GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deoarece sezonul de iarna bate la usa (in unele locuri chiar a spart usa) pentru iubitorii muntelui si al drumetiilor o sa scriu cateva randuri despre Cabana Diham care este situata la 1320 de metri altitudine.
Intr-o dimineata friguroasa de februarie avand un nebun "dor de duca" si ignorand codurile de caderi masive de zapada iata-ne coborand din tren la Azuga cu intentia de a ajunge la cabana Diham pe traseul ce pleaca de langa gara Azuga. In scurt timp am gasit intrarea in traseu dar spre dezamagirea noastra nu erau nici un fel de urme in zapada ce pe alocuri depasea un metru prin padure, ceea ce facea inaintarea aproape imposibila.
In conditiile astea am facut repede cale intoarsa spre statia de microbuze, de unde am plecat repede spre Busteni pentru a merge pe traseul clasic Gura Diham - Cabana Diham.
Ajunsi la cabana (nu mai insist cu descrierea traseului noi am ales varianta "pe la conducte" pe care am facut aproximativ 2 ore, dar mers foarte lejer si pauze de hidratare cu ceai fierbinte) am fost primiti cu bucurie de doamna Oara care este proprietara cabanei si indrumati spre camera dubla despre care vorbisem la telefon cu o seara inainte. Dupa o mica pauza de odihna in camera am coborat la sala de mese pentru a lua un prim contact cu delicioasele mâncăruri preparate chiar de doamna Oara si cu legendarul ceai de rom de la cabana Diham care costa un leu cana. Asteptand pregatirea delicioaselor bucate comandate am aflat de la doamna Oara si ajutorul acesteia ca din cauza furtunii de zapada si a vantului care intre timp incetase suntem singurii turisti cazati in cabana ceea ce pe mine m-a bucurat si mai mult.
Cum am mai scris si mai sus cabana Diham se afla la 1320 de metri altitudine si este un loc de cazare foarte bun pentru cei care vor sa faca trasee si excursii in imprejurimi:
- cabana Poiana Izvoarelor unde se poate ajunge in circa 45 de minute mergand pe marcajul cu cruce albastra
- cabana Malaiesti unde se ajunge in circa 3 ore mergand pe poteca marcata cu cruce albastra
- statiunea Paraul Rece unde se poate ajunge in aproximativ 2 - 2,5 ore mergand pe traseul marcat cu punct rosu pana in DN 73A si dupa aceea continuam pe jos pe DN 73A (face legatura intre Predeal - Paraul Rece si Rasnov)
- Traseu spre varful Omu, dar iarna este foarte dificil, nu este recomandat si trebuie echipament special
- cabana Forban este in apropierea cabanei Diham dar apartine MAPN si este cu circuit inchis, la aceasta cabana aveau loc cantonamentele echipei de vis din 86 care a castigat CCE, se pot vedea terenurile de pregatire si acum unde transpirau in zapada imensa fostele glorii ros-albastre.
Fiind cazati pentru doua nopti la frumoasa cabana Diham am ales sa facem si noi doua trasee si anume spre Malaiesti si spre Poiana Izvoarelor.
Pentru cei care vor sa mearga cateva zile la cabana Diham le spun sa nu rateze traseul spre cabana Malaiesti care este asezata intr-un decor alpin ce-ti taie rasuflarea, cu privelisti deosebite si spectaculoase, merita tot efortul acest traseu de circa 3 ore prin padurea albita de zapada cazuta din abundenta, va trebuie o geaca calduroasa, bocanci rezistenti la umezeala, parazapezi, un tricou si o caciula de schimb daca se poate din material sintetic pentru ca la efort sustinut transpiratia nu se mentine in timp indelungat si un termos cu ceai fierbinte
Cat despre cabana Diham pot sa va mai spun ca exista camere cu 2 sau cu 4 paturi si camere cu multiple paturi suprapuse pentru grupurile mai mari sau pentru tabere, noi la camera cu doua paturi am avut baie si toaleta in camera (exista si cu grup sanitar comun) caldura suficienta (18-19 grade), televizor exista decat in sala de mese si prindea doar 2-3 programe.
Va doresc carari insorite.
Trimis de veteranu in 10.10.13 17:01:15
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (veteranu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.47733100 N, 25.49727200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
La Mama Oara ne-am simtit mereu extraordinar pentru ca s-a pastrat foarte bine atmosfera de cabana de munte. Oricand esti bine venit; fie ca intri doar sa-ti dezgheti mainile sau sa mananci pachetelul din rucsac. Ceaiul cu rom, sarmalutele sau vinul fiert ale mamei Oara te vor ademeni de cum intri in sala de mese.
