GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
sau "Omul sfinţeşte locul, da' uneori n-are destulă aghiazmă... "
Acum o săptămână, la ştirile PROTV de seară, am văzut un reportaj despre un camping în judeţul Covasna făcut de... un olandez!!! Mă, al naibii, ăsta n-avu de lucru la el şi veni aci să construiască marele camping... Oricum, imaginile erau îmbietoare, avea o mare piscină care în poze e super ok, împrejurimile frumoase.
Bun, caut şi pe net, dau de saitul lor de unde aflu ceva mai multe detalii şi ne hotărâm aproape pe loc - sâmbăta care vine (adică asta care a trecut, pe 7 iulie) mergem acolo!
Aşadar, vineri, cu căţel, cu purcel, cu corturi şi bagaje, pornim la drum pe la 4 după-amiază, la peste 35 de grade Celsius, spre Covasna...
De data asta, GPS-ul a stat cuminte în traistă, am mers doar după indicatoare şi după indicaţiile date pe saitul lor pentru porţiunea finală a drumului, începând cu municipiul Sf. Gheorghe. Am ajuns seara pe la vreo 7, cred (n-am notat orele, nici poze n-am avut timp să fac - altfel rămâneam să facem cortul pe întuneric) De notat că ultimii circa 4 km de drum (după ce se iese de pe DN 122 către Ozunca băi), e groaznic! groapă peste groapă, trebuie circulat cu maximum de atenţie, mai ales că nici nu prea încap bine 2 maşini una pe lângă alta - dacă vă întâlniţi cu cineva pe drum, trebuie ca una dintre maşini să-i facă loc celeilalte să treacă pe lângă.
Dar odată depăşit şi acest 'mic' neajuns, tipic românesc, priveliştea ce vi se aşterne în faţă odată ajunşi acolo e foarte frumoasă. E o coastă de deal/munte împădurită (mai ales cu stejari şi mesteceni, dar mai erau şi fagi, arini şi alte soiuri), pe care acest om a venit şi şi-a pus imaginaţia şi banii la lucru.
Ce a ieşit? ei bine, o clădire mare (nu prea frumoasă, dacă vreţi să-mi ştiţi opinia personală - da' nici prea urâtă), având alături o piscină bine gândită, dar cam slăbuţ îngrijită, iar pe terenul ce urca la deal, s-au făcut terase unde se pot monta corturi, pune rulote sau RV-uri. Nu se permite staţionarea maşinilor lângă corturi/rulote, decât pe perioada descărcării/încărcării bagajelor. Apa folosită acolo fiind captată din izvoare subterane care colectează apa de pe toată acea suprafaţă, proprietarul se străduie să ţină locul cât mai curat pentru a nu o polua.
Tot pentru a reduce la minimum poluarea, sunt suficiente tomberoane unde se poate arunca orice fel de gunoi. Ignoraţi inscripţiile de pe ele cu "Sticlă", "Plastic", "Hârtie" etc.! Când am întrebat unde să pun gunoiul menajer, că nu e niciun tomberon cu marcajul ăsta, patronul mi-a răspuns: "Pune-l în oricare, oricum vine doar o singură maşină să-l colecteze"!!! :((
Se oferă (contra cost) şi acces la curent electric. Din păcate/fericire, semnal la reţelele de telefonie mobilă nu prea e. Aşadar, nici internet, TV (doar prin satelit - deşi dacă mă gândesc bine, am văzut şi o antenă Yagi de UHF)...
Am fost întâmpinaţi la poartă de către însuşi patronul olandez, care după ce s-a prezentat frumos (din păcate, nu pot reţine cum trebuie nici numele noastre - d'aia aveam note mici şi la istorie - dară-mi-te pe-ale lor...) ne-a deschis bariera şi a venit apoi până la parcare să ne prezinte locul, să ne arate care sunt avantajele şi dezavantajele instalării cortului în diverse zone, apoi după ce ne-am ales "pătrăţelul", ne-a lăsat să ne instalăm.
