Am fost in Bulgaria de trei ori, adica in Balchik, la Nisipurile de aur, Kaliakra, la ferma de midii.
De fiecare data am observat ca bulgarii au un comportament ostentativ fata de romani, dar nu am dat asa mare importanta pentru ca eram in concediu si... esti mai tolerant.
Anul acesta am mers la Nisipurile de aur (unde am mai fost), dar mare greseala! Am parcat masina intr-un loc perfect, fara indicator de interzis parcarea, pe o straduta la marginea statiunii, unde erau si alte masini parcate si ne-am dus sa ne plimbam, sa stam la o terasa.
Cand ne-am intors (dupa o ora), masina nu mai era in locul unde am parcat-o. Efectiv ne-a fost luata masina pe sus, dusa intr-un loc si blocata roata.
Ne-au lasat fara masina, fara vreo informatie ca ne-au luat-o si unde o putem gasi, fara nimic! Am intrat in panica si totul a devenit o bataie de joc din partea autoritatilor bulgare, o totala lipsa de bun simt, civilizatie, faptul ca nu stiam limba BULGARA era ceva grav si nici nu au mai vrut sa ne dea explicatii!
Am trait un cosmar, ca turisti in Bulgaria si nu o sa mai mergem niciodata pe teritoriul acestei tari! De altfel o tara saraca la propriu si la figurat!
Am reusit sa ne recuperam masina si am plecat scarbiti de atitudinea lor fata de turistii straini.
Oriunde in statiunile de pe litoralul romanesc, iti poti parca masina, sunt parcari speciale si nu platesti nimic. Litoralul nostru este cu mult mai frumos si primitor, avem faleze pe care sa ne plimbam, avem absolut tot ce ne dorim, iar noi mergem in Bulgaria!!! sa suportam aroganta, mizerie, mancare f proasta, preturi mari etc.
Mentionez ca politia, taximetria si cei care ridicau masinile sunt in cardasie, deci aveti grija, ca daca intervine vreo problema nu aveti cui sa va plangeti!
Trimis de laura chiss in 24.08.16 14:13:01
31 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
31 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@laura chiss: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
===
Mutat, la reorganizare, în rubrica "AVERTIZĂRI, DE LA LUME ADUNATE" (deja existentă pe sait)
Aspectele prezentate nu au legătură cu rubrica la care a fost încărcat inițial articolul.
@laura chiss:
Dupa ce te calmezi vei constata ca lucrurile stau si putin altfel.
Nu contest ce spui ca ti-au ridicat masina dar este atat de cunoscut ca bulgarii fac acest lucru iar zisul "loc perfect" nu exista, mai ales pe litoral dar si in Veliko Tarnovo, Sofia, Nesebar si multe altele.
Trebuie obligatoriu sa gasesti o parcare amenajata, de obicei cu plata (si aici sunt niste conditii de respectat) sau sa-ti asiguri cazare cu parcare inclusa.
Am fost de multe ori la ei dar n-am avut probleme tocmai pentru ca prima grija a fost sa cunosc si sa respect conditiile lor in ceea ce priveste parcarea masinilor mici pe litoral sau in orasele cu mult trafic.
Iar daca esti asa sigura ca pe litoralul nostru curge miere la capitolul parcare, eu te sfatuiesc sa ai mare grija pentru a nu repeta patania, e drept ca mult mai simpla, va fi totul romaneste.
Cand patania devine amintire, poate ne scrii pe larg, cu amanunte, cum ai recuperat-o, iti dai seama ca ne intereseaza pe toti.
@laura chiss: și eu spun la fel: sunt parcări destule în Nisipuri; cu plată, ce-i drept. Dar mult mai ieftine decât amenda și stresul provocat de „caracatițe”.
În ceea ce privește lipsa semnului de circulație, am sincer mari îndoieli. Nu de alta, dar semnul de oprire interzisă se pune la începutul unei străzi și în lipsa unui indicator de terminare a interdicției sau a unei plăcuțe cu distanța de acțiune a acesteia, e valabil pââână la celălalt capăt al străzii.
Stai să vezi cum e în Belgrad cu parcarea. Sau în alte orașe mari din Europa... Și ai naibii, nici ăia nu știu boabă românește.
