ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 31.05.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 7 nopți
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

In inima Rotunda a Masivului Retezat

Ilustrație video-muzicală
Voltaj - 20 de ani
TIPĂREȘTE

Iubesc muntele. Multi dintre noi o fac, fara indoaiala. Desi nu sunt un catarator de performanta, ii admir sincer pe temerarii care se incumeta sa escaladeze muntii in coarda, curajul lor mi se pare fantastic. Daca si pentru cei care merg pe munte putem face aceeasi impartire pe categorii (ca in aproape toate sporturile), pot spune cu sinceritate ca eu ma incadrez mai degraba la “amatori”, decat la “profesionisti”. Merg pe carari de munte cu precadere vara, cand mai toate traseele turistice sunt deschise, iarna nu prea ma aventurez (mi-ar placea, dar imi dau seama ca nu sunt bine antrenat, a trecut varsta cand iubeam riscul neconditionat). Prefer confortul si caldura unei cabane sau a unei pensiuni situate in zone mai retrase, dar accesibile, unde sa pot lasa masina in parcare si sa ma pot plimba in voie in jurul locului de campare; daca am si un locsor nu prea inghesuit unde juniorul sa se dea cu sania, e ideal, nu-mi mai trebuie altceva. “Ai imbatranit, omule!”, veti spune, si mi-e tare teama ca aveti dreptate. Oricat ne-am dori sa nu fie asa, timpul trece peste noi ireversibil.

Am cunoscut Muntii Retezat in vremea studentiei si mi-au ramas in suflet pentru totdeauna. Eram tineri, fara griji si fara bani si aveam, desigur, 20 de ani! Mersul pe munte cu rucsacii in spate era o bucurie, aveam prietenii alaturi, grozavi toti, distractia era maxima cand eram impreuna. Viata insa, ne-a dus pe drumuri diferite si ne-am cam pierdut, dar atunci aveam lumea la picoare... Chiar si la propriu, cand am ajuns sus, pe varful Peleaga, la 2509 m! Alaturi de Bucegi, pe care i-am cunoscut de copil, muntii Retezat vor ocupa mereu un loc special in inima mea. Tin minte ca si-acum, de parca totul s-a petrecut ieri, nu acum mai bine de 17 ani, ca am fost foarte trist cand a trebuit sa ne intrerupem vacanta mai devreme cu doua zile din cauza grevei ceferistilor... Prin sistarea completa a traficului de calatori ne-au fortat plecarea de pe munte mai repejor decat planificasem. Cum pe vremea studentiei trenul era principalul nostru mijloc de transport (o mai fi la fel si pentru studentii de azi?) si catre casa, si catre destinatiile de vacanta, n-am avut alternativa, a trebuit sa ne grabim sa prindem ultimul tren care pleca din Petrosani spre Bucuresti. Se intampla in 1993, era prima mare greva din istoria postdecembrista a Romaniei, primul strigat de disperare al oamenilor in fata tavalugului reformei, aia care dureaza de vreo 20 de ani incoace. Ulterior au mai fost cateva incercari de impotrivire, mai timide sau mai infipte, fara prea mari sorti de izbanda... iar dupa-un timp, usor-usor, vestile rele au intrat in cotidian si lumea s-a blazat.

Dar, in fine, asta e... sa revin la Retezatul meu drag. Parafrazand titlul unui celebru roman al lui Dumas, “Dupa 15 ani” m-am intors si eu in Retezat. Le-am povestit cu asa pasiune alor mei despre frumusetile lui, despre padurile dese de brad, despre lacurile sale glaciare, cu ape curate, limpezi si reci, de culoarea smaraldului (cum numai la munte poti gasi), despre potecile si cararile sale salbatice, despre aventurile mele de-acum multi ani... incat i-am convins ca in vara lui 2008 sa purcedem catre muntii cei superbi din sud-vestul tarii, renuntand sa mai vedem marea in acel an. Nici concediu prea mult nu am avut, nici cu rumenitul la soare nu ma prea omor, ca sa nu mai zic si de diferenta de bugete, astfel ca balanta inclina mai mereu spre munte! Iar daca vrei cu tot dinadinsul soare, il gasesti si la munte, la fel de arzator in august ca si pe litoral. Si, daca vipia te doboara o zi-doua la rand, apai cu siguranta intr-a treia te va racori o bura de ploaie. Scurta si indesata, maxim 10-15 minute, c-asa ii sta bine muntelui.

