ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 1 MIN

Avertizări diverse asupra (i)legalității unor lucruri ce ne par uzuale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Acum vreun an în urmă, am aflat cu uimire din replicile la un articol că în Austria e ilegal să fotografiezi locuințele particulare, cel puțin fără acordul proprietarilor.

Iar zilele trecute, am mai aflat una, tot despre Austria: se pare că acolo utilizarea unei camere de bord pe mașină (așa numitele „dash cam” sau dashboard cameras) este la fel de ilegală. Amenzile pot fi de - ATENȚIE! - până la 10.000 €!!! Și în alte țări europene există ceva restricții: Germania (sunt legale, dar postarea imaginilor pe saituri publice NU este!), în Elveția și Polonia folosirea lor este „descurajată” pentru că imaginile pot aduce prejudicii de imagine. Mai sunt interzise și în Australia și unele dintre statele SUA.

Alt dispozitiv foarte „drag” multor șoferi - detectorul de radare. Inclusiv sistemele de avertizare asupra locurilor unde sunt amplasate camerele fixe, ale sistemelor GPS! Și acestea sunt încă ilegale în multe țări europene. De exemplu, în Grecia ești pasibil de amenzi de mii de € doar dacă din întâmplare ești prins cu un aparat din ăsta în bagaj! La fel de ilegale mai sunt și în: Belgia, Croația (inclusiv deținerea!), Estonia (idem), Germania, Franța, Finlanda (și deținerea!), Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia (nici deținerea!), Elveția, Turcia. Evident - dispozitivele care BRUIAZĂ radarele poliției sunt ilegale peste tot.

Dacă mai vrea cineva să adauge oarece informație de acest gen - e binevenit.

Dacă se poate - https://www.youtube.com/watch?v=qmsQ-obL1Z4 - Mulțumesc.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 25.03.15 23:40:21
Validat / Publicat: 26.03.15 03:05:57

VIZUALIZĂRI: 3163 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2036 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.03.15 23:59:15]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sindrom
[26.03.15 08:54:42]
»

Sincer, nu stiu la ce mai foloseste un detector de radar, in conditiile in care radarele au evoluat foarte mult, iar un detector eficient e o groaza de bani.

Daca tot aveti probleme cu pedala de acceleratie, va recomand folosirea unei stati CB, perfecta si pentru tara si pentru in afara ei.

Atentie sa nu depaseasca 4 Watts pt ca s-ar putea sa va treziti cu ea gaurita

Cat despre camere on-board, in Austria mi s-au parut cei mai exigenti, dovada ca nici Gmaps nu are imagini din Austria. Iar Elvetia... sunt doar cateva zone.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
costy69*
[26.03.15 21:22:41]
»

@Sindrom - Detectorul de radar poate fi util încă în unele țări (în Serbia, de exemplu). Din ce știu eu sârbii mai au radare tip ”pistol”, dar, la ei detectoarele sunt interzise, așa cum a precizat și @Dragoș.

De fapt, detectoarele de radar sunt interzise în f. multe țări europene, iar în România nu prea mai sunt eficiente.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
gvaly
[26.03.15 21:31:24]
»

@Dragos - noi am fost in 2012 in Serbia, Muntenegru si Croatia cu detectorul de radar pe bord in vami si nu a fost nici o problema. Parerea mea e sa va documentati pe mai multe site-uri oficiale, inainte de a considera parerea primei pagini gasite de google. Iar in fosta Iugoslavie chiar este eficient, ei inca au radare care sunt detectate din timp

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Nasshu
[26.03.15 21:39:04]
»

@costy69 -

iar în România nu prea mai sunt eficiente.

Încă sunt eficiente. Acum depinde de ''plici-ul'' folosit dar și de baftă!

Nu l-aș folosi dacă ''vânătorii'' ar juca cinstit și dacă infrastructura rutieră mi-ar permite să mă deplasez în condiții decente!

A nu se înțelege că (mai) sunt vitezoman (am fost odată) dar nu concep sa fac 5 ore pînă la Eforie Sud că nu e gata centura București-ului, sau să fac pînă la Nadlac cît fac de la Nadlac pînă în Germania.

La ce sosele avem trebuie să-mi iau cazare intermediară (de fapt cred că două cazări) între Pitești și Arad/Oradea dacă respect limitele de viteză.