@laura chiss:
”Oriunde in statiunile de pe litoralul romanesc, iti poti parca masina, sunt parcari speciale si nu platesti nimic.
Or fi parcări, nu te contrazic, dar locuri libere cu greu găseşti sau poate deloc. Parcări care anul trecut erau gratuite, anul acesta au fost pe bani, iar locuri libere tot nu prea găseai.
”Litoralul nostru este cu mult mai frumos si primitor, avem faleze pe care sa ne plimbam, avem absolut tot ce ne dorim, iar noi mergem in Bulgaria!!!
Dar faleza din Nisipuri, de exemplu, ce defect avea? Că dacă te legi de aglomeraţie şi de comportamente mai altfel, acestea se datorau tot conaţionalilor.
@nicole33: Draga Nicole, se vede ca nu ai mai vizitat Mamaia- Navodari, sa vezi ca ai faleza adevarata de kilometrii buni, sa vezi cate parcari sunt si ca poti gasi loc de parcare la orice ora si chiar pe langa faleza!
Pe la Nisipuri am trecut de trei ori si cunosc statiunea destul de bine. Mai mult ca sigur ca asa gandeam si eu anul trecut, dar cand nu-ti mai gasesti masina iti schimbi definitiv parerea.
Si s-au comportat si foarte urat! Cineva mi-a spus sa nu fac nicio reclamatie, e mai bine sa plec.
@Dragos: Dragos, am fost la Nisipuri de mai multe ori si stiu de acea parcare din padure, dar eram in trecere dinspre Varna, am ajuns din alta directie si ne-am oprit putin ca era f cald, dar stiind de problema parcarii la ei, chiar am fost atenti, nu se poate sa nu poti sa te opresti!
Am aflat dupa ce ne-am recuperat masina de o familie de romani care au ajuns in fata hotelului unde trebuiau sa se cazeze, ca s-au dat jos din masina, au mers la receptie si cand li s-a permis sa intre in parcarea hotelului. nu mai era masina. S-a intamplat imediat dupa noi.
Noi nu iesim pt prima data din tara si stim si vrem sa respectam legile altor tari, pt ca suntem oameni educati si civilizati.
@laura chiss:
”Draga Nicole, se vede ca nu ai mai vizitat Mamaia- Navodari, sa vezi ca ai faleza adevarata de kilometrii buni, sa vezi cate parcari sunt si ca poti gasi loc de parcare la orice ora si chiar pe langa faleza!
Într-adevăr, a trecut mult timp şi se vede M-am întors duminică 21.08 seara din Mamaia Nord după un sejur de nouă zile.
În Năvodari, recunosc, nu am ajuns pentru că nu mă interesa.
Am folosit parcarea gratuită de la hotelul unde am fost cazată, dar nici nu am riscat să scot maşina la "plimbare".
L.E.
Şi apropos de maşini blocate, am văzut şi la Mamaia maşini cu caracatiţa galbenă pe roţi sâmbăta trecută pe bulevardul Mamaia pe sensul spre Constanţa. Maşinile respective încurcau circulaţia blocând prima bandă de mers.
@elviramvio: La Mamaia, poti parca absolut fara probleme (bineinteles in locurile amenajate) si acestea sunt foarte multe. Pana in Navodari poti parca gratis si poti sa ajungi cu masina pana aproape de faleza.
Asta nu inseamna ca, curge lapte si miere ci ca sunt statiuni in care poti sa te simti bine. Recunosc ca am fost ffff afectati, dar totul a trecut, deja este istorie, noi ne-am petrecut restul concediului la Mamaia, fara niciun stres, iar plajele de la noi, pana la Vadu, sunt cele mai frumoase.
Si daca dupa cum spui ca lucrurile stau putin altfel, nu are rost sa povestesc cum am recuperat masina. O sa afli la un moment dat, ca si noi am fost acolo de mai multe ori pana sa avem o asemenea experienta.
Din pacate nici la noi nu e altfel . degeaba avem mare... daca nu ne putem bucura pe deplin.
Spun asta pentru ca eu pur si simplu m-am scarbit deja de tot ce am vazut la noi la mare. Mizerie, alge, multime... si nu in ultimul rand ospitalitatea celor de acolo... care lasa mult de dorit. Am intalnit si angajati ai hotelurilor cat si a vilelor care nu erau deloc simpatici... nici primitori cu turistii.
