GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Este stiut faptul ca aceasta provincie, Kosovo, a facut parte, nu cu mult timp in urma, din marea familie a popoarelor slavone din fosta Yugoslavie, vecina de la N-V a tarii noastra. Denumirea completa a provinciei este Kosovo i Metohija. Daca intrebati vecinii sarbi despre aceasta provincie va vor spune cu mandrie ca practic este leaganul civilizatiei sarbe. De acolo a inceput Serbia sa devina un stat si o forta in zona Balcanilor de Vest. In aceasta provincie predomina populatia de etnie albaneza preponderent musulmana. Comparativ cu Afganistanul, despre care v-am povestit intr-un alt review, in Kosovo predomina musulmanii moderati, impartiti in doua categorii, salafiti si wahabbiti.
Conform istoricilor, in aceasta provincie, in anul 1448 o coalitie antiotomana condusa de Iancu de Hunedoara, ce numara 20-25.000 de oameni, s-a luptat cu oastea otomana condusa de sultanul Murad al II-lea cu o armata de 60.000 oameni. Dupa 3 zile de lupte incrancenate fortele crestine au fost infrante iar acesta a fost momentul cand Țaratul Serbiei si Albania au devenit teritorii ocupate de otomani. Abia dupa primul razboi mondial, fapt ce a corespuns cu destramarea Imperiului Otoman, Serbia si Albania si-au recapatat independenta.
'Intrarea in Kosovo se face atat dinspre Macedonia cat si dinspre Serbia, Albania sau Muntenegru. In schimb iesirea se face doar inspre Albania, Muntenegru sau Macedonia. Din Serbia esti intors din drum si obligat sa urmezi celelalte iesiri. Daca doresti sa intri cu autoturismul proprietate personala in Kosovo, esti obligat ca odata ajuns in vama, sa achiti plata taxei RCA locala in valoare de 50 euro/1 luna. Polita RCA romaneasca nu este valabila in Kosovo, chiar daca este scrisa Serbia ca tara acceptata. Singurii care nu platesc aceasta taxa sunt cetatenii macedoneni, din cauza acordurilor bilaterale (se pot inchiria autoturisme din Macedonia si se poate trece granita linistit) si membrii fortelor EULEX sau KFOR.
Din pacate, singura cale de acces aeriana in Kosovo este aeroportul international Prishtina. Traficul aerian de calatori nu este foarte dezvoltat, din ce am observat, fiind de mica intensitate. Multi prefera calatoria cu masina avand posibilitatea de a vedea frumusetea acestei tari.
Vamesii kosovari de etnie albaneza (existand si kosovari de etnie sarba) sunt supravegheati indeaproape de ofiteri de politie din intreaga lume (inclusiv romani) adunati sub egida EULEX reprezentand forta de politie europeana patronata de U. E. O alta forta ce supravegheaza mentinerea ordinii din punct de vedere militar este KFOR sub patronajul NATO. Daca inainte de anul 2009-2010 forta de mentinere a pacii KFOR era formata din 15-20.000 membrii, dupa anul 2010 si mai ales dupa decizia Inaltei Curti de Justitie de la Haga care a comunicat ca declararea unilaterala a independentei de catre Kosovo fata de Serbia este legala si legitima, aceasta forta a scazut la 5-7.000 militari. Cu aceste 2 mari forte ce-si fac simtita prezenta in regiune, ca turist, te simti in siguranta. Pot spune despre Kosovo ca este o tara sigura, o tara in care se poate face turism. O sursa financiara importanta de pompare a banilor in Kosovo este UE care finanteaza proiecte legate de infrastructura si de dezvoltare a turismului.
