Einstein, inainte de-a porni spre eternitatea ale carei legi le-a descoperit, spunea ca noi aparem pe lume in ciuda vointei noastre, nu stim de ce, nu stim de unde venim, nu stim cand venim si nu stim incotro ne indreptam. Admiram pentru o vreme spectacolul vietii, ne minunam de el si apoi disparem. E bine! E totusi mai mult decat nimic. Eu cred insa ca noi aparem pe lumea asta, printre altele, si cu scopul de a ne imprieteni, de a ne ajuta intre noi, de a ne iubi, incercand astfel sa rezolvam sumedenia de probleme ce domina azi mapamondul. Restul lucrurilor sunt pline de tacere si de prisos.
Si totusi… Oare de ce au avut loc atatea tulburari recente in lumea civilizata? Doua atentate au cutermurat Paris-ul. De ce Paris? De ce Franta? , o tara civilizata ce-a deschis larg portile afirmarii tuturor? Nu inteleg prea bine. Dar incerc sa-mi explic. Poate pentru ca acolo ca magrebian sau ca alt emigrant fara studii inalte, n-ai decat sansa de a vinde placinte dulci, brelocuri cu Tour Eiffel, sa canti la ghitara muzica rock sau sa schitezi portrete. Sau poate pentru ca esti privit ”de sus” si nu ti se respecta drepturile si credinta. Sau poate pentru ca esti pus la o munca prea de jos si esti platit prost.
Dar, nu e chiar asa! … Am vazut si emigranti sau romani bogati la Paris. Mr. Clejan, un muntean descurcaret, detinea prin anii ’ 76 ”Hotel du Bon Marche”. Mme. Nadine e din Tunis si sotul ei e din Algeria. Ei detin azi “Hotel du Globe”, (unde ma cazez eu mai mereu, cu 32-38 euro/camera, depinde de etaj) si mai au si o pizzeria la parter. M-am imprietenit cu ei, un telefon ajunge pentru a rezerva o camera sau mai multe. Sora lui Nadine detine un alt hotel in “Place de la Republique”. Sunt hoteluri ”moyen confort”, cam de-o stea si jumatate. Ei o duc bine, sunt a treia generatie de emigranti maghrebieni, dar soarele nu straluceste pentru toti la fel. Majoritatea magrebienilor sau emigrantilor o duc rau. Dorm prin gari, prin statiile de metrou, in saci de dormit direct pe trotuar sau prin corturi de-a lungul canalului St. Martin din Place de la Republique. In cel mai bun caz impart cate un apartament, stand cate 4-5 in camera, in cartierele marginase. youtube
Cand va veni odata si vremea "egalitatii, libertatii si fraternitatii" adevarate, cand "Mister Tambourine man", va deveni "Mister normal man"? Cate mari va ma strabate omul, cate zile va mai astepta, cate drumuri va ma bate, pana cand va fi din nou liber? Cate vorbe rautacioase mai are el de inghitit, /Cate priviri de gheata mai el de suportat/Pana cand se va-ntoarce acasa din nou la el in sat/Si va deveni si el mai linistit, mai bogat sau poate chiar fericit?
Parisul e plin de cantareti ambulanti, mimi, animatori, pictori, ce-i dau un farmec aparte. Tineri studenti la “Conservator” din tarile Europei de Est, impanzesc strazile, parcurile, coridoarele metrourilor sau aglomeratiile turistice. Nimeni nu-i alunga de-acolo.
