GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In mai 2008 ma aflam cu sotia in obisnuitul sezon al Congresului National de Geografie, in cadrul carora, in afara de expuneri de lucrari stiintifice se fac si aplicatii de teren, unele fiind excursii veritabile, nu neaparat geografice. La final de congres era o aplicatie in Ukraina - Cernuti si Hotin - 50 ron/pers (eu platisem in taxa congresului de 150 ron), cu masa inclusiv.
Eram cazati in Botosani, de acolo se facea plecarea. Am fost tentati sa plecam cu masina proprie, dar a fost mai bine in autocar, o sa vedeti de ce. plecarea s-a facut pe la 5. 50, la 6 si un pic eram in vama.
Vama se face ca la orice iesire din UE, dar cu specific sovietic: priviri incordate, eventual asteptat aiurea, una peste alta, fiind grup organizat si avand un reprezentant de la ambasada cu noi am iesit in cca. 1h 30min 150 de insi. E bine? e rau? nu stiu, dar cum era cam racoare, toaletele erau inchise intre schimburi (! ? ), si nu aveai voie sa fumezi in vama, am simtit fiecare minut.
Dincolo am dat de alta lume, nu ca nu m-as fi asteptat. Soselele foarte bune, mult mai late decat ale noastre, de tip E85, cu 1 si 1/2 benzi pe sens, in zona oraselor cu 2 benzi pe sens. Se circula nebuneste, nu stiu daca aia au auzit ca s-a inventat radarul rutier, sau chiar sunt nedetectabili. Cel mai aiurea e ca sunt foarte multe camioane, rusesti (adica din cele pe care le vedeti in firme, MARI, MARI), care nu merg sub 90km/h, nu se dau la o parte, nu semnalizeaza.
Am trecut intai "el fugitivo" prin Cernauti, periferic, dar au un sistem de sosele de centura "jos palaria", mergand tot pe sosea europeana la Hotin, unde, evident sa vizitam cetatea. drum de cca. 1 ora.
Organizarea acolo superba, tot felul de panouri care iti spuneau ce sa faci si sa nu faci, 2/3 din ele in ukraineana, dar nici un ghid, portar, paznic, puscas... ceva acolo. O parte ne-am pierdut rabdarea si am intrat, tiptil, pe dupa primele ziduri turcesti, apoi ne-am pierdut prin multimea de mirese care se fotografiau cu cetatea, cu peisajul, cu Nistrul, cu norii, unele si cu sotul. Ele frumoase foc; ei, ori fii din radacina poporului (nu pot sa spun altfel, sa nu se creada ca sunt sovin), ori racheti stagiari.
Cetatea Hotin - una din marile cetati ale lui Stefan, e o surpriza placuta: nu e o ruina, e intreaga, frumoasa, svelta, inconjurata de fortificatiile ridicate de turci dupa cucerirea ei, cert e ca a fost utila la vremea ei si pentru unii si pentru altii. Am incercat sa ma debarasez de incarcarea noastra istorica si sa o privesc ca pe un obiectiv in sine: merita vazuta. Iar peisajul din jur e magnific: Nistrul maiestos, o adevarata frontiera, peste el nesfarsita stepa kazara, cu un cer de toate culorile si cu toate tipurile de nori.
La iesire am dat de paznici/incasatori si s-a rezolvat "omeneste", ca doar nu era sa ne luam la tranta acolo.
La intoarcere Cernauti - o bijuterie. Ideea e asa: va scoateti din cap orice oras romanesc si plecati undeva in Austria sec XVIII, peste care mai puneti unele afise, banere sau panouri in ucraineana. Centrul vechi are pana si piatra cubica de pe vremea austriecilor, case/palate baroce mare parte renovate de nu stii unde sa te uiti, boutiq-uri in care gasesti tot felul de lucruri mai mult sau mai putin ieftine. Important e sa te tina picioarele. Ca punct de reper, cereti sa ajungeti la Casa Alba (echivalentul Prefecturii de la noi) sau Casa Eminescu. Baietii astia chiar il iubesc pe Eminescu din toti rarunchii, nu se sfiesc sa o spuna ca e poetul lor national (eu unul nu stiu sa fi scris ceva in limba asta! ), iar tot ce tine de imaginea lui arata foarte bine.
Puteti vorbii romaneste linistiti pe strada, nu se va incrunta nimeni, numai nu incercati sa vorbiti "moldoveneste", nu o sa pacaliti pe nimeni, ba mai rau, urmatoarea intrebare va venii in ucraineana si veti fi penibili.
Cel mai important obiectiv e Universitatea. Nu ratati Universitatea!!!
Fost palat episcopal, decorat interior, exterior extraordinar. Nu am cuvinte, am sa atasez cateva poze, dar eu palat ca acesta, si la dimensiunile acestea (va ia cam 2 ore) nu prea am vazut in Romania, si nu am cascat gura la opere de arta pe pereti, ca acolo se face scoala, nu e muzeu.
