ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2025

NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
Mulțumit, mici obiecții

Artima Great Apartment o cazare bună în Chișinău la care aș reveni

TIPĂREȘTE URM de aici

În plimbarea din luna martie făcută pe meleaguri românești, în România și în afara ei, vezi impresii, a doua cazare am avut-o în Chișinău, capitala Republicii Moldova și cel mai mare oraș moldovean. Orașul a fost fondat lângă o „chișnă” , un „chișnău” care în limbă română arhaică însemnau „fântână, izvor”, unde opreau călătorii să se răcorească și caii să se adape. De aici Chișinău, numele lui.

Așezat pe râul Bâc, Chișinăul are o istorie bogată, fiind menționat pentru prima dată într-un document oficial în anul 1436 dar dovezi arheologice indică faptul că regiunea era populată încă din perioadele preistorice. Din secolul 19 a făcut parte împreună cu Basarabia, când din România, când din Rusia, Imperiul rus sau URSS.

Un impact major l-a avut Al doilea Război Mondial când orașul a suferit distrugeri masive fiind reconstruit aproape în întregime în stilul Arhitecturii sovietice brutaliste, stil funcțional și simplist ce prioritiza eficiența și utilitatea care este întâlnită la blocurile rezidențiale și la unele clădiri administrative „Casa Guvernului” , „Complexul Circului” . Monotonia acesteia este întreruptă de Stilul tradițional moldovenesc cu ornamente inspirate de motive folclorice pe care îl au clădirile mai vechi din oraș, cele mai multe în „Centrul Vechi” .

Este totuși un oraș frumos supranumit „Orașul din piatră albă” datorită clădirilor deschise la culoare, construite din piatra albă de calcar, este numit și 'orașul verde', datorită numeroaselor parcuri și spații verzi pe care le are. Chișinăul, un oraș mare cu peste 475.000 de locuitori, este, după București, al doilea oraș mare vorbitor de limbă română.

Chișinău are de arătat o mare varietate de atracții turistice care reflectă istoria, cultura și frumusețea naturală a orașului dintre care mai importante: Parcul Ștefan cel Mare și Sfânt un loc emblematic unde se poate vedea Statuia „Ștefan cel Mare” , Catedrala Nașterii Domnului și Arcul de Triumf simboluri ale Chișinăului, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, o colecție impresionantă de artefacte, Grădina Botanică, o oază verde în orașul alb, iar în împrejurimi Beciurile Cricova, renumite crame subterane, unde se pot degusta și cumpăra vinuri moldovenești de calitate. Le-am văzut și eu, am mai văzut și altele, dar despre ele un alt review.

De la Bârlad la Artima Great Apartment în Chișinău

Pe la ora 7:15 am plecat din Bârlad (vezi impresii) cu autoturismul pe Drumul european E581 pe care am mers circa 85 kilometri până la Vama Albița - Leușeni parcurși în puțin peste o oră, șoseaua fiind liberă și destul de bună. Am trecut foarte lejer prin ambele controale și pe la 8:45 porneam la drum spre Chișinău.

La Chișinău se ajunge pe Drumul european E581, circa 97 kilometri, cam o oră și jumătate timp de rulaj dat de Google, noi am mers circa 117 kilometri și am ajuns după vreo 5 ore. Am avut câteva mici ieșiri din drumul european și tot atâtea pauze mai mari la Mănăstirile Hâncu, Căpriana, Condrița și Ciuflea.

Anunțasem 5 – 6 ora de sosire la apartamentul rezervat, era de abia 2 așa că m-am gândit să mergem mai întâi în oraș pentru a mai vedea câte ceva și apoi să mergem la Artima Great Apartment, unde aveam rezervare.

Artima Great Apartment , apartamentul rezervat în Chișinău, este în Apartamentul 609 situat la Etajul 6 pe Scara 2 a Blocului de pe Calea Ieșilor 6B, Complexul Rezidențial „Artima” , nou, frumos, cu 3 blocuri mari și curte interioară cu parcare și loc de joacă pentru copii. Am fost cazați acolo 4 nopți cu un cost de 816 lei.

Este un bloc foarte nou, încă se mai lucra la el, apartamentul este foarte nou și pe Booking unde avea când am făcut rezervarea doar 4 evaluări, toate de 10, așa l-am apreciat și eu. Nu are evaluare de calitate și nici clasificare stelară, dar sunt de maxim pentru categoria lui.

Se află la circa 3,5 kilometri de Primărie și Kilometrul Zero. În imediata lui vecinătate se află un mol, un supermarket, o benzinărie.

Am comunicat cu Lilian, tânărul nostru amfitrion prin telefon, verbal, mesaje WhatsApp sau e-mail, ne-am întâlnit cu el în Parcarea blocului, ne-a condus în apartament, ni l-a prezentat, ne-a dat cheia de la apartament și cardul de la intrarea în bloc, ne-a dat și mai multe informații despre Chișinău și Moldova. Este un tânăr amabil, tată a doi copii, i-am trimis pe e-mail niște documente, le-a printat și le-a lăsat în cameră, noi fiind plecați, vorbește engleza pe lângă română și rusă, a prins și perioada sovietică a Moldovei. La plecare ne-am întâlnit tot în parcare, i-am dat cheile, ne-am mulțumit reciproc și ne-am despărțit cu promisiunea de a ne întâlni dacă ne regăsim vreodată în Republica Moldova sau România.

