Noroc cu întâlnirea AFA de la Predeal. Aşa am aflat şi eu că pe site sunt înscrişi nu mai puţin de 50.000 de useri. Recunosc – e un număr impresionant. Dar după aceea am avut curiozitatea de a cerceta statutul lor şi iată ce am descoperit: membri activi: circa 20.000; restul – chibiţi. Mai mulţi chibiţi decât membri activi? Hm...
CHIBIŢI. Îi ştiţi, nu-i aşa? Sunt cei care stau pe margine şi se mulţumesc să observe, tăcuţi şi atenţi, fără să intervină.
Şi totuşi de ce s-au înscris ei pe AFA? Doar articolele pot fi citite şi fără a te înregistra pe site, pur şi simplu accesându-l. Înseamnă că altceva îi mână pe ei în luptă. Deci ce doresc aceşti chibiţi?
Un prim răspuns este că mulţi se înscriu cu scopul de a trimite solicitări „Ce-mi recomandaţi? ” Dacă veţi consulta această rubrică, veţi vedea că majoritatea întrebărilor sunt adresate de nou-veniţi fără reviewuri la activ, adică mai pe scurt „chibiţi”. Ei vor să afle, de pildă, dacă hotelul X din Nisipurile de Aur are facilităţi mai bune pentru copii decât hotelul Y. Dacă de la Málaga la Granada se ajunge şi cu trenul şi cu autobuzul, cât costă biletele şi cât durează călătoria. Cum pot obţine preţuri mai avantajoase la Disneyland. Cât de bună e plaja din Limenaria comparativ cu cea din Limenas. Etc., etc. Întrebări fireşti, „tips” pe care nu le prea găseşti prin ghiduri sau pe internet, cunoscute numai de cei care AuFostAcolo. Întrebări care îşi primesc răspunsurile, ba uneori apar şi mici controverse amuzante între membrii experţi ai site-ului: unul susţine că hotelul cutare e mai OK decât hotelul cutărică, altul îi răspunde că nu-i aşa, că a fost el de curând şi ştie mai bine... Atât de săritori suntem noi!
Există însă şi întrebări care pe mine, una, mă lasă cu gura căscată. De genul: „Anul ăsta o să ajung cu maşina în Spania/Portugalia/Franţa şi în drum voi trece prin oraşele A, B, C, D, E, F... Ce-mi recomandaţi în fiecare din ele? ” Stimate chibiţ, cu tot respectul, răspunsul firesc la o asemenea solicitare este „Citeşte despre fiecare din oraşele astea ghiduri şi articole de pe net sau de pe AFA”, căci întrebarea e mult prea vagă. Nimeni n-are cum să ghicească ce te interesează pe tine: poate vrei să vezi biserici şi palate, dar la fel de bine te pot atrage parcurile de distracţie sau vrei să ştii unde se mănâncă bine şi ieftin. Aha! De fapt vrei un rezumat, n-ai timp/chef/„chemare” să te documentezi de unul singur! Asta e cu totul altceva...
Dar nu lor vreau să mă adresez în acest articol, ci acelor chibiţi care s-au înscris pe site pentru că sunt realmente pasionaţi de călătorii şi vor să fie la curent cu reviewurile despre o anumită destinaţie sau urmăresc în mod special un user pe care îl apreciază. Cred că ştim cu toţii, chibiţi sau membri activi pe AFA, cât de dificil e să descoperi în anturajul tău rude, prieteni, cunoscuţi, oameni dornici, ca şi tine, să vadă locuri noi, să facă schimb de impresii cu alţii, să discute „la un pahar de vorbă” despre nu ştiu ce muzeu, palat, plajă, hotel, cascadă sau munte. Uneori, când te afli într-un grup, nu ţi se întâmplă să te abţii să aduci în conversaţie subiecte de tipul „am fost şi la Madrid şi la Barcelona şi Barcelona mi-a plăcut mai mult pentru că... ”, şi asta ca să nu se creadă că „te dai mare” cu excursiile tale în străinătate? Ca să nu mai spun că şi în rândul propriei familii pot apărea divergenţe pe tema concediilor: soţul vrea să stea întins liniştit la plajă, soţia abia aşteaptă să circule şi să vadă situri arheologice, muzee etc. Se mai întâmplă şi invers, dar mai rar (ha, ha!). Prin urmare, când ai la îndemână un site precum AFA, unde poţi citi articolele pe destinaţiile care te interesează şi mai ales poţi interacţiona cu ceilalţi useri exprimându-ţi opiniile în ecouri, adăugând propriile experienţe sau cerând lămuriri şi informaţii, atunci de ce mai staţi pe gânduri, dragi chibiţi?