Dupa cercetari asidue pe net, dupa masuratori si verificari de coordonate (atent analizate, derivate si integrate :)), dupa pozitia pe harta masivului, dupa accesul cat mai bun spre traseele turistice preferate, dupa studiul catorva tomuri despre traseele turistice (care scrise, care culese de pe net), dupa... alte milioane si milioane de criterii de care nu-mi mai amintesc, m-am decis: cabana Rotunda este locul ideal unde ne vom petrece cele 7 zile de concediu! Este vorba despre fosta cabana de vanatoare a familiei Ceausescu, aici tragea mult-prea-devreme-impuscatu’ cand venea la munte pentru doborat de ursi, cerbi, mistreti ori alte mandreti de animale salbatice ce fac si astazi faima Carpatilor in Europa si nu numai (chiar si capre negre... ce oameni fara suflet!). Dupa Revolutie, baietii smecheri, adica noua protipendada (provenita din vechea) au mai venit pe-aici la puscat ceva trofee, asa ca au pastrat-o in patrimoniul protocolului de stat - ma veti scuza pentru lipsa intentionata a majusculelor - ce-au astia, frate, oficialii din aparatul de stat, de sunt asa speciali, de ce le trebuie un “patrimoniu” separat de noi ceilalti, muritorii de rand? Mi se pare cel putin sfidator, de ce sa aiba atatea drepturi speciale, de ce sa plateasca mai putin la cazare, de exemplu? Castiga mai prost? In niciun caz, doar s-a vazut pe la tv; atunci?? Asta doar pana in 2001, cand a fost repusa in circuitul turistic normal, fiind vanduta intr-un final unei societati private... Privatizarea parea unica solutie cand incepuse sa se degradeze (de unde bani pentru intretinere?, ca doar veneau numai “saraci” acolo), iar statul (cinste lui, de data asta!) si-a dat seama la timp ca nu e in stare s-o mai intretina (stim cu totii ca statul este cel mai prost administrator, e lucru verificat in atatea si-atatea cazuri...) si a hotarat sa o vanda, pentru a nu ajunge in paragina. Ar fi fost pacat, va veti convinge cand veti ajunge aici.

Cabana Rotunda este situata pe Valea Lapusnicului Mare, care la confluenta cu Raul Ses formeaza lacul de acumulare de la Gura Apei, barajul de-aici fiind unul dintre cele mai inalte din Europa, dintre cele construite din anrocamente; dupa baraj, raul nou format se numeste Raul Mare si se varsa in Strei, afluent al Muresului. La cabana se ajunge relativ usor, distanta totala fiind putin mai mare de 400 de km, cam 6-7 ore de mers, depinde de cat de grea este talpa fiecaruia... :). Ruta pe care am ales-o plecand din Bucuresti, a fost urmatoarea: Pitesti - Ramnicu-Valcea - Targu-Jiu - Petrosani - Hateg, drumuri bune spre foarte bune pana aici. De la Hateg se urmareste ruta catre Otelu Rosu/Caransebes, iar dupa circa 9 km, la Carnesti, se face stanga, exista indicator; apoi inca 35 km, prin Clopotiva-Gura Zlata, pana la barajul Gura Apei. Aici e loc de popas obligatoriu pentru oricine alege aceasta intrare in masivul Retezat - privelistea ce se deschide catre vaile celor doua rauri montane care formeaza lacul de acumulare iti taie rasuflarea... cu greu gasesti aparatul foto si incerci sa surprinzi pe “pelicula” o particica din peisajul ce parca vine din basmele cu zane si cu feti-frumosi... si parca nu-ti vine sa mai pleci... Dupa ce trecem de baraj, urmeaza o bariera unde se achita o taxa de intrare cu automobilul in Rezervatie (o singura data, pentru tot sejurul, chiar daca am mai iesit, nu am mai platit, am aratat doar tichetul) si dupa inca 6 km pe drum forestier, foarte bun de altfel, ajungem la cabana... Paranteza scurta, Parcul National Retezat a fost creat inca din anul 1935, fiind primul din tara, gratie eforturilor depuse de prof. Alexandru Borza de la Universitatea din Cluj-Napoca (cel care a infiintat si Gradina Botanica de-aici) si se constituie in arie protejata de catre IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii).

