ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 4 zile
prieteni
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

The Temple Church, biserica Ordinului Cavalerilor Templieri

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă ești prin Londra, nu ocoli The Temple, cartierul avocaților, un labirint de străzi la nord de Tamisa, între Waterloo Bridge și Blackfriars Bridge.

Cea mai apropiată stație de Metrou este ”Temple”. Dar pentru o mai bună orientare, din Trafalgar Square - inima Londrei și aproape de Biserica St. Martin-in-the-Fields se formează o arteră largă numită Strand. Am aflat ulterior că pe aici se află Savoy Hotel, care în 1889 a introdus pentru prima oară, baia în fiecare cameră. Și tot pe Strand se află Savoy Chapel, o capelă mică, în stil gotic târziu, proprietatea personală a Reginei.

Am stat pe loc în spațiul larg, unde se termină Strand și începe Fleet Street, la intrarea în City, vechiul cartier al Londrei

Am fotografiat în stânga și-n dreapta superbe clădiri, precum Royal Courts of Justice, cu aspectul său de fortăreață, cu turnulețe și sute de camere unde se țin procesele civile.

Aici, la intrarea în City, am remarcat un frumos monument cu un înfricoșător dragon/grifon, Temple Bar Memorial, unde în timpul ceremoniilor oficiale, Regina se oprește pentru a cere permisiunea primarului Londrei de a intra în City. Așa e ceremonialul și nu se renunță la el!

Pe Fleet Street se află intrarea în The Temple Church, ascunsă de masivitatea clădurilor din jur. Labirintul de străduțe, așa cum am spus, coboară spre Tamisa până la Victoria Embarkment.

Nu am avut bucuria de a străbate ”dantela” prevăzută probabil, cu zeci de pub-uri și boutick-uri, dar am avut privilegiul de a găsi deschisă The Temple Church, adevărată bijuterie arhitecturală veche, ridicată pe o fundație rotundă la 1185 și renovată de Sir Christopher Wren, autorul imensei St. Paul' Chirch, prin adăugarea navei și a altarului. Biserica a fost sediu al Ordinului Templierilor și este printre puținele din Europa, păstrată aproape intactă după atâtea secole de existență. Forma sa circulară este de fapt un model după Templul lui Solomon din Ierusalim, cu trimitere directă la Rotonda Sf. Mormânt. În prezent biserica aparține breslei avocaților.

Am trecut poarta din Fleet Street, am traversat o curte pietruită și am admirat imensa construcție circulară prevăzută cu un frumos portal lucrat în piatră, foarte bine conservat și o ușă metalică bine încuiată. Niciun panou, nicio explicație, nimeni în jur. Am găsit într-un târziu și intrarea pe latura sudică, după ce am ocolit rotonda.

Interiorul este sobru, dar bine luminat prin ferestrele prevăzute cu vitralii albastre. Cupola stă sprijinită pe stâlpi solizi și protejează opt morminte de cavaleri templieri, fiecare cu efigia sa, din piatră sau marmoră, ce datează din sec. al XII-lea. Aproape toate sunt mutilate, cu bucăți lipsă, picioare rupte, desfigurate, dar în prezent bine puse în valoare și protejate printr-o bară despărțitoare. Și toate inscripționate cu numele cavalerului, acolo unde a fost posibilă identificarea, sau ca necunoscut.

Pe scurt, cine au fost Templierii.

Aceștia au fost nobili francezi, flamanzi sau normanzi care, pe cont propriu au decis să pornească la drum spre Țara Sfântă pentru a elibera Ierusalimul ocupat de turcii selgiucizi, întemeietorii viitorului Imperiu Otoman.

De ce pe cont propriu? Pentru că la intervențiile disperate ale bizantinilor și ale bisericii din vest, nu au răspuns nici regi, nici împărați. Și cum pelerinajele începute încă din sec. al IV-lea nu mai erau posibile, acești nobili au fost primii războinici deciși să apere cu arma, securitatea pelerinilor. Aici găsim ”sâmburele” intervenției occidentului, prin multele cruciade consemnate în istorie.