DE CE TĂCEŢI?
Posibile răspunsuri:
- pentru că nu v-aţi gândit niciodată la asta, cu alte cuvinte nu v-aţi pus, pur şi simplu, problema că aţi putea scrie şi voi;
- pentru că n-aveţi timp: aveţi copii mici, un loc de muncă stresant, obligaţii de diverse feluri şi sunteţi conştienţi că scrierea unui articol implică o anumită doză de documentare şi minimum câteva zeci de minute pierdute cu fotografiatul la faţa locului şi pe urmă cu redactarea textului şi cu postarea pe site – e mult mai agreabil, mai „fun” să citeşti ce au scris alţii, nu-i aşa? ;
- pentru că sunteţi convinşi că nu aveţi ceva nou de adăugat la cele deja scrise: pe AFA au fost publicate articole care spun „totul” despre Tour Eiffel, Sagrada Familia, Muzeul Prado şi Hotelul Europa din Eforie Nord;
- pentru că n-aveţi talent la scris: la un simplu „browse” pe site găseşti o mulţime de useri care se exprimă elegant, cu sensibilitate sau umor, şi aveţi serioase îndoieli că aţi putea rivaliza cu ei;
- pentru că vă temeţi să nu fiţi luaţi în râs sau ignoraţi, să nu vă citească nimeni, să aveţi sentimentul că v-aţi străduit degeaba.
Şi lista de motive ar putea continua, probabil: vă las pe voi să o faceţi.
Ei bine, dragii mei, aflaţi că „divanul ad-hoc” constituit cu ocazia postării unor astfel de articole „off-topic” în secţiunea special creată pentru divagaţii şi denumită zStratosferă a decis în urma unor consultări laborioase că:
- nu există review ideal (şi tocmai de aceea trebuie să tindem cu toţii şi mai abitir spre perfecţiune!!!);
- pe AFA unii postează articole interminabile (subsemnata se numără printre ei), în timp ce alţii se exprimă concis şi la obiect; ambele tipuri de reviewuri sunt acceptate;
- unele reviewuri sunt descriptive, altele nostalgice sau haioase; niciunul nu a fost respins pentru că e prea descriptiv, prea nostalgic ori (Doamne fereşte!) prea haios;
- în unele articole abundă informaţiile culese de pe net sau din cărţi, în altele autorii preferă să redea trăiri personale; ambele stiluri sunt agreate;
- unii useri sunt cam certaţi cu limba română şi din când în când pe AFA apar articole sau ecouri care îi „pun la colţ”, doar-doar..., însă de fiecare dată se iveşte câte un Webmaster care ne explică de ce articolele respective sunt şi ele postate: contribuie la media generală a unei destinaţii sau unităţi de cazare.
Prin urmare, pe AFA este loc pentru toţi şi drept dovadă chiar zilele acestea nişte chibiţi „şi-au luat inima în dinţi” şi au scris reviewuri de debut remarcabile. Şi chiar dacă nu sunteţi lăudaţi de la primul articol, continuaţi să scrieţi, nu vă descurajaţi. Dacă AţiFostAcolo şi v-a plăcut ce aţi văzut, dacă aţi trăit o experienţă interesantă, nu ezitaţi, scrieţi! Fiecare nou user activ, fiecare nou articol e un câştig pentru noi toţi, familia AFA.
Trimis de Carmen Ion in 15.04.15 11:43:56
36 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
36 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Carmen Ion - Împărtăşesc în totalitate opiniile tale. Îndemnul la adresa chibiţilor - acela de a scrie, de a scrie oricum, fără teama că vor fi ignoraţi - este cât se poate de lăudabil.
Multe dintre ideile expuse în articol mi-au trecut şi mie sporadic prin minte. M-am întrebat de nenumărate ori ce îi îndeamnă pe unii dintre chibiţi să vină la întâlnirile noastre, uneori - aşa cum s-a întâmplat şi anul acesta - chiar să ne aglomereze listele de înscrişi.
