ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 2 nopți
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cabana Uz Bence

TIPĂREȘTE

Aveam nevoie de odihnă după o perioadă personală mai dificilă. Ocazia nu a întârziat să apară, minivacanța cu ocazia zilelor libere 22-24 ianuarie. Prea întârziata decizie de la locul meu de muncă privind ziua liberă de 23 ianuarie (punte între weekend și sărbătoarea națională) m-a îndemnat spre un maraton de căutare locuri de cazare în locul ales de mine pentru minivacanță Harghita Băi.

Verdictul inițial dat de toate siteurile de specialitate precum și unele convorbiri cu proprietari de acolo: ocupat tot, reveniți altă dată... În fine la pragul renunțării am hotârât să scad din nivelul de confort căutat: dacă n-am găsit la mai scump, am găsit la mai ieftin, beneficiar subsemnatul... Alegerea o consider una din cele inspirate dar mai exact vă povestesc în rândurile de mai jos.

Despre Uz Bence

Dintre cei care ați umblat pe munte în perioada dinainte de 1989 și v-ați cazat într-o cabană administrată de OJT (Oficiu Județean de Turism), vizitând o poză cu cabana Uz Bence din prezent ați crede că ați călătorit în timp. Asta a fost și impresia mea fațada antipatică la început am îndrăgit-o ulterior în decursul celor 3 zile petrecute acolo.

Scurt istoric Uz Bence

Cabana Uz Bence a fost construită de către Asociația Carpatină din Miercurea Ciuc între anii 1941-1942. Cabana a fost foarte renumită și vizitată în perioada respectivă fiind printre puținele cabane deschise pentru turistul de rând. După 1948 cabana a fost naționalizată devenind proprietate OJT dar a rămas în continuare o cabană unde se putea caza oricine. Partea de parter stânga (barul de acum) era Oficiul Poștal.

După 1989 a intrat în paragină, pur și simplu sufla vântul între scândurile fațadei iar dacă se stingea focul din sobă temperatura interioară devenea egală cu cea de afară... La un moment dat se punea problema dacă o dărâmă sau nu. Salvarea a venit de la proprietarii actuali care au cumpărat-o în 1991. Nu au reușit s-o renoveze din prima în fiecare an au făcut câte ceva. Au păstrat integral forma/fațada istorică și au îmbunătățit confortul turiștilor. La momentul actual cabana ar avea 2 stele.

Localizare Uz Bence

Așa cum am scris despre Harghita Băi — vezi impresii — o să repet și ce am scris despre accesul rutier:

Accesul dinspre Miercurea Ciuc este simplu. Se iasă din localitate spre Sighișoara pe DN 13 A iar la puțină distanță de acesta se va vira la dreapta pe 138A. Dinspre Sighișoara se va vira spre stânga. Ca și reper există o troiță în acest loc. Drumul asfaltat urcă prin pădurea de brazi și nu lipsesc câteva serpentine. La scurt timp se vor observa primele case, cabane. Drumul continuă până la resortul de schi. Nu se pune problema locurilor de parcare se găsesc atât amenajate cât și destule locuri unde se poate opri.

Dar mai exact imediat după indicatorul la intrarea în localitate și după câteva blocuri în care locuiesc localnici și după resortul Castor într-o curbă în dreptul Cabanei Csiki și lângă patinoar observăm cabana istorică. În fața cabanei într- parcare imensă ar încape atât autocare cât și autoturisme.

Cabana în prezent

Așa cum am povestit este clasificată la 2 stele. Se pot caza 50 turiști în camere de 2/3/4 și 5 paturi. Cabana este construită în pantă pe fundație de piatră și integral din lemn. La bază există o terasă de vară. La parter la intrare turiștii pot folosi terasa acoperită. După ce intrăm observăm că în hol există atât casa scărilor cât și zona de recepție câteva fotolii și măsuțe stând la dispoziția turiștilor. Se poate folosi și un automat de cafea/băuturi/altele amplasat în această zonă. La dreapta se poate intra în sala de mese dimensionat pentru 30 persoane. Este amenajat rustic. La stânga este barul al fel de rustic amenajat stil crâșmă de țară. Ambele obiective dispun de toaletele atât de necesare să zicem hm la un consum mai exagerat de bere...

Etajele 1 și 2 sînt dotate cu camerele de 2/3 și 4 persoane. La mansardă camerele sînt pentru 5 persoane. Camerele sînt dotate basic dar au confortul necesar, de exemplu fiecare are propria baie.