O mică paranteză chiar dacă e un pic off-topic click aici - femeia asta a avut tupeu, chiar dacă un pic exagerat, acum cere un SUV să ajungă acasă , pentru că aia nu au bani să asfalteze strada.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Nasshu
[26.03.15 21:48:24]
»

@gvaly -

noi am fost in 2012 in Serbia, Muntenegru si Croatia cu detectorul de radar pe bord in vami si nu a fost nici o problema.

Și de când te amendează vameșul/poliția de frontieră ptr așa ceva? Ăștia au altele griji/sarcini !

Ești la capitolul ''baftă''! Serbia nu este în UE și o amendă primită pe teritoriul acestei țari îți consumă o zi de concediu pentru că nu o poți plăti decât după ce ești judecat - dacă ai bafta să fie weekend ai pus-o - și apoi plătești. În tot acest timp ești găzduit în secția de poliție!! Senzația este că ești în arest!

Nu mă pronunț pentru Muntenegru și Croația (în ceea ce privește consecințele) dar cred că sunt mult mai aspre!

Deci nu faceți ca gvaly, nu e sănătos !

Nu vameșul aplica amenda!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06
[26.03.15 22:10:01]
»

Eu cred in utilitatea asa numitelor dashcam-uri si nu mi se pare un motiv viabil acela de a le interzice pentru ca ar putea afecta intimitatea cuiva sau ca i-ar aduce prejudicii de imagine respectivului.

De ce i-ar pasa cuiva de stricarea imaginii vreunui nesanatos care trece pe rosu si te face praf nevinovat? Si bineinteles, respectivul va declara sus si tare ca el a trecut pe verde si ca tu de fapt ai fortat culoarea rosie.

Si daca persoana, suna un prieten, care la randul lui va suna alt prieten, care sa vezi nimereala are nu’s ce relatie la politie, evident se va constata ca tu, cel care ai trecut pe verde, de fapt ai trecut pe rosu ca un infractor notoriu ce esti.

Asta poate fi unul dintre cazurile cand dashboard camera isi poate dovedi utilitatea.

Haideti sa va dau si eu un link cu imagini luate cu dashcam-ul. Vezi aici youtube. E scurticel, are doar 6 minute... Insa dure...

Si slow down, daca tot trebuie sa plecati maine la Belvedere in Predeal (cei care mergeti)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[26.03.15 23:40:52]
»

@gvaly -

... noi am fost in 2012 in Serbia, Muntenegru si Croatia cu detectorul de radar pe bord in vami si nu a fost nici o problema. Parerea mea e sa va documentati pe mai multe site-uri oficiale, inainte de a considera parerea primei pagini gasite de google.

Felicitări! Un exemplu perfect de „așa nu”.

Dacă ai fi avut o punguță cu canabis pe bord, vameșii ar fi avut treabă cu tine. Cum din punctul lor de vedere, aparatul tău NU prezenta importanță, e evident că nu au comentat.

Hai să le luăm pe rând:

- Croația:

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar. În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

De asemenea, conducătorul auto este obligat să demonteze aparatul menţionat şi să îl predea autorităţilor croate sau să accepte demontarea acestuia de către organele de poliţie croate, cu suportarea personală a cheltuielilor aferente operaţiunii de demontare.

- Muntenegru:

Nu am găsit (încă) informații certe.

- Serbia (legea circulației):

Art. 29

Într-un vehiculul aflat în traficul rutier nu trebuie să fie utilizate sau instalate, dispozitive sau instrumente care pot detecta sau interfera cu funcționarea dispozitivului de măsurare a vitezei vehiculelor sau a altor dispozitive destinate pentru detectarea și documentarea încălcărilor. Este interzisă deținerea și promovarea dispozitivelor și obiectelor menționate la alineatul 1 din prezentul articol.

Sper că detaliile oferite aici sunt ceva mai mult decât „prima pagină găsită de google”...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sindrom
[27.03.15 08:37:10]
»

@Nasshu - Hai ca numai e asa rau la Nadlac si nici pana in Eforie, datorita bucatilor de autostrada

Din Bucuresti la Nadlac, daca te misti bine faci cam 6-6 ore jum noaptea cand nu e trafic. Oricum ramane cea mai groaznica parte din drum cea dintre Deva si Arad.

gvaly
[27.03.15 18:07:11]
»

@Dragos - Trecand peste ironia ta, apreciez faptul ca te-ai documentat; eu cred ca am scris foarte clar ca am fost in 2012, de atunci multe se pot schimba in orice lege rutiera; totusi pe site-ul MAE la Serbia apar interzise doar dispozitivele antiradar, iar cautand pe mai multe pagini in romana nu gasesc interdictia de care spui tu, iar pe traducerile pe "google" nu ma bazez. (atentie, nu spun ca sursa si traducerea ta sunt eronate, ele reprezinta un punct de interes).

