GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un altfel de weekend: ”Canionul 7 scări”
Doi alpinişti, unul pesimist și al doilea optimist, cad într-o prăpastie.
Pesimistul:
- Ajuuuutooor! Caaad!
Optimistul:
- Uitați-vă la mineee, zboooooor!
Băi, este destul de greu să scriu despre Canionul 7 scări!
În primul și-n primul rând din cauză că au scris alții despre acest loc și au făcut-o tare bine, de au primit și ”MG pentru această destinație ” sau punctaje de crezi că se face referire la numărul de locuri de pe stadionul ”Maracana”, ăla de poate găzdui 200.000 de martori!
Iar eu, eu ce să mai scriu?! Nici despre Vrancea n-am reușit exclusivitatea, din cauza lui Crazy Mouse și a altora ca el care nu hălăduiesc și ei, ca tot omu', prin județul lor, nu, ei vin direct în Vrancea, să mă faulteze la mine-n casă! :D
Cu toate astea am curajul inconștientului curaj dat, în mare parte, de duștile repetate de limoncello, rețetă proprie, pe care mi le-am administrat ceva mai devreme, pentru că, iată, după cum vă spuneam, îți trebuie curaj și ca să o apuci pe o cărare bătută!
Eu am fost la Canion în weekendul de tocmai ce-am trecut de el. Am ajuns la Timișul de Jos, unde am fost cazați la o pensiune de o să vă spun despre ea, că merită!
De când făcusem rezervarea, eu am făcut-o, m-am uitat să văd cu ce le umplu timpul celorlalți de aveau să vie cu mine.Obiective turistice, mă refer, că, altcumva, de mâncat și de băut...
Am văzut că se spunea ceva despre ”Canionul 7 scări”, unde traseul era relativ ușor și despre ”Grota de gheață” unde gradul de dificultate era mai mărișor. În capul meu mic dar în care creierul stă lejer, s-a înfiripat o idee: ce-ar fi să-i duc pe ăștia, la canion?
Deci, a doua zi după ce am ajuns, ne-am făcut planul de atac spre canion. Bine, n-a fost atât de simplu, parte din cei care erau cu mine sunt așa, mai statici, le place mai mult să dea pase cu portarul , nu prea aleargă pe teren. După ce au aflat că nu se ajunge cu mașina, gata, mai că i-am pierdut pe toți! Buei, m-a luat cu disperare, dar am afirmat că eu sunt de acord să fac ce face grupul, dar numai după ce ne întoarcem de la canion!
Ce mai tura - vura, i-am convins și, astfel pe la ora 10,30 din dimineață, am plecat spre locul unde geografii sau localnicii spun că s-ar afla acest canion. Ca să vină ușor, i-am luat cu mașinile, dar, după 3 minute am ajuns în fața unei frumoase și stabile bariere unde-a trebuit să devenim pedeștri. Dumnezeu mi-e martor că bine-am făcut, am avut parte de o zi superbă și de un peisaj la fel, pe care, din goana mașinii, poate nu-l apreciezi la justa valoare.
După ce cobori, de la barieră până la canion ar mai fi de mers undeva, la vreo oră, o oră și-un pic, în cazul nostru, care am mers cu pas de plimbare, cât să poată fetele noastre să bârfească pe-ndelete!
Nu-i vorbă, în timpul ăsta m-am uitat la natură și am făcut poze. Drumul este ușor, efort mediu, se merge pe lângă un pârâiaș, care am înțeles că se numește Șipoaia, care este atât de limpede, de nu-ți vine să crezi?!
Din locul din care drumul forestier se sfârșește, se continuă drumul pe o potecă de pădure. Poteca este bine amenajată și, mai ales, marcată cu ”bandă galbenă”, spre preîntâmpinarea rătăcelii eventualilor turiști zăpăciți de frumusețile naturii.
De asemenea, ești înștiințat că mai ai de depănat din piciorușe preț de vreo treij'de minute ca s-ajungi la canion.
De remarcat este curățenia traseului, ceea ce denotă că românii au conștiința frumosului, sau că, cei ce îngrijesc traseul, se preocupă real. Oricum, bravo lor, și unora și celorlalți!
Cum toate lucrurile au și un sfârșit, așa și cu drumul spre canion! Se termină și ajungi la cabana de unde se merge spre canionul 7 scări. Nu înainte de a plăti biletul de acces, 10 lei pentru cei cu barbă sură și 5 lei pentru cei cu caș la gură. Noi ne-am încadrat la 10 lei.