Ştim cu toţii că sunt şi chibiţi care chibiţează de mulţi ani, care au fost la mai multe întâlniri, dar care nu au scris nici un rând până acum. Nici măcar despre întâlnirea la care tocmai au luat parte. Dacă revin şi în anul următor, înseamnă că le-a plăcut. Atunci, de ce nu ne spun şi nouă?
@iulianic - Chiar aşa: pe unii chibiţi i-am cunoscut şi eu la Predeal, la prima mea întâlnire AFA, numai că şi ei erau la cea dintâi participare şi veniseră din curiozitate, cu mare emoţie şi interes, la fel ca mine. Am avut ocazia să socializez suficient de mult timp cu două astfel de cupluri, care mi-au făcut o impresie excelentă: oameni pasionaţi de călătorii, foarte "aplicaţi" şi "studioşi", care se documentează temeinic şi-şi fac rezervările şi traseele cu un an înainte şi pe care i-am încurajat să scrie. Unul (sau mai precis una) din ei a şi debutat după aceea cu un articol excelent - nu spun că ar fi meritul meu că am convins-o, cred doar că a înţeles din atmosfera generală de la întâlnirea AFA că suntem oameni deschişi, care ştim să apreciem un articol bine scris.
Într-adevăr, greu de înţeles de ce unii chibiţi vin regulat la întâlnirile AFA, fără să ne mărturisească şi nouă, aşa cum bine zici, de ce le-a plăcut.
Excelentă ideea scrierii unui articol despre chibiți. Chibiți atotcunoscăcători sunt peste tot și din păcate îi întâlnim și pe site-ul nostru.
Și nu mă refer la acei chibiți din caseta tehnică, ci la chibiții din DEX, acei vânători de greșeli a căror activitate pe site e ca și inexistentă.
@Carmen Ion - M-am regăsit, până nu demult și eu în categoria la care faceți referire.
Nu știu de ce nu am scris sau de ce m-am apucat până la urmă de scris.
Consider că acest lucru trebuie lăsat la latitudinea fiecăruia dintre noi.
În momentul în care te apuci de scris e clar că nu mai poti da înapoi. In special dacă ești apreciat cât de cât.
Aici este ca pe stadion sau ca la o piesa de teatru: unii sunt actorii și alții spectatorii. E drept ca rolurile se mai pot inversa, dar mai rar.
În final nu vreau decât să salut demersul de a determina spectatorii să intre pe teren.
@robert. c - Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri. Sigur că fiecare decide dacă şi când trece de la stadiul de chibiţ la cel de membru activ al site-ului.
Spui că:
"În momentul în care te apuci de scris e clar că nu mai poti da înapoi. In special dacă ești apreciat cât de cât. "
E cam ca în Coşbuc, nu? "Sunt greu bătrânii de pornit/Dar de-i porneşti, sunt greu de-oprit". E adevărat, ai toate şansele ca, odată ce te apuci, să descoperi plăcerea de a scrie. Din păcate, am observat totuşi destui useri care pe parcurs au renunţat la a mai scrie - din ce motive, numai ei ştiu. Poate vor reveni cândva, poate nu... Profit acum de ocazia să îi îndemn şi pe ei să redevină activi pe AFA.
@traian. leuca - DEX-ul menţionează într-adevăr la definiţia chibiţului că acesta îi "sfătuieşte adesea pe jucători cum să joace". Şi da, avem şi noi asemenea specimene pe site. Sigur că ar fi preferabil să-şi posteze propriile impresii: ca să mă autocitez (urât din partea mea!), asta "ar fi un câştig pentru noi toţi".
@Carmen Ion -
” "Din păcate, am observat totuşi destui useri care pe parcurs au renunţat la a mai scrie - din ce motive, numai ei ştiu. Poate vor reveni cândva, poate nu... Profit acum de ocazia să îi îndemn şi pe ei să redevină activi pe AFA."
Mă gândesc, poate unele dintre motivele pt care unii nu mai scriu se regăsesc in review-ul Larisei: vezi impresii
@robert. c - Am recitit acum articolul şi e posibil să ai dreptate: modul de apreciere/votare/punctare îi poate descuraja pe unii.
interesanta ideea acestui articol, dar vrem-nu vrem chibitii vor face parte in continuare din marea familie AFA. Vor pune intrebari banale legate de o destinatie anume sau isi vor da si ei cu parerea despre ce s-a mai scris, vor sari sa ajute cu sfaturi pe cineva sau de ce nu-vor mai ataca pe cate unul, deoarece ei stau in umbra si cred ca se simt bine acolo in pielea lor. De multe ori am constatat ca acesti chibiti sunt de fapt clonele unor useri de renume, chiar webmasteri, nu vreau sa dau nume, deoarece nu asta doresc, sa ma pun rau cu cineva. Asa ca vrem, nu vrem, trebuie sa ii acceptam printre noi, ei nu vor disparea. Cel mai important lucru este in fiecare dintre noi, userii, ce ne dorim cand scriem un articol si cat de mult ne poate afecta prezenta clonelor sau a chibitilor.