Locul ales pentru constructia acestei cabane este unul deosebit, cu siguranta cel care a hotarat amplasamentul a avut ochi bun. Sau poate era unul dintre rangeri, oameni care cunosc in cele mai mici detalii acesti munti. Si a ales locul astfel incat sa nu provoace distrugeri inutile mediului. Pentru ca aici valea Lapusnicului se largeste binisor, formand chiar un pic de lunca; ca urmare, cabana dispune de loc suficient, gazonul din fata ei avand dimensiunile unui teren de fotbal, daca nu mai mare. Brazii ce strajuiesc latura terenului dinspre drumul forestier sunt falnici, zvelti si umbrosi, protejeaza intrucatva terenul de joaca de praful ridicat pe drum de masinile care trec frecvent pe-aici. Bogatia padurilor din Retezat te fac sa te bucuri ca noi, oamenii, n-am reusit inca sa “tundem” toti muntii... si sa speram ca vom avea destula minte sa n-o facem nici pe viitor. Poate ca nici furturile nu sunt asa mari pe-aici, n-am prea vazut TAF-uri sau alte utilaje folosite in exploatarile forestiere; rangerii parcului patruleaza fara incetare zona si nu par oameni dispusi a face compromisuri pe spinarea naturii. Asa cred, asa sper, asa vreau sa sper...

Cabana Rotunda este cotata la 3 stele, pe care eu zic ca le merita cu prisosinta. Este mare, spatioasa, o constructie deosebita, colorata in alb si negru (culoarea lemnului baituit), are aspect montan cu vizibile influente tiroleze in stilul arhitectural (de genul celor intalnite si in cartierele mai vechi din Sinaia ori Predeal). Nu-i putin lucru faptul ca aici beneficiezi de confortul caracteristic oricarui hotel, ganditi-va totusi ca aici suntem la circa 1100 m altitudine, izolati in inima muntelui, la 50 de km de cel mai apropiat oras (care, apropo, este Hategul... fara suparare pentru locuitorii sai). Si, cu toate astea, cabana ofera confortul dorit: curatenie, camere dotate cu bai proprii, apa calda permanent. Televizor se gaseste doar la restaurant, dar e suficient, ca doar nu vii in Retezat ca sa stai in camera si sa te uiti la tv! Si, in treacat fie spus, o saptamana fara stiri (bomba sau nu) reprezinta sanatate curata, va asigur. Macar mentala... Punctul forte al cabanei este lipsa completa a GSM-ului, insa pentru cei dependenti de mobil acest fapt poate fi o piedica majora. Pentru noi n-a fost. Ma gandesc acum, arc peste timp, cum astepta si mama vesti de la mine cand am plecat cu sacul in spate pe munte... primul telefon acasa l-am dat din Gara de Nord... la sosire... s-o linistesc ca am prins “ultimul tren din Gun Hill” (adica Petrosani)... Si totusi, pentru urgente, cabana are un telefon via satelit, contracost evident (tarife ceva cam scumpe).