Azi, Europa a deschis portile lumii a treia. Unii o critica, altii o lauda. Dar, numai in pielea unui emigrant, nu e bine sa fii, incercand sa sari garduri de sarma cu copiii in brate sau sa te-mbarci pe o pluta spre insulele grecesti, dupa ce ti-ai vandut toata agoniseala vietii. La loteria vietii sunt mai multi perdanti decat castigatori. Doar o mica parte din omenire traieste bine, cea mai mare parte sufera de foame si de sete. Si de boli si de mizerie. Orase ca Londra sau Paris au devenit deja niste ”Babilon”-uri in care se vorbesc toate limbile pamantului. Cartierele lor marginase sunt pline de promiscuitate si infractionalitate. Acolo e-un loc unde nu e bine sa te aventurezi singur si mai ales noaptea. Ati privit vreodata in ochii un emigrant care sta intreaga zi cu o chitara sau un acordeon in mana pentru un banut aruncat uneori din mila? Sau un faraon egiptean ce sta 10 ore in picioare pe scarile colinei Montmartre si se-apleaca la fiecare sunet de banut? Poate ca e un roman de-al nostru care n-a mai avut incotro si care trebuie sa trimita bani acasa.
Caderea Bastiliei, cu al ei “Liberte, Egalite si Fraternite” a aparut in Franta inainte cu doua secole fata de Revolutia noastra. In afara de cele doua razboaie mondiale, Hexagonul a mai traversat o perioada grea doar prin anii ’35, cand natalitatea a scazut. (Noi am dus-o greu mai tot timpul). Fiind o tara mare, Franta functioneaza la ranadament maxim cu 60-65 de milioane de cetateni, asa precum Germania o face atunci cand are 85-90 de milioane. In perioada interbelica, francezii au “importat” multi locuitori ai Maghreb-ului (Nordul Africii) si din fostele colonii. Majoritatea s-au integrat, chiar daca practicau ”muncile de jos”.
Dar ce se-ntampa azi? Nimic altceva decat o migrare masiva a saraciei spre bogatie, fapt care loveste zilnic ca un berbec in portile cetatii Europei. Afro-Asia a invadat Europa. Toti acei ce vin si ne coplesesc, parca prea repede, aduc in valizele lor, atat forta de munca bruta mult necesara giganticei industrii occidentale dar si obiceiurile tarilor lor. Unele benefice altele malefice. Cred ca viitorul Einstein al lumii, va fi cel care va raspunde intrebarii “Cum sa rezolvi problema saraciei globale pastrand in acelasi timp si linistea batranului nostru continent”.
Iar turismul?
Turismul extern, domeniu care reactioneaza rapid la orice fel de schimbare, cred ca va suferi si el transformari. Sfera lui se va restrange. Vom evita tarile cu probleme si le vom vizita doar pe cele sigure. Poate ca turismul intern, va lua avant. In definitiv, soare, mare si nisip exista si la Mamaia sau Eforie si partii de ski, aer curat si zapada, exista si la Predeal sau Harghita-Bai. Iar la balneoturism, putem deveni cei mai tari din Europa.
@Web, te rog videoclipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=PYF8Y47qZQY
Trimis de dorgo in 26.02.16 18:05:26
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Frumos comentariul, multe de spus, dar... pe mine m-a cam dat peste cap o postare de pe FB, referitoare la El Camino de Santiago.
În mare vorbind, sunt forțe mult deasupra noastră, care hotărăsc soarta omenirii, în principal prin manevre economice DAR ȘI-MAI ALES- religioase! Divide et impera, e o maximă veche de când lumea! Nu sunt conflicte, le crează "ei", aceia care hotărăsc totul!
Iar răspunsul la întrebările tale este : "The answer my friend, the answer is blowing in the wind! "
Noi să fim sănătoși, că belele curg!
@puiutea - Asa e! Cel mai sigur lucru in lumea de azi e ca nimic nu mai e sigur! De aceea cred ca in acest an am luat ultimul "early-booking" turistic. Nu stii niciodata daca ai cumparat un bilet ceva mai ieftin in ianuarie, daca pana-n vara nu se-ntampla ceva, undeva care-ti da peste cap planurile. Exista si un destin. Care e deasupra noastra. Un exemplu. Lucram la Botosani cand s-a produs un accident oribil, un autobuz plin ochi a cazut de pe un pod intr-o mlastina de 10 m adancime, (ruta Botosani-Suceava) cu o suta si ceva de pasageri. Doar cativa au mai iesit la suprafata. Inainte de cursa mult prea plina, soferul a bruscat cativa pasageri nemailasandu-i sa urce. Acestia au depus o reclamatie, fara sa-si dea seama ca de fapt prin acel gest li s-a salvat viata. Asa ca la anu' merg la Marea Neagra, cu cortul la Malu sau la Vadu sau la Gura Portitei. Am o presimtire ca, turisticamente vorbind, Europa a inceput sa comporte deja un oarecare risc. Sau oare am citit eu prea multe romane SF?