@Carmen Ion - Lăudabilă inițiativa dvs de a impulsiona spectatorii AFA!
Îi înțeleg și câteodată îi și invidiez pentru coconul de detașare în care stau liniștiți.
AFA e mai mult decât un sait, este o stare de spirit și odată intrat, nu mai scapi cu ușurință. Pe măsură ce mă apropii de nucleu îmi vine să strig VREAU SĂ FIU DIN NOU CHIBIT!
Dar faptul că îmi plac călătoriile, poveștile despre ele și oamenii pe care i-am cunoscut aici, mă face să merg mai departe!
@larissa2015 - Presupun că avem cu toţii momente de lehamite - e în firea lucrurilor - poate chiar de "invidie" faţă de detaşarea chibiţilor. La urma urmei, e mai comod să stai deoparte...
@adryana - Aşa e: chibiţii fac parte din familia AFA şi departe de mine dorinţa de "a-i trage de urechi" pentru că stau deoparte. Aş prefera să-i văd totuşi pe cât mai mulţi din ei scriind despre hotelurile sau destinaţiile unde au ajuns mulţumită recomadărilor găsite pe AFA sau răspunsurilor noastre la întrebările lor. Mai sper şi ca întrebările acestea să nu mai fie aşa de vagi!
O mare problema eu cred ca o reprezinta lipsa timpului.
Nu stiu cum o fi la altii, dar un review documentat ia destul de mult timp si ei nu vor sa scrie doar de dragul de a scrie.
Sau poate sunt intimidati de review-urile super-mega documentate, zicand astfel ca nu pot scrie nimic in plus.
Oricum, treaba e tipic romaneasca. " Daca imi face colegul si treaba mea, eu de ce sa mai muncesc, cand pot sta sa ma uit "
@Sindrom - Nu vreau să fiu greşit înţeleasă: repet - intenţia acestui review nu a fost de a-i critica pe chibiţi, ci de a-i impulsiona să scrie.
Mulţumesc pentru vizită (şi pentru vot).
@Carmen Ion - Sunt de acord cu ce ai scris in acest review. Este OK!
Are dreptate si Sindrom cu lipsa timpului si cu documentarea necesara pentru realizarea unui review cat mai bun.
@Carmen Ion - Daca ai sa te uiti pe lista de inscrieri pentru mini intalnirea AFA Macedonia, mai mult de jumatate sunt chibiti sau Cornel ar putea sa ne spuna exact cati sunt.
@fanespoitorul - Atunci să sperăm că întâlnirea faţă în faţă cu userii activi îi va stimula şi mai mult pe chibiţi să scrie.
@Carmen Ion - Aşa speri? La Predeal câţi chibiţi au fost prezenţi şi câţi dintre ei ne-au spus după aceea cum s-au simţit printre noi? Mă refer la impresiile lor scrise.
@iulianic - Eu ştiu "o chibiţă" care după întâlnirea de la Belvedere a debutat, şi chiar cu un review foarte bun. În rest, părerea mea e că e foarte bine că s-au înscris mulţi chibiţi, aşa cum susţine @fanespoitorul (nu am verificat), pentru sejurul din Macedonia. Poate că va fi o experienţă interesantă atât pentru chibiţi, cât şi pentru userii activi.
@Carmen Ion - N-am mai scris de vreo trei ani pe acest site. Si probabil n-o sa mai scriu inca trei de-acum incolo. Desi... poate as avea ce sa scriu si as putea fi de folos unor colegi asa cum si ei mi-au fost mie de folos.
Am citit cu mare interes ce ai scris mai sus si as vrea sa mai adaug un motiv care ti-a scapat si care ne face pe unii dintre noi sa chibitam.