Făcut o mică haltă, pauză de beut bere, moderat, pentru unii dintre noi, apă ”milenară”, pentru alții. De aici se desface drumul spre trasee diferite sau, pentru cei de vor să-ncerce, coborâri cu tiroliana. Cum mersul la înălțime, atârnat de-un fir, fie el și din oțel, nu este chiar o aspirație personală, am trecut cu vederea peste această posibilitate, mai ales că, pe un afiș, cei de administrau tiroliana, spuneau că trebuie să ai o anume înălțime și greutate ca să lași accelerația gravitațională să se joace cu tine. La mine nu era atât problemă de înălțime...
Demn, mi-am continuat drumul spre canionul propriu-zis și, la 3 minute, am ajuns!
Ce-am găsit aicea? În primul și-n primul rând, un grup de copii, vreo 20 la număr, veniți în excursie, cu clasa. Aspectul ăsta are și plusuri, copiii vor să-și cunoască țara, dar și un mare neajuns: stai mult după ei, ca să urce, fiecare, scările.
Mă rog, copiii au plecat înaintea noastră, apoi am intrat noi în canion, nu înainte ca, un nene tare binevoitor, să ne mâzgălească brățările-bilet de le luasem de la cabană. Omu' și-a mai răcit gura cu noi explicându-ne reguli minimale de siguranță menite să ne scoață din canion la fel de sănătoși ca atunci când am intrat și indicându-ne și itinerarul de întoarcere. Cât omul a vorbit eu m-am uitat și am văzut că pe un versant al canionului se făceau și escalade, corzile fiind deja întinse. Ptiu, ptiu, ptiu, afar'de mine! dar, trebuie să recunosc că zona este tare bine folosită pentru turism. Bravo lor, încă o dată!
”Canionul 7 scări” este, cred că v-ați dat seama, o mare săpătură-n stâncă, făcută de pârâiașul ăla, frumos, din vale, Șipoaia. Acesta, în curgerea lui spre aval, formează cascade după cascade, ce se prăvălesc prin crăpătura din stânca foarte înaltă, de la înălțimi diferite. Ei, ca s-ajungi la acele înălțimi, trebuie să urci, treptat, cele 7 scări. Concret, traversezi canionul invers decât cum curge apa.
Scările sunt metalice, una dintre ele fiind destul de înaltă, ceva de vreo 14 metri, dar, totuși, o urcă ușor copiii. E cam ca atuncea când, mic fiind, urcam pe scara de lemn ca să mă ascund în podul plin de fân uscat al mătuși-mii, ca să-nvăț să fumez! Da, am fost bătut de mititel, dar, nu cu cruzime, ci doar ca să primesc educație!
Oameni buni, canionul este foarte frumos! Am făcut poze, la greu, o să vi le-arăt iar voi să faceți bine și să le apreciați, că chiar arată locuri deosebite!
Cei cca 160 de metri ai canionului și diferența de nivel de 58 de metri, după spusele ăluia de mi-a mâzgălit brățara-bilet de la intrare, se străbat în vreo 30 de minute. Noi am fost cumva forțați, pentru că, din spate, vin, mereu, alte și alte persoane și nu prea este loc să te lași depășit. Abia la ieșirea din canion, după ce locul se lărgește, te poți opri din mers și să stai să admiri, pe-ndelete, peisajul!
Așa după cum fusesem instruiți, am folosit pentru întoarcere un alt traseu, cel marcat cu bulină roșie și, în circa 30 de minute am ajuns, iarăși, la cabana de plecare spre canion, de unde nu ne-am mai luat bilete. Bere, da!
Drumul la întoarcere l-am făcut prin același drum pe unde venisem dar, sunt indicatoare care-ți arată și alte posibilități, după cum ești dotat cu curaj și cunoștințe despre drumeții pe munte.
Acuma, după ce mi-ați citit review-ul, și o să-mi vedeți pozele o să-nțelegeți și voi de ce mi-a plăcut atât de mult locul ăsta. Atât de mult încât, cu tot riscul, am scris și eu despre el. Chiar dacă nu atât de frumos ca cei care-au obținut ”MG” și punctaje cât locurile de pe stadionul ”Maracana”!
Haidi, pa!
Trimis de Yersinia Pestis in 28.11.16 19:34:20
35 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
35 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@Yersinia pestis:
Hai ca iar ai scris misto, inconfundabilule!
Mi-e dor de " 7 scari " care intre timp cred ca sunt mai multe.
@webmasterX: Mulțumesc, sunt dator, dau o bere! Dar, numai la canion!