Prima cruciadă a fost un succes și a dus la eliberarea orașului Ierusalim. Luptătorii, de fapt călugări-ostași angajați pentru menținerea în siguranță a grupurilor de pelerini au primit un sediu, în vechiul Templu al lui Solomon, formându-se astfel Ordinul cu numele de Cavalerii Templului. Peste zalele protectoare ei purtau o mantie albă, pe care, mai târziu a fost aplicat conturul unei cruci roșii, în semn de jertfă.

De ce Templu în Londra?

Pentru faptul că întreaga Europă era împânzită de Temple și Mănăstiri care produceau, strângeau și exportau grâne și toate cele necesare traiului acestor cavaleri.

Cruciadele au continuat până în sec. al XIII-lea, când după ocuparea și distrugerea Orașului Sfânt de armatele Sultanului din Egipt, aceștia se retrag în Cipru, Rhodos apoi în Malta și în final la Roma. Ordinul este desființat de regele Franței, Filip al IV-lea.

The Temple Church din Londra este printre puținele sedii templiere rămase până în zilele noastre și unde cei opt cavaleri și-au găsit liniștea sub cupola rotundă, spre deosebire de majoritatea confraților lor, pieriți până la ultimul, respectiv Jackues de Molay ars pe rug la 18 martie 1314 în fața Catedralei Notre Dame din Paris.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 06.11.19 21:40:48
Validat / Publicat: 06.11.19 22:34:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Londra.

VIZUALIZĂRI: 973 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Londra. Curtea Regală de Justiție.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mirceabrasov
[06.11.19 23:38:19]
»

Felicitări pentru cele scrise aici!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[07.11.19 09:35:50]
»

@mirceabrasov: Mulțumesc pentru ecou și pentru vizita acordată Templierilor!

ciprian.dima
[07.11.19 10:22:21]
»

Interesant articol. Totuși ar fi bine să revizuiți partea cu istoria templierilor. S-au strecurat câteva erori frapante acolo.

doinafil
[07.11.19 13:15:45]
»

@ciprian. dima: Referitor la „istoria” templierilor, am citit atât de multe păreri încât nu știu pe care să o iau de „adevărată”. Cred că ce-am citit sunt - majoritatea - păreri partinice, funcție de subiectivismul autorului acelor păreri.

Poate că există și un „adevăr”, strecurat câte puțin în toate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[07.11.19 21:11:03]
»

@ciprian. dima: Bună seara! E posibil să se fi strecurat și ceva erori. Nu sunt istoric, dar două vorbe trebuiau spuse și normal că pentru asta m-am documentat. Nu după net, ci după o broșură scrisă de fostul curator la Muzeului de Istorie al Franței și la Arhivele Naționale. Acum regret că atunci când am fost la Londra, nu aveam obiceiul de a lua și cărți din fiecare obiectiv vizitat.

Nu ar fi nicio problemă dacă veți face corecturi, doar pentru asta sunt ecourile.

Mulțumesc pentru intervenție!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafil
[07.11.19 21:56:23]
»

@mihaelavoicu: Te pup, Mihaela! Și mie-mi pare rău că - înainte de a fi înscrisă pe AFA - nu m-am documentat despre locurile pe care urma să le vizitez, că nu am cumpărat mai multe pliante de acolo.

De-aceea mă bucur acum, că pot citi despre tot ce se postează aici. Am fost la Londra de două ori, dar an-am apucat să văd „The Temple Church”. Datorită ție am aflat despre acest loc pe care, cu siguranță, dacă voi mai merge acolo am să-l vizitez.