Nu stiu cum sa formulez, nu vreau sa jignesc pe nimeni, insa in momentul in care postezi un review si un "membru marcant" iti face un comentariu de gen " nu cred, eu cand am fost nu era asa ", mie unul mi se face lehamite (desi cuvantul care-mi trece prin cap e altul). Asa ca prefer sa intru, sa citesc, sa ma bucur de o parte dintre voi pentru ce ati vazut, sa-mi doresc sa ajung si eu in acele locuri.
Nota Bene : dupa parerea mea, 99% din membri sunt oameni super, insa pe mine m-a dat inapoi acel 1%. O sa spui ca n-ar trebui sa ma intereseze daca e doar 1% dar asa sunt eu construit, sunt idealist si imi doresc sa gasesc un loc fara "uscaturi".
In rest, va doresc tuturor vacante exceptionale!
@ghisor - nu voi încerca să te îndemn la revizuirea atitudinii față de a scrie (sau nu) pe AFA.
Dar aș dori să ai răbdare să citești ce cred eu că ar însemna „reducerea la tăcere” a comentariilor (că nu cred să se poată, practic, permite doar cele de laudă, nu și alea care exprimă dezacordul): în primul rând, s-ar pierde (enorm de mult) trafic. Și de ce să nu recunoaștem - acest sait este întreținut și de traficul pe care îl generează. Apoi, ar fi posibil să se piardă informație utilă. Îți dau un exemplu din „contul” meu: o cazare nefericită la Rânca, ce a fost contestată inclusiv de către proprietară (cel puțin, până când i-am spus că am poze ce dovedesc realitatea relatării plus promisiunea rambursării costului cazării tuturor celorlalți turiști cazați cu mine odată acolo în cazul în care noi i-am fi deranjat cu ceva). Deși am spus clar încă de la începutul acelui articol - e vorba despre o experiență personală, provocată de un complex de împrejurări nefericite. În alte cazuri e foarte posibil ca un turist să se simtă acolo chiar foarte bine. Și chiar am recomandat-o altora, cu mențiunea de a se feri de anumite camere. Pfff... cred că am divagat ceva mai mult decât aș fi vrut; mă rog, ideea este că e posibil să avem experiențe diferite în aceeași perioadă și în același loc, fie numai și pentru simplul fapt că noi suntem diferiți, să nu mai vorbim când intervin acele condiții particulare. În concluzie - indiferent cine îți „comentează” la impresiile postate de tine trebuie să tratezi acele remarci prin prisma acestui filtru: poate omul chiar a simțit/văzut/trăit altceva. Și e dreptul lui (ca și al tău) să-și facă opinia cunoscută.
Sper să aibă vreun sens cele de mai sus.
Un an bun și sărbători luminoase și fericite!
@ghisor - Mulţumesc pentru vizită şi ecou, chiar dacă venit după atâta timp de la postarea articolului.
Nu pot decât să te încurajez să revii la scris, în măsura în care acest lucru îţi face realmente plăcere şi doreşti, totodată, să le fi de folos altora, aşa cum ai şi precizat de altfel.
În opinia mea, pe acest site nu există "membri marcanţi", ci "membri" şi atât - toţi suntem egali. Că unii sunt mai apreciaţi, că alţii scriu mai rar, că există "critici de serviciu" şi "aplaudaci" zeloşi - asta mi se pare cât se poate de firesc. Nu suntem la fel şi este - zic eu - normal ca atunci când eşti de o altă părere decât autorul unui review, să îţi exprimi deschis opinia, chiar şi cu riscul de a-l demoraliza pe "împricinat". Tocmai în asta constă (parţial) frumuseţea acestui site: interacţiunea!
Probabil că am răspuns ecoului lui @ghisor simultan cu @Dragos, motiv pentru care revin acum. Exemplul dat de Dragoş este concludent: într-adevăr, este posibil ca doi useri să aibă experienţe total diferite la unul şi acelaşi loc de cazare sau să trăiască sentimente contrare la vizitarea unui oraş, a unui obiectiv turistic etc. Şi este dreptul lui să-şi facă opiniile cunoscute, eventual contrazicându-te, fără ca asta să se însemne lipsă de respect şi/sau intenţia de a te demoraliza.
@ghisor -
”… in momentul in care postezi un review si un "membru marcant" iti face un comentariu de gen "nu cred, eu cand am fost nu era asa", mie unul mi se face lehamite…
N-ar trebui să gândim așa. Te asigur că aceeași lehamite îl cuprinde și pe un "membru marcant" atunci când un chibiț - sau orice alt membru - mai sare calul, dar, ce ne-am face dacă ne-am retrage toți în cochilia noastră la primul semn de discordanță?