Camera pe care am rezervat-o era situata la mansarda si dispunea de trei paturi, separat si pentru junior, ca a iesit de multisor din categoria “pici”. Spatiul nu foarte mare, dar suficient, mobilier putin, parchet de lemn - eheei, de cand n-am mai vazut! Lenjeria era alba, curata si apretata, fiecare pat avea o pilota foarte pufoasa si folositoare pe timp de noapte, racoarea serii te cam facea s-o cauti prin somn. Pe timp de zi nu lasam geamul deschis (stiti cu totii de ce... povestile cu viperele din Retezat!) si cand veneam era un pic de zapuseala, dar dupa ce-l deschideam in 5 minute aerul de-afara il primenea pe cel din camera.

La parterul cabanei era barul, in fata caruia se afla si o masa de biliard pentru cei care doresc sa dea o bila, si restaurantul. Care restaurant dispune de un spatiu foarte generos, cu mese multe si mari, n-am vazut turisti care sa vina aici sa manance si sa nu gaseasca loc. Mesele sunt din lemn, un pic mai lungi, cu bancute de 3 locuri pe fiecare parte. Mancarea servita nu exceleaza prin varietatea meniului, dar este proaspata si bine gatita, timpul de asteptare e rezonabil, nu va ganditi ca la bucatarie se lucreaza “industrial” si vin 10 pizza deodata! Mai degraba “artizanal”, dar daca esti flamand de pe carari de munte vei aprecia gustul bucatelor la justa lor valoare. Mie mi-a facut impresia ca parca mancarea e facuta acasa, nu la restaurant; ma rog, aici fiecare are parerea si gusturile lui... Surpriza cea mare a fost ca bucatarul este bucurestean, ba chiar locuim si in acelasi cartier! Sotia lui lucra si ea aici, la receptie... Inca o data, se adevereste dictonul cu “ce mica-i lumea!” Restaurantul are si o terasa exterioara, prelungita pe langa peretele cabanei dinspre gazon, de unde se coboara cateva trepte din piatra spre curtea interioara. Exista chiar si cateva locuri de parcare (6-8) in spatele portilor de la intrare. Am uitat sa spun ca intrarea la cabana se face pe sub o poarta de lemn, rustica si faina (simpla, nu ca cele maramuresene). Putin mai in spate, exista si un chiosc de lemn unde stateam dimineata cu cate o cafea aburinda in fata... iar susurul raului din spate era fondul sonor ideal. Lapusnicul este un rau de munte cu debit bogat, cu multe repezisuri printre pietre si bolovani si cu mici cascade din loc in loc.

In sejurul petrecut la cabana Rotunda am cutreierat muntele in fiecare zi. Dupa primul traseu mai serios, cei mari ne-am ales cu o febra musculara de toata frumusetea, cei mai mici (adica mai mic) n-au avut probleme, ca, deh... sedentarismul ne omoara la oras... Despre locurile minunate pe care le-am descoperit sau redescoperit (evident, nu puteam rata o noua intalnire cu Bucura!) in Retezat, voi reveni.

Cele bune tuturor!


[fb]
---
Trimis de bessondm in 13.11.10 00:52:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10116 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bessondm); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Cabana Rotunda - vedere spre spatele barajului, Raul Mare nu prea se mai zareste..
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14250 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

23 ecouri scrise, până acum

bessondmAUTOR REVIEW
[13.11.10 01:16:39]
»

Rog webm sa ataseze ca fond muzical Voltaj - "Ca la 20 de ani", daca se poate. Multumesc.

biancuta
[13.11.10 01:43:38]
»

Pare ideal un sejur in aceasta cabana! Ai descris atat de frumos imprejurimile, parca si vad locul unde e amplasata! Candva am umblat si eu pe munte, tot ca amator...

anadragusin
[13.11.10 03:37:53]
»

