ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cum mancam la Targu Mures (si nu numai)

TIPĂREȘTE

Am citit pe acest site o multime de lucruri despre tara noastra: ba am laudat-o si am admirat-o, ba am hulit-o si am dat vina cand pe guvernanti, cand pe romani, ba ne-am batut cu pumnul in piept ca suntem mai patrioti ca ceilalti…. Am mancat apoi mancaruri in stil austriac, grecesti, bulgaresti, turcesti, dar de ce sa nu mancam si romaneste?

Bucataria romaneasca are diverse influente din popoarele invecinate sau a celor care au cucerit teritoriul romanesc de-a lungul timpului. Eu nu stiu foarte multe despre originile fiecarui fel de mancare, dar la noi, in Targu Mures (si mai ales in zona Ardealului), mancarurile au imprumutat mult din specificul mancarurilor unguresti, adica mancaruri drese cu smantana si mai condimentate, indeosebi cu boia de ardei sau sasesti, in zona Sighisoarei si Sibiului.

La noi, in Romania, carnea cea mai folosita este cea de porc si de pui. Se mai consuma carnea de peste, vita, vanat, dar in proportii mai mici.

In orice restaurant din Romania vom gasi diverse supe si ciorbite, deosebit de gustoase, ca de exemplu: supa cu galuste, ciorba taraneasca de vita sau de porc (morcovi, patrunjel, telina, mazare, fasole, varza), ciorba ardeleneasca (asemeni celei taranesti dar cu smantana), precum si faimoasa ciorba de burta, acrita cu otet de mere si cu multa smantana.

Vom mai gasi aici tot felul de prajeli, la gratar sau la tava, la cuptor: muschiulet de porc, ceafa, pulpe si aripi de pui, snitel, peste si altele, aproape intotdeauna cu vestitii cartofi prajiti, la care adaugam o muratura din varza acra, castraveti, sau rosii, in functie de anotimp.

Dar daca dorim sa mancam ceva tipic romanesc, ce am putea alege? Bineinteles, multe din retetele traditionale romanesti se gasesc si in retetele altor popoare, dar multe dintre ele difera putin in modul de preparare sau prin condimentele adaugate, specifice zonei.

Multe din aceste mancaruri nu le vom gasi in restaurante, ci la sate, pe masa taranilor. Sau daca am avea la masa un turist din strainatate, cu ce l-am putea “zapaci”?

Unul din felurile cu care se lauda romanii sunt sarmalele. Ele nu lipsesc de pe nici o masa, mai ales in zilele de Craciun sau Revelion. Hm... Preparate din carne tocata, cu orez si ceapa, invelite in foi de varza acra, (sau de vita-de-vie), fierte cu un ciolan afumat (sau carne afumata tocata direct in amestec), garnisite cu smantana, constituie o masa consistenta si gustoasa.

Tocanitele sunt foarte des utilizate in bucataria traditionala. Cine nu a gustat tocanita de pui cu sos alb de smantana sau lapte (sau papricas - dupa denumirea ungureasca), consumata cu mamaliguta?!

Mamaliguta este foarte mult consumata mai ales la sate, unde se mai mananca si cu branza de burduf sau framantata (un strat mamaliga, un strat branza) si data la cuptor pentru a se patrunde, sau in restaurante, cu branza si smantana.

Mancarea de cartofi cu carne (sau gulas), este o mancare specifica in zona noastra, doritorii pot adauga si un catel de usturoi, foi de dafin, etc. In farfurie, cand se serveste, se poate aduga smantana. Cine nu a mancat faimosul gulas trebuie neaparat sa o faca, are mult de pierdut.

Un alt fel de mancare delicios si foarte apreciat de romani este ciorba de fasole boabe cu afumatura si tarhon, obligatoriu se consuma cu o salata de ceapa, asezonata cu sare, otet si ulei, iar ardeii umpluti cu carne tocata vor constitui o masa mai mult decat consistenta...