Te rog, nu lăsa acel 1% să te domine! Nici o clipă nu trebuie să-i lăsăm impresia acelui 1% că este mai puternic decât restul de 99%.
Idealist, idealist, dar știi că "un loc fără uscături" nu există!
@Carmen Ion - Ai dreptate, toti suntem egali. Numai ca unii-s mai "egali" ca altii. Dar vorba ta si a lui Dragos, fiecare e liber sa spuna ce simte si ce gandeste. Nu asta ma deranjeaza. Ma deranjeaza omniscientii care fie ca au vazut, au fost, fie ca nu, simt o nevoie acuta sa se bage in seama. Regret exprimarea, insa eu nu sunt prieten cu diplomatia si ipocrizia. Poate am fost marcat in copilarie de cel ce le stia pe toate si a sfarsit cum a sfarsit la Targoviste . In rest, ramane cum am stabilit. Voi intra de fiecare data cu placere pe acest site, ma voi bucura de ceea ce ati vazut si povestiti, dar atat.
Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi va doresc!
Si un 2016 cu vacante cat mai interesante.
@ghisor - Eu îți spun sincer că sunt de aceeași părere cu tine. Aici este un loc, unde fiecare povestește despre experiențele turistice avute, în stil personal. Nici eu nu înțeleg de ce trebuie să fii criticat pentru asta. Cui nu-i place articolul tău (meu) are două opțiuni ori să nu-l voteze ori să-i dea "ignore" de-acum înainte.
Pentru cei care vor să discute în contradictoriu există pe site rubrica de filozofări turistice, unde se pot contrazice în voie.
Și eu am vrut să mă las de scris la un moment dat, dar până la urmă am decis să continui. Mie de exemplu nu-mi place Parisul si pentru asta mi s-a recomandat să merg la Fierbinți!!! Ca o paranteză la Fierbinți sunt oameni foarte gospodari!
Am decis să nu mai răspund comentariilor răutăcioase, dar asta-i doar hotărârea mea! Tu esti liber să decizi cum e mai bine să faci. Oricum îți respect atât opinia cât și decizia!
Călătorii frumoase și un an nou mai bun!
@robert - A nu împărtăşi opinia cuiva nu înseamnă neapărat a-l critica. Dacă cineva are păreri diferite de ale tale - de pildă, în legătură cu Parisul -, nu văd niciun motiv pentru care nu şi le-ar exprima într-un ecou, în loc să nu-ţi dea votul şi să tacă sau să scrie un review de filozofări turistice...
Rubrica de filozofări turistice nu a fost concepută pentru a face loc contrazicerilor şi categoric nu este singura unde îţi poţi exprima păreri contrare autorului unui review. Dimpotrivă, atunci când scrii un ecou opinia ta este mai clar percepută, fie ea în acord ori în dezacord cu a autorului.
Din curiozitate, m-am întors la articolul tău despre Paris, unde şi eu am avut o intervenţie în care, în esenţă, îmi exprimam părerea că opiniile tale au fost formulate în pripă, sub influenţa primei impresii şi fără a-ţi acorda răgazul suficient pentru a cunoaşte acest oraş. Sper că nu ai considerat ecoul meu ca fiind o critică la adresa ta, ci doar o invitaţie, un sfat - sau cum vrei să-i zici - de a nu te grăbi să tragi concluzii, mai ales cu privire la o metropolă atât de cosmopolită şi complicată.
Crezi că ar fi fost mai bine să tac? Poate, dar atunci unde ar mai fi fost frumuseţea acestui site - interacţiunea?
Abia acum am remarcat că cineva te-a trimis (printr-un ecou) la Fierbinţi în loc de Paris - ha, ha! , scuză-mă dar nu m-am putut abţine... După părerea mea e o glumă, nu un comentariu răutăcios, dar în fine, aşa am perceput-o eu, sigur că tu poţi fi de altă părere.
Şi eu, ca mulţi alţi useri, am primit ecouri negative la unele articole, câteodată scrise pe un ton poate un pic prea vehement, şi de fiecare dată le-am răspuns, apărându-mi punctele de vedere. Şi probabil că uneori am avut dreptate iar alteori dreptatea a fost de partea preopinentului meu - cine ştie? Sau poate că toată lumea a avut dreptate, fiecare în felul său... şi nicio supărare!