Exteriorul cabanei constă în curte. Nimic deosebit brazi și iarbă, o zonă pavată cu piatră naturală cu o masă și bănci pentru servit masa afară.

Prețuri, prețuri

Se pleacă de la 50 lei/persoană /noapte, asta la camerele cu 5 paturi din mansardă. Restul plătește 60 lei la camere de 2/3 sau 4 paturi. Se intră la ora 14.00 se iasă la ora 12.00. Rezervarea este telefonică, nu se cere avans. Se dă bon fiscal obligatoriu.

Se poate mânca/bea la pensiune. Nu există mâncare la comandă/ala carte. Ce se dă aia e. Există prețuri fixe: mic dejun 20 lei/prânz 30 lei/cină 25 lei. Prețuri la bar: Bere Csiki 7 sau 5 lei 0,5 l (6% sau 5% alcool) bere Harghita 5 lei/0,5 l, tării, pahar vin 5-8 lei.

Parcarea este clar gratuită, dar nu există supraveghere video nicăieri. Conform discuție cu proprietarii nu au fost probleme de sustrageri în trecut.

In caseta tehnică din articolul prezent am trecut doar cazarea 60 lei x 3 pers x 2 nopți. În caseta tehnică nu am specificat prețul meselor acestea sînt descrise mai sus în articol.

WIFI

Semnalul pentru dispozitive este foarte ok în zonă având în vedere antena amplasată în apropiere. Dacă totuși este nevoie de wifi cabana pune la dispoziție router gratuit parola uzbence42.

Distanța față de obiective

Cabana este amplasată în zona centrală, lângă patinoar, la mai puțin de 500 m de pârtile de schi și de parcul de aventuri. Până la mofetă și izvoare este un pic mai mult dar tot sub 1 km de mers pe jos.

Camera noastră

Am primit la etajul 2 cameră. Camera a fost cvadruplă noi fiind trei. Spațiul a fost suficient cca 20 mp, baia încă cca 5. Camera este placată integral cu lambriuri, pe pardoseală mochetă. Lângă paturi fiecare avea câte o noptieră și o lumină de citit. Dulap era unul singur încăpător. Mai era un cuier și o oglindă, calorifere, câldură cât vrei, o masă și trei scaune. Instalația electrică era la vedere, priză era una singură. În baie era cadă, duș, wc, chiuvetă. Consumabile doar săpun lichid și hârtie. Apă caldă era la orice oră. Deci strictul necesar.

Mâncarea noastră

Având în vedere prețurile mici (50% față de prețurile văzute în localitate) am optat pentru pensiune completă. Se va observa în poze, nimic sofisticat dar gustos și suficient. Micul dejun era simplu brânză, unt 2 feluri de mezeluri, gem de afine, cafea/ceai. Prânzul consta în ciorbă, felul 2 și un mic desert fie fructe, fie ciocolată de casă. Băutura inclusă era 1 l de apă minerală Harghita. Cina consta în ciorbă, felul 2, desert și sticla de apă minerală.

Cum ne-am descurcat noi cu condițiile de basic

Eu zic foarte bine. Somn bun, papa bun, liniște, căldură. Cel mai mult m-a deranjat scârțâitul podelei dar dacă stai dracului într-un singur loc și nu te miști este ok... În rest prosoape am avut noi, pălinca nu l-am mai luat din bar că l-am avut pe al meu de acasă, iar laptopul fu trasnformat instant în tv în caz că vroia careva să se uite la tv...

Ce mai este de făcut în zonă

La prima vedere lipsa zăpezii îți scade moralul instant, dar după ce descoperi că în pădure mai este suficientă zăpadă, iar pârtia (una din trei) este folosibilă te mai răzgândești un pic. Noi am făcut plimbări, drumeții, ne-am dat cu sania/schiurile, am căutat ursul cu lumânarea dar nu l-am găsit.

Concluzie

De nevoie am re-descoperit că se poate și așa, să te simți bine la condiții basic. Este interesant și recomand.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 24.01.23 22:56:36
Validat / Publicat: 25.01.23 07:15:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HARGHITA-BĂI.

VIZUALIZĂRI: 1088 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cabana Uz Bence văzută dinspre drum
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.01.23 07:14:39]
»

Mutat în rubrica "Cabana Uz Bence, HARGHITA-BĂI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

AZEAUTOR REVIEW
[25.01.23 07:19:14]
»

@webmasterX: da acolo este

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterPHONE
[25.01.23 08:00:27]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054394960403442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1