ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2025

Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:

Sfârșit de septembrie la Bavaria Blu

TIPĂREȘTE

Sfârşit de septembrie cu soare blând, vremea perfectă (pentru mine) de mers la Mare! Se ştie că, odată cu începutul anului şcolar, majoritatea hotelurilor de pe litoralul românesc fac bilanţul sezonului estival, şi trag obloanele afacerii care ţine doar trei luni... Mai rămân deschise, după jumătatea lunii septembrie, puţinele hoteluri cu bază de tratament de prin Eforie, Techirghiol şi Mangalia, şi hotelurile "de oraş" din Constanţa şi Mangalia. Se adaugă la oferta turistică de extrasezon, câteva hoteluri prin Mamaia şi destul de multe apartamente oferite spre închiriere în regim hotelier.

Am căutat un hotel pentru o scurtă vacanţă la Mare, între 21 şi 25 septembrie. Pentru că vremea se anunţa a fi foarte frumoasă, n- am dorit neapărat un hotel cu piscină interioară (oricum oferta este foarte restrânsă), dar am căutat un hotel de trei sau patru stele care oferă mic dejun şi acces la o plajă privată cu şezlonguri şi umbrele. Nu este atât de simplu pe cât pare! Am sunat la câteva hoteluri din Mamaia, la Malibu, Iaki, Vega, Alexandra... toate renunţaseră la plaja proprie, cu toate că soarele zâmbea cu generozitate şi apa mării era călduţă. Doar Iaki ţine piscina exterioară deschisă până în luna octombrie, în plus, are în dotare un centru spa cu piscină interioară, saune, sală de fitness, binevenit în caz de răcire bruscă a vremii. Am primit de la Iaki o ofertă bună, mult mai avantajoasă decât ce găsisem pe Booking, dar până m-am hotărât nu mai erau camere libere.

Am luat-o de la capăt cu căutările, şi a rămas să alegem între două hoteluri din Mamaia, Splendid cu o mică piscină interioară (situat pe malul lacului Siutghiol) şi Bavaria Blu, în sudul staţiunii, cu plaja privată şi piscină exterioară cu apă încălzită, oferite turiştilor "cât ţine vremea bună". Aşa mai merge, mi se pare atitudinea corectă dacă vrei să ai turişti în extrasezon!

Am ales Bavaria Blu, pe motiv că este situat pe malul mării, foarte aproape de Constanţa. Am rezervat camerele telefonic, şi am plătit cu cardul, la recepţia hotelului. Circa 400 lei pe noapte, un tarif mai bun decât cel de pe Booking, destul de mult pentru perioada în care ne aflam. La faţa locului aveam să constatăm că există o variantă de extrasezon mai ieftină, hotelul Parc care avea şi el câteva umbreluţe şi multe şezlonguri pe plajă.

Hotelul Bavaria Blu, deschis tot timpul anului, este situat în sudul staţiunii Mamaia, fiind despărţit de plajă doar prin aleea de promenadă. Se învecinează cu hotelul Dacia Sud şi cu sediul Radiovacanţa. În apropiere sunt mai multe hoteluri deschise în extrasezon, Malibu, Parc, Del Mar, aceasta fiind zona cea mai însufleţită din Mamaia la sfârşit de septembrie. Erau destui români, unii în vacanţă, alţii cu diverse activităţi profesionale, dar şi câteva grupuri de turişti străini. Deci cerere ar exista în extrasezon, cu condiţia să fie şi ofertă de calitate din partea hotelurilor de pe litoral.

Intrarea oficială a hotelului Bavaria Blu este pe partea dinspre bd. Mamaia, cu menţiunea că se află suficient de departe de traficul de pe şosea. Accesul se face pe o alee care se desprinde din bd. Mamaia, pe lângă hotelul Parc. Parcarea păzită, supravegheată video, inclusă în preţ, este suficient de încăpătoare în extrasezon. În plină vară... nu pot să-mi dau cu părerea! Destul de aproape, pe bd. Mamaia, circulă autobuzele locale dar am preferat să mergem în centrul Constanţei cu Uber, ieftin în extrasezon.