@Carmen Ion - Nu v-am spus să tăceți niciodată. De multe ori v-ați exprimat opinia vis a vis de articolele mele!
Eu am o altă opinie și consider că nu rezolv nimic contrazicând un alt user.
Să dau și un exemplu: ce rezolv dacă îmi spun opinia contrară? Dacă unuia nu i-a placut un anumit restaurant pe căre eu il apreciez. Poate nu-i place friptura în sânge ca mie. Poate e o persoană sobră și nu-i plac glumele ospătariței! Dacă îmi aduc aminte acesta a fost și unul din motivele pentru care căpcă1 s-a retras, argumente contrare la articolul propriu!
Fiecare poate să-si spună părerea în mod foarte democratic în propriu articol.
Mie mi-a placut f mult Barcelona, lui papone nu. Eu i-am citit articolul lui, l-am votat pt că mi-a plăcut maniera de scris și nu am încercat să-i schimb părerea!
În fine nu mai contează! Din fericire suntem foarte diferiți și așa e si normal, să avem opinii diferite.
Ce mă miră e altceva, faptul că se încurajează traficul pentru susținerea acestui site, folosind și metode mai neortodoxe (clone ale webmaster). De altfel nu se pune accent pe calitate, ci pe cantitate scriem orice și oricât trafic să fie!!!
Închei urându-vă sarbători fericite și pace!
@robert -
”Să dau și un exemplu: ce rezolv dacă îmi spun opinia contrară?
Simplu: un cititor interesat de acel [restaurant, în exemplul tău de mai sus] va citi articolul, împreună cu ecourile generate, are ocazia să își formeze o opinie mai aproape de realitate, chiar dacă opiniile exprimate de autor, respectiv de cei ce au intervenit la topic sunt contrare. Parcă „dialectică” numeau ideologii regimului de tristă amintire tipul acesta de luptă de idei
Mă rog, ideea e că din contradicții se naște adevărul, nu?
”De altfel nu se pune accent pe calitate, ci pe cantitate scriem orice și oricât trafic să fie!!!
Dacă e să facem o analiză a acestei afirmații, cred că se poate foarte ușor observa că marea majoritate a scrierilor fără substanță aparțin „efemeridelor” cum îi numesc eu pe acei utilizatori care se înscriu, povestesc în două vorbe despre o cazare, apoi pur și simplu nu mai intră pe AFA în veci. Probabil, cei mai mulți puși de proprietari, dar fără mult chef de scris, nu mai spun de talent sau alte alea. Dar totuși și ei generează informație, nu?
În ceea ce privește „clonele”, nu cred că e cazul să analizăm utilitatea existenței unui cont de utilizator normal (și retras din concurs, pe deasupra) prin care membrii echipei tehnice să își poată exprima experiențele lor turistice, cu totul în afara activității de moderare. Și nu, nu facem trafic cu orice preț.
Chiar vrei să știi în câte locuri am mai umblat și nu am pur și simplu vreme să povestesc despre ele? De fapt, nici nu contează...
Peace, man!
@Dragos - În viață eu încerc (uneori reușesc, alteori mai puțin) să mă ghidez după dictonul:
"Nu citi numai pentru a contrazice sau a combate, nici pentru a găsi motive să critici şi să vorbeşti de rău, ci pentru a cântări şi a analiza. " Francis Bacon
Peace, man! Sărbători fericite!
@robert - Draga Robert, sa-ti spun de cate ori am vrut eu sa renunt? nu am degete suficiente la maini, cu trei ani in urma am zis stop, m-am razgandit dupa ceva timp, anul trecut am fost in "silenzio stampa" (numai datorita userului zuftim de rew. caruia imi este foarte dor, din pacate nu mai este activ am revenit) timp de 3 luni, am plecat in concediu si nu am facut poze deliberat pentru a nu fi tentata sa postez, chiar in urma cu 2-3 luni am vrut sa spun stop activitatii pe afa, prietenii stiu de ce... dar "microbul" este greu. Noi sa fim sanatosi si LA MULTI ANI.
