Ştiu că întotdeauna noaptea de 5 spre 6 decembrie a fost una magică.
Venea Moş Nicolae să pândească pe la geamuri... Dacă eram cuminţi şi dormeam, ne lăsa în cizmuliţe dulciuri şi portocale, iar dacă eram leneşi şi neascultători ne lăsa câte un avertisment sub formă de nuieluşă.
Dar pe Moş Nicolae, nu l-a văzut nimeni, niciodată. Nu-l vezi făcându-şi atâta reclamă ca şi Moş Crăciun şi nici nu are o fabrică de jucării în care pune spiriduşii să lucreze. Nu are caleaşcă trasă de reni şi nici ajutoare. Pentru că voiam să îi spun mai multe peştişorului meu despre el, pe vremea când încă o impresionau poveştile, am căutat să vad ce secrete se leagă de Moş Nicolae. Aşa am aflat că Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinţi, cât era încă copil, a moştenit întreaga avere, pe care s-a hotărât să o folosească pentru a ajuta cât mai mulţi oameni nevoiaşi.
Am aflat de povestea celor trei surori sărace, care datorită faptului că nu aveau zestre nu puteau să se mărite. Povestea spune că atunci când fata a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, a lăsat noaptea la uşa fetei un săculeț cu aur. Povestea s-a repetat şi cu celelalte două surori. La ultima fată, părintele, curios să vadă cine îi căpătuieşte fetele a aşteptat noaptea şi l-a văzut pe Nicolae lăsând săculeţul cu aur. Pentru că secretul a fost aflat, a rămas un obicei ca oricine primea un dar neaşteptat sa îi mulţumească lui Mos Nicolae.
În tradiţia noastră Moş Nicolae apare pe un cal alb şi păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. El ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor. Tradiţia creştină ne spune că îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini.
În Ghana moşul vine din jungla, iar în Hawaii, el vine cu barca, dar peste tot lasă o urma...
Îmi amintesc cu câtă nerabdare încercam să forţez somnul în noaptea lui Moş Nicolae. Ştiam că nu îi place să fie surprins şi ştiam cât de grav era să mă găsească trează. Dimineaţa mă trezeam devreme să nu pierd nici un moment, curioasă dacă cizmuliţele şi comportamentul meu de-a lungul anului au fost pe placul moşului. La şcoala era agitaţie mare. Toţi voiam să povestim cât mai convingător că Moş Nicolae a trecut pe la noi pe acasă. Dacă cineva se arăta sceptic era exclus din grup sau era acuzat că a primit doar nuieluşa...
Acum e plin prin oraş de cadouri care îi ajută pe unii să îşi amintească de propria copilărie şi să-i ajute pe micuţii lor să o trăiască. Alţii, stau deoparte şi privesc de pe margine spectacolul bucuriei, se obişnuiesc cu noua realitate, cu greutăţile tot mai aânci şi mai dureroase. A trecut şi Moş Nicolae în altă etapă a vieţii, e mai bătrân, mai singur, are amnezie şi mai uită de unii. Greutăţile vieţii l-au făcut mai dur, mai aspru cu cei care greșesc. De multe ori nu mai e suficient să ne culcăm devreme sau să ne curăţăm ghetuţele.
Ştiu că sunt probleme mai grave, sunt alte priorităţi, dar noi adulţii trebuie să păstrăm vie memoria lui Moş Nicolae. Copiii merită să îl cunoască. Copilăria lor trebuie să fie senină, privirea lor nu trebuie să aibă nici o umbră.
În seara asta ghetuţele sunt aliniate la uşa. Poate Moşul nu va ocoli pe nimeni... Sper asta pentru toţi cei care au uitat să mai creadă în el. Iar dacă îl văd, promit să-l trimit mai departe.
Trimis de Maya_C in 05.12.16 08:54:56
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Maya_C:
Frumos articol. Vei primi multe daruri de la Mos Nicolae pentru ce ai scris! Asteptam si pozele sa se dezghete.
@elviramvio: multumesc frumos. sper să primesc dulciuri... şi niste nuci să-i fac prajiturele la celălat moş care am auzit că nu dă nimic fără un cozonac sau ceva bun la schimb... săculetul cu aur nu-mi mai foloseste...
@Maya_C: Si eu cred si in Mos Craciun si in Mos Nicolae si de cele mai multe ori eu sunt Mosul principal. Anul acesta flacaul cel mare a schimbat regulile astfel incat am tras bilete cine cui ii cumpara (Secret Santa). Eu sunt insa un mos care isi face iarna car si vara sanie, am cumparat deja cadouri pentru toata lumea asa ca dupa ce voi livra Secret Santa, va urma si restul cadourilor. Dragut a fost anul trecut cand cadourile au fost ceva mai voluminoase si pentru ca nu le puteam duce in casa (de obicei le ascund la mine in sifonier) le-am dus in magazie. Si la fel ca mine au mai avut aceasta idee si o parte din familia mea si fiecare cand si-a cautat cadourile a fost surprins sa constate ca se umblase in magazie, insa cum era zor sa nu fie prins, nimeni nu si-a dat seama ca acolo se aflau mai multe cadouri (merem cu lanterna in magazine), si apoi ne-am amuzat cu totii la brad cand am povestit. Cred ca si la 90 de ani (daca mai apuc) am sa astept cu aceeasi emotie sa vina si pe la mine Mosul (si nu ma refer la sot).
Cum urmeaza o noapte fermecata va doresc sa fie plina de surprize placute.
Felicitari, votat cu mare drag.
@Maya_C: Si eu cred in Mos Nicolae! Si-n Mos Craciun. Si-n Dragobete! Atat! Deseara-mi voi lustrui ghetutele.
