ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cheile Imbros, spectacolul naturii

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi continua aici cele spuse despre Creta în vezi impresii povestind despre Cheile Imbros văzute într-o plimbare de circa 3 ore, despre care nu am găsit nimic pe site-ul nostru.

Cheile Imbros sunt situate în Platoul Askifou din Creta central-sudică și sunt unele dintre cele mai adânci și înguste chei din Insulă. Încep din Satul Imbros și se termină în Satul Komitades. Și-a luat numele de la Satul Imbros întemeiat de doi turci fugari din Insula Imbros din Turcia, cum spune povestea….

Versanții stâncoși au și 300 de metri înălțime, cheile se întind pe circa 8 kilometri lungime cu o diferență de nivel de 650 de metri, dar având mai multe intrări, pentru cei ce vin din Chania iar ieșirea spre Komitades se poate face cu taxiul, de fapt o camionetă, traseul putând fi scurtat cu 2 – 3 kilometri, diferența de nivel fiind aceeași. Este al doilea canion ca lungime după vestitele Chei Samaria, la fel de pitoresc, însă mult mai ușor de parcurs fiind mai scurt și cu o diferență de nivel mai mică. De fapt este de lungime aproximativă cu un alt canion vestit aflat tot în partea sudică, Cheile Agia Irini, dacă voi mai ajunge în Creta aș dori să îl străbat, acesta are 7,5 kilometri…

Am ajuns pe Platou venind de la Chania, pe drumul ce traversează Creta de la nord la sud, drum foarte bun, circa 50 kilometri, o oră și jumătate de mers, dar nu am oprit în Satul Imbros ci am mai mers cam 2 kilometri până la o tavernă de culoare galbenă oprind în Parcarea amenajată lângă ea și vizavi. Aici, lângă Taverna Parafarago, se află „INTRAREA PRINCIPALĂ, CHEILE IMBROS” cum scrie pe panoul de lângă ea. Cred că este principală fiind amenajată cu Scări și Balustrade la capătul cărora se află Casa de bilete. Când am trecut prin sat și după sat, am mai văzut „Intrări în chei” chiar și principale, în sat fiind și foarte multe persoane care își ofereau serviciile, cazare și mâncare, ghid și deplasare dar și multe parcări, pline la ora aceea.

Atenție! Nu vă abateți și mergeți mai departe, ieșiți din sat pentru a câștiga timp și a vedea partea cea mai spectaculoasă a cheilor, altfel traseul durează 4 ore și nu 3, forțe risipite degeaba.

Coborând pe scară am ajuns la poteca ce venea din sat, o potecă acoperită cu mult pietriș pe care se merge mai greu, este necesară încălțăminte adecvată pentru pietriș și grohotiș, dacă rămâneam în sat și coboram de acolo trebuia să mergem circa 2 kilometri pe acea potecă fără nimic deosebit. Am mers foarte puțin pe ea și am ajuns la Casa de bilete, am cumpărat biletele, 2,50 euro de persoană.

Am început să mergem pe o potecă lejeră, printre stânci și vegetație bogată chiar dacă cheile nu au apă, trecând de pe un versant pe altul, am întâlnit câțiva copaci falnici iar versanții încep să se apropie spectaculos. Poteca începe să coboare ușor, versanții încep să se apropie, intrăm în, poate, cea mai spectaculoasă zona a cheilor, o minune, și după 45 – 50 de minute ajungem între versanții care au maxim 2 metri între ei, apoi versanții se despart….

Ne-am continuat plimbarea printre versanții care se apropie și mai mult încât îi puteam atinge în același timp, citisem undeva că 1,60 metri este cea mai mică distanță dintre versanți, apoi am ajuns la o porțiune mai largă, la un Popas umbros, trecuse cam o oră și jumătate de la intrare în Chei și eram la jumătatea drumului.

Am auzit un zgomot pe un grohotiș și am văzut că se mișca ceva închis la culoare, era o căpriță sălbatică care avea ceva treabă cu pietrele adunate acolo!