Si sa nu te miri ca aici mai gasesti grupuri de iubitori de natura ce-si canta dradostea de munte alaturi de chitare. E o atmosfera cum nu mai gasesti in multe cabane de munte
@Lumis66:
Si mie imi place foarte foarte mult la cabanele montane, pana si saptamana de miere mi-am petrecut-o la o frumoasa cabana facand trasee in zona respectiva.
Imi place sa stau seara tarziu cu cabanierul sau administratorul la o bere si sa ascult povestile si istorioarele spuse de ei, cum se chinuie iarna cu transportul alimentelor cu sania sau magarul (cand sunt anumite urgente chiar cu elicopterul), cu caratul buteliilor de aragaz in ranite cateva ore bune prin zapada pana la brau sau cu vizita neprevazuta a animalelor salbatice.
Merg de ani buni pe la cabane si am amintiri foarte placute si de la unele care din pacate nu mai exista ca de exemplu: Cabana Belvedere de langa Paraul Rece, vechea si intima cabana Susai pe locul careia s-a construit un modern hotel sau frumosul si cochetul hotel Clabucet care din pacate a ars in intregime.
Carari cu soare
@veteranu: Prin anul 1985 treceam cu rucsacul in spinare pe langa Forban, venind de la ,,Cracanel'' spre Diham si am gasit o minge pe terenul de fotbal (tocmai se terminase antrenamentul acelei echipe frumoase de care spui!) pe care am pastrat-o ani buni ca pe un bibelou, fara sa ma ating de ea!
Chiar daca lucram in Giurgiu eram nelipsit de la meciurile din Ghencea! Raman cu marele regret ca nu am fost la Sevilia!
@veteranu: Ma bucur sa aud ca treburile merg bine pe acolo. Mergeam des in zona dar la Diham m-am cazat de doua ori prin anii 2000-2002. Preferam Poiana Izvoarelor pentru ca de a colo, a doua zi, plecam spre Malaesti - Omu - Padina. De cateva ori am ramas si la Gura Diham pentru a apuca de dimineata traseul pe Valea Cerbului catre Omu. Intotdeauna Diham a fost mai primitoare si mai linistita. Acolo am gasit mereu "oameni de munte" care in Gura Diham sau Poiana Izvoarelor au cam disparut. Nu sunt innebunit dupa trasee mintane iarna dar cum va da caldura (Doamne cat mai e!!) o sa dau si eu o raita sa o salut pe mama Oara
@marocanu21: Salutare
Am trecut si eu de cateva ori pe langa cabana Forban si mereu ma opream cu mandrie sa fac poze langa poarta de fier unde deasupra scria cabana Steaua, chiar l-am rugat frumos pe un soldat ce era pe acolo sa-mi permita si mie cateva minute accesul pentru a vedea unde mananca si unde dorm jucatorii atat de dragi mie, fara succes insa. Cat despre meciurile din Ghencea imi aduc aminte cu placere cand aveam 10-11 ani si fugeam pur si simplu la stadion si ma rugam de personele mature "sa ma bage si pe mine pe biletul lor" sau daca mai eram cu un coleg intram 2 pe bilet. Vremuri frumoase!!
@vlado2: Salut
Sa incerci si iarna caci este foarte placut sa faci o "tura de aventura" parca este mai frumos dupa drumul greu prin zapada sa te opresti la o cabana sa bei un vin fiert sau o tuica fiarta. Din punctul meu de vedere iarna e un singur dezavantaj: se intuneca devreme si nu e bine sa te prinda noaptea in mijlocul padurii. Eu la toate cabanele m-am simtit bine si am fost primit bine (nu sunt deloc un tip pretentios in ceea ce priveste conditiile si ma adaptez repede daca oamenii sunt OK) cu exceptia uneia care se afla in apropierea unei statii de telecabina unde sunt niste formatiuni stancoase cu diferite denumiri, monumente ale naturii, dar asta a fost cu mult timp in urma
Salutare
@veteranu: Ei, de cand nu am mai fost eu prin locurile astea. Si odata iarna am prins o zapada si mai grozava, daca te abateai din carare intrai in zapada pana la briu, imi scoteam piciorul cu mana din troiene ca sa mai fac un pas. Frumos, oricum, poate ne mai abatem prin zona, macar vara, multumim.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 La Mama Oara – Diham Phoenix — scris în 09.12.17 de danaeldreny* din PANTELIMON [IF] - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Munti avem... hai sa-i vedem - Cabana Diham — scris în 26.05.15 de CosminZichil din MOIECIU DE JOS [BV] - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Asa DA!!! — scris în 14.10.13 de vlr_dumitrescu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 La mama Oara în orice anotimp — scris în 13.10.13 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 O zona foarte frumoasa, punct de plecare pe munte — scris în 06.02.12 de brugner din BUCURESTI - RECOMANDĂ