Am ajuns la hotel duminica, puţin după ora 12. Ne-a plăcut spaţiul larg de la parterul hotelului, plăcut decorat, în care este amplasată recepţia, alături de care am găsit toaletele comune, curate, moderne, dotate cu tot ce este necesar. Tot la parter este amplasat lobby-barul, cu ieşire spre o mică terasă (pe lângă recepţie). Este amenajat un loc de joacă interior pentru copilaşi, în apropiere fiind o cameră destinată mămicilor cu bebeluşi, dotată cu masă pentru schimbatul scutecelor.

Hotelul era plin, vara întârziată adusese mulţi turişti de weekend, aşa că nu erau camere libere pentru noi. Am lăsat un număr de telefon la recepţie, şi am plecat să mâncăm la restaurantul turcesc Nazzar, amplasat la parterul unui bloc nou, situat la limita dintre Constanţa şi Mamaia, vecin cu Cherhanaua Pontica şi cu El Locanda Boutique Hotel. Recomand restaurantul turcesc Nazzar, regret că n-am mâncat decât o singură dată acolo... Trebuie să scriu neapărat despre el, chiar dacă între timp s-a mutat într-un spaţiu mai mare, la parterul hotelului Oxford.

Nici nu terminaserăm bine delicioasele bucate turceşti, că am fost anunţaţi de recepţionera de la Bavaria Blu că una dintre camere era deja pregătită. Până am ajuns la hotel, era gata şi cea de-a doua! Foarte amabile tinerele doamne de la recepţie, la fel de politicoşi şi binevoitori au fost toţi cei de la hotel (cameriste, ospătari, băieţii care au grijă de plajă).

Am primit camere la etajul 1 al hotelului, după ce am fost informaţi că la etajele 1 şi 2 sunt camere renovate recent. La parter şi la etajele 3-4 sunt camere nerenovate, iar la etajul 5 sunt camere şi apartamente de lux, mai spaţioase, decorate fiecare în alt stil (grecesc, italienesc, turcesc, indian, iranian...), evident cele mai scumpe. Oferta de cazare este diversă, hotelul dispune de camere standard duble (cu pat matrimonial sau cu paturi separate) şi single precum şi de suite (potrivite pentru familiile cu copii), cu vedere la mare sau spre parcare, majoritatea cu balcoane. Se adaugă varianta de lux, camerele şi apartamentele de la etajul 5, astfel încât, în funcţie de necesităţi, de preferinţe dar şi de buget, turiştii pot alege varianta de cazare. Pe saitul hotelului sunt prezentate detaliat, cu poze care corespund realităţii, toate tipurile de camere pe care le oferă hotelul Bavaria Blu.

Hotelul are două lifturi, unul dintre ele nu opreşte la etajele 1 şi 2. Holul de la etajul 1 arată foarte bine, este mochetat, zugrăvit într-o nuanţă deschisă, iluminat cu lămpi cu senzori.

Camerele duble standard, despărţite printr-o cameră single, cu vedere la mare, au fost plăcute şi confortabile. Suficient de spaţioase pentru două persoane (circa 18 mp), luminoase, foarte bine întreţinute, chiar dacă era sfârşit de sezon estival. Camerele renovate sunt decorate în culori calde, odihnitoare. Ferestrele mari, gătite cu perdele albe şi draperii gri, ocupă aproape tot peretele dinspre balcon. Pardoseala este interesantă, mochetă în zona patului, gresie care imită parchetul, în restul camerei.

Mobilierul este nou dar sertarele au un sistem de închidere nereuşit, în scurt timp vor trebui reparate sau înlocuite. Patul matrimonial este mare, cu saltea bună, lenjerie albă impecabilă, de bună calitate, pilotă subţire şi câte două perne de persoană. În loc de noptiere, două măsuţe rotunde cu veioze încadrează patul. La capul patului sunt întrerupătoare pentru toate sursele de lumină din cameră. Pe peretele din faţa patului, deasupra comodei cu sertare, este montat televizorul cu diagonală mare, cu o mulţime de programe.