Din pacate stam foarte prost la capitolul turism... desi s-ar putea schimba mentalitatea... zic eu.
@nicole33: Pai da, una e sa-ti blocheze masina, dar sa o vezi si alta este sa nu-ti mai gasesti masina si sa nu-ti spuna nimeni nimic!!!
Noi am plecat din Mamaia marti pe 23 august si am vazut o masina blocata, dar era parcata pe spatiul verde.
Nu era niciun risc sa iesi cu masina, noi plecam la plaja la Corbu si era in regula.
@laura chiss:
Iti raspund la ecoul adresat lui Dragos: nu cred ca acea familie de romani care a mers la receptie, a stat acolo 1 minut, sa ridici o masina nu e chestie de secunde si aici sunt niste reguli de respectat, asta este, nu ne convin, nu ne alegem cazare acolo. Noi nu plecam, eu si sotul, amandoi odata de langa masina cand este de facut check-in si stim ca sunt probleme cu permisiunea parcarii.
In al doilea rand, eram in trecere doar prin Veliko si am vrut sa cumpar ceva de la o patiserie; cand am coborat am vazut tipa de la supraveghere pentru masini parcate neregulamentar si am vrut sa renunt; tipa insa mi-a spus ca pentru 5 minute de stationare nu-i problema, daca sotul, care nici nu cobora-se, ramane langa sau in masina!
Si chiar daca avem probleme cu gasirea unui loc de parcare acasa sa stii ca sunt pentru ridicarea masinilor, dar corect, in Bucuresti! Nu este placut sa intalnesti masini parcate in intersectie, pe trecerile de pietoni, la nu stiu cata distanta de bordura ori cele ce trag in diagonala pe locurile de parcare ocupand doua dintr-un foc!
Despre litoralul nostru, merg saptamana viitoare dar anul trecut, venind de la bulgari, am fost dezamagita si nemultumita de felul cum ne-au tratat.
Si ca ultima chestie, anul acesta la Nessebar: parcari goale pe peninsula, doua pe laterale, locuri cate vrei, totusi erau destui care parcau aiurea doar de dragul de a opri langa taverna sau muzeu, sa nu mearga pe jos tocmai unde era mai frumos, asa ca cele doua masini de ridicat munceau cu drag si spor toata ziua!
Si trebuie sa stii ca au un sistem de lipit pe bordura, in dreptul locului de unde ti-au ridicat masina, a unui fluturas cu minime indicatii. Ca sunt in bulgara, asta este !
@elviramvio:
”Acea familie nu putea sa stea 1 minut pt cazare
Bineinteles ca a stat mai mult, afara statea un taximetrist, el i-a anuntat pe cei care ridicau masinile si totul a durat f putin.
Aia au ridicat atatea masini ca nici nu pierd timp prea mult, ramai mut sa-i vezi cum le manevreaza, ca pe niste jucarii.
Noi dupa ce ni s-a intamplat acest lucru am stat sa vedem cum le debarca si daca mai povestesc mult ma enervez iar!
Raman la parerea ca au un comportament ostil fata de romani.
Intru și eu în discuție, pentru că este bine de știut.
Dragă colegă de sit. Suntem cocitadini și recunosc că mă caracterizează patriotismul local.
Vă înțeleg imensa neplăcere pricinuită de ridicarea autoturismului în lipsa dv. și nu vreau să mă gândesc ce era atunci în sufletul dv. dar trebuie să înțelegeți că ieșirea din țară cu mașina nu-i deloc ușoară. Este absolut necesară o pregătire prealabilă. Vă spun aceasta cu convingere, pentru că sunt trecut prin multe (am călătorit cu mașina în 9 țări unde am vizitat 20 de orașe, din care 9 capitale). Eu totdeauna aleg numai hoteluri cu parcare proprie și ajuns acolo, mașina nu mai iese din parcare până la plecare, folosesc transportul public.