@robert - Excelent dicton, care nu intră deloc în contradicţie nici cu opinia ta, nici cu a mea: sunt convinsă că nici unul din noi nu citeşte cu scopul de a contrazice şi combate, ci de a cântări şi analiza. Iar eu în urma cântării şi analizei îmi exprim uneori părerea (alteori nu, că mi-e lene), în timp ce tu susţii că nu are rost, ca cititor, să ţi-o exprimi şi că nu rezolvi nimic contrazicând un user. În ce sens nu rezolvi? Că nu-i schimbi părerea? De unde ştii asta? Poate că îl pui măcar pe gânduri, dacă nu reuşeşti să-l convingi. Este la fel de democratic să-ţi susţii opiniile şi într-un articol propriu, şi într-un ecou, iar un ecou "negativ" nu înseamnă neapărat că insişti să schimbi opiniile autorului articolului, poate la fel de bine să însemne o atenţionare, o completare, o corectură la o informaţie eronată (se mai întâmplă...). Şi eu ţi-am votat articolul cu Parisul, cu toate că nu am fost de acord cu o bună parte din observaţiile tale şi ţi-am făcut cunoscute opiniile mele într-un ecou, fără ca să doresc cu tot dinadinsul să te fac să-ţi schimbi impresia. L-am votat pentru că mi s-au părut interesante multe din punctele tale de vedere şi atât.
Nu mi-ai spus niciodată să tac... Doamne iartă-mă, asta ar fi chiar culmea - ha, ha! (aici ar trebui un emoticon smile dar am o setare în calculator care nu mă lasă şi nu mă pricep să-i dau de capăt). Păi şi dacă mi-ai zice, tot n-aş tăcea - cu asta chiar că n-ai rezolva nimic.
În rest, ce să spun? Fiecare are felul lui de-a fi şi dacă unii se retrag de pe AFA din cauza unor comentarii negative, asta e!
Şi o ultimă părere: la chestia cu clonele "you lost me" şi chiar nu ştiu în ce fel s-ar putea încuraja calitatea în detrimentul cantităţii altfel decât prin voturi! Probabil că sunt naivă, dar aşa cred... În orice caz, "ne-ul" din propoziţia ta "scriem orice şi oricât, tafic să fie" mă deranjează - refuz să fiu inclusă într-un asemenea "ne".
@robert -
Ce ruta cunoscuta, Fierbinti-Paris
Recunosc, muult mai des prin Fierbinti
Sa fim sanatosi, sa le aducem la acelasi numitor
@amero - Mă bucur foarte tare că nu v-ați retras și că nu mai sunteti nici în silenzio stampa! Nu cunosc motivele, dar pot doar să mi le închipui.
Vă doresc sărbători fericite și un an nou mai bun! Și să ne încântați cu multe articole frumoase despre locurile pe care le vizitați!
Și sănătate că-i mai bună decât toate!
@Carmen Ion - Micul nostru diferend de opinii se pare că a adus și două lucruri pozitive:
1. a crescut traficul pe site;
2. articolul a primit Zuuuuperbonusul meritat!
Felicitări!
Sărbători fericite și mulțumesc pentru faptul că mi-ați atras atenția la un moment dat, că foloseam în mod excesiv semnul exclamării!
Sărbători fericite și un an nou plin de evenimente plăcute!
Și pace!
@Eugenia55 - După ce am citit acest ecou, primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific pe site, dacă există vreun articol despre Fierbinți.
Se pare că nu! Dacă o sa mai am drum prin această localitate, o să fac niște poze, pentru un viitor articol.
Trebuie să facem un mic efort să le aducem la același numitor!
Sărbători fericite, multă sănătate și un an nou mai bun!
Și pace!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 … celor ce poartă în pântec, IUBIRE — scris în 07.05.23 de Alex_Macedo din BUCUREşTI-ORADEA
- Oct.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a VII-a: de la bordel la hamburger nu-i totuși o cale prea lungă... — scris în 22.06.20 de Costi din PITEşTI
- May.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a VI-a: muzică și tehnologie — scris în 13.05.20 de Costi din PITEşTI
- Apr.2020 Amintiri din trecut, din viitor… Paște în Orheiul Vechi — scris în 12.04.20 de iulianic din BUCURESTI
- Apr.2020 Flori și animale în spațiul citadin — scris în 12.04.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI
- Apr.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a V-a: alt subiect de sezon — scris în 11.04.20 de Costi din PITEşTI
- Apr.2020 Povești cu și despre cuvinte - partea a IV-a: subiect de sezon — scris în 07.04.20 de Costi din PITEşTI