@Yersinia pestis: Îmi place că te ții de cuvânt! Abia aștept să văz unde stăturăți. Luași, sper, vin d-ăl bun?
Hai cu cazarea!
@Dan&Ema: Da, ai dreptate, mereu scriu frumos! Doar că și perfecțiunea plictisește!
E tare frumos canionul, mă bucur c-am ajuns să-l văd! De fapt, cred că e un must see al României, pentru că se ajunge relativ ușor !!!
Și, nu, strict numărate, nu-s mai multe de șapte, dar toate-s frumoase !
@Zoazore: 'Aidi, bre, așa mă știi, cu minciuni?!
am zîs că scriu, așa am făcut!
Păi, fără vin, riscam să nu-mi placă, nici cazarea, nici canionul, in vino e veritas, se știe, da?
Eu sunt abonat la postarile dvs. si apreciez, acum, ca si alta data, simtul ascutit al umorului si calitatea incontestabila a talentului literar. 7 scari e un loc spectaculos si, oarecum, mai accesibil pentru pantofarii iubitori de bere, asa ca merita promovat si scris despre el (fiecare in stilul sau), in ciuda MG anterioare.
@Yersinia pestis: mă speriasem; prima dată am citit că dai berea „la camion”... Și io nu prea am așa o capacitate mare.
@nickro: Pantofar, paltonar, dar am avut bocancii de munte la mine... știam la ce să m-aștept!
Mulțumesc că mă urmărești, da'combate, fii activ!
Mersi de laude, cred că m-aș putea obișnui să fiu lăudat!
@webmasterX: trebuie să exersezi și, mai ales, să fii consecvent... 3-4 beri, ajută... numa'tu trebuie să știi: pe oră, zilnic...
Frumos! Mă bucur că obiectivul a fost atins conform promisiunii. Și vremea a fost frumoasă! Pozele reflectă perfect măreția naturii!
@Yersinia pestis: am contribuit la punctaj! Nu cat numarul celor de pe stadionul amintit de tine, dar macar s'ajungi la numarul celor de pe stadionul Eforie
Pozele sunt super! Sper ca domnul calculator sa te nominalizeze la "poza zilei"!
@Yersinia pestis: Frumos şi aţi avut noroc şi de vreme bună.
Cunosc 7 scări foarte bine. Anii de zile ne-am petrecut zilele libere la Timişul de Sus şi acesta era pe lista traseelor din zonă. Îmi amintesc o dată de un 1 mai cum am făcut acest traseu. După o noapte de beţiveală, adică petrecere în toată regula, am mers la 7 scări (cică scoate alcoolul din tine când urci atâtea scări). Am avut la noi apă cu lămâie şi tare bine şi frumos a fost.
De fiecare dată când ajungeam sus, noi eram uzi (este adevărat numai vara am fost), adică mai şi stropea din scară în scară, dar era frumos şi ne trecea şi mahmureala.
Frumos.
Toate cele bune.
@maryka: Da, doar te-am amenințat că vin pe urmele tale!
Zona este foarte frumoasă, într-adevăr!
Cât despre fotografii, nu mă pricep eu într-atât de bine ca să redea frumusețea locului.
@maria55: Sărut mâna, sărut mâna!
Ce mai faceți, ”vă simteți bine ”?
Am avut parte de o ieșire tare frumoasă, în care toate s-au împletit: cazare tare bună, vreme frumoasă, peisaje superbe, grup super OK (asta din urmă fiind singura variabilă pe care o puteam controla).
Acuma, aștept și io, de-abia ce-am scris reviewul, peste vreo oră- două aștept cifrele alea mari în materie de voturi!
@ANILU: Extrem de greșit, scuză-mă că-ți spui: la mahmureală nu se face efort, cel puțin, nu altul decât acela de-a linge-un blid adânc în care să fie o porție imensă de ciorbă de burtă. Abia după ciorba de burtă merge și o bere, hai, două! Cui pe cui se scoate!
Eu am avut emoții, dacă-i scăpam pe ai mei la băut, aleluia ieșire ! Așa, i-am luat din pripă, doar ce haliserăm micul dejun. Dar, tot am făcut o pauză de bere, sus, la intrarea-n canion, nu puteam fi rău cu ei, ca orișice căruță, am și eu o inimă!
@Yersinia pestis: Păi tu ce crezi că am făcut după ce am terminat traseul, o ciorbă de burtă şi bereeeeeee
@Yersinia pestis: Hai ca-i de bine. Deja ai o zecime din cat iti doresti! Si-i abia a doua zi dupa!