Comparatia cu punguta de canabis este irelevanta.

In Muntenegru am prins si un control de rutina al politiei, la fel nu au avut nici o treaba cu detectorul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
costy69*
[27.03.15 20:12:55]
»

@Nasshu - Eu cred că acum în România contează mai mult norocul decât ”plici-ul” folosit. Spun asta pentru că am un detector performant (a costat mult dar a meritat banii), dar de când cu noile aparate radar, polițiștii le pornesc cu 200-300 m înainte de a ajunge în dreptul lor. Acesta este motivul pentru care am spus că ”nu prea mai sunt eficiente”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sindrom
[27.03.15 22:09:02]
»

@costy69 - Pentru asta umblu cu undita pe masina. Mi-am gasit o combinatie buna sa nu fasaie non stop si pt ceilalti din masina... eu sunt sofer, cui nu-i convin conditiile mele se poate da jos . Oricum cea mai amuzanta situatie a fost in Germania cu o conversatie intre un moldovean si ardelean. Nu vorbeau prostii, dar modul in care o faceau era amuzant rau de tot pentru mine.

Apropo de radare, anul trecut in vara am dat in Ilia, intre Deva si Arad de un radar, bagat in curtea unor oameni. M-am minunat de el cred ca pana in Budapesta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
elviramvio
[09.07.15 08:22:01]
»

@Sindrom -

Nu te mira atat. Am vazut radar in masina acoperita cu o prelata gaurita, noroc ca am fost atentionati. Cu ceva anisori am intalnit radar montat intr-o caruta cu fan.

Dar mai tare a fost acum cred 10 ani, undeva pe la Gemenea/ Dambovita, toti ce veneau de pe contrasens semnalizau cu farurile, o bucata buna de drum ca ne plictisisem, apar apoi 2 politisti care pur si simplu stateau la taclale si seminte pe marginea drumului, relaxati, zambind mefistofelic. Nici nu terminasem bine de comentat, vezi Doamne pentru prapaditii astia pierdusem noi timp pretios, ca domnul de la covrig, care tocmai o calcase serios, franeaza brusc. N-am apucat sa-i zic de dulce: in fata noastra o coada de masini oprite toate, pentru ce credeti?!

A fost singura data cand si-a acceptat amenda razand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
traian.leuca †
[09.07.15 12:34:11]
»

@costy69 -

polițiștii le pornesc cu 200-300 m înainte de a ajunge în dreptul lor

Între timp conducătorii auto au aflat de acest ”truc” și și-au luat măsuri de contracarare.

Numai că poliția ”veghează” și a găsit (regăsit) o modalitate mult mai eficientă (și cu care sunt de acord) de a tempera șoferii vitezomani; ieri am văzut o știre la televizor cu radarele instalate pe mașini neinscripționate, greu de observat în trafic.

Referitor la ”performantele” detectoare de radar, am avut și eu o experiență neplăcută, în sensul că m luat o amendă bazându-mă pe un astfel de aparat.

Am abandonat de atunci ”detectorul” și mi-am propus să mă bazez (cât pot de mult) pe... respectarea limitei de viteză.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sindrom
[09.07.15 15:22:35]
»

@traian. leuca - O singura precizare: Sunt doar in Iasi momentan si sper sa ramana acolo.

costy69*
[10.07.15 17:52:37]
»

@traian. leuca - Am văzut și eu acea știre referitoare la radarele instalate pe mașinile neinscripționate.

Nu sunt un vitezoman, dar uneori depășesc limita de viteză. Va trebui să adopt și eu aceeași metodă. Nu este vorba despre a nu respecta regulile, ci despre faptul că nu avem drumuri.

Mihai18
[13.02.16 17:27:07]
»

Pt. @Dragoș.

Referitor la camera de bord.

Mulțumesc Dragoș. Mi-ai dat la timp un sfat foarte bun.

Eu folosesc de 2 ani o cameră de bord, cu senzor GPS (este marca DOD LS 430 W) și până să citesc review-ul tău nu am știut de interdicția folosirii ei în Austria. Am verificat si pe un sit de pe internet si se confirmă ce scri tu. Bine că de când folosesc această cameră nu am fost și în Austria.

În România o folosesc permanent și am folosit-o și când am fost în Ungaria, Grecia și Turcia.