... Si din nici o casa taraneasca nu lipseste faimoasa slaninuta afumata cu ceapa si rosii (in sezon)...

Un alt fel de mancare delicios este mancarica de ciuperci cu smantana, iar garnitura de cartofi taranesti insoteste multe fripturi...

Ca desert, in bucataria traditionala romaneasca vom avea obligatoriu cozonac “a la bunica”, cu umplutura de nuca, mac sau rahat.

Dintre prajiturile ce le mancam cu totii la bunici nu lipseste prajitura cu mere si scortisoara, albinita, prajitura cu crema de nuca iar in zona noastra se mai consuma prajitura cu taitei, cu branza dulce si stafide (varga beles).

Acum, ca se apropie Sfintele sarbatori de Pasti, toti romanii vor avea pe masa faimosul drob de miel, cu oua fierte si smantana, ciorba de miel cu smantana si nelipsita friptura de miel...

Am descris aici cateva feluri ‘de baza’, dar lista poate continua... si sunt curioasa ce am mai putea pune pe masa in fata unui strain pentru a-i demonstra ca romanii sunt niste bucatari de exceptie, cu o traditie indelungata si sa tina minte ca AfostAici!

Webmaster, daca acest review nu este potrivit, te rog retrage PMA si sterge-l de pe site,


[fb]
---
Trimis de biancuta in 06.03.10 09:02:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9271 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5000 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

32 ecouri scrise, până acum

Cristian_h*
[06.03.10 10:31:38]
»

biancuta, ai dreptate s-a tot scris despre diverse obiceiuri culinare, insa de data aceasta nu gasesc nimic util in randurile scrise de tine, pentru cine ai scris aceste randuri, pentru cetatenii straini care ne viziteaza tara? Te rog sa nu te superi, orice roman stie de slaninuta, cozonac, drob etc. asteptam sa gasesc aici ceva specific zonei, 1/2 retete care merita incercate dar asa, nu ne-ai oferit decat o reenumerare a bunatatilor din bucataria romaneasca!

ileanaxperta*
[06.03.10 11:27:10]
»

Biancuta, eu, una, mananc poate prea "romaneste" timp de peste 300 zile/an. Iar cand plec undeva, prefer sa incerc si chiar sa ma rasfat cu cat mai multe bunatati culinare din tara respectiva. N-am dreptate???

O reteta pt. tine, Cristian, (si nu numai) din Ardeal: galustele cu prune sau gomboti cu prune: Se face un piure din cartofi fierti in coaja, de fapt iese o pasta mai groasa, la care se adauga oua, putina sare, coaja de lamaie si se amesteca toate; de la prune se scot samburii, se fac bilute cu cate o pruna inauntru, se pune o oala cu apa si putina sare la fiert si cand da in clocot se aseaza usor galustele. Se fierb pana se ridica la suprafata apei. Intre timp se infierbanta intr-o tigaie pesmetul cu zaharul isi putina scortisoara in f. putin ulei iar cand s-au fiert galustele si tavalesc prin acest pesmet auriu. Se consuma de preferinta atunci, calde. Sunt extrem de gustoase si satioase. Pofta buna!!!

Cristian_h*
[06.03.10 11:36:16]
»

doamne Ileana, mi-ai adus aminte de gustul copilariei, bunica imi facea asa ceva! merci!

ileanaxperta*
[06.03.10 11:49:24]
»

Cu mare placere, Cristian! si poate voi mai face si eu galuste cu prune, ca de mult, mult timp n-am mai facut. Stii, acum e tot mai comod si usor ca noi, gospodinele, sa mergem la supermarketuri sa luam de-a gata tot felul de bunatati dulci, uitand de fapt, calitatea unuia facut in casa. Pacat, dar timpul ne-a "condensat" atat de mult viata...

