GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin 1993 cautam o harta cu un loc de care auzisem multe povesti, dar despre care nu reuseam sa aflu mai nimic. Padis din muntii Apuseni.
Dupa ce am gasit o harta, mi-am dat seama ca singurul mod de a ajunge (nu aveam masina), era pe jos din Garda prin satul Ghetari (pest. Scarisoara-10 km) si de acolo 20 km pana in Padis. Dupa 2 zile de drumetie, am ajuns in locul pe care dupa 17 ani il consider in continuare cel mai frumos din Romania. Izolat la 1400m, greu accesibil (inca), Padisul te vrajeste prin farmecul naturii nealterate si al fenomenelor carstice care te invita sa le descoperi.
In acesti ani am revenit cam din 2 in 2 ani in acest loc, explorand locuri noi, aratandu-le si la altii. Cazarile au trecut de la cort in primii ani la cele 2 cabane din zona: Cabana Cetatile Ponorului, foarte bine amplasata, la confluenta tuturor traseelor (Circuitul Galbenei, Circuitul Cetatilor, Lumea Pierduta) si in ultimii ani in cabana care a fost poreclita: la Bloc. Chiar daca atunci cand am vazut-o primele dati m-am intrebat ce cauta asa ceva in mijlocul naturii, cu timpul m-am obisnuit si am stat acolo de 3 ori, in conditii din ce in ce mai bune.
Gazde primitoare, amplasament bun si ideala dupa o ploaie sanatoasa cum poti prinde la munte. Adaugati la asta placintele cu branza sau afine si veti petrece o vacanta deosebita.
Drumul dinspre Beius se reparase acum 2 ani (urma sa se asfalteze! ? ), iar varianta din Cluj-Huedin se modernizeaza pana in Ic Ponor (asfaltare iulie 2011), Cei care vor aglomeratia si restaurantele din zona Bucegi sa nu vina: vor fi complet dezamagiti pt ca nu este decat un mic restaurant. Asa cum am precizat in titlu, locul este pt cei care vor sa se desprinda de lumea "civilizata". Nu uitati echipamentele de munte: bocanci, pelerina ploaie, lanterna etc.
Trimis de vgaby in 04.07.10 10:20:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PADIȘ [BH].
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vgaby); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
totusi, ne-ar fi de folos denumirea oficiala a cabanei La Bloc, daca are asa ceva. spuneai ca asta este doar o porecla.
nu cunosc cabana, dar zona o stiu. copil fiind am vizitat-o cu cortul dar intradevar este o zona superba.
Ati fost la Lumea Pierduta? Dar Circuitul Galbenei? Daca da, imi povestesti, un pic, cum e? Dificil tare?
Eu am facut traseul Cetatilor si Focul Viu.
nu are o denumire ,porecla este la bloc pt ca asa arata, am nr de telefon al proprietarului:0744640082
Circuitul Galbenei este f spectaculos si se poate face in 2 moduri:1:Impreuna cu circuitul cetatilor, pe cerc galben parca,durata 8-9 ore, cu plecare din zona La Grajduri.E o varianta grea, mai ales la intoarcere(urcus dur)Mai este o varianta pe care am facut-o acu 2 ani,din drumul dintre Pietroasa si Padis se desprinde la dreapta un drum forestier de 10 km(merge cu masina) care da chiar in inceputul Cheilor Galbenei, putandu-se face varianta scurta,fara a mai urca pana sus in Padis .-3-4 ore.Lumea pierduta e de relaxare(Chiar m-am pierdut in ea).Iti recomand si Cetatea Radesei,f,frumos .
Cabana La bloc e in zona Biserica Motului,pe unde erau casutele.Acu 2 ani se construiau niste cabane mai mari in zona. Cand mergeam cu cortul campam in zona La Grajduri(3 km),pe langa cabana Cetatile Ponorului,probabil acolo ai fost si tu
Este o cladire cu etaj care a fost candva folosita pentru muncitorii din zona.
Noi am ales insa de fiecare data casutele din zona sau, mai nou un camping situat la cativa kilometri de Padis, la Ic Ponor (apusenipadis.ro), foarte aproape de cheiile Somesului Cald, unde insa, din pacate vara nu prea gasesti locuri decat cu rezervare fiinda acaparati de tabere.
Am nimerit acolo intr-o noapte ratacind prin furtuna dupa ce masina noastra ramasese in Padis si am descoperit o pensiune cu oameni primitori care, desi nu aveau nici un loc liber ne-au cazat pe noi si pe copii nostri in camera lor ei refugiindu-se in sat la rudenii. A doua zi tot ei ne-au ajutat sa ne recuperam masina. De atunci copii nostri, Bianca si Razvan s-au indragostit iremediabil de acel loc si in fiecare vara vor in tabara de la Ic Ponor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)