Senzational review-ul! Spune-mi, este adevarat ca-i mai spune si tara viperelor? Te intreb pt. ca am fost aici cu parintii cand aveam 11 ani si amintirile mele sunt vagi. Imi aduc aminte doar o cabana din lemn, cu paturi supraetajate (nu este vorba despre cabana ta, desigur) si racoarea de munte. Si raul mi-l aduc aminte cu micile lui cascade, cu apa foarte rece, drumetiile facute prin zona si avizul cunoscatorilor vizavi de vipere. Am intalnit, pe o stanca, statea la soare, un sarpe care probabil popular i se spunea sarpele de sticla, fiindca facea zgomot cand se misca, ca de sticla sparta, explicatie primita tot la fel de la cineva care cunostea zona. Cam astea sunt amintirile mele legate de Retezat. Multumesc pt. aduceri aminte si poate am sa ma reintorc si eu candva. Si te rog pune si poze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
santana*
[13.11.10 07:54:13]
»

Frumoasa aventura ta si bine povestita, mai ales acum la cafea. Sa-ti fie bine!

valimi
[13.11.10 08:10:37]
»

Felicitari, un review scris cu pasiune, despre niste locuri minunate, pentru asta sunt nerabdator sa vad si fotografiile.

Zici ca raul era mai lin acolo, la cabana, erau si posibilitati de pescuit?

Alina Morar
[13.11.10 08:35:43]
»

Acesti munti nu i-am vizitat. Ai descris foarte frumos acest loc si poate voi ajunge si eu, candva. Dar... vreau fara vipere!

webmasterXY*
[13.11.10 09:00:08]
»

A venit şi muzica!

magdalena
[13.11.10 09:15:59]
»

Intr-adevar, ai descris frumos zona, incerc sa imi imaginez cum arata, in absenta pozelor...

pepsi70ro
[13.11.10 09:48:47]
»

Exact in 1993 la terminarea scolii militare am facut ultima drumetie in Retezat, am fost un grup de 15 prieteni care am admirat frumusetile celui mai vechi parc national din tara. Noi am urcat dinspe Valea Jiului si cel mai mult am zabovit in apropierea lacului Bucura, cel mai mare din masiv, de origine glaciala. Langa lac se aflfa si un punct de Salvamar cu niste oameni deosebiti care ne-au pus la dispozitie tot ceea ce aveam nevoie si ne-au ajutat a doua zi cand ne-am uscat hainele la ei dupa o ploaie cum nu mai vazusem pana atunci.

Felicitari pentru review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.11.10 18:31:15]
»

@bessondm

Superba locatie, frumos concediu, splendid povestit!

Mai rar ca un barbat sa aiba atata sensibilitate si sa ne dezvaluie cu lux de amanunte impresiile de vacanta. Bravo !

Felicitari si multumesc @bessondm ca mi-ai rascolit frumoasele amintiri de anul trecut din Tara Hategului. Noi am fost cazati la Iris click aici, pensiune pe langa care sunt sigura ca ati trecut si ajunsi in acea zona, bineinteles ca am incercat sa exploram cat mai mult imprejurimile in cele 3 zile de stationare acolo.

Si noi am fost sa admiram superba priveliste a Lacului Gura Apei, dar pana la baraj am avut curaj Chiar am cateva poze la review-ul meu la Barajul Gura Apei. Ne-a fost teama sa mai inaintam, caci anul trecut drumul, dupa baraj, era destul de accidentat si nu ne-am incumentat sa mergem mai mult.

