA
TIPĂREȘTE

"Daca e marti, e Belgia", asa suna titlul unui film care rula acum cativa ani pe ecrane. Extrapoland, daca e duminica, e Tunisia si asta pentru ca duminica e zi de sarbatoare, iar vizitarea Tunisiei este o sarbatoare in sine, in orice zi te-ai decide sa-i descifrezi misterele. De data aceasta voi scrie despre Korbous, o statiune termala naturala de interes local, situata la cca 70 de km. de Tunis si care face parte din arealul Capului Bon.

Numeroasele vestigii romane (printre care o inscriptie existenta azi la Muzeul Bardo) aduc marturie despre importanta si voga pe care a cunoscut-o acesta statiune in antichitate, cand purta numele de "Aquae Calideae Carpitanae " [ adica "Baile de la C. "], fiind frecventata asiduu de romanii bogati stabiliti la Cartagina, care veneau aici la tratament, cu vaporul.

" Alte masti, aceeasi scena ", veti gandi, probabil, dar asa a fost dintotdeauna...

In Evul Mediu statiunea a cazut in uitare, nemaifiind cautata decat de localnici, pana in secolul al XIX-lea, cand Ahmed Bey si-a construit acolo un pavilion pentru uzul propriu, exemplul lui fiind urmat si de altii si statiunea capatand, astfel, un nou avant. Exista nu mai putin de 7 surse de apa termala, cu nume aproape imposibil de pronuntat de noi, europenii. Acestea sunt

•Aîn Arraka

•Aîn El Fakroun

•Aîn El Kébira

•Aîn Kallasira

•Aîn Khfa

•Aîn Oktor

•Aîn Sbya

Eu nu cunosc decat semnificatia cuvantului "Aîn ", care inseamna "sursa ". Ce urmeaza dupa el va fi desemnand, probabil, afectiunea pentru care e indicata apa respectiva. E doar o supozitie, dar am facut paralelismul cu izvoarele noastre de la Olanesti si nu cred ca ma insel.

Drumul care duce la Korbous ofera peisaje magnifice, iti taie realmente rasuflarea, iar cei 8 km. de cornisa de-a lungul careia e situata statiunea iti permit sa contempli in voie golful Tunisului, oferind unul dintre tablourile cele mai acaparatoare ale Capului Bon.

Ceea ce constituie farmecul apare al acestui orasel de coasta este albastrul siniliu al marii, pe care nu l-am mai vazut nicaieri altundeva in lume, precum si faptul ca marea si muntele incearca sa coexiste "a l'amiable", dar nu prea reusesc, fiind firi diferite, dupa modelul naturii umane. Astfel, in timp ce muntele ramane neclintit, impasibil, orgolios, "de piatra", la propriu si la figurat, privind-o semet de la inaltime, marea, simtindu-se ignorata si sfidata, spumega, se dezlantuie, "face valuri " in sensul denotativ si conotativ al termenului, doar-doar il va provoca in vreun fel, facandu-l sa-i cedeze. Dar, intrucat muntele nu catadixeste sa-si plece capul in fata exercitiilor ei exhibitioniste, pe anumite portiuni marea 'a dat in clocot ' la propriu, acesta constituind inca unul din farmecele locului. La Korbous izvoarele termale tasnesc foarte aproape de suprafata marii si localnicii fac baie intr-o apa de 50-60 de grade, intr-o euforie absoluta. In felul acesta, simtindu-se preferata, utila si de neinlocuit, marea este razbunata si-si reflecta cochet culoarea malachitului de Voronet in seninul infinit al cerului de Mediterana.

Mergand de-a lungul tarmului stancos al marii, cu precautie, fiindca nu exista plaja, topaind ca o vrabie din piatra-n piatra, i-am privit putin geloasa pe localnici, tineri si varstnici deopotriva, care intrasera in apa supraincalzita imbracati diferit. Din cauza interdictiei religioase, femeile nu pot aparea sumar imbracate, [despre nudism nici nu poate fi vorba, pentru ei ramane inca o notiune pur abstracta ], in timp ce barbatii pot purta sorturi, avand prin urmare, regim discretionar, dar bucurandu-se toti, fara deosebire, de efectele curative ale apei termale.