Si alte preparate tipic romanesti mai sunt si scovergile, nu? sau ma insel eu?!

biancutaAUTOR REVIEW
[06.03.10 11:58:49]
»

Constat ca v-ati suparat pe mine ca am pomenit de mancarurile traditionale scrise pentru alte nationalitati, dar nu a fost un afront adus celor care le-au scris, pur si simplu a fost o introducere.

Asa e, Ileana, gombotul cu prune, cum se mai spune pe la noi, este un desert delicios.

@cristian_h: am enumerat si eu niste mancaruri specifice zonei ardelenesti: (gulas, papricas, varga-beles), reteta nu am trecut-o fiindca stiu ca o cunoasteti, cu totii ati mancat asa ceva, la fel ca si galustele cu prune. Si nu am spus sa nu mancam alte bunatati din alte tari.

Am enumerat si cateva feluri de mancare traditionala romaneasca. Credeam ca cele mai multe critici imi vor fi aduse in acest sens, fiindca desi noi ne mandrim cu ele, "traditionalismele'' acestea sunt revendicate de altii si e greu sa surprindem cu ceva nou. De altfel, asa am si terminat acest review care se pare ca e total nepotrivit, si anume, cum putem surprinde pe cineva cu mancare tipic romaneasca, deoarece cred ca in afara de mamaliga, toti au mancarurile despre care am vorbit.

Web, am avut dubii mari cand am scris acest review, te rog sterge PMA si retrage-l de pe site.

webmasterXY*
[06.03.10 12:06:22]
»

Eu constat ca nu s-a suparat nimeni. Aaaa, ca au fost 'comentarii'... astea sunt mai mereu, dar nu pentru asa ceva scriem, nu?

Consider (eu personal) un review util, bine scris si REFUZ sa-l depunctez. (Adica PUNCT!)

biancutaAUTOR REVIEW
[06.03.10 12:11:59]
»

Multumesc, web, daca tu spui...

piti
[06.03.10 17:02:22]
»

@biancuta

Uita si o alta parere favorabila nu numai a webmasterului. Asa cum ne plimbam prin tavernele din Grecia, gustam din bunatatile bucatariei turcesti sau de pe te miri unde, tot asa o trecere in revista a bunatatilor de pe la noi imi pare utila.

Nu om manca noi cel mai sanatos dar gustos de te lingi pe degete asta e sigur.

400 de puncte imi par putine. Le dublez.

cc_iordachescu
[06.03.10 17:55:54]
»

Acum cativa ani l-am avut in vizita pe decanul facultatii de geografie din Le Havre (Franta), l-am plimbat prin nordul Moldovei, pe Dunare cu vaporul, l-am dus la o stana, ca pe un oaspete de seama. La plecare l-am intrebat ce i-a placut cel mai mult in Romania. Raspunsul a fost "Mancarea!" Am fost si uimiti dar si incantati de raspunsul primit.

Felicitari pentru ideea de a posta acest review si 400 de puncte si de la mine!

ileanaxperta*
[06.03.10 19:16:47]
»

Draga Biancuta, dar nu ai suparat pe nimeni cu review-ul tau despre mancarea romaneasca. Dimpotriva, ai scris f. bine despre anumite mancaruri traditionale de care sunt convinsa ca ne lingem cu totii pe degete. Mie imi plac f. mult sarmalele cu mamaliguta calda, supele alea bune facute din gaina din curtea taranului (am avut ocazii putine, dar stiu gustul acela inconfundabil, fata de puiul sau gaina de la "bloc", intelegi tu...). Si ciorba de fasole pe care o mentionezi, la fel, este super buna si cred eu, autohtona.

Stiu ca turistii straini ne apreciaza f. mult bucataria noastra si ma mandresc cu acest lucru.