Poteca se lărgește din nou, am trecut pe lângă un Perete stâncos cu copaci și copăcei crescuți pe el!?!? , a urmat o zonă în care versanții se apropie iar, trecuse cam jumătate de oră de la popas. Apar niște porțiuni cu grohotiș, destul de mari, poteca este plină cu pietre, se merge mai greu pe ea. Mai trec alte 15 minute, versanții se apropie din nou, pe partea dreaptă se ajunge la o Fereastră ce s-a deschis într-o Poieniță de pietre, am schimbat versanții, frumusețile naturii sunt impresionante, a mai trecut alt sfert de oră și am ajuns la un Afiș care ne informează că ne așteaptă un „TAXI, 4 € de persoană” .

Am întâlnit mai mulți turiști care urcau, urcușul nu este abrupt, se face ușor, oameni de vârste diferite, mulți mai tineri ca noi, câțiva mai în vârstă, ne-am simțit și noi tineri!! În chei sunt mai puțin turiști făcând comparație cu Samaria, dar destul de mulți, marea majoritate erau pe cont propriu.

În câteva minute am ajuns la o mică Terasă unde se putea servi ceva lichid, rece sau cald, erau mai mulți turiști acolo și unde o doamnă ne-a organizat urcarea în camionetă contra 8 euro pentru amândoi. Eram 11 turiști, 8 pe băncile din benă, noi și încă o persoană în cabină. Alți turiști veniseră și așteptau acum întoarcerea mașinii ce încă nu plecase. Am avut noroc și am prins repede taxiul!!

Cheile mai continuau, circa 30 minute de mers pe jos, drum drept, versanții se lărgiseră, dar nu ofereau nimic spectaculos așa că a fost preferabil să le facem cu mașina. Dacă mergeți pe jos până la capăt în satul Komitades găsiți și acolo taxi dar mult mai scump pentru că mașina merge doar cu voi, circa 15 – 20 euro.

Apoi am ajuns la șoseaua principală, reasfaltată de curând, drum foarte bun și în circa 15 minute am parcurs cei 7 kilometri până la mașină.

De aici am plecat spre Chora Sfakion, coborârea de pe Platoul Askifou fiind foarte spectaculoasă, un drum cu serpentine, curbe ac de păr, am numărat atunci 8 – 10, am trecut și printr-un mic tunel, apoi am ajuns la destinație, Samaria Studios din Chora Sfakion.

A fost o plimbare plăcută, relaxantă, nu foarte obositoare, cu peisaje unice, spectaculoase, nu mai văzusem așa chei strâmte, așa versanți apropiați!!..., nu știu cât de bine am reușit să o descriu, o vor face mai bine pozele postate, dar o va face și mai bine o plimbare prin ele, plimbare pe care o recomand celor ce merg în Creta și le plac drumețiile, o recomand și celorlalți, cu mențiunea să coboare pe la tavernă și să ia un taxi la ieșirea din chei.

Mergeți acolo, nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Chei spectaculoase, sunt pe locul doi ca mărime după Cheile Samaria și pe locul trei ca frumusețe după Samaria și Agia Irini.

Traseu optim de trei ore, traseul mare din satul Imbros la satul Komitades peste 4 ore.

Necesită încălțăminte adecvată și apă, de evitat perioada de arșiță.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbare plăcută, ușoară, chei înguste, satisfacție maximă...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 30.01.22 15:38:32
Validat / Publicat: 30.01.22 17:46:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora

VIZUALIZĂRI: 1450 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Cheile Imbros, un pic de umbră...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.01.22 17:44:59]
»

Mutat în rubrica " (Alte) 'Must See' în zona Samaria, SAMARIA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

crismisPHONE
[30.01.22 17:58:00]
»

@mprofeanu: Imbros... Știam eu că am mai auzit cândva numele ăsta... Insula Imbros (numele de pe vremea când