Este bine să se mai cunoască și particularitățile sau excepțiile de la regulile de circulație din țara respectivă. De exemplu, în Belgia regula este prioritatea de dreapta și nu aceea de drum principal, iar semul „drum cu prioritate” nu este ca în România. Acolo acest semn este o tablă indicatoare format rotund, pe fond alb și la mijloc desenat un diamant galben. Mai trebuie bine cunosct traseul pentru a ști care este drum european și care național, cu limite diferite de viteză maxină, altfel riști amendă. Mai este bine să ai dublură la volan că nu ști ce se mai poate întâmpla. Dacă vă interesează detalii, puteți citit reviewul meu despre ultima excursie la Istanbul, de acum o lună și jumătate (atunci când s-au luptat militarii între ei) și ce-am pățit că nu aveam dublură la volan. In fine, ar fi multe de spus și sunt dispus să răspund la întrebări. Oricum, plecare în stăinătate cu mașina, sigur este un risc asumat.
Vă doresc numai bine și călătorii ușoare prin alte țări.
@Mihai18:
Bun ecoul si poate nu este rau daca cei ce calatoresc mult cu auto propriu intr-o anume parte a Europei, sa scrie aici un articol dedicat problemelor de trafic, reguli si restrictii, legale si nu numai, specifice tarilor respective. Eu am obiceiul si rascolesc pur si simplu orice pagina, oficiala sau nu, pentru informare si in acest fel sa pot evita, zic eu 95% situatiile neplacute. Bulgarii nu sunt asa haini cum le merge numele dar sincer, din ce am vazut, asa cum spuneam chiar anul acesta la Nessebar, fac foarte bine ce fac, altfel n-ar mai fi loc pentru turistii pietoni. Si parcari au creat in zonele turistice dar si acolo trebuiesc respectati timpii de parcare, afisata chitanta in parbriz, altfel le ridica, nu prea merge cu "lasa ca platesc la x ore dupa expirarea perioadei".
Merg in septembrie la Veliko si am rezervat hotel cu parcare inclusa tocmai sa nu avem probleme.
O zi faina, Mihai 18!
@laura chiss: buna, se vede ca esti foarte suparata. E pacat sa scrii la suparare, sunt convinsa ca in zilele urmatoare vei analiza ce ai scris si vei dori sa scrii mai altfel.
Imi pare rau dar nu sunt de acord cu tine in nicio privinta. In primul rand iti spun ca am fost si eu la Nisipuri, am platit mereu parcarea pt. masina noastra la hotelul la care eram cazata.
La bulgari de regula se platesc locurile de parcare iar daca vrei sa risti iti poti lasa masina la intamplare, cum ati facut voi. In Nisipuri (pt. ca despre asta vorbim aici) sunt zone clar delimitate si care au semn de ,,nu parcati, se ridica masina'', noi le-am vazut. Nici bulgarii nu sunt atat de tampiti incat sa ridice o masina care este parcata in alt loc decat cel interzis.
Am vazut de asemenea si multe masini ridicate, multe de romani, masinile lor incurcau circulatia si multe ocupau trotuarul si trebuia sa le ocolim noi, pietonii.
Multi romani uita ca fiecare tara are niste reguli pe care trebuie sa le respecti, daca nu, stai acasa sau platesti amenzi. Daca de ex. vei ajunge vreodata In Germania sau Austria vei vedea ca este foarte greu sa gasesti un loc de parcare si daca nu le respecti legile risti sa te usture la buzunar.
De obicei romanii sunt invatati sa faca ce vor, se simt in vacanta dar pentru multi vacanta inseamna sa iti faci de cap, sa mananci seminte pe plaja, sa ascunzi in nisip mucurile de tigari, sa iti lasi copiii sa urineze la intamplare pe plaja, sa arunci mizerii peste tot, sa parchezi aiurea, sa iti pui in farfurie cu varf mancarea si apoi sa lasi acolo, etc. Am vorbit la modul general.
Nu stiu daca ai vazut dar la bulgari sunt cei mai multi romani. Ma intreb de ce sunt atat de multi romani plecati acolo si nu au ramas la noi pe litoral, daca la noi stau carnatii pe garduri si daca lauzi atata litoralul nostru.
Ce gasesti frumos la noi?: preturile exagerate de mari la cazari, serviciile execrabile, mizerie, gunoaie, marea plina de mizerii, tiganci care umbla cu porumb pe plaja si cu namol, chiar, oare ce iti place? mie chiar nu imi place nimic, dar absolut nimic.