Eu eram pentru ei o "rara avis" in acest spatiu departe de civilizatie, dar atat de aproape de natura, eram o europeanca ce le incalcase teritoriul, dar erau mult prea zen ca sa reactioneze altfel decat cu o invitatie "la scaldat " (vi-l aduceti aminte pe Creanga?). I-am lasat sa se bucure in continuare de ziua lor de duminica si-am traversat oraselul la pas, am oprit la o terasa pe malul marii sa beau un "jus d'orange", foarte rece, dulce si parfumat si sa ascult muzica arabeasca de buna calitate transmisa prin difuzoare strategic amplasate. Terasa este situata exact in capatul extrem al orasului, este un fel de statie terminus, de la ea incolo nu mai exista nimic in afara de stanci si iar stanci... Masina o lasasem la intrarea in orasel, intrucat oraselul are o singura strada, foarte ingusta, pe care n-ar incapea doua masini venind din directii diferite. Parcarea este de obicei pustie in timpul saptamanii, dar duminica fiind, se supraaglomerase in intervalul in care noi am plecat sa descoperim tainele orasului si vestitele hammamuri de la Korbous. Hammam -ul Arraka, situat alaturi de statiunea termala, permite o baie de apa calda intr-un decor original si intunecos, deoarece este plasat intr-o grota. Programul de acces le defavorizeaza pe femei (cum altfel, doar suntem intr-o tara araba in care barbatul este superior in rang), care nu-si pot urma cura termala decat martea, joia si sambata, intre orele 7,30 -21, in timp ce consortii lor au acces nelimitat, 24 de ore din 24. Fiind duminica, i-am vazut iesind de acolo numai pe "domni", unii doar cu prosoapele pe ei, iar altii, mai pudici (ori doar pudibonzi) imbracati deja cu celebrele lor jalabii, niste camesoaie lejere, asemanatoare patrafirelor, pentru cei care nu cunosc obiectele acestea traditionale de imbracaminte ale arabilor.

Pe drumul de intoarcere ne-am abtinut cu greu de la tentatia de a cumpara peste proaspat direct de la localnici, oraselul fiind, printre altele si mini-port pescaresc, dar ne-am gandit ca 70 de km. cat aveam de parcurs pana la "casa" noastra de la Tunis, pe o caldura de peste 30 de grade, ar fi fost o distanta suficient de mare ca sa-i schimbe calificativul de "proaspat" pestelui de Korbous, mult (prea) laudat de localnici.

Ca sa inchei, nu e nevoie sa fii bonav (decat, poate, de “dorul de duca “), pentru a veni la Korbous, desi nu sunt de ignorat nici efectele terapeutice ale bailor de aici, care trateaza diverse afectiuni neurologice, reumatologice si de nu mai stiu ce alta natura. Prin urmare, daca ajungeti in Tunisia, includeti in programul de vacanta si-un ocol pana la Korbous, merita toata osteneala, va asigur, in caz contrar privandu-va de o experienta incomparabila.


[fb]
---
Trimis de ileana45 in 15.06.11 20:38:19
Validat / Publicat: 15.06.11 21:43:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileana45); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 in drum spre Korbous , de-a lungul cornisei ...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

21 ecouri scrise, până acum

Admin
[15.06.11 20:46:20]
»

Bun & inedit review, va fi selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

ileana45AUTOR REVIEW
[15.06.11 21:04:00]
»

Multumesc mult, daca ati putea atasa si-o melodie arabeasca, v-as fi infinit recunoscatoare...

webmaster25
[15.06.11 21:19:55]
»

A sosit si muzica, daca nu va este pe plac o putem schimba.

ileana45AUTOR REVIEW
[15.06.11 21:23:51]
»

Sunteti grozav, Domnule Administrator, m-ati facut fericita, nici eu n-as fi facut o alegere mai buna, melodia rezoneaza perfect cu starea mea de spirit, va multumesc inca o data muuult, muuuult de tot.

Admin
[15.06.11 21:32:21]
»

Cu multa placere, ileana.

Multumirile in privinta muzicii trebuie insa 'declinate' in favoarea colegului meu, webmaster25. El este cel care a ales muzica. Sunt si eu bucuros de alegere, am ascultat-o de vreo doua ori cu aceeasi placere (trebuie sa recunosc ca si eu sunt un 'fan' al Tunisiei, desi am fost o singura data, mi-a ramas ca o amintire placuta, imi este una dintre cele mai vii amintiri de vacanta si de-abia astept sa ajung din nou pe acolo)

ileana45AUTOR REVIEW
[15.06.11 21:49:27]
»

mi-ati atins o coarda sensibila cu melodia aceasta, Webmaster 25, va rog sa primiti o reverenta gratioasa, cu multe, multe multumiri.

travoice
[16.06.11 08:35:59]
»

foarte frumos. o sa tin minte locatia pentru urmatoarea vizita in tunisia.

nu se putea minca peste la restaurant in korbous?

ileana45AUTOR REVIEW
[16.06.11 09:26:30]
»

Multumesc pentru apreciere, travoice, aici m-ai prins. N-am intrebat, ce-i drept, dar sunt sigura ca ar fi avut, dar, la terasa la care am baut orangeada am intrat pentru a merge in locul unde si regele merge singur. A(t)i ghicit, in definitiv NATURALIA NON TURPIA, cum spuneau latinii (Lucrurile naturale nu sunt rusinoase) si n-arata prea bine, lucru suficient sa-ti cam taie pofta de mancare in restaurantul acela.