Te felicit pentru articol și pentru poze!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[07.11.19 23:44:00]
»

@doinafil: Mulțumesc, Doina! Nu am stat prea multe zile, dar eram pentru a treia oară în Londra, așa că am luat la ”puricat„ și obiective mai puțin vizitate. Pe atunci, nu numai că nu cumpăram broșuri și pliante, dar nici fotografii nu făceam prea multe.

Te îmbrățișez!

mirceabrasov
[08.11.19 09:48:48]
»

@ciprian. dima: E posibil sa nu cunoști acest amănunt, dar TEMPLIERII sunt și azi foarte activi, inclusiv in Romania, dar, despre ei stiu unele " adevaruri relative " numai cei inițiați. Deci erorile informationale au umplut lumea cu acceptul și concursul lor, iar ce li s-a acceptat unor personalități să publice trebuie tratat cu respect și rezerve.

Locul unde pot fi eventual văzuți, e MALTA...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ciprian.dima
[08.11.19 15:02:17]
»

@mirceabrasov: Cunosc destule amanunte despre templieri. Informatiile gresite remarcate de mine nu se refera la " misterele" care ii inconjoara pe templieri, ci la simple evenimente istorice usor de verificat.

Spre exemplu, in articol apare pomenit Filip al II-lea care nu a avut nici o legatura cu arestarea templierilor. Corect ar fi Filip al IV-lea cel Frumos.

In plus nu regele Frantei a dizolvat Ordinul templierilor. Dizolvarea ordinelor religioase o poate face doar Papa.

Si mai sunt cateva erori de asemenea natura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mirceabrasov
[08.11.19 17:36:11]
»

@ciprian. dima: Asa este, și eu am gasit informatii care pe vremea cand cartile aveau ERATĂ, erau credibile integral, iar dupa ce am fost învățați de un " clasic" in viață că sunt găini care nasc pui vii, orice documentare poate suporta consecințele " iutelii de mână si nebagarii de seama" .

Imi amintesc ca și in REGII BLESTEMATI, au fost unele incurcaturi istorice, pe care le descoperise și mi le aratase atunci un reputat istoric din Tulcea.

Ori, cu dl. GOOGLE...

Raman la parerea că in cartea tiparita si legata, precum si pe banda da magnetofon e greu de facut manarii. In rest...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[08.11.19 19:11:09]
»

@ciprian. dima: Da, aveți dreptate, este vorba de Filip al IV-lea (1268-1314) și Ordinul a fost dizolvat de Papa Clement al V-lea.

Am corectat și data, 18 martie 1314. În același an au pierit și Papa și Frumosul.

Mulțumesc mult pentru intervenție! A fost bine venită și vă rog dacă mai sunt probleme spuneți-le să le pot corecta. Am învățat din asta să nu mai fac referire la evenimente istorice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[08.11.19 19:41:41]
»

@mirceabrasov: Mulțumesc pentru intervenție! Deși am pierdut o grămadă de timp cu documentarea, iată că totuși s-au strecurat multe greșeli. Și asta numai din neatenție. Cer scuze pentru ele, am făcut corecturile (dacă or mai fi greșeli, sănătate!) și mulțumesc încă odată pentru ecouri!

mirceabrasov
[08.11.19 21:18:38]
»

@mihaelavoicu: Corectă, consecventă, serioasă; și numai pentru asta propun sa vi se dea acum 1000 de puncte.

Dacă regulamentul nu prevede această situatie, rog să fie luate de la mine și spun si de ce:

Din cate fire am urmărit până azi, sunteți prima și posibil singura care sa merite acest tratament.

Multe și sincere felicitari!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[08.11.19 22:28:59]
»

@mirceabrasov: Vedeți-vă de treabă! Să fim sănătoși că istoria oricum, își vede de drumul ei. Și nu ne va spune niciodată secretele!

Toate bune vă doresc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ciprian.dima, doinafil, mihaelavoicu, mirceabrasov
Alte impresii din această RUBRICĂBiserici şi catedrale londoneze:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096987009048462 sec
    ecranul dvs: 1 x 1