În cameră nu există clasicul dulap pentru haine, în locul lui fiind amplasat un corp din bare metalice cu oglindă şi uşă glisantă care acunde privirii doar o parte din haine şi bagaje. Halatele de baie şi seiful, aşezate în zona de depozitare, nu ne-au fost de folos. Mie nu mi-a plăcut acest "dresing", dar nici nu m-a deranjat în vreun fel! Mobilierul camerei este completat de un mic fotoliu, cuierul şi o oglindă mare fiind montate la intrare, pe hol, vizavi de uşa de la baie.

Între pat şi fereastră, într-o nişă, se află răcitorul (surprinzător, nu face zgomot!), mascat într-un dulăpior pe care se află espressorul de cafea cu capsulele aferente, cana electrică, ceşti de ceai şi cafea, pahare, şerveţele, pliculeţe de ceai şi de zahăr, lapte pentru cafea.

Baia (cu cabină de duş) este foarte mică dar dotată cu tot ce este necesar: calorifer port-prosop, uscător de păr, oglindă mică pentru machiaj, prosoape albe din bumbac (câte trei de fiecare plus prosopul de pus pe jos), flacoane mari cu săpun lichid şi cremă hidratantă (la chiuvetă), şi cu şampon, gel de duş şi balsam (la duş). Baia nu are fereastră dar sistemul de ventilaţie este foarte bun. Singurul cusur al băii, este înghesuită, un om "bine crescut" se mişcă mai greu...

Sistemul centralizat de climatizare poate fi reglat individual, de la panoul existent în fiecare cameră. Nu am avut nevoie nici de răcoare, nici de căldură! Internetul wi-fi funcţionează foarte bine, fără întreruperi.

Balconul, cu vedere frumoasă spre piscină şi mare, este dotat cu măsuţă rotundă pe care se află scrumiera (inutilă pentru noi, de folos multor turişti) şi două scaune comode. Lipseşte uscătorul de rufe, obligatoriu într-un hotel de pe litoral. Uşa dinspre balcon este prevăzută cu plasă de protecţie contra insectelor.

Camerele single de la etajele renovate sunt micuţe (mai mult lungi decât late), dotate cu pat de o pesoană, baie identică cu cea de la camerele duble (nici nu s-ar putea mai mică), balcon, cu toate celelalte facilități pe care le-am enumerat mai devreme. Foarte confortabilă pentru o persoană singură!

Cameristele, majoritatea românce, sunt amabile şi vrednice. Au trecut zilnic prin cemerele noastre, au golit coşurile de gunoi, au pus prosoape curate, au dereticat prin baie. După trei nopţi au insistat să ne schimbe lenjeria de pat, dar am refuzat categoric, mi se pare muncă inutilă pentru doar o noapte de cazare.

Nu ne-a lipsit nimic, ne-am odihnit foarte bine la Bavaria Blu, deşi (curat ghinion!) am nimerit o cameră situată chiar deasupra unei maşinării care făcea zgomot cât e ziua de lungă. Am vorbit la recepţie, tinerele doamne, foarte drăguţe, mi-au promis că-mi schimbă camera dacă zgomotul va persista şi noaptea. Da, agregatul a zumzăit neobosit şi noaptea dar, cu uşa de la balcon închisă, n-am mai auzit nimic.

Micul dejun se serveşte în restaurantul spaţios şi elegant de la parterul hotelului, cu terasă spre grădina cu foişoare. Grădina nu are vedere la Mare dar este foarte plăcută , cu foişoare umbrite de copaci, flori şi o fântână care alimentează pârâul artificial ce şerpuieşte printre foişoare.