Altminteri, noi ne facem aprovizionarea cu peste direct de la niste pescari dinspre Beja, sunt cam 120 de km. pana acolo. Pestele e viu de cele mai multe ori, asa de proaspat este si este foarte ieftin, crapul, de exemplu, este 2,2 dinari kg, adica 4,5 roni si cumparam cate 7-8 kg. o data. De obicei ei te conditioneaza, s-au "smecherit", spun ca nu vand, daca nu iei toata cantitatea pe care o au la momentul respectiv dintr-un anumit fel de peste si, dupa ce ai parcurs o distanta atat de mare, nu-ti prea convine sa refuzi, chiar daca in sinea ta le zici "ceva de dulce".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicoletass
[16.06.11 10:15:34]
»

ileana,

o noua descriere frumoasa, tentanta si mai ales "vizuabila", daca pot sa spun asa.

Citind review-ul tau, m-am simtit de parca as fi fost acolo, scaldandu-ma in marea fierbinte (in imaginatie am voie, chiar daca sunt femeie).

Cu toate restrictiile ei, care uneori ma revolta, lumea araba ma fascineaza si ma intereseaza sa aflu cat mai multe lucruri despre ea si locurile unde ea salasuieste.

Felicitari si astept plimbarea de duminica viitoare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileana45AUTOR REVIEW
[16.06.11 10:53:43]
»

iti multumesc, Nicoleta, pentru aprecieri si vreau sa-ti spun ca si pe mine ma fascineaza lumea araba de muuult timp, de cat am descoperit scrierile lui Panait Istrati, care-a peregrinat prin tot spatiul mediteranean. Era indragostit de mare pana la durere, intr-atat incat era in stare sa nu manance nimic, zile intregi, ori sa manance o felie de paine tot la doua zile, numai sa fie la Mediterana. Iti recomand cu toata caldura: "Rasarit de soare pe Mediterana" si "Apus de soare pe Mediterana " si te asigur ca, dupa ce vei citi aceste capodopere (dupa parerea mea) literare, vei vedea altfel aceasta lume, in care traiesc eu acum si-n care ma simt ca-n a doua mea patrie. Stii ca latinii ziceau "Ubi patria, ibi bene ", eu as zice, fara sa am deloc sentimentul ca-mi tradez tara, "Ubi bene, ibi patria " (adica unde [iti] este bine, acolo este patria) "]

mariana.olaru
[16.06.11 11:56:57]
»

Felicitări și de această dată! Fără îndoială, review-urile tale vor deveni pentru mine un fel de telenovele în cuvinte. Nu în ceea ce privește esența acestei noțiuni, mă refer doar la nerăbdarea cu care aștept ”episodul” următor. Pot spune că eleganța rândurilor tale și meleagurile inedite pe care ni le recomanzi mi-au trezit un interes aparte pentru Tunisia și sudul Mediteranei, pe care nu voi ezita să-l cultiv prin lectură și dacă va fi posibil vreodată, printr-o cunoaștere la fața locului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileana45AUTOR REVIEW
[16.06.11 12:18:43]
»

Draga Mariana,

Daca tot suntem ca capitolul "ecouri", iti raspund si eu "Multumesc si de aceasta data" si-ti reiterez invitatia de a veni in Tunisia, dar nu ti-as recomanda sa alegi statiunile frecventate de turisti, tu esti mai mult decat o turista, esti o "calatoare", diferenta dintre cele doua concepte constand in filozofia (fiecaruia) de calatorie. Am cunoscut odata, intr-o excursie in insula greceasca Samos pe cineva, o doamna, pe care n-o interesa decat sa mai adauge o stampila in plus pe pasaport, ca sa aiba cu ce se fali cunoscutilor. Mai trebuie spus ceva la o asemenea abordare a calatoriei?