In acest moment, Kosovo se lupta pe frontul diplomatiei pentru a fi recunoscut ca stat independent in intreaga lume. La ora actuala independenta Kosovo este recunoscuta de 110 tari din care 108 sunt membre ONU. Din totalul de 2 milioane de locuitori, aproximativ 200.000 sunt plecati la munca in strainatate in special in Germania, Franta sau Elvetia. Luna august este luna concediilor sau a nuntilor, luna in care mii de kosovari albanezi se intorc acasa pentru a-si petrece vacantele sau pentru a se casatori. Nici unul dintre albanezii kosovari intalniti de mine nu s-a casatorit in afara Kosovo. I-am intrebat ce-i motiveaza, care-i cauza pentru care nu concep sa se casatoreasca altundeva decat in tara lor? Mi-au raspuns ca aici este familia care trebuie sa le dea binecuvantarea, aici sunt rudele, aici sunt prietenii, aici este tot ce tine de neam si tara. Asa gandim si noi…. ;)
Organizarea teritoriala in Kosovo este formata din 38 municipalitati, asa cum la noi sunt judetele.
In Kosovo, chiar daca populatia de etnie sarba nu mai are aceeasi marime ca in anii trecuti de dinainte de declararea independentei, ei traiesc organizati in enclave. Enclavele sarbesti sunt localizate astfel:
- in nord enclava este alcatuita din 3 municipalitati (Zvecan, Zubin Potok si Leposavic). Enclava se intinde de la granita cu Serbia pana la raul Ibar, rau ce desparte orasul Kosovska Mitrovica in doua. Pe partea de nord a raului traiesc sarbii iar pe partea de sud, albanezii. In centrul acestuia este un pod ce traverseaza raul, pod pe care sarbii au descarcat sute de camioane cu nisip si pietre de rau pentru a impiedica populatia de etnie albaneza sa-l traverseze.
- In centru municipalitatea Gracanica este predominant sarbeasca. Aici sunt multe restaurante frecventate de cetateni straini (internationali ce sunt membrii ai fortelor EULEX sau KFOR) pentru mancarea de buna calitate. Si noi, ca romani, cand ne era dor de mancarea de acasa, mergeam in zonele sarbesti unde serveam ca aperitiv cunoscuta slibovica sau dunia, mai putin cunoscuta romanilor (este o bautura alcoolica fabricata din gutui, specifica sarbilor), rebarca (muschi de porc afumat), pleskavica (piftea mare din carne de porc, picanta), ciorba de fasole cu afumatura, cocos umplut. Aveam o vorba…. mananca si nu rabda ca acasa. Gluma asta o faceam doar intre noi, romanii.
- In est, sarbesti sunt municipalitatile Novo Brdo si Ranilug.
- In sud-est sunt municipalitatile Klokot si Partes.
- In sudul tarii, se afla municipalitatea Strpce. Aici zona este predominant muntoasa, cu paduri de foioase si de conifere. In cadrul municipalitatii Strpce este si localitatea Brezovica, situata la baza uneia dintre cele mai mari partii de schi din Europa. Dupa spusele localnicilor, aceasta ar fi a 4-a partie ca marime din Europa. Pe timpul iernii pot fi vazuti multi turisti straini care vin la schi. Pretul unei cartele la telescaun este de 10 euro/zi. O noapte de cazare la pensiunile din Strpce sau Brezovica varianza intre 20-30 euro/zi.