De cand am gasit vacante cu bani putini in Grecia, la jumatate de pret fata de o vacanta la noi pe litoral, merg in Grecia, unde marea este limpede ca cristalul si ai servicii adevarate. Chiar nu mai doresc sa merg pe litoral la noi.
Am fost o zi la Mamaia pe 8 august ca s-a ivit o ocazie si chiar ma bucur ca nu am facut vreo infectie de la apa infecta a marii, plina de gunoaie. Valurile imi lipeau de picioare pungi goale de la chipsuri, erau coceni de porumb in apa, pene de pescarus si chiar un sac de rafie.
Ma mir ca iti place marea noastra cand sunt niste conditii mizere, servicii foarte proaste, intr-un cuvant. Ai incercat vreodata sa mergi in Grecia, sa faci o vacanta acolo? sau te-ai multumit mereu cu litoralul nostru sau cel bulgaresc?
daca nu ai mers inca la greci iti recomand o vacanta in Thassos ca e mai aproape si mai accesibila la pret. Pe urma astept impresii, sa faci o comparatie cum e apa marii acolo si aici unde ai fost tu.
Si iti garantez ca in Gecia nu vei mai avea nicio problema legata de parcare, la hoteluri este parcarea gratuita.
@adryana:
Foarte bun ecoul tau, felicitari!
Totusi nu-i lasa impresia ca in toata Grecia este parcarea asa usoara, sunt orase unde se ridica masini - de fapt cel mai mult se ridica numerele, pe care le recuperezi si dupa 3 zile - dar au multe parcari- Kavala de exemplu are parcare gratuita intr-o margine a orasului dar are multe cu plata in centru. Sunt locatii unde poti folosi parcarile politiei intre anumite ore sau in anumite zile, depinde dar trebuie sa fii atent la intervalul de timp permis. Concluzia este ca nu pleci de langa masina pana nu esti lamurit ca ai voie sau nu sa parchezi sau sa stationezi.
Buna!
Nu am vrut sa intervin dar uite ca am facut-o pana la urma.
Suntem o familie care a avut ceva scheme cu masina personala la bulgari acum cativa ani, asa ca pot spune ca suntem foarte precauti in Bulgaria cand vine vorba de masina, daca atunci am putut evita incidentul cu poporul bulgar asta pentru noi nu ineamna ca nu se poate repeta cu finalizare urata.
Asa ca mare grije cu auto pe drumurile bulgaresiti!
@elviramvio: draga mea, in Grecia m-am referit la hotelurile unde suntem cazati, la parcarile lor, ca acestea sunt gratuite si nu trebuie platit locul de parcare ca si la bulgari. Stiu si cunosc cum se pune problema in orasele mari gen Kavala, Salonic, unde lupti cu indarjire pt. un loc de parcare, am trecut prin asta.
Vacante frumoase tuturor!
@adryana:
”in Grecia m-am referit la hotelurile unde suntem cazati, la parcarile lor, ca acestea sunt gratuite si nu trebuie platit locul de parcare ca si la bulgari.
Nici în Bulgaria nu trebuie neapărat plătit locul de parcare de la hotelul unde te cazezi.
Există destule hoteluri care oferă parcare păzită şi gratuită, deci nu este corect să generalizezi.
În toată staţiunea Albena, de exemplu, parcarea este gratuită, plătind doar o taxă de 6 leva pe sejur, indiferent de durata acestuia şi nici maşini ridicate nu am văzut.
@adryana: Pai daca ajungi sa lupti cu indarjire pt un loc de parcare, inseamna ca ai avut un concediu de nota 2
.
@adrianbogdan: Si noi ne-am tot dus si pe litoralul bulgaresc, vedeam ce pateau altii, stiam de ce trebuie sa ne ferim si totusi ne-a venit randul pt o experienta urata.
Noi am fost in Anglia si pt asta am strabatut Europa, am parcat mereu unde trebuie.
In Anglia chiar am avut un mic accident si politia lor ne-a ajutat sa ajungem la reprezentanta Ford si chiar am primit anumite sfaturi. Intr-o tara civilizata, autoritatile te ajuta, te informeaza si nu ca la bulgari atunci cand i-am intrebat cand ne deblocheaza (deja platisem amenda), au inceput sa fluiere.