Cand si daca te vei hotari, trimite-mi un mesaj privat si stabilim modalitatea de a ne vedea aici, la Tunis, de a-ti recomanda locuri unde nu s-a produs inca invazia turistilor si de a te insoti, in masura in care am sa pot. Te astept.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru
[16.06.11 13:05:52]
»

Mulțumesc foarte mult, sper să-mi dăruiască Dumnezeu șansa unei astfel de vizite!

anadragusin
[16.06.11 14:00:23]
»

Atat: Superb acest review! Fara alte cuvinte...

ileana45AUTOR REVIEW
[16.06.11 14:35:08]
»

Multumesc mult, anadragusin, review-ul nu face altceva decat sa reflecte o stare de spirit. In momentul acesta mi-au venit instantaneu in minte versurile lui Marin Sorescu:

"Eu am iubit albastrul si atat

Nu i-am cerut albastrului mai mult

Decat sa-si duca rece si sihastru

Destinul lui albastru de albastru ".

Totul porneste de la dragostea pe care o ai pentru tot ce fiinteaza (si chiar si lucrurile au suflet!) si stii cum se spune, ce oferi, primesti inapoi inmiit. Asadar, acceseaza iubirea (divina) din tine si vei avea surprize nebanuite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
travoice
[17.06.11 09:28:40]
»

servus ileana 45

sincer nu am urmarit sa ,,te prind ,,dar i-mi place sa spun lucrurilor pe nume. scurt si la obiect.

acum am inteles. tu locuiesti in tunisia. gresesc?

ai DREPTATE cind spui ca unii merg in vacanta pentru a mai pune o stampila pe pasaport. nu ma incadrez in aceasta categorie.

intra pe net la: safari pe 4 roti. si o sa vezi cit de mult iubesc continentul african. de ex. am fost la nunta de beduini in libia, am stat 2 saptamini cu tuaregii in sahara libiana, etc. intreaba-ma la obiect si-ti raspund. din pacate nu am darul de a scrie prea mult. tu il ai si JOS PALARIA. as dori sa vorbim pe mess. i-mi e mai usor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
travoice
[17.06.11 09:37:46]
»

catre nicoletass

ai vizitat vreodata o tara din continentul african?

ai fost in desert?

se spune ca cine vede odata desertul, sigur va veni si a2a oara. e o fascinatie.

daca nu ai fost i-ti recomand.

nicoletass
[17.06.11 10:49:07]
»

Ileana,

am cautat cartea si am gasit-o cu greu. A aparut intr-un singur volum si se numeste Mediterana. In cateva zile am sa o primesc si astept cu nerabdare sa o citesc. Multumesc de recomandare!

travoice,

da, am fost pe continentul african. Am fost in Egipt de 2 ori si mi-a placut extraordinar de mult. Si sper sa ma mai duc. Am scris si cateva review-uri pe acest site.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
travoice
[17.06.11 22:27:40]
»

catre nicoletass

in egipt i-ti recomand alexandria.

ai ce vedea.

daca i-ti plac fructele de mare te-ai scos. preturi ffff. mici

ileana45AUTOR REVIEW
[18.06.11 19:46:47]
»

travoice,

Ti-ai ales un nick name extrem de inspirat, rezultat din contopirea lui "travel" si 'voice", esti, adica, "vocea calatoriei", o metafora foarte bine aleasa, felicitari! Francezii numesc astfel de cuvinte 'mots-valises", dar nici noi, romanii, nu facem exceptie, vezi, de exemplu, cuvantul "aprozar" (cuvant devenit desuet, ori mai bine zis scos din uz) de la "aprovizionare cu zarzavat". Acesta mi-a venit acum in minte, bineinteles ca mai sunt si altele, ramane sa le descoperi tu.

Si, a propos de "descoperiri ", te-as ruga sa-mi recomanzi locuri din Tunisia pe care nu le gasesti in ghiduri, eu incerc pe cat posibil sa gasesc spatii inca neluate cu asalt de turisti, stii vreunul? De cascadele lor ai auzit? dar nu de cele din sud, de la Chebika, cea mica si cea mare, asa cum le cunoaste toata lumea care "a fost acolo ", ci altele, situate in nord-estul Tunisiei, la care eu nu am ajuns inca, dar pe care le am ''dans le point de mire " [in obiectiv ].

Altminteri, iti doresc toate cele bune si-ti multumesc pentru "jos palaria! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
travoice
[20.06.11 08:26:55]
»

ileana 45

mersi pentru aprecieri.

eu am fost de 2 ori in tunisia. prima data cu familia 14 zile si am vizitat tot ce s-a putut. a doua oara cu un prieten, cu masina, ne intorceam dintr-un safari prin mai multe tari arabe.

la vreo 70 km dupa ce am intrat din libia in tunisia, am ajuns pe insula djerba. asta recomand. este super. se ajunge cu masina. legatura se pe un pod, care am inteles, a fost construit de romani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, ileana45, nicoletass, travoice
Alte impresii din această RUBRICĂCap Bon - Tunisia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044124126434326 sec
    ecranul dvs: 1 x 1