Un angajat de etnie maghiară a venit apoi şi ne-a explicat cum e cu duşurile, ne-a legat la curent, apoi ne-a lăsat şi acesta şi după o cină frugală la lumina lanternei, ne-am culcat cu toţii. Pentru pici, era prima noapte la cort din viaţa lor - a durat ceva până le-a luat somnul, dar până la urmă s-a petrecut şi minunea asta şi am putut dormi. Nu prea mult, până pe la 5 dimineaţa, când fata noastră s-a trezit că îi era frig (!!!). Deh! e drept, erau doar vreo 18 grade afară... Norocul nostru că mai aveam o pătură, cu care i-am învelit sacul de dormit şi a "căzut" iar, până pe la 8 şi ceva. De data asta, ne-a trezit căldura - soarele bătea pe cort şi deja înăuntru temperatura cred că trecea de 26 de grade şi, cum era oricum vremea să ne trezim, am făcut-o, nu fără o strângere de inimă.
Am luat şi micul dejun tot "din traistă" (lada frigorifică), am băut o cafeluţă de la bar, apoi la 10 fix am mers la piscină.
Ei, aici ar cam fi câte ceva de comentat - în sensul că după umila mea opinie cam are nevoie de îngrijire, altfel o să aibă probleme... Vopseaua de pe bazine e exfoliată din loc în loc, iar unde nu e, sunt alge care o acoperă, fundul devenind astfel extrem de alunecos. Şi nici culoarea nu e prea îmbietoare, deşi se vede că apa e ok, tratată, filtrată, curăţată... Păcat. Ce mai lipseşte acolo, mai ales în week-end (când, în pofida drumului mizerabil, ştrandul e luat cu asalt de zeci de vizitatori!), sunt umbrelele şi ceva şezlonguri/fotolii/rogojini... whatever, ceva pe care să stai, în afară de piatra de pe jos! Noi am adus de la cort, dar restul, se cam chinuiau cu prosoapele pe pavaj...
Toaletele aferente piscinei sunt ok, curate; mai există şi două duşuri cu senzor (unul era defect), doar cu apă rece. Există şi câteva cabine de vestiar, pentru cei ce nu vin din camping direct în slipuri şi au nevoie să se schimbe. Marele plus este preţul: pe noi patru ne costa o zi (10-19) la piscină 24 de lei. Păi în capitală, în week-end abia intră o singură persoană (şi nu la oricare!) la ştrand...
Tot în incinta ştrandului există şi un mini-bufet, unde se pot cumpăra ceva prăjeli (cârnaţi, mici, hamburgeri, fripturi, cartofi) şi răcoritoare (bere, ape, sucuri). Mâncarea e bună şi ieftină - am testat-o sâmbătă, că n-avea rost să ies de la ştrand să le fac fetelor grătare, când aveam mâncarea acolo la nas.
Există tot acolo un nene care în afara serviciului de salvamar (care nu e foarte necesar, da' nu strică), are grijă ca lumea să respecte regulile piscinei (fără tutun, mâncare şi băutură în apă etc.). Bravo lor! La difuzoare se aude un post de radio comercial, la un volum foarte rezonabil.
Ei, cam de aici începe partea neplăcută a acestui sejur. Lăsând la o parte faptul că seara a fost relativ greu să găsesc un loc liber să frig şi io vreo 10 mici şi ceva carne de pui şi porc pentru cină (pe care am apucat chiar să le şi mâncăm totuşi, până să se întunece de tot), cortul nostru a fost efectiv înconjurat de o "gaşcă" de tineri "veseli" (de la alcool) şi cu prea puţini ani de acasă (cred că nici toţi, împreună, n-ar fi reuşit să-i adune pe ăia 7 de care spune zicala), care ne-au ţinut treji până pe la trei dimineaţa... În ciuda intervenţiei patronului (căruia i-au promis că vor respecta orele de linişte, dar de care ulterior făceau mişto, când vorbeau între ei). Dac-aş fi în locul omului acela, le-aş nota numerele de la maşini şi nu le-aş mai deschide poarta în veci!