Mare dreptate ai, Maya: Mos Nicolae este mai discret, nu asa "comercial" ca fratele/ varul lui, Craciun. Si-i mai bine-asa! Mos Nicolae este DOAR AL NOSTRU!
@mishu: Romantica incurabila, cu suflet de copil! Sunteti niste dulci! TOTI!
@Maya_C:
Mos Niculae inseamna povestea copilariei. Cum toti suntem mai mult sau mai putin copii, povestea mosului continua. Sa ne lustruim ghetele diseara si sa asteptam dimineata. Eu nu mai stau sa il pandesc cand vine, ca maine ma trezesc devreme. Sper sa vina. Daca se poate sa vina la toti copiii si de aceea sa ajutam mosul sa daruiasca si la cei mai necajiti.
Ganduri bune in Ajun de Mos Niculae tuturor!
PS: Diseara te sun pentru transportul catre Cluj la initiativa Cameliei.
@Dan&Ema: nu-mi ramane decat sa astept. si telefonul tau si vizita lui mos Nic'
@Maya_C: Si de la mosul AZE mulțumiri pentru articol si multe cadouri de la adevăratul moș, felicitări pentru remember anii copilăriei. Câțiva ani îl așteptam pe mos si aveam emoții din plin, rosteam poezia la perfectie. De si erau anii din comunism si nu se găsea mare lucru în magazine, mosul făcea sacrificii si mai gasea câte ceva. La noi de regulă tatii se îmbrăcau în moș, așa ca eu am urmat tradiția și mi-am luat costumul de moș iar micul AFAIst care vine din urmă (scris de mprofeanu) se bucura dar în același timp îi era frică de moș. De 2 ani m-am lăsat de acest sport, băiatul și-ar da seama imediat.
@Zoazore:
”Deseara-mi voi lustrui ghetutele.
Şi eu
Încă îmi pare rău că nu am găsit să-mi cumpăr unele mai mari şi mai încăpătoare
”Mos Nicolae este mai discret, nu asa "comercial" ca fratele/ varul lui, Craciun.
Corect.
”Mos Nicolae este DOAR AL NOSTRU!
Aici trebuie să te contrazic. Nu este doar al nostru, decât dacă te referi exclusiv la noi două
Poveștile copilăriei sunt cele mai frumoase, chiar dacă, pe vremea copilăriei mele nu prea era cu Moș Nicolae. Ba, mai mult, nu prea mai era nici Moș Crăciun, îl năpădise Moș Gerilă, care moș era și el bun, din moment ce ne aducea daruri!
Pentru că n-am avut stare, când eram copil am aflat tare repede că nu există niciun moș, dar, m-am străduit atunci când am fost părinte să induc ideea asta copilului meu. De la vârsta de 4 ani, nici fiie-mea nu a mai crezut în Moș, a simțit că ăla de la grădi e Petruș, un prieten de familie, maică-sa lucra la grădiniță, care, seara a venit la noi, în vizită,cu soția, în civil.
Fiie-mea a stat, l-a studiat și apoi, sigură de ea, ne-a spus:
- Nenea Petruș e Moșul, că miroase la fel și are și vocea ca a lui !
Sunt curios cum o să spună fiie-mea copiilor ei povestea, pentru că, nu-i așa, povestea este eternă, un never ending story!
O iarnă frumoasă îți doresc, sărut mâna!
@Yersinia pestis: relatia copiilor cu mosii lunii decembrie e una destul de ambigua. toata lumea pacaleste pe toata lumea.
eu imi amintesc o intamplare cu fiica mea cand dupa o serbare de gradinita a aparut mosul si a inceput sa imparta cadourile. un mos... imbracat ad hoc ca ala adevaratul intarziase pe drum. la un moment dat un copil are o revelatie: "uaaau. mos craciun are adidasi exact ca si tata". toti au inceput sa rada si parinti si copii.
dupa vreo 5 ani, ma gandesc eu ca e momentul sa afle adevarul ca deja mi se parea ca se intrece cu gluma si cu scrisorile interminabile catre mos Craciun. raspunsul? "stii momentul ala cand a venit mosu la noi la gradi? am povestit mult intre noi si ne-am prins de atunci ca povestea e inventata de parinti. dar ne-am inteles toti sa nu va spunem ca stitm adevarul de teama sa nu se opreasca cadourile de Craciun... hai sa ne prefacem in continuare eu ca nu stiu si tu ca nu stii ca eu stiu... "
are logica?? pai sigur ca are.
@Maya_C: Știi și tu: copiii sunt foarte serioși în joaca lor! Probabil că au gândit de genul: "dacă așa vor, așa lasă-i! Părinții ăștia, cum îi crești, așa îi ai! "
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 … celor ce poartă în pântec, IUBIRE — scris în 07.05.23 de Alex_Macedo din BUCUREşTI-ORADEA
- Oct.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a VII-a: de la bordel la hamburger nu-i totuși o cale prea lungă... — scris în 22.06.20 de Costi din PITEşTI
- May.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a VI-a: muzică și tehnologie — scris în 13.05.20 de Costi din PITEşTI
- Apr.2020 Amintiri din trecut, din viitor… Paște în Orheiul Vechi — scris în 12.04.20 de iulianic din BUCURESTI
- Apr.2020 Flori și animale în spațiul citadin — scris în 12.04.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI
- Apr.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a V-a: alt subiect de sezon — scris în 11.04.20 de Costi din PITEşTI
- Apr.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a IV-a: subiect de sezon — scris în 07.04.20 de Costi din PITEşTI