@dorgo - Impresionant review şi de mare actualitate, din păcate. Da, întrebarea este "cum să păstrăm liniştea pe bătrânul continent"? Şi iarăşi din păcate, mă tem că nu noi, oamenii de rând, putem da un răspuns. Fotografiile tale şi comentariile dulci-amare care le însoţesc spun mai mult decât o mie de cuvinte.
Aşa cum bine sugerezi în ecoul tău, România (încă) e o ţară mai sigură, dar, ca să te citez, din nou, ce te faci cu destinul? Şi acum, spune şi tu, ce e mai bine: să aştepţi până în ultima clipă ("last minute"!) ca să vezi cum decurg lucrurile şi să-ţi achiziţionezi vacanţa într-un loc aparent sigur, să renunţi la străinătate în ideea cu Europa a devenit o ţintă sau să faci abstracţie de toate astea şi să te duci în locurile unde visezi de mult să ajungi?
Din această dilemă n-ai cum să ieşi - am zis.
Am deschis ieri articolul stiind ca ma va astepta ceva deosebit insa l-am citit cam pe diagonala doar si am apucat doar sa-l votez. Azi insa l-am citit din nou si mai ales am vazut sau mai bine zis al lecturat pozele si nu stiu ce sa spun ca m-a tulburat mai mult, articolul sau pozele. Un articol deosebit, altfel, care spune eu AmFostAcolo si eu am vazut ce altii nu vor sa vada sau sa arate. Felicitari din tot sufletul.
@mishu - Da! Romanii mai au un oarecare apetit pentru lectura (cu toate ca stiu ca procentul de "citire" a ceea ce scriem noi aici e intre 1-5%) dar in curand toata literatura scrisa se va transforma in filme documentare sau artistice care au o putere mai mare de a capta atentia omului. Azi totul e viteaza. Apple si Google au promis ca in cel mult 5 ani, Smartphone-ul si tableta vor fi o amintire, informatia scris-vizuala si sonora, chiar si telefonia mobila si informatia de orice fel va fi primita de catre om prin niste sisteme tridimensionale ce se vor atasa la ramele de ochelari. Iar noi, generatia celor care mai scriu inca "povesti", vom fi poate, incet-incet inlocuiti de alte mijloace de transfer de informatie. Uneori nu-ti mai vine sa te-apuci de scris, sau dac-o faci, scrii prost, atunci cand stii ca cortina cade prea repede sau sala a goala. E ca si cand ai juca un meci singur, fara spectatori, cu tribunele aproape goale. Saptamana trecuta am intrat intr-un mini-market sa cumpar ceva... la iesire, ziarul nostru local se gasea la liber pe un stand, putei sa-l iei cu tine acasa si sa stergi geamurile cu el. Am citit totusi ziarul, am vazut multe articole publicitare dar si cateva articole bune, actuale, scrise de nume cunoscute de ziaristi care dupa revolutie erau mici vedete locale. Lumea se schimba si noi trebuie sa ne schimbam odata cu ea. Asta e nemilostiva lege-a firii.
@dorgo - Se spune că prudența este mama înțelepciunii! Noi am luat, ca mai toată lumea, bilete în ianuarie - pentru august!! Ăhăăăăă, lungește-mi doamne zilele! Eu nu prea stau bine cu sănătatea, oricănd mă pot alege cu o internare! DAR SPER CĂ NU ÎN PERIOADA CONCEDIILOR!