Mda... şi ca să nu se vină cu diverse presupuneri vreau să subliniez că erau numere de BV... :((
Apropo de patron - omul era mai mereu în mijlocul turiştilor, ne întreba cum ne simţim, cum am dormit, cum ne place etc. Am avut timp doar să-l întreb cum de i-a venit ideea acestei afaceri, şi de ce tocmai acolo; omul mi-a răspuns că e venit din 1990 în România, a lucrat la refacerea spitalului din Baraolt, apoi şi-a făcut acolo o casă, pe care a vândut-o acum trei ani şi a luat acest loc şi a făcut un camping, observând el că pe la noi nu prea sunt campinguri la standarde occidentale. Acu', drept să spun, campingul familiei Vass din Sovata mi s-a părut net superior acestuia, dar asta nu înseamnă că olandezul n-a făcut treabă bună. Doar că a mers cam prea departe cu ecologia, cel puţin în opinia mea. Adică să am program la apa caldă ca pe vremea lu' nea Nicu (7-10 şi 19-22)... hmmm... parcă nu-i chiar ok. Măcar dacă ar anunţa asta pe sait. Şi alte inadvertenţe - minimarket-ul cu care se laudă pe sait e închis, la hostel trebuie părăsite camerele la ora 10 până seara... N-am nimic împotriva regulilor, atât timp cât ştiu despre ele de la început şi aleg să merg într-un anume loc deşi acestea există. Sau uneori, tocmai pentru că există! Dar dacă aş fi vrut să mă cazez la hostel, cred că aş fi fost foarte revoltat că nu mi s-a spus că pe timpul zilei nu e voie să stai în cameră...
În sfârşit, una peste alta - o experienţă destul de amestecată. Îl recomand, dar NU pentru week-end! Şi de preferat, cu un grup de prieteni, dacă mai apar mitocani, să dispui de suficiente "mijloace de liniştire" a lor. Pentru că, din păcate, conducerea în afara unei atenţionări verbale, mă tem că nu va face nimic...
Trimis de Dragoș_MD in 10.07.12 16:34:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALNAŞ-BĂI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.09500000 N, 25.80660000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Melodia postată nu se poate şterge şi se va schimba doar când nu vor mai fi oameni prost crescuţi printre noi...
@Dragos
Legenda spune ca izvoarele de la Ozunca-Bai au fost descoperite de un ofiter roman, pe nume Ausonias. De la acest nume, Ausonias, si (filologic vorbind) pana la Uzonka (Ozunca), drumul nu e lung. In anul 1896 aici era construit deja un bazin cu apa minerala feruginoasa (12x5x1,3m), care apoi in 1927 a fost renovat. Apoi, s-au mai construit o cladire din lemn pentru baile calde si un han, care, cred ca mai functioneaza si azi. Eu am dat pe-acolo prin anul 2003, drumul era prost, langa piscina erau scaune si mese din trunchiuri de copac si umbrelute. In zona exista mai multe izvoare cu apa minerala, foarte cautate pentru gustul lor placut, dar zona, desi pitoreasca, mi se pare cam izolata, rupta de lume.
@dorgo: ştiu - ţi-am citit articolul de anul trecut.
"la hostel trebuie părăsite camerele la ora 10 până seara..."
Eu asta nu o inteleg, daca m-as duce acolo, nu as avea voie sa intru in camera la pranz sa culc copiii? Eu de o asa regula nu am auzit in viata mea!
Pare rau pt. gasca de cheflii nesimtiti, am patit-o si noi, dar fuse... nunta!
@sunflower: regulile sunt afişate (din păcate doar) la poartă. Vezi poza P06 - acolo, pe foaia din stânga sus scrie clar - "Camerele se închiriază exclusiv pentru dormit, în intervalul orar 19-10 dimineaţa următoare". Versiunea în limba engleză mai cuprinde o frază: "Utilizarea camerelor în afara acestui interval orar sau drept camere private e posibilă doar după ce se obţine acordul proprietarului şi cu o plată suplimentară".
Aşa cum ziceam - n-am nimic împotriva regulilor, le respect, cel mai adesea chiar mă bucur când există, DAR (vorba lu' conu' Iancu) "să ştim şi noi"!!! Nu să le găsim abia când ajungem la faţa locului...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Mica bijuterie ascunsa... Camping The Valley Ozunca Băi — scris în 02.08.23 de decebal. din GALAţI - RECOMANDĂ