Oricum, se stie clar ca turistii straini apreciaza si locurile noastre minunate ca si ospitalitatea romaneasca. Mare pacat ca destui spre multi dintre cei ce fac turism in Romania (patroni de pensiuni, etc), nu au aceeasi reactie si fata de noi, turistii autohtoni...si ne trateaza de multe ori cu o mare lipsa de respect...asta este, cred eu, marea buba.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[06.03.10 20:48:26]
»

Da, cristian, si eu sperasem sa gasesc niste retete inedite specifice zonei in primul rand dar stiu cum este cu gusturile... In afara de gulas, un preparat renumit unguresc, nu am reusit sa identific un alt fel de mancare din zona Muresului, destul de putin avand in vedere titlul reviewului. Mi-ar fi placut sa gasesc mai multe preparate din Mures pentru ca mancarurile noastre traditionale sunt bine-cunoscute.

corinne
[06.03.10 23:26:23]
»

Si daca tot ai amintit de mancare, vreau sa completez cu deserturile pe care le gasesti aproape in toate restaurantele romanesti: papanasi cu dulceata si smantana si clatitele cu diferite umpluturi: ciocolata, dulceata, branza, etc.

Pofta buna la specialitati romanesti!... si la cat mai multe puncte!

biancutaAUTOR REVIEW
[06.03.10 23:49:30]
»

Am avut ceva probleme si abia acum apuc sa va raspund. Inainte de asta, vreau sa multumesc celor care m-au votat.

Cu aceasta ocazie, vreau sa adaug cateva lucruri acestui review. Retetele culinare din zona Ardealului ( si poate mai concentrat in anumite localitati, ca de exemplu in Targu Mures), au cunoscut diverse modificari, astfel ca dupa un timp, originea se pierde, sau nu se mai cunoaste. Dar, ca peste tot, fiecare gospodina are reteta ei. Eu gatesc intr-un fel, iar familia sotului meu, de ex. gateste in alt fel. Avand in vedere reprosurile aduse, m-am consultat cu o veche prietena, mult mai in varsta decat mine, de nationalitate maghiara. Cu aceasta ocazie, am aflat ca eu gatesc ungureste, iar soacra mea gateste mai degraba romaneste, ea fiind de loc din zona de sud a tarii. Retetele sunt asemanatoare, diferente mari nu sunt. Dar sa nu va inchipuiti ca in Mures toti ceilalti gatim ungureste, asa cum si cei din zona de sud nu gatesc doar romaneste. Multi nu stim cum gatim, iar retetele se transmit din gura-n gura.

Referitor la mancarurile unguresti, am aflat urmatoarele:

- faimoasa ciorba de fasole boabe cu care ne laudam, este din retetele unguresti (cea cu ciolan afumat); exista mai multe feluri de preparare, dar va povestesc despre cea care o face eu: se pune fasolea la fiert impreuna cu ciolanul afumat si cu o ceapa; dupa ce toate sunt fierte, se face obligatoriu putin rantas, se acreste cu otet / lamaie si se adauga sare si tarhon dupa gust; (alta reteta, considerate mai romaneasca, are si obisnuitii morcovi, patrunjel, telina, si fara rantas, dreasa cu bulion); in functie de reteta voastra, puteti afla ca gatiti ungureste; (reteta ungureasca e fara tarhon)

- gustosii ardei umpluti cu carne tocata, cu sos de rosii si serviti cu smantana sunt in mod cert o mancare ungureasca;

- am uitat sa mentionez faimosul “lucicos” (ciorba de varza), tot din bucataria ungureasca: se fierbe varza cu ciolanul afumat, se pune o lingurita de paste de tomate, dupa care se face acelasi rantas, si se drege cu smantana; daca avem varza dulce se poate face si cu carne neafumata;

- ciorba de salata: se fierbe salata, dupa care se face rantasul cu lapte/smantana, se prepara o omleta din 4-6 oua care se marunteste si se toarna peste ciorba; se acreste dupa gust si se adauga usturoi pisat;

- tocanita de ciuperci – se caleste ceapa un minut (doar pana devine aurie, fara a se praji), dupa care se pune un varf de boia (obligatoriu!), se stinge cu apa, se adauga ciupercile; dupa ce toate sunt fierte, se face o dresatura cu faina si smantana/lapte, se sareaza dupa gust;

Alte exemple ar fi inca multe, dar ceea ce trebuie subliniat este ca ciorbele unguresti se fac cu rantas iar toate tocanitele cu boia (cum am explicat mai sus); noi nu facem nici o tocanita fara boia, pe cand in zona de sud, se renunta frecvent la acest condiment, din cate stiu.