Eram cu cativa colegi si ne-am hotarat sa oprim la un restaurant din zona, ce ne fusese recomandat cu caldura, sa mancam ceva. Sa fie ceva rapid si usor, nu ca ne-ar fi fost frica de greutatea corporala. Ne parcam noi masinile in fata restaurantului si purcedem sa “cucerim” reduta numita LOVAC. Acesta este numele restaurantului. Lovac, in limba sarba, inseamna vanator. Este un restaurant cu hotel… la etaj. Dar despre aceasta locatie, cu alta ocazie. Sa revenim…. Vine ospatarul si ne intreaba cu ce ne serveste. Deh, om bine crescut (el). Noi ne uitam unul la celalalt nestiind limba sarba. Ne scapa de necaz interpretul care comanda sec, pentru inceput, slibovica. Asa sa fie! Setea era mare (aveam soferi). Frig afara. Incepem cu un incalzitor. Dupa ce, cu bautura in fata, ne punem de acord asupra meniului, chemam ospatarul. Am optat pentru un mix-grill cu “legume de porc”, cu ardei iuti umpluti cu crema de branza, adica ceva “usor”. Ospatarul spune ca a inteles comanda si tocmai cand noi doream sa ne refaca nivelul lichidului din pahare, auzim interpretul cum solicita ceva. L-am intrebat ce dorea. Ne-a spus ca vrea si cate o salata Shopska pentru fiecare. Am uitat sa mentionez ca eram 5 persoane. Ospatarul raspunde in limba lui, probabil ca a inteles, si pleaca. Noi ne-am continuat discutiile. Dupa nici 10 minute apare tovarasul ospatar cu ditamai tava cu castronelele pline cu salata sus-mentionata. Deja puneam tara la cale. Ne gandeam ce buna va fi friptura cu salata. Cu rosii, castraveti, branza… este salata greceasca pe care o stiti cu totii. Dupa ce ne aseaza castronelele in fata, ospatarul migreaza spre alte mese luand comenzi. Noi asteptam cuminti sa vina friptura, savurand din cand in cand din paharele cu bautura. Fiind ocupati cu discutiile noastre, nu am fost atenti cand langa noi s-a ivit ospatarul, cu o privire oarecum pierduta, intrebandu-ne: “Ce s-a intamplat, nu va place salata? ”. Am ramas cu discutiile la jumatate si cu privirile tampe de l-a umflat pe interpret rasul. Nu intelegeam de ce ne intreaba asta. Asa am aflat ca de fapt, salata Shopska se mananca inainte de friptura, ca un fel de aperitiv, nu dupa sau in timpul fripturii.
Sa revenim….
In enclavele sarbesti administratia este una dualista, stiuta si tacit acceptata de autoritatile kosovare. Administratia locala beneficiaza de ajutor guvernamental kosovar dar si de ajutor venit din partea Serbiei. Ma refer la ajutor financiar prin intermediul ministerului pentru Kosovo i Methohjia, existent la nivelul guvernului sarb, ajutor juridic prin intermediul ministerului justitiei din Serbia, ajutor in ceea ce priveste sistemul national de sanatate, ajutor privind invatamantul in limba sarba. In enclavele sarbesti invatamantul se face in limba materna iar manualele sunt aduse din Serbia. Spitalele din enclave programeaza populatia cu cazuri mai grave la cotroale medicale in Serbia.
In Prishtina, capitala tarii, sunt aproximativ 250.000 locuitori, in marea majoritate albanezi. Aici se gasesc si sediile EULEX si KFOR. Capitala este una dintre cele mai sigure capitale europene. In Prishtina sunt si cele mai mari universitati, de acum kosovare, infiintate pe vremea raposatei Yugoslavii.
Neavand o moneda proprie, Kosovo, cu acordul UE, a acceptat euro.
Transportul se realizeaza cu maxi-taxi, autocare, ce percep tarife incepand cu 2 euro/billet si taxiuri. Sosele sunt oarecum “ingrijite”, dar s-a inceput si constructia autostrazilor ce fac legatura cu Macedonia si Albania. Firma care se ocupa cu constructia acestora este binecunoscuta (si in Romania) Bechtel. Din datele oficiale 1 km de autostrada, marca Bechtel, costa in jur de 12 milioane de euro comparativ cu Romania unde 1 km de autostrada a costat peste 32 mil. euro (sper ca nu ma insel). Si vreau sa va spun ca nu se compara cu lucrarea din Romania, poate si unde supravegherea este facuta strict de americani nu de contractori sau subcontractori.
In Kosovo exista si transport feroviar cu lungimea de 330km, ce face legatura intre localitatile Leposavic/Leposaviq in nord si Djeneral Jankovic/Hani i Elezit, la granita cu Macedonia. Dar frecventa transportului feroviar este redusa. Sunt 2 trenuri pe zi, unul dimineata si unul seara.