@adryana: Si mie imi pare rau, dar nu sunt de acord cu ceea ce ai scris, mai ales cand afirmi ca am parcat la intamplare!!! Cand spui ca masinile erau parcate pe trotuare si incurcau circulatia, ce masini? ca ar fi fost imediat ridicate pe sus si duse!
Te intrebi de ce sunt multi romani la bulgari si nu merg pe litoralul nostru? Raspuns foarte simplu - all inclusive!!!
La Eforie Nord aglomeratie, nebunie, la Mamaia absolut totul ocupat, faleza, plaja, terasele, lume multa!
Am fost in Creta la Heraklion, iar in Thassos au fost niste prieteni si mi-au povestit multe, si de bine si de rau.
Apa marii este murdara si la noi si la bulgari, de aceea noi am mers la plaja la Corbu unde lucrurile stau altfel.
Si inca ceva, nu as merge la greci cu masina!
Vezi, tu ai o impresie proasta despre litoralul nostru, iar eu am o impresie proasta despre statiunile bulgaresti!
@Mihai18: Buna, de regula nu mergem cu masina in strainatate, la bulgari voiam sa mergem la Nisipuri pt foarte putin timp, dar tinta noastra era sa mergem la ferma de midii.
De obicei ne informam cand plecam undeva, chiar si in tara noastra, ca sa stim ce obiective avem de vizitat.
Buna ideea cu dublura la volan!
@laura chiss: Bună Laura și mulțumesc pentru răspuns.
Acum mă adresez majorității celor care au scris ecouri la acest review.
De la început, vă solicit să nu mă acuzați că țin cu Laura pentru că este ploieșteancă ca și mine.
Haideți să fim drepți, ca să punem liniștiți capul pe pernă, că și așa este destul de târziu.
În bună parte, are dreptate și Laura când spune că cei care i-au ridicat mașina au fost pătimași. Redau un fragment din ce a scris
”„Am parcat mașina într-un loc perfect, fără indicatoare de parcare interzisă, pe o străduță, la marginea stațiunii, unde erau și alte mașini parcate”
Dacă Laura a greșit, de ce i-a fost numai ei ridicată mașina. Vedeți că au fost pătimași. Mai mult, dacă nu era niciun semn de interdicție, atunci care a fost temeiul legal de ridicarea mașinii.
Am simțit și eu această atitudine. Coboram Pasul Shipka având 2 mașini de Bulgaria în față. Toți circulam în limită de viteză, la ieșirea din zonă. Pe ei i-au lăsat să treacă, pe mine m-au oprit. Mi-au verificat actele și mașina în mod amănunțit. Au citit și dimensiunile anvelopelor și le-au confruntat cu cele scrise în talonul mașinii. Nu au găsit nimic în neregulă. I-am întrebat cu ce am greșit și mi-au răspuns că este un control de rutină și m-au lăsat să plec. Ulterior, tot citind pe acest sit, de la voi am aflat secretul (20 de euro puși în talon).
Mai are dreptate și Adriana când vorbește despre Mamaia. Dragi colegi, eu „bat” litoralul de pe vremea motocicletelor și pot face comparație obiectivă. Mamaia era mult mai îngrijită înainte de 1989 față de cum arată, pe alocuri, în prezent.
Laura, închei cu un proverb: În vasul (oala) acoperită, nu intră gunoaie, așa că cel mai bine este să lași mașina într-o parcare cu plată.
Am mai aflat de la cineva care a pățit mai rău ca tine și care s-a jurat că va mai traversa Bulgaria doar cu avionul si nu mai jos de 10.000 de metri. Cu bine.
@Mihai18: intr-adevar, litoralul nostru arata mult mai bine inainte de 1989. Insa in prezent lucrurile s-au deteriorat vizibil. Cine le-a deteriorat? oamenii, turistii de pe litoral care au lasat acasa cele mai elementare reguli de bun simt. Chiar azi au anuntat la tv despre bacteriile E-coli prezente in apa marii in limite mult peste normal si s-a gasit repede si cauza: turistii urineaza in apa si daca facem un calcul rapid la cati turisti sunt pe litoral, concluzia este una grava. Chiar era un anunt referitor la turisti si mai ales la copii sa nu bea apa din mare sub nicio forma.