Facilitățile oferite

Având un pat matrimonial și o canapea extensibilă apartamentul poate găzdui până la 4 persoane.

Chek-in se face între orele 15 și 22, dar gazda nelocuind acolo solicită ora sosirii și acceptă și alte ore, iar check-out între orele 8 și 11 dar, la solicitare funcție de disponibilitate se acceptă și alte ore.

Are aer condiționat, a fost funcțional, nu l-am folosit, centrala proprie asigurând căldură și apă caldă suficientă. Este retras de la stradă, liniștit și oferă condiții bune de odihnă.

Apartamentul este spațios, are 45 de metri pătrați, este tip garsonieră dar cu încăperi mari pentru categoria lui. Este suficient pentru un sejur plăcut și odihnitor, este nou și complet mobilat de curând. Se compune dintr-un hol, o bucătărie generoasă, eu îi voi spune living-bucătărie, un dormitor mare cu balcon și baie.

În Hol am găsit niște Corpuri de depozitare deschise, un Dulap cu două uși, una ușă Oglindă în care se ascunseseră uscătorul de rufe, masa și fierul de călcat, iar lângă ușă, papuci de casă. Camera mixtă, odihnă-bucătărie colorată și mobilată în nuanțe de bej, crem și maro deschis este plăcută, odihnitoare și are tot ce trebuie pentru bucătărelă și pentru odihnă. Zona de bucătărie este mobilată cu Aragaz și Combină frigorifică, Cuptor cu microunde, Fierbător de apă și Filtru de cafea, Dulăpioare și Corpuri suspendate. Aici sunt instalate Centrala termică și Mașina de spălat rufe. Am găsit ustensile de bucătărie, tacâmuri, pahare, vase și veselă, am găsit ceai, cafea și zahăr, bomboane, ulei și oțet, sare și alte condimente. Toate au fost folosite în cele 4 zile de stat acolo. Pentru odihnă am avut o Canapea extensibilă, mare, bună și pentru dormit, a și fost folosită, lângă ea o Masă și patru scaune unde ne-am băut nesul de trezire. Am folosit masa și pentru mesele de seară pe care le-am luat în cameră dar și pentru lucru, descărcare poze din telefon în laptop, organizarea lor pe zile și activități.

Dormitorul are un Pat matrimonial comod și mare, Noptiere și veioze, un Dulap cu trei uși, unde am găsit, suplimentar, pilotă și lenjerie de pat folosite la canapeaua din living. Pe perete un Televizor mare, negru, contrast plăcut cu crem – bejul camerei și nuanțele maronii ale draperiei și al cuverturii de pe pat. A fost destul de folosit având și posturi românești. Câteva plante verzi înviorau camera.

Baia are toate cele de trebuință, Duș cu cădiță, Oglindă și Dulăpioare, Uscător de păr, Prosoape și Articole de igienă personală, totul fiind curat, bine întreținut.

Concluzii

A fost o cazare foarte bună pentru odihna necesară după zile pline de văzut, pozat și admirat, amplasată pe o stradă liniștită, puțin circulată, este curată, mobilată modern și are un raport preț calitate foarte bun. Pozele și filmulețul vor fi dovezi grăitoare a acestei frumoase cazări. M-am odihnit bine acolo și o recomand tuturor celor ce ajung în Chișinău. Lilian a fost o gazdă amabilă și plăcută, săritor și doritor în a ne ajuta și a ne fi de folos! Mergeți acolo și nu veți regreta!

Trimis de mprofeanu in 06.04.25 11:14:11
Validat / Publicat: 06.04.25 11:51:34
  • A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia, Italia, Spania, Germania, Franța, Belgia, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Tunisia

VIZUALIZĂRI: 153 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
P20 Chișinău, Artima Great Apartment, Camera mixtă living-bucătărie
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.04.25 13:10:39]

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[06.04.25 15:42:23]

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Pușcașu Marin
[06.04.25 22:03:58]

@mprofeanu: Pentru mine vine mănușă recomandarea asta. Chiar mă bate gândul, acum după vizita din Bucovina să dau o fugă și la Chișinău, câteva zile.

Arată tare bine apartamentul, iar prețul mi se pare de mare bun simț.

E un picuț cam departe de centru și sunt curios dacă există mijloace de transport în comun până în centrul Chișinăului, dar sunt convins că-n cele ce ne veți mai povesti despre Chișinău, o să aflu mai multe amănunte.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[06.04.25 23:29:53]

@Pușcașu Marin: Este o cazare foarte bună la un preț convenabil. Sunt circa 3,5 kilometri până la Primărie. Noi am folosit mașina, am parcat gratuit pe o străduță în zonă și apoi am mers pe jos.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂApartamente regim hotelier:

• la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]