Trebuie retinut faptul ca traficul auto este intens insa respectarea legilor de circulatie se face aleatoriu. Exista totusi un respect in traficul auto. Dar nu trebuie uitata prezenta politiei pe sosele. Daca ajungeti in Kosovo si vreti sa-i vedeti, cautati-i in copaci sau ascunsi dupa ei. Stau pititi cu acele pistoale tip radar si asteapta sa gresesti. Recunosc ca eu am avut noroc cu ID-ul meu, altfel imi “furam” ceva amenzi de circulatie. Daca nu faci parte din EULEX sau KFOR, politistii nu prea fac concesii iar amenzile sunt destul de mari. Ori le dati politistilor 50 euro sub forma de spaga (ceea ce-i de preferat) ori platiti la banca “modica” suma de 200 euro. Acum depinde de “mandria” fiecaruia.
Pe langa partia de schi din Brezovica, in localitatile din vestul tarii, mai exact in localitatea Pec, se afla una dintre cele mai vechi manastiri din Kosovo si din Serbia. Trebuie mentionat faptul ca fiind intr-o zona eminamente albaneza, pentru a scapa de furia acestora, comanda KFOR a luat decizia de a proteja acest locas sfant asigurandu-i paza militarizata.
Comunicatiile se realizeaza cu ajutorul telefoniei mobile. In Kosovo sunt 2 firme responsabile cu aceasta: PTK (cunoscuta si ca VALA) cu prefix de Monaco (+377) si IPKO cu prefix de Slovenia (+386). Trebuie retinut faptul ca pentru cei care doresc sa achizitioneze o cartela SIM pentru telefon, este necesar prezentarea unui act de identitate (pasaport).
Recomand cu caldura vizitarea provinciei (deocamdata pentru Romania nu este o tara) KOSOVO, a restaurantelor atat albaneze cat si sarbesti, a cetatilor vechi si bine intretinute, a partiei de schi din Brezovica, etc. mai ales ca distanta dintre Romania si Kosovo este de “doar” 850 km. Eu inca incerc sa-mi duc soata acolo, sa ma reintorc pe acele frumoase plaiuri pline de verdeata.
Voi reveni si cu alte articole legate de acest loc.
Fericire = albanezii au obtinut cu ajutorul lui Bill Clinton o tara;
Tristete = sarbii au pierdut un teritoriu istoric pentru ei.
Trimis de Soso42 in 18.11.16 00:28:36
- A fost prima sa vizită/vacanță în SERBIA
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Soso42); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster:Multumesc web. O sa revin mai tarziu si cu un videoclip.
@Soso42:
O salata Shopska de la mine, cu foarte multe felicitari. Nu uita ca trebuie sa le imparti cu comandanta-suprema care te-a trimis pe campul de bataie AFA.
@elviramvio:Deja imi bag oleaca unghia in git!
Eu scriu de 5-6 ani si n-am decit doua MG... (recunosc, n-as putea sa scriu serios decit cu pusca la timpla).
Dar, cum ai zis si tu... sa=i dam Cezarului ce-i al Cezarului. Dupa ce ca n-aveam timp de ale mele, acum trebuie sa ii preiau si felicitarile (ca sa nu mai zic de cererile de prietenie ce imi vin mie pe PM ca al lui cica nu e activat - nici nu ii arat cum se face!!! ca prea il curteaza doamnele. )
Darga darling, ma felicit ca te-am ales!!!
@Soso42: Două articole în câteva zile, ambele foarte interesante și ambele selectate (o consecință normală) ca Minighid AFA! Nici la capitolul fotografii nu e rău deloc, mie mi-au plăcut mult imaginile cu Prishtina văzută de sus, dar și pozele de la cascada Istok. Aș putea spune că P20, P22 și P28 sunt favoritele mele!
Bine ai venit în rândurile celor care scriu pe AFA și felicitări pentru un debut atât de reușit! Te așteptăm în viitor și cu alte impresii!
@adri-nico:
Desi regulamentul era altfel, totusi gresesc voit salutul: Am onoarea!