Un alt aspect este acrirea ciorbelor: pe langa otet, se adauga si putin zahar, astfel ca aroma va fi dulce-acrisoara; chiar si retele de muraturi, la sate se pun castravetii doar in saramura, dar dupa reteta ungureasca cu sare, otet si zahar.

Cu aceasta ocazie, imi amintesc din nou niste diferente intre mine si altii:

- muratura de ardei copti: - dupa ce se curata ardeii se coaja, se pun in farfurie intr-un amestec format din sare, otet si zahar (eventual diluate la cald); am poftit odata intr-un restaurant ardei copti, dar ceva lipsea. Am completat sare, otet, dar... tot nu era bun. Ceea ce lipsea era zaharul.

- La fel ca si ardeii copti se face muratura de salata verde: sare, otet, zahar, diluate cu putina apa .

Retete ar mai fi multe dar acestea mi-au venit acum in minte, mai ales din discutia cu prietena mea. In zona de sud a tarii se gateste altfel, dar multi din cei de acolo gatesc si felurile descrise mai sus, fara sa stie ca sunt din zona noastra.

Concluzia o trageti voi...

biancutaAUTOR REVIEW
[07.03.10 00:21:08]
»

Desigur, mancarurile cu rantas sunt considerate ca fiind nesanatoase, din cauza unor compusi din faina care se descompun in uleiul incins.

Dar sa va spun un secret: inainte de a face rantasul rumeniti usor faina intr-o tigaie, fara ulei si fara a se praji, pentru a se arde compusii daunatori fara sa ramana in ulei. Puteti sa faceti o cantitate ceva mai mare si sa o pastrati intr-o punga de hartie, dar nu pentru o perioada mare de timp. Apoi, cand gatiti, folositi faina rumenita.

Unele gospodine se vor grabi sa foloseasca faina rumenita fara a adauga uleiul, considerat daunator, dar in acest caz rantasul va face cocoloase....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krondia*
[07.03.10 09:14:42]
»

Multumim, biancuta pentru completarile aduse, acestea sunt lucruile despre care ma asteptam sa citesc si care intregesc acum reviewul. Punctez ecoul pentru straduinta ta.

Cristian_h*
[07.03.10 09:25:07]
»

si eu ma bucur ca ecoul scris de mine prima data a fost interpretat constructiv, dupa cum era si destinat! si de la mine puncte pentru acelasi motiv ca si Krondia !

biancutaAUTOR REVIEW
[07.03.10 14:08:15]
»

Fiindca vorbim despre mancare si multe dintre noi vor merge la restaurant cu ocazia zilei de 8 Martie, urez pe aceasta cale tuturor doamnelor si domnisoarelor AmFostAcolo un calduros ''La multi ani!'' si multa distractie impreuna cu cei dragi. Pentru cei interesati sau care au posibilitatea, recomand restaurantul Excalibur (vezi review) sau alte restaurante cu specific medieval.

cosminp
[09.03.10 11:19:38]
»

ileana,

iarna poti sa umpli si cu magiun de prune.....aaaahhhhh, mi-ai facut o pofta nebuna de galusti.

sa va dau si io o reteta: gogosari copti, decojiti si dupa ce se racesc bine, ii dai prin ou si apoi faina, de cate doua ori (ca paneul de pui) si ii prajesti. ii pui intr-un castron de portelan si pui peste ei mujdei de usturoi din belsug. ii mananci dupa ce se racesc asa cum sunt sau cu friptura sau alta mancare la care consideri ca merg.

dupa ce ii coci, poti sa-i pui si la congelator si sa-i prepari iarna. un deliciu.