Intr-adevar sunt niste peisaje acolo, de-ti taie rasulfarea. Am fi stat sa admiram verdele brazilor, sa inhalam mirosul proapat de cetina

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
lica baesu
[13.11.10 19:13:59]
»

eu am urcat doar pe Ceahlau si mi-a trebuit o zi intreaga, iar de vipere ce sa mai vorbesc m-i se face parul maciuca doar cand ma gandesc, de mica am avut intalniri cu taratoare care m-au marcat, m-am nascut intr-o zona populata de aceste taratoare inclusiv vipera de Tarcau si ea una dintre cele mai veninoase.

bessondmAUTOR REVIEW
[14.11.10 16:01:00]
»

@biancuta - nu numai ca pare, chiar este

@anadragusin - multumesc pentru aprecieri; chiar este tara viperelor, mi-aduc aminte ca si in scoala primara, cand invatam despre serpii veninosi din tara noastra, vipera cu corn din Muntii Retezat era cel mai la indemana exemplu. Cabana Buta, unde am stat in precedenta incursiune (cea din studentie) avea camere cu 12-15 paturi, cateva suprapuse, poate aici ai fost sau... cine stie? Nu stiam de sarpele "de sticla"...

@santana - multumesc.

@valimi - nu stiu cum e cu pescuitul, dar si la cabana apa e rapida; mai degraba jos la lacul de acumulare, in cele glaciare stiu ca pescuitul este complet interzis.

@Alina Morar - viperele sunt parte din ecosistemul Retezatului, n-ai ce face; dar daca mergi pe traseele turistice "batute" sansele sa le intalnesti sunt foarte mici. Ca orice sarpe, nici viperele nu ataca omul, decat daca au senzatia ca sunt atacate, in general evita intalnirea cu omul.

@webmasterXY - multumesc.

@pepsi70ro - in 1993, tot pe Valea Jiului (de Vest) am intrat si noi in masiv. Am mers cu trenul pana in Petrosani, am luat IRTA pana la Campu lui Neag si de-acolo am mers pe jos pana la cabana Buta, unde-am innoptat. De bun-venit, ne-a prins o ploaie prin padure de ne-a udat pana la piele... noroc cu ceva rom pe care-l avea unul dintre noi la rucsac... Apoi tabara de corturi am stabilit-o sus la Bucura si de-acolo am cutreierat muntele in toate directiile.

Apropo, vezi ca acolo era un punct de Salvamont, nu Salvamar . Stiu, deformatie profesionala.. Mai este si-acum.

@dananecula - multumesc; sa stii ca drumul e foarte bun pana sus, in Poiana Pelegii (1650m), chiar daca e forestier (e foarte bine intretinut). De-acolo se ajunge in 2-3 ore la Bucura, traseu relativ scurt si accesibil pentru toata lumea. Iarna insa, cabana nu e deschisa, deszapezirea acolo inseamna lupta cu morile de vant...

@lica_baesu - sper sa ai noroc sa nu le intalnesti si in Retezat.

@all - selectez si cateva poze, bineinteles.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviadavidescu
[23.11.10 11:18:20]
»

@bessondm,

Multumesc pentru pont.

Nu stiam locatia, dar m-am regasit in tot ce ai scris vis a vis de experientele montane vechi... si cele actuale.

Nu mai avem 20 de ani, dar nici 100 nu avem...

SI cum tu inca nu ai schimbat prefixul, chiar mai ai o speranta... ca o sa poti urca macar cu telescaunul... glumesc...

Felicitari pt review... si sper sa ajung si eu candva pe acolo... departe de lumea dezlantuita...

bessondmAUTOR REVIEW
[23.11.10 17:59:50]
»

@livia - cu placere, te invit sa vezi (revezi, dupa caz) Retezatul... salbaticia locului face tot farmecul drumetiilor montane.

N-avem 100, e-adevarat, sper sa revad muntii astia mai devreme de alti 15 ani... Mai rar, am vazut si oameni de varsta a treia urcand pe munte, cu cate-un bat de trekking in mana si-un rucsacel mic in spate... straini, in marea lor majoritate.

liviadavidescu
[23.11.10 18:10:57]
»

@bessondm, uitasem sa punctez review-ul si era pacat...

Iti inteleg nostalgia pentru varsta de 20 de ani, dar cred ca mai avem inca multe de trait si de povestit... cu voia bunului Dumnezeu...

Eu una am gasit o solutie comoda... de urcat pe munte... de recomandat sedentarilor ca mine... o sa vezi in review-ul urmator...