La fel, invazie de mirese superbe (nu erau angajate acolo! , era duminica! ), limuzine, ... mai bine trec peste asta.
Nu va lasati incantati de eventuale vonuri ca preturile sunt mai mici la ei si sa va duceti in hipermarchet. Ce e mai ieftin e si mai prost, nu poti lua garantie pe produsele scumpe (cine ti-o executa? ), luati-va dulciuri moldovenesti mortale.
De asemeni, evitati pe cat posibil sa alimentati la ei ca e mai ieftin. Este, e adevarat, dar mi-au zis colegi botoseneni care isi faceau plinul mereu la ei si acum au vandut masinile mai pe nimic pt. ca si-au facut motoarele varza. Numai stati 5 min in spatele unui Jiguly sau ce mai ruleaza pe acolo si vedeti cum miroase...
In concluzie, merita sa va aventurati o zi sau doua in Bucovina, sau daca sunteti in tranzit spre Polonia; si Lvov-ul am inteles ca e un oras superb, iar statiunile de munte din Carpatii lor sunt din ce in ce mai dotate. In octombrie se organizeaza Zilele Cernautilor, le gasiti si pe net. Spun asta pt. ca am cautat cazari si sunt relativ ieftine, desi nu m-am incumeta sa stau sub 4 stele, sa nu fie surprize.
Daca am uitat vreun amanunt util, imi spuneti, caut in memorie si spun, nu-i secret. Numai de bine!
Trimis de cc_iordachescu in 24.01.10 17:15:01
- A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
excelent subiect, excelent reveiw! un sincer bravo din partea mea.
Imi cer scuze! voi gasi pozele si in cel mai scurt timp le voi atasa.
am sa va reproduc (atat cat imi aduc aminte) spusele unei doamne nascute in 1905 in Cernauti:
- In 1918 cand garnizoana austriaca a parasit orasul, oamenii in straie de sarbatoare au iesit pe strazi, purtand flori si panglici tricolore, incet frumos aliniati, in sunet de fanfara soldatii costumati in tunici rosii au parasit orasul, s-au auzit atunci tobele care anuntau sosirea trupelor romane, strada principala facea un cot larg, doamna imi spunea ca era tare nerabdatoare sa-i vada pe ai nostrii si... in locul trupelor impecabile austriece, au aparut randuri de soldati unii cu opinci in picioare altii cu cisme, unii cu caciuli ciobanesti altii cu caschete militare, unii cu tunici verzi, alti cu simple haine gri sau maro, a fost un moment de deruta... acestea sunt cei care ne vor apara si proteja de acum inainte??? a fost intrebarea romanilor din Cernauti! Cei aprope 150 de ani de dominatie Habsburgica au facut din Cernauti un oras pe care multi il numeau Mica Viena! Sa nu ma intelegeti gresit, vreu sa spun ca Cernauti a beneficiat din plin de civilizatia acelui imperiu, fiind la acea vreme din multe privinte superior celor doua mari orase din principate, Bucuresti si Iasi, nu ma surprind randurile lui cc iordachescu, doamna despre care vorbeam, copil fiind mi-a aratat poze din Cernauti care pentru mine pareau din alta lume. Foarte utile impresiile, felicitari!
a fost si orasul natal si al copilariei mamei mele. (imi povestea ca au avut casa pe o strada care atunci se chema "Aron Pumnul"). inainte de 1940 era un oras foarte cochet, multicultural si plurietnic, avand printre locuitorii sai, in proportii relativ egale, romani, evrei, germani (austrieci probabil), cativa unguri dar si rusi si ucraineni si polonezi. si traiau cu totii in pace, armonie si bunaintelegere. pana intr-o zi, cand tatucul Stalin l-a pus pe Molotov sa incheie un tratat cu Germania hitlerista, reprezentata de Ribentropp...
si asa a ajuns Bucovina (stravechi pamanat ROMANESC!!!) sa treaca in proportie de aproape 100% la marele URS(S), vecinul si pretinul nostru de la rasarit...
Referitor la frumusetea de altadat' a orasului, al obiectivelor istorice: DOAR ceausescu a "STIUT" sa darame tot ce a putut (cu ajutorul multor trepadusi - ahtiati dupa putere), astfel incat RO sa devina o tara care sa poarte amprenta regimului sau (al numelui sau).
Peste tot in lume, noul s-a construit in jurul vechiului, a existat un respect pt stramosi! Ceea ce ceausescu, in lipsa lui de cultura, nu a avut NICIODATA!!!
Un exemplu concret al distrugerii masive al efigiilor istorice este orasul Galati! Toti marii prim-secretari ai acestui oras au construit cuburi de beton peste tot ce era vechi..., cei care au avut putere sa mai pastreze cateva cladiri nu au avut, in schimb, puterea de a le mentine in buna stare! Consecinta: 90% din orasul vechi este PUTRED!!!