apropo de usturoi, in urma cu mai multi ani am fost la o stana...s-a belit (scuzati cuvantul dar asa se spune) un berbecut, s-a fript pe gratar din lemn de prun (neaparat) care da cel mai bun gust la friptura, s-a facut o mamaliga taraneasca si mujdei.

mujdeiul a fost frecat si apoi facut cu vin rosu (sau negru, mai degraba). vinul il face mai bun si mananci pana nu mai poti.

desertul l-a facut "ciobanita": clatite umplute cu un amestec de zahar tos si nuca sfaramata. asta era la stana. dar acasa le poti pune miere in loc de zahar...dar parca tot cu zahar sunt mai bune. si neaparat sa le umpleti fierbinti ca sa se topeasca zaharul.

am salivat cat am scris randurile astea de nu mai pot, asa ca ma duc sa mananc ceva. pofta buna tuturor.

ileanaxperta*
[09.03.10 11:30:41]
»

cosmine, cosmine, n-ai mila de mineee! Ma "lesi"(n) dupa clatitele fierbinti cu zahar...Aoleu, mi-am amintit ca am facut luni seara si mi-a mai ramas ceva "maclavais"....Asa ca ma duc sa-mi prajesc cateva, sa le manac cu zahar...ca gemul de prune a fost "exterminat" de luni seara...Ei, hai, ca voi manca si pt. tine si biancuta cate o clatita, ca doar suntem intre preiteni, nu??? sau poate mananc pt. fiecare...si-asa tot vreau sa mai slabesc (poate doar in ochii mei...)

cosminp
[09.03.10 11:35:25]
»

mananca si pt mine o clatita...io ma multumesc la serviciu cu mucenici copti.

chiar..despre astia nu am scris.

mucenicii moldovenesti dati prin miere si nuca.

gata. stop.

cine tine post?

biancutaAUTOR REVIEW
[09.03.10 11:49:48]
»

Multumesc, cosminp de retete, ileana chiar as manca acum o clatita, ori cu ge, ori cu urda si marar... Hm... am o pofta, mai ales ca azi am mancat destul de putin. Nu e momentul sa pomenesc si sa citesc despre mancare.

Apropo de mujdeiul de usturoi, am si eu o varianta (pentru unii dintre voi) : usturoiul se marunteste pe razatoare, nu pe lingura de zdrobit, fiindca nu se face suficient de marunt. Se freaca bine usturoiul cu sare, se pune otet, se amesteca, si apoi se completeaza cu ulei, intocmai ca la maioneza. Se pune ulei cat se poate, dupa care se completeaza cu apa. Mujdeiul nu va fi la fel de iute ca cel preparat simplu, iar cei necunoscatori ai acestei retete vor crede ca mujdeiul e facut cu lapte sau smantana. Pentru completare, doritorii pot folosi, intr-adevar, smantana, care imbunatateste gustul. (Doamne, de ce vorbim atat despre mancare! ? ...macar ca eu nu sunt o gurmanda de felul meu, dar cand mi-e foame, concurez cu multi...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cosminp
[09.03.10 11:51:43]
»

cel mai bun mujdei se face in pisau de lemn.

biancutaAUTOR REVIEW
[09.03.10 11:53:01]
»

Cosminp, eu nu am pisau de lemn, ma folosesc de razatoare, dar sa fie inoxidabila...

cosminp
[09.03.10 11:55:21]
»

nu se compara mujdeiul pisat in pisau de lemn cu nimic. cand ai ocazia, cumpara unul, dar sda ai grija, ca cele mai multe sunt cam scurte, sa aiba adancimea cam de 10-12 cm

biancutaAUTOR REVIEW
[09.03.10 11:58:13]
»

OK, cine stie...poate voi lua odata, mai ales ca la razatoare miros mainile ingrozitor, iar pisaul din cate stiu, are si o "lingura" speciala...

presario
[06.04.10 16:12:47]
»

Biancuta - foarte interesant tot ce sa scris aici, pornind de la rewiew-ul tau.