@elviramvio: Daaa... pot spune ca am invatat ceva in viata. Sa nu refuz nici o oferta si sa ma bucur de Shopska inainte de masa. Daca inainte stiam ca salata, in orice forma a "facerii" ei, se serveste in timpul mesei, am aflat cu aceasta ocazie ca Shopska doar inainte de masa. Poate de aceea are si gustul atat de buuuuuun.
Cert este ca nu te voi refuza si accept oferta.
"Udatura" o aduc eu.
@Soso42: Hai ca m-ai facut curios cu salata ta - rachiu am -
Se pare ca la origine ea este de fapt o salata bulgareasca inventata evident de bulgari si servita ca aperitiv.
Ci ocazia asta mai schimb si eu meniul un pic ca este o mare problema zilnica cand ne intrebam unul pe altul (eu si a mea) ''azi ce... mai mancam?! ''
@Crazy_Mouse: Multumesc si trebuie sa recunosc ca mie mi-a placut intreaga tara, din toate punctele de vedere. Inca incerc sa-mi conving jumatatea sa mearga.
Este o tara minunata... chiar ai ce vizita, fara sa te plictisesti.
Populatia este deschisa, binevoitoare, nu-i vezi uitandu-se urat, raspund promt tuturor intrebarilor, sunt ingaduitori si toleranti. Cel putin asa i-am perceput eu.
Sper ca formatul articolelor mele sa nu plictiseasca cititorii, insa sunt rezultatul "defectului profesional".
@Nasshu: Nu trebuie sa suferi, asa ca te invit la o salata. Am invatat si cum se face. Si chiar imi iese buna... uneori. Lichidul il aduci tu.
Intr-adevar, se pare ca la origine este bulgareasca si a fost adoptata in zona de mai multe tari. Dar daca ii intrebi pe greci, spun ca de la ei a pornit. Acum parerile sunt impartite... cine stie.
In ce priveste de unde a plecat sau de unde isi are originea o mancare, scuze, dar sunt "habarnist". Imi place sa o degust... recunosc.
Oricum, nu trebuie sa uiti un singur lucru... cea mai buna salata (leguma) este... carnea de porc.
web 26., autorul doreste sa urce un videoclip si ma bate la cap de azidimineata cum se face. Ia da-i 'mneatale "neste" informatii autorizate ca eu nu-i mai raspund decit contra cost!
@adri-nico:
Nici nu urca omul bine in top si aparura norii! El (ea) comandante, mita este infractiune!
@elviramvio: Unde e mita, soro?! Eu am muncit 5 ani si mie nu mi-a dat nimerica ceva p'acilea. Basca, pe vremea aia era o gasca ce avea doar bolovani in traista (in loc de voturi). Cum apaream si eu cu cite un articol, hop cu minusul... Asta m-a calit dar... m-a si inrait! (glumesc).
Avea Stela Popescu un cintecel "5 lei pupicul mic... 10 lei pupicul mare!!! "
Eu i-am facut cunostinta numai cu Lume Buna, cind l-am adus la Cincis, nu-i asa?
@Soso42: Felicitări pentru review!
Un articol interesant despre un loc puțin cunoscut (mie).
” Sper ca formatul articolelor mele sa nu plictiseasca cititorii, insa sunt rezultatul "defectului profesional".
Nicidecum. Mie mi-a plăcut.
@costy69: Multumesc si chiar daca momentan acest loc iti este necunoscut, sper ca vei avea ocazia sa-l vizitezi. Oricand ai nevoie de un sfat, de o idee, de o parere legat de Kosovo, iti stau la dispozitie. Eu intentionez ca in primavara anului viitor, daca nu chiar la inceputul anului, poate februarie-martie sa-mi iau jumatatea si sa dam o fuga... macar la schi, la Brezovica. Se merita. Preturile sunt accesibile, locurile de cazare sunt superbe.
Iar distanta... nu-i catastrofica.
Sa auzim de bine!!
@Soso42: Măi, dar s-a orientat doamna ta, a luat un viteaz. Norocul meu că am mâncat si nu mi-e foame că altfel te bombăneam un pic cu salata ta. Să știi că nu m-am gândit la prostioare când am privit poza 25 pt că am văzut si revăzut Peștera Urșilor unde m-am prăbușesc de râs privind acele formațiuni interesante. Felicitări! Pentru tot nu numai pentru articol.