@nicole33, de acord cu tine, in statiunile bulgaresti exista si hoteluri la care parcarea este gratuita.
@laura chiss, te asigur ca vacantele mele au fost dintre cele mai reusite, de nota 10 cu steluta fiindca mi-am pregatit din timp vacantele si am citit mult, m-am informat, nu am mers niciodata la intamplare si nici nu m-am dus oriunde si am cautat mereu locuri ieftine si frumoase. Te asigur ca nu imi place nici litoralul bulgaresc nici al nostru, vacantele mele reusite nu au fost acolo, nu as merge fiindca nu ma tenteaza o astfel de vacanta. Mai repede merg in Grecia fiindca am intalnit acolo tot ce am dorit de la o vacanta, nu neaparat all inclusive, o vacanta nu inseamna asta. O vacanta inseamna sa vezi locuri frumoase, peisaje, plaje frumoase, sa ai o cazare curata si strictul necesar. Iar daca spui ca nu ai merge in Grecia cu masina este o mare greseala, daca ai masina sa o lasi acasa si sa mergi cu autocarul. Cea mai mare greseala. Iar despre ce am scris referitor la faptul ca ,,m-am luptat'' pt. locul de parcare am scris cu ghilimelele de rigoare, doar nu am iesit din masina cu bata de baseball. In orasele mai mari pe unde am ajuns am gasit mai greu un loc de parcare dar nu am regretat apoi ca am ajuns acolo. Iti doresc vacante cat mai inspirate pe viitor!
@elviramvio:
”... nu este rau daca cei ce calatoresc mult cu auto propriu intr-o anume parte a Europei, sa scrie aici un articol dedicat problemelor de trafic, reguli si restrictii, legale si nu numai, specifice tarilor respective.
Exact asta începusem eu mai demult: vezi impresii.
@Mihai18:
” Dacă Laura a greșit, de ce i-a fost numai ei ridicată mașina. Vedeți că au fost pătimași. Mai mult, dacă nu era niciun semn de interdicție, atunci care a fost temeiul legal de ridicarea mașinii.
Din text nu reiese că doar maşina autoarei a fost ridicată, deşi maşinile parcate erau mai multe.
În staţiuni bulgăreşti aglomerate, gen Nisipurile de Aur, mai există şi situaţia în care locurile din parcarea proprie a hotelului X sau Y sunt insuficiente pentru numărul turiştilor care vin cu maşina personală. În acest caz oamenii sunt redirecţionaţi spre o altă parcare cu plată, care poate costa la fel sau chiar mai puţin, sau primesc un cartonaş pe care să-l lase pe bord la vedere după ce au plătit taxa cerută la recepţie şi pot parca liniştiţi de-a lungul străzilor, fără a încurca circulaţia, dar şi fără a mai deveni victimele "hingherilor" de maşini.
Nu poţi şti exact care era regimul celorlalte maşini din zonă pentru a afirma că doar maşina autoarei a fost ridicată pentru că avea numere româneşti.
”Ulterior, tot citind pe acest sit, de la voi am aflat secretul (20 de euro puși în talon).
Mi se pare aiurea să dai şpagă poliţiştilor atunci când nu ai greşit cu nimic. O singură dată am fost opriţi fără motiv, dar nu au fost foarte insistenţi. Eu nici măcar nu mi-am întrerupt convorbirea telefonică în care eram angrenată, darămite să le dau vreun ban degeaba. În final, s-au mulţumit să verifice valabilitatea vignetei care era lipită regulamentar şi ne-au lăsat în pace.
Le dai ceva doar dacă eşti în culpă, că scapi mai ieftin decât dacă ai fi oprit în România.
@Dragos:
Stiu articolul si chiar vroiam sa-l recitesc pentru ca in primavara vreau sa merg in Croatia si ma interesa daca este voie cu camera auto; de detector radar stiu ca daca te prind cu el, platesti si amenda si se si confisca. Caut informatii si despre parcari publice caci sigur vom avea nevoie.
Multumesc Dragos pt. ecou.
@Mihai18: Buna Mihai, vreau sa-ti spun ca si eu m-am jurat ca voi traversa Bulgaria doar cu avionul (tot o altitudine mare) ! O seara placuta!