Ai un vot.

Mie in Targu Mures im place sa mananc in special la Pensiunea Tempo

biancutaAUTOR REVIEW
[06.04.10 23:05:27]
»

Multumesc, presario. Vad ca esti din Oradea, deci intri in Tg. Mures dinspre Cluj. Daca nu esti legat foarte tare de pensiunea Tempo, poti incerca Pensiunea Viena (click aici), este in drum la intrare, dar pe sensul invers. Meniul zilei este la 9 lei. Sotul meu mananca frecvent aici cu colegii si sunt multumiti.

Inainte de autogara sau de Hotel Voiajor, ar fi si Cantina Blue Pearl (click aici), iar in alte zone (langa Week-end) poti manca meniul zilei (10 lei) la cantina Mobex (click aici).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
david
[06.04.10 23:48:56]
»

Sper sa ajung anul acesta in Targu- Mures sa ma delectez cu specialitatile locale si imi doresc sa nu am nevoie de translator din limba maghiara in romana (glumesc, stii tu de ce din alt review).

Poate faci un review cu restaurante pe care le recomanzi cu caldura in Targu Mures.

biancutaAUTOR REVIEW
[06.04.10 23:58:45]
»

Te astept, david, in Tg. Mures, te asigur ca nu vei avea nevoie de translator.

Probabil ca voi incerca un review... trebuie sa le mai colind putin...

crosbyx*
[15.05.10 11:19:03]
»

Buna, eu sunt din Cluj dar trecand prin Targu Mures am mancat la Pensiunea Tempo (cunoscuta ca si Laci Csarda) si pot recomanda cu caldura mancarea si atmosfera (in special seara cand canta taraful). Tot in Tg Mures pot recomanda si Pensiunea Tip Top unde Gulasul si Vargabeles (budinca din branza de vaci si alte ingrediente) sunt absolut delicioase.

Langa Tg Mures, in Sangeorgiu de Mures, este Club Apollo (Hotel, SPA si strand) ; angajatii sunt f amabili iar SPA-ul ofera o relaxare totala.

Iar daca treceti prin Cluj si va este foame va recomand Restaurantul Valahia-cu un ambient traditional romanesc, cu mancare gustoasa si preturile rezonabile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[15.05.10 16:09:59]
»

@crosbyx, multumesc. Completarile tale sunt binevenite si foarte utile. Te-as ruga daca ai orice alte completari privind restaurantele sau hotelurile din Tg. Mures sa le aduci in review-ul pe care l-am scris ieri, nu de alta, dar pentru a fi mai usor de gasit pentru cei interesati:review-ul meu

Kyandra
[23.06.10 20:27:55]
»

Daca tot vorbim de mancare romaneasca, nu stiu cum merge aceasta fara ceva care sa o ajute sa "alunece" mai bine pe gat... o tuiculita de prune/caise adevarata.

Reteta e valabila doar pentru cine are cazan adecvat... se lasa prunele/caisele la macerat intr-un recipient inchis vreo 1-2 saptamani, se adauga putin zahar si cateva boabe de porumb; boasca (cum se numeste prin Muntenia) se trage la cazan, la foc mic, se pune in damigeana si se lasa cam o luna la loc rece si intunecos. Dupa aceea, se mai trage o data la cazan, iar ce se obtine se pastreaza in butoiase din lemn de dud...

Pentru doamnele simandicoase... o astfel de licoare poate fi amestecata cu visine fara samburi si zahar; dupa o saptamana, visinele respective dau gust superb prajiturilor (pandispan, gogosele cu visine, salata de fructe, etc)...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cc_iordachescu, corinne, cosminp, crosbyx*, david, ileanaxperta*, krondia*, Kyandra, piti, presario
Alte impresii din această RUBRICĂBucătăria tradiționala românească:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056267976760864 sec
    ecranul dvs: 1 x 1