În trei dimineţi am avut parte de bufet suedez (luni, miercuri şi joi), marţi am fost serviţi "la farfurie" pentru că rămăseseră puţini turişti cazaţi în hotel. Bufetul suedez a fost bogat, cu produse variate, de calitate bună. Pe lângă sortimentele clasice (ouă fierte, ochiuri, omletă simplă şi cu legume, crenvurşti, bacon, cabanos, caşcaval pane sau frigănele, patru sortimente de mezeluri, două feluri de caşcaval şi trei de telemea, unt, brânză topită, pate de ficat, măsline, legume proaspete feliate şi legume aburite), am găsit menemen (ouă cu legume în stil turcesc), zacuscă, fasole bătută, salate (de vinete, de peşte, salată beuf). Produse de patiserie multe, din cele congelate care se găsesc prin marile magazine, pâine feliată care se poate prăji, două feluri de chifle calde.

Am apreciat fructele, bune, întregi (mere, pere, prune, struguri, banane), fagurele de miere, iaurtul la dozator gustos (sunt şi iaurturi ambalate, cu fructe), cerealele diverse inclusiv ovăz, compoturile. De băut: lapte rece şi cald, vreo trei feluri de sucuri naturale (de mere, coacăze cu mere...), sucuri îmbuteliate Prigat, apă Kangen (hotelul Bavaria Blu este reprentant Kangen pentru zona Dobrogei).

Cafeaua este foarte bună (aparatele prepară mai multe variante, espresso lung, scurt, cappuccino). Poate fi băută în restaurant sau pe terasă (în ceşcuţă), poate fi luată la piscină sau în cameră (în pahar de carton). Sunt multe sortimente de ceai din gama Julius Meinl, alături de care am găsit lămâie, pliculeţe cu zahăr alb şi brun, îndulcitori, cutiuţe cu miere dobrogeană, de la Cumpăna.

În singura zi în care am fost serviţi "la farfurie", am avut de ales din cinci variante de mic dejun. Ţin minte că fiul meu a ales ouă Benedict cu somon, aspectuoase şi săţioase. Pe lângă porţia adusă la masă, ne-am autoservit cu fructe, foietaje, unt, cremă de ciocolată, unt de arahide, cereale, miere, gemuri, lapte, iaurt, şi toată gama de băuturi prezente zilnic la micul dejun.

Restaurantul funcţiona după un program de extrasezon, în anumite intervale orare, la prânz şi cină. În fiecare zi se afişa meniul zilei la recepţie, preţul fiind 59 lei de persoană (o supă/ciorbă, felul doi cu garnitură şi salată, chifle, mămăliguță, desert). Practic aveai de ales dintr-o listă scurtă care cuprindea o ciorbă şi o supă, două variante de felul doi cu garnitură şi salată, un desert. Am mâncat la ei un prânz şi trei cine (oferta este aceeaşi, toată ziua). Mâncarea este proaspătă şi gustoasă, porţiile sunt prea mari pentru mine, mi-am împărţit hrana cu pescăruşii şi cu pisicuţele de pe faleză. Tot ce am mâncat la ei ne-a plăcut (ciorbă de perişoare, de burtă, supă de pui, supă cremă de roşii cu ardei copt, ceafă de porc şi piept de pui la grătar, şniţele, saramură de pui, friptură la cuptor, însoţite de cartofi sau orez, murături sau salată, tort, tartă cu mere, cheesecake). Peste costul meniului, am plătit doar băuturile. Tot ce am cerut suplimentar (chifle, ardei iute, smântână), nu s-a regăsit pe nota de plată.

Având în vedere numărul redus de turişti, mi s-a părut foarte bună ideea de a găti zilnic doar câteva preparate. Am avut siguranţa că ni se va servi mâncare proaspăt gătită, în plus a fost şi bună, cu gustul de acasă. Pe lângă turiştii cazaţi în hotel, am văzut mulţi clienţi care luau mâncarea la pachet. Dintr-un singur meniu se săturau doi copii sau un adult mai puţin mâncăcios şi un copil.