@krisstinna: Multumim... eu si doamna mea. Amandoi suntem norocosi... ca ne-am gasit. Si ne completam reciproc. In momentul de fata imi este mentor in ceea ce priveste AFA. Ma bucur nespus ca am fost "adoptat" repede de familia AFA-istilor. Oameni cu suflet mare.
Viteaz... nu ma consider unul, doar ca mi-am facut treaba cum am invatat tocmai pentru a nu avea probleme. Si m-a ferit DUMNEZEU.
@Soso42: norocosi ca v-ati gasit! Sa va dea Dumnezeu norocul pt a va pastra pana la adanci batraneti! In ceea ce priveste adoptia, da Afa adopta oamenii de bine, oamenii care scriu bine si mai ales oamenii care scriu mai intai cu sufletul, apoi cu tastatura! Sa fie o adoptie internationala... asta-ti doresc, fiindca mai avem colegi si nu putini si pe "afara"!
@adri-nico: Nu fi invidioasă și ajută omul. E și el "mic" pe AFA. Da' vezi tu când o să crească în punctaj și când va prinde experiență Draga mea, te felicit și eu pentru alegerea făcută. Chiar e ceva inedit pe sait, se anunță articole interesante și palpitante. Vă salut pe amândoi! PS: dacă si lui C al meu îi place acest "nou" apărut pe sait, pot spune că efortul tău de a îl convinge să scrie trebuie răsplătit. Cu un pupic
Ilustrația video a fost procesată/atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@krisstinna: Hia, mai, fetelor! asa ma stiti voi pe mine? Cum sa nu il ajut? Ba i=am dat chiar si un sut in fund!!! Sa faca pasul ala mare inainte, stiti voi! L-am scutit de la treburile conjugale si i-am pus laptopul in brate de am adormit in tacanit de tastatura (ah, s-a intors roata. parca am povestit odata cum ma apucase pe mine creatia si pe la 3 noaptea si-a luat perna (smucit) si s-a dus in camera ailalta...)
Acum, lasind gluma laoparte, pe cit de viteaz e, pe atit de sensibil si suparacios. Daca da careva cu un "bolovan" in el, nici n-o sa ii mai vedeti ochii.
"Gata cu fotosinteza"! (adica cu luatul pe cimpii). N-o sa mai intervin cu ecouri din viata particulara, vad ca nu cadreaza cu articolul. Ma bucur ca l-a scris frumos, si ma bucur ca am aflat si eu informatii noi. Poate ma convinge sa mergem acolo... desi n-am vazut palmieri in nici o poza!!!
@ Maria, multumim si... asa sa fie!
@Soso42: Nu contest nici articolul care este scris cat se poate de frumos, pozele ca si filmuletul minunate, dar ecourile sunt bestiale, iar consoarta este ca o clota, desi se vaita.
Insa ea te-a impins, ea sa te sprijine.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Multumesc pentru rabdarea de care ai dat dovada la citirea acestui articol. Pentru unii poate parea stufos, pentru altii interesant. Fiecare are parerea proprie si personala.
In ceea ce priveste consoarta... daca te referi la faptul ca este ca o closca, da... ca nu prea stiu ce inseamna clota. In caz ca te referi la altceva.
Nu va faceti griji in ceea ce o priveste. Nimic nu scapa ochiului ei "generos", nici macar o virgula pusa aiurea.
Inca odata, mii de multumiri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2014 Locuri de vizitat in Kosovo — scris în 02.04.17 de Soso42 din BUZAU - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Scurtă incursiune în Câmpia Mierlei — scris în 06.05.13 de mauricius* din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Călătorie Kosovo — scris în 30.04.13 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Manastirea ortodoxa Gracanica - Kosovo — scris în 18.04.10 de marian 1973 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Manastirea ortodoxa Deceani - Kosovo — scris în 15.03.10 de marian 1973 din BRăILA - RECOMANDĂ