Totdeauna, când mă apropii de graniță, iau camera de pe parbriz și o pun în torpedou și după ce trec frontiera o montez. Știu că vameșii fac alergie la camerele video și ca să nu-i supăr, o dau jos de pe parbriz.

În urmă cu mai mulți ani, venind mai de departe, am intrat în România prin Vama Giurgiu. După ce am trecut de Punctul de control românesc, la o distanță de cca. 100 m. am oprit și cu cealaltă cameră am făcut o înregistrare scurtă de 360 grade și doar atât am spus „În sfârșit, suntem pe pământ românesc”. Am fost văzut de polițiștii de frontieră care au venit la mine cu o mașină și mi-au atras atenția că nu este permis. Am cerut scuze, am vrut să șterg imaginile în prezența lor și nu am pretins acest lucru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Michaell
[13.02.16 17:57:29]
»

@Mihai18 - Aceste camere de bord, in Germania, Austria, Elvetia, nu doar ca sunt interzise dar, ce-i ma important, nu-si indeplinesc nici rostul de dovada in caz de accident. Cuma sta? Pai simplu: Scena filmata nu figureaza ca dovada in fata instantei.

Mihai18
[13.02.16 19:14:25]
»

@Michaell - Ai dreptate @ Michaell.

Și în România, imaginile statice (fotografiile) ori cele în mișcare (imaginile video) chiar realizate de organele abilitate, nu fac parte din categoria mijlocelor de probă dacă nu se coroborează cu alte probe de la dosar.

Am discutat și cu agentul de la asigurări și mi-a spus că „pot conta în formarea unei concluzii, dar nu sunt obligatorii”

Totuși, camera de bord care o folosesc, pe display, în partea de jos, scrie anul, luna ziua. Ora, minutul, secunda înregistrării. Marca camerei. Numărul autovehiculului pe care este montată camera. Având încorporat GPS, înregistrează și arată permanent viteza de deplasare și locul exprimat prin coordonate geografice și ele, la rândul lor, în grade, minute, secunde, sutimi de secundă. In caz de accident, imaginile se păstrează (așa spune producătorul) Imaginile sunt Full HD. Transferate în calculator sunt destul de sugestive, mai ales că se observă foarte bine locul unde se produce evenimentul, având unghiul de poză de 140 grade.

Până acum nu am fost în situația să o folosesc pe cale judiciară și nu cred că voi încerca. Spre exemplu, cu aceste camere, nu poți contrazice radarul poliției care este foarte performant (cu laser) și omologat.

Și atunci, apare întrebarea. De ce am cumpărat-o? Pe internet scria că ea este „martorul tău în circulație” Acum m-am convins, în sens invers. Totuși nu regret. Este totuși bună si uneori poate fi chiar utilă.

In acest ecou, foarte important este altceva. Nu am știut că nu sunt permise în Austria, Germania, Elveția, etc. Bine că nu am ajuns cu ea în aceste țări, până acum.

Mulțumesc pentru informație. Încă odată AFA își dovedește utilitatea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Mihai18
[14.02.16 09:22:05]
»

@vega06 - Camerele de bord sunt în continuare o problemă controversată. Este un pahar cu apă umplut pe jumătate și în continuare depinde care jumătate o privești.

In ecoul meu pentru @ Michaell din 13 feb. 2016 ora 19 și 14 minute (la acest review), care a privit jumătatea goală a paharului, i-am dat dreptate pentru că așa prevăd legile celor 3 țări. Cine merge acolo trebuie să le respecte, dacă nu, să stea acasă.

Și acum să privim jumătatea plină a paharului și ai dreptate. Am privit imaginile recomandate de tine în ecoul de mai sus (secunda 4-8). Numai un om de rea-credință nu recunooaște veridicitatea imaginilor.

Este adevărat că imaginile obținute în acest mod, nu au forță probantă, dar haide să recunoaștem că astfel de imagini pot creea, indubitabil, un punct de vedere celui care în virtutea funcției trebuie să dea o hotărâre și mai spun cu toată convingerea că de la un punct de vedere creeat și până la pronunțare, rămâne doar un „pas”

După părea mea, camera de bord este utilă. Imaginile sale pot fi și suveniruri dacă păstrezi unele imagini. Spre exemplu eu păstrez imaginile de la intrare în oraș și până la hotel, din Brussels, Budapesta, Salonic, Istanbul și altele și când doresc să le revăd, simt o plăcere. Cu bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69*, elviramvio, gvaly, Michaell, Mihai18, Sindrom
Alte articole din această RUBRICĂAVERTIZĂRI:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05224609375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1