Ca să nu ne plictisim, am mai mâncat în apropierea hotelului, borş şi peşte la Cherhanaua Pontica, paste bune la Atelierul de Paste de la hotelul Malibu. Despre turcii de la Nazzar am pomenit deja... Bună mâncarea peste tot dar cel mai ieftin am ieşit la restaurantul Bavaria Blu!

Plaja privată, denumită pompos "Mano Beach by Bavaria Blu", se află chiar în faţa hotelului, dincolo de aleea de promenadă. În zona aceasta din sudul staţiunii Mamaia (de la Cherhanaua Pontica până spre Perla) plaja nu a fost extinsă, nici nu este nevoie. M-a bucurat nisipul fin, fără scoici spate şi tăioase, m-am plimbat mult pe ţărmul Mării, cu picioarele prin apa călduţă... Aici, în sudul Mamaiei, plaja încă seamănă cu cea din copilăria mea!

Am luat în fiecare zi, de la recepţia hotelului, prosoape de plajă mari, de calitate bună, şi tichete pentru şezlong şi umbrelă. Salteluţe pentru şezlonguri ne-au adus băieţii care aveau grijă de plajă. Multe şezlonguri zdravene, din lemn, unele betege la final de sezon, şi umbreluţe din stuf, bine înfipte în nisip. Chiar şi la sfârşit de septembrie, plaja hotelului Bavaria Blu arăta bine, îngrijită, cu bar cu muzică plăcută, în surdină, cu toalete curate, coşuri de gunoi, terenuri de sport şi un mic loc de joacă pentru copii. Pe lângă turiştii hotelului Bavaria Blu, au venit şi turişti de la alte hoteluri, contra cost, atraşi de plaja amenajată ca în plină vară.

Avantajul vacanţei la Mare în extrasezon... am avut şezlonguri la alegere, în primul rând, ne-am bucurat de linişte, de soare, de culorile şi de freamătul Mării...

Piscina exterioară cu apă încălzită, înconjurată de şezlonguri, luminată discret noaptea, se află între hotel şi aleea de promenadă. În fiecare dimineaţă priveam de la balcon roboţelul care-şi îndeplinea conştiicios misiunea de curăţare a piscinei. Barul de la piscină nu mai funcţiona dar lobby-barul era aproape, în caz că-ţi doreai ceva. Muzica întreţinea atmosfera relaxantă, de vacanţă, uneori uitau s-o întrerupă seara dar rezolvam cu un apel telefonic la recepţie.

Hotelul Bavaria Blu dispune de cinci săli pentru conferinţe şi evenimente festive, cu dotări moderne. Organizează petreceri cu muzică şi mese îmbelşugate de Paşte, Crăciun, Revelion, 1 Decembrie... pe mine m-ar tenta un Revelion la malul Mării!

Pentru noi, Bavaria Blu a fost o surpriză plăcută, ne-a depăşit cu mult aşteptările. Ce bine ar fi dacă ar avea o piscină interioară şi o sală de fitness, atât de necesare pentru un hotel deschis tot timpul anului pe litoralul românesc... În rest, chiar n-am ce reproşa, hotelul este foarte curat, camerele renovate arată bine, mâncarea este gustoasă, personalul este amabil, politicos.

Marea Neagră este minunată toamna, perfectă pentru odihnă, relaxare, contemplare. Aţi observat că puţinii turişti care aleg litoralul românesc în extrasezon sunt mult mai mulţumiţi decât turiştii din timpul verii?

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Floria in 26.10.25 16:12:56
Validat / Publicat: 26.10.25 17:25:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAMAIA. A mai fost în/la: Iaki, Malibu, Tomis, Mercur-Minerva...

VIZUALIZĂRI: 44 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
P02 Bavaria Blu, Mamaia. Cameră dublă standard renovată.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 8 voturi)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂBavaria Blu Hotel:

INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

SOCIALs

• LOGAT? = DA (IntC=1)