Nu trebuie nici să cădem în pesimism, că ne-am blocat în țară - pentru mare mă refer! Sunt locuri unde sunt șanse mici să se întâmple ceva (procentual vorbind, desigur). Nu mă duc în... Franța, să zicem, dar Grecia e sigură (la ei poți prinde, eventual, vreo grevă, ceva cerșeală, dar nu ceva grav). Bulgaria e destul de variată, ar merge și o spanie - cam scumpă, dar se mai găsește, o Croație, și ea cam scumpă (după părerea mea de pensionar) ! ȘI s-ar mai găsi, mai stăm, ne mai gândim, nu cred că merită aruncați banii la noi pe litoral (din câte am citit prin review-uri). Nu spun că nu e frumos și cu cortul, dar... crezi că în vremurile astea, cu atâția nenorociți în libertate, mai ești sigur cu cortul? Cine îl păzește dacă pleci de lângă el? La munte, nu mai vorbesc - dai de niște ciobani tineri și... nu știi ce se poate întâmpla!
Ne mai gândim, noaptea e un sfetnic bun!
@puiutea - Grecia pare 99% sigura pentru un concediu in vara ce vine, mai ales dupa ce-a aparut Tsipras la TV si a linistit omenirea. "Vom organiza un supercamp de primire pentru cei 20.000 de emigranti actuali (poate ii ia in considerare si pe cei din insula Lesbos) pe un aeroport militar dezafecat de langa Atena. La nevoie ii vom caza si pe feriboturi" (probabil iesite din uz). Macedonia nu le mai permite emigrantilor accesul spre UE, deci acestia vor ramane in Grecia.
@dorgo - Nu știu dacă vor reuși să-i țină pe emigranți în camp-uri, nu stau ei liniștiți în Germania, le dau ăia și pe gură și pe... și tot se țin de prostii! DACĂ se vor înmulți și în Grecia, atunci... poate va trebui să ne reorientăm. Să mai vedem!
@Carmen Ion - Odata am intrebat un agent turistic, cum e mai bine... sa iei "first minute" si sa castigi bani dar totodata si destula nesiguranta sau sa iei un "last minute", castigand siguranta dar pierzand poate destinatia ta dorita? Omul mi-a respuns ceva interesant... " Daca esti tanar si e pace in lume, ia un "first minute" in decembrie pentru mai-iunie cu 50% reducere si te duci unde vrei tu, daca nu e si te simti cu sanatate in pioneze, ia-l pe-al doilea, dar din experienta mea, am intalnit turisti cu "last-munute"-uri care s-au plans de faptul ca la destinatie, hotelul lor s-a umplut cu alte last-minute-uri si ei au primit alta cazare mai proasta. Daca nu tii neaparat la o destinatie anume, ia un last-minute. Sunt turisti care s-au abonat al o agentie la sistemul "last-minute", si sunt anuntati mereu cand apare ceva bun, uneori platesc chiar chilipiruri (cand nu se umple un avion, spre exemplu) si intr-o viata de om, pot vedea, prin cumulare, o sumedenie de locuri frumoase. Linistea lumii o asigura oamenii dar acestia sunt fiinte imprevizibile. Dezvoltarea generala a turismului, ar trebui sa fie un element in plus pentru linistea planetei dar unde sunt multi turisti si tentatia de a lovi e mare. (Vezi Bali-202 victime, Egipt, Tunis-muzeul Bardo, etc)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 … celor ce poartă în pântec, IUBIRE — scris în 07.05.23 de Alex_Macedo din BUCUREşTI-ORADEA
- Oct.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a VII-a: de la bordel la hamburger nu-i totuși o cale prea lungă... — scris în 22.06.20 de Costi din PITEşTI
- May.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a VI-a: muzică și tehnologie — scris în 13.05.20 de Costi din PITEşTI
- Apr.2020 Amintiri din trecut, din viitor… Paște în Orheiul Vechi — scris în 12.04.20 de iulianic din BUCURESTI
- Apr.2020 Flori și animale în spațiul citadin — scris în 12.04.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI
- Apr.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a V-a: alt subiect de sezon — scris în 11.04.20 de Costi din PITEşTI
- Apr.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a IV-a: subiect de sezon — scris în 07.04.20 de Costi din PITEşTI