Luckycoin
[18.07.11 14:26:20]
»

Buna ziua, ati descris deosebit de frumos vacanta petrecuta in Retezat . Vroiam sa va intreb daca aveti cumva un numar de contact, orice, sa luam legatura cu ei. Pe site sunt 2 numere si nu functioneaza (cica nu exista). Va multumesc anticipat!

bessondmAUTOR REVIEW
[18.07.11 15:07:47]
»

@Luckycoin

Din pacate nu am niciun numar de mobil, tot pe fix am sunat si eu la vremea respectiva, dar probabil ca am avut mai mult noroc. Daca ma intrebati pe mine - merita insistat. Multumesc pentru aprecieri.

Testosu'
[02.06.14 16:05:01]
»

Din pacate cabana Rotunda (fosta cabana de vanatoare a lui Ceasusescu) este inchisa de cativa ani, datorita unui litigiu intre asociati (o firma privata si Academia Romana). Anul trecut, in 2013, in august era tot inchisa si nu dadea semne ca ar reintra in circuitul turistic prea curand.

Pacat ca era o cabana foarte frumoasa si bine pozitionata pt "atacarea" traseelor.

bessondmAUTOR REVIEW
[02.06.14 16:41:00]
»

@Testosu: Imi pare rau s-aud ca s-a inchis. Clienti aveau, si pentru cazare, si pentru restaurant. Sincer, nu inteleg motivele. Pacat, era acolo un colt de lume unde oamenii lucrau in armonie, nu i-am auzit plangandu-se, decat de dor de casa (cei din administrativ erau bucuresteni); parea ca e imposibil sa apara discutii/certuri pe teme gen impartire castiguri. Ma rog, nu i-am cunoscut pe cei din conducere. Dar ai fi zis ca oamenii care iubesc muntele sunt mai presus de astfel de chestiuni marunte, caracteristice precupetilor din obor. De ce oare toate lucrurile bune si frumoase au parte de un sfarsit atat de stupid?...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'
[02.06.14 16:59:44]
»

@bessondm: Din pacate, "la noi", se confirma inca odata, primeaza banul in fata oricaror alte interese. Profit cat mai mare intr-un timp foarte scurt!

Oricum si in vara aceasta am programata o vacanta in Retezat cu trecere prin zona si voi reveni cu noutati despre starea actuala a acestei cabane.

Dan&Ema
[30.12.14 15:51:47]
»

Imi bagi cutitul (briceagul) in rana facandu-ma sa constientizez ca sunt peste 10 ani de cand nu am mai urcat in Retezat ultima data mergand doar cu masina la Gura Apei.

Uff! PELEAGA RETEZAT LOLAIA GALESU PORTILE INCHISE BUTA BUCURA ANA LIA VIORICA ZANOAGA! Uff!

Superb articol!

Dan

bessondmAUTOR REVIEW
[30.12.14 16:31:02]
»

@Dan&Ema - Multumesc pentru aprecieri.

Retezatul e un masiv spectaculos, fara discutie. Trebuie batut la pas temeinic pentru a-i descoperi toate minunatiile. Doar ca nu ne e asa la indemana ca Bucegii, de aceea cred ca ajungem mai rar pe-acolo. Uite, peste numai o zi se vor fi facut 7 ani de cand am fost la Piatra Iorgovanului.

Dan&Ema
[30.12.14 16:35:44]
»

@bessondm:

Da! Retezatul e special! Stancile mai mult sau mai putin maruntite pe care se infiripa poteca uneori condusa de momai.

Ultima mea experienta in Retezat a fost cu viituri si cu 4 grade in august la Refugiul Bucura.

Ce lacuri minunate!

Dan

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, biancuta, Dan&Ema, dananecula, liviadavidescu, Luckycoin, magdalena, santana*, Testosu', valimi

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068580865859985 sec
    ecranul dvs: 1 x 1