@Zoazore: Da, o să cresc ca Făt Frumos, într-un an cât alții-n zece, așa că, atunci când o să am 20 de ani o s-arăt de 200!
@ANILU: Vezi, nu te-am mințit, sfatul era bun! Mă gândersc că, totuși, de mai multe ori m-am machit eu față de tine!
@Yersinia pestis: Ce pot să spun?! Sunt mulțumit că ți-am scotocit județul și că te-am făcut să pleci la plimbare pe alte meleaguri! Promit că n-o să se mai întâmple săptămâna asta! Ce zici, dacă mâine bate Steaua, mă ierți?
În altă ordine de idei, frumoasă ieșirea voastră în natură la sfârșit de toamnă! Noi nu am ajuns până în prezent la Canionul 7 Scări, însă articole precum acesta (+ fotografiile atașate) ne fac să punem destinația pe lista de priorități! Bravo! Scris cu haz, așa cum ne-ai obișnuit!
@Crazy_Mouse: Frate, glumesc... e bine că scriem amândoi despre frumusețile Vrancei, atâta doar că eu știu locurile mai frumoase dar mai ascunse decât alea de le știi tu...
@Yersinia pestis: Doi alpinişti la marginea unei prăpastii. Zice unul:
– Aici a picat ghidul nostru anul trecut!
Celălalt scandalizat:
– Şi asta spui tu aşa de liniştit?
– Păi ce, era deja destul de vechi şi avea şi câteva pagini rupte! . Care ar fi rețeta proprie de limoncello? Am înțeles: esti înalt si lipsește cașul. Esti ok, te declar... normal. La mulți ani românule! Petrecere cu multe beri sau cu mult vin fiert, alege tu.
@krisstinna: un orb și-un bâlbâit mergeau pe munte. Orbul era primul. La un momentdat bâlbâitul către orb:
- Bbb... bbbă... ăăă!
Rețeta de limoncello nu pot s-o dau, e prea secretă, până și eu mă verific să văd cine-s când m-apuc să o fac!
@Yersinia pestis: L-ai scris cu... limoncello? (Cerneală invizibilă din zeamă de lămâie)
@Zoazore: era de fapt un ecou bbb... bâlbâit, cred
(nu mai e acuma, văd)
@tm67bru: păi, da... am continuat degustarea de limoncello. Se pare că-mi cauzează!
@Zoazore: Nu stric limoncello pe postări. Abia după ce beau îmi vine inspirația...
@Yersinia pestis: Aaaam... Hâc... înțeles! S-a terminat limoncello! Hâc... vinovată!
@Yersinia pestis:
Haios bancul din introducerea articolului.
Culmea este că finalitatea a fost aceeaşi pentru amândoi, indiferent cum priveau fiecare "aventura"
@nicole33: Felicitari pentu ca te-ai inrosit! Acu vazui!
@ Nene, io sint aia cu zinele si am fost si la 7 scari... si ma duc si la Macarena... (ca cinta mai frumos) decit cum zici matale anagramat. (aici nu e jigneala!)
ah, si mi-ai luat-o inainte cu Cetatea Sucevei!!! cind sa ma apuc sa scriu, am decolat in Dominicana si n-am avut rabdare sa scriu la rind... dar ma duc sa vaz ce ai vazut matale si dupe aia mai bag si io cite ceva...
La mai mare!
@nicole33: Da, dar contează tare mult modul de prezentare!
@adri-nico: Nu-i nimic, putem rezolva diferendumul dintre noi: dă-mi mie biletele de Dominicană și io te las să te duci în locul meu la Cetatea Sucevei.
Ce zici, e fair?
@Yersinia pestis: Nici daca s-ar putea n-as face asa ceva! Din fericire (pentru mine) si pacate... pentru restul, biletele sint valabile doar pe numele celor pentru care au fost emise.
@adri-nico: Eh, mă gândeam eu că nu poate fi așa de ușor, dar, trebuia să-ncerc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Canionul Șapte Scări, impresionant și minunat — scris în 19.07.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Drumeție la Canionul ”Șapte Scări” — scris în 27.06.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Canionul 'Şapte Scări' — scris în 27.01.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Revenire în Canionul 7 Scări — scris în 16.09.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Canionul 7 Scari, experienta de a urca printre 2 pereti de stanca — scris în 20.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Despre Canionul ... — scris în 22.08.17 de Danyl din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jul.2017 Plimbare prin canionul Şapte Scări si Brasov — scris în 26.12.18 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