@adryana: Draga Adriana, nu intelegi prea bine, nici eu nu ma refeream la o bataie adevarata pt un loc de parcare si al doilea lucru, este imposibil sa nu fi auzit si de un alt mijloc de transport in afara de autocar! Nici nu mi-a trecut vreodata prin minte sa merg cu autocarul in Grecia! In final vad ca-mi urezi vacante cat mai inspirate, noi eram doar in trecere pe la Nisipuri, nu acolo ne petreceam concediul!
@elviramvio: Ideea de a scrie un review despre unele particularități ale regulilor de circulație din tările europene este foarte bună dar și foarte greu de realizat.
Aceasta ar însemna un studiu de drept comparat care presupune studierea amănunțită a legislației rutiere din „n” țări europene, care nu sunt puține și comparație a fiecăreia cu legislația rutieră din România. Mai trebuie avut în vedere că și în țara noastră Codul rutier suportă modificări destul de frecvente. În consecință, nu îmi permit să mă angajez la un astfel de studiu.
Soluția ar fi ca fiecare, înainte să plece cu autoturismul în țări europene să intre pe sit-ul Ministerului Afacerilor Externe pentru că află multe de acolo.
Mai recomand cartea Ghidul călătorului român în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, ediția 3-a, Editura C. H. Beck, București 2009, pe care eu am cumpărat-o.
Înainte să închei, mai pot face cîteva recomandări, bazându-mă pe ce am întâlnit și simțit eu.
În Germania se circulă foarte mult cu bicicleta. Eu am condus autoturismul prin 5 orașe mari din Germania (Dresda, Berlin. Munichen, Frankfurt am Main și Koln) și am tras niște concluzii.
De exemplu, sunt străzi, chiar bulevarde unde nu sunt amenajate piste pentru bicicliști și ei circulă pe lângă bordură. Mare atenție la partea din dreapta a autoturismului, mergeți cât mai aproape de banda 2 sau axul drumuli, lăsați loc și eventualului biciclist care poate fi în „unghiul mort” al oglinzii exterioare-dreapta.
Când circulați pe banda 1, iarăși atenție la virajul la dreapta, să nu tăiați calea unui biciclist care merge spre înainte.
În Amsterdam, lucrurile stau mult mai bine. Pistele pentru biciclete au semafoare proprii.
Ar fi multe de scris, dar ecoul ar ieși prea lung.
Despre circulația prin Istanbul pot să vă spun că frecvent șoferii nu acordă prioritate la schimbarea benzii de circulație. Pe acolo, circulă vorba „Dacă-l vezi că se bagă, lasă-l” De cele mai multe ori poliția găsește vinovat pe cel care lovește cu fața autoturismului.
Pietonii traversează strada pe marcaj chiar și pe culoarea verde a semaforului. Lăsați-i, că turcii din spatele vostru nu se supără, ei așteaptă liniștiți și nu claxoneză ca în România ori coboară cu bâta-n mână. Cine a circulat cu autoturismul în Istanbul, îmi dă dreptate. Acolo, trebuie să taci și să rabzi și să mai ai și un gram de noroc să te întorci acasă cu mașina nelovită.
Desigur, aștept resemnat și critici la acest ecou. Cu siguranță, @ Michael stabilit în Frankfurt am Main vă poate spune mai multe. Doar atât îmi amintesc eu acum.
Cu bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 [Larnaca] Mare atentie — scris în 04.10.24 de BIBILOI73 din BUCURESTI
- Sep.2024 [Nessebar] Țeapă mare la parcare aveți grijă citiți mesajul meu — scris în 14.09.24 de viohoney din BUCUREșTI
- May.2024 [Side, Turcia] Atenție la magazinul de aur!!! — scris în 08.05.24 de Luca95 din BUCUREșTI
- May.2024 Cum sa iti strici vacanta / Calea ferată Oravița - Anina — scris în 03.05.24 de Camie din GIURGIU
- Dec.2023 [Aeroport Munchen] Groaznic — scris în 03.12.23 de ux131866 din DEVA
- Aug.2023 Atentie la neatenție sau Lungul drum către casă — scris în 25.08.23 de Lucia Roxana M. din BUCURESTI
- Aug.2023 Hoti deghizati in politisti civili cu acte false pe autostrada spre Istanbul — scris în 14.08.23 de Dandan2023 din BUCURESTI