Este o durere imensa sa vezi doar poze din Galatiul interbelic - marele port de grane al tarii, sediul mai multor organisme internationale de comert si administratie dunareana...
BRAVO altora!
Ca sa ajungi la Cernauti trebuie sa stii niste reguli simple daca mergi pe cont propriu.
1. in vama la romani se trece relativ usor, in momentul cand ajungi la ei trebuie sa te pregatesti sa completezi o multime de documente. Declaratia vamala e o foaie A4 unde declari tot ce detii asupra ta si daca omiti ceva ti se confisca la control. Poti evita completarea respectand "traditia".Trebuie de asemenea sa ai nervi de otel sa nu te plictisesti cateva ore bune la venit inapoi in vama, eu am stat si 5 ore
. 2 sunt 35 de km din vama Siret pana la Cernauti, traseu pe care sta mereu un nene militian c u aparatul radar in mana. Daca incerci sa contesti faptul ca ai avut viteza prea mare brusc nu mai stie romaneste si esti invitat la sectie. Deci, functioneaza calea mai simpla "traditia"
3. la intrarea in marele bazar "traditia" iti asigura un loc de parcare bine pazit. drumul pana acolo nu ai cum sa il ratezi desi e intortocheat, te tii dupa masinile de Botosani sau Suceava
Contest o parte din cele spuse mai sus, majoritatea preturilor sunt mai mici decat la noi, ideea e sa nu pari habarnist si sa nu te miroasa ca nu stii preturi. Combustibilul e mai ieftin dar recomand doar peco marci de renume, gen Lukoil,
si daca nu ai fost niciodata pe strada cu florarii si bijuterii de langa molul Maidan, nu ai vazut nimic. De monumente ati scris voi destul asa ca... Iar daca ai timp de petrecut, recomand o zi la o baie de abur, unde gasesti totul gen all inclusive la preturi de nimic: mancare, cazare, masaj, voie buna. Iar daca esti in cautarea sufletului pereche, femeile sunt extraordinar de frumoase, foarte bine imbracate si amabile. Asa ca, in combinatie cu cele scrise mai sus, merita sa faceti o vizita la cumparaturi la Cernauti
Scuze, nu fac abuz, trebuie sa fac doar unele precizari:
1. pozele sunt multe, dar nu urmaresc punctele, mi-a fost foarte greu sa aleg din 150.
2. utile precizarile pragmatice din ecouri, dar eu nu fac turism de shoping, iar "traditia" asta e intretinuta tocmai de traficul de frontiera. M-am referit la preturi ca un tirism normal care circula in magazine si/sau supermarket, nu ce e pe strada; imi aduc aminte ca "rusii"veneau la noi cu toate ciurucurile, chilipiruri, care tineau cat dadeai pe ele.
4. am sa va arat si Galatiul istoric, asa cum e acum, asa cum spunea gushpi, putintica rabdare.
eu nu am facut decat sa precizez unele aspecte despre Cernauti via Bazar dupa cum mi-a solicitat cineva pe forum si mi s-ar fi parut deplasat sa deschid un nou topic. Am precizat ca despre cele ce merita de vizitat ati scris voi, poate ar fi trebuit sa deschid un nou topic,nu s-ar fi inteles gresit intentia mea. Am considerat ca este bine de stiut ce te asteapta in vama deoarece ai scris ca ai stat 1 ora si jumatate cu precizarea ca nu stii daca e mult sau putin.Cat despre cumparaturi , eu m-am referit la comertul stradal, dar in acelasi timp la hipermarketuri mult mai bine dotate ca la noi, la Metro de ex sunt unele la jumatate de pret.Imi cer scuze webmaster cred ca ar trebui sa muti ecoul m eu la un nou topic Bazar Cernauti ca sa nu se supere lumea, se cam bat cap in cap turismul de shoping si frumoasele locuri din Cernauti ce chiar merita vizitate.
Poze cu Galatiul vechi am si eu! Daca apare o ocazie le pun la dispozitie...
Bucovina e una singura si este romaneasca... sa nu uitam cum ne-a fost luata!
@sandu. 53 - sunt total de acord cu tine şi nu pot să-ţi explic ce sentimente de furie şi neputinţă m-au încercat în momentul când am arătat paşaportul la graniţa cu pământul nostru dar, ne convine sau nu realitatea aceasta este şi nu avem ce face pentru că depinde de noi, cei mici, să îndreptăm ceea ce alţii au stricat.
Cât despre titlu, încearcă să vezi dincolo de cuvinte!
f frumos descris. cred ca voi merge cat de curand la cernauti avand in vedere ca e atat de aproape de mine. ma cam ingrijoreaza trecerea la vama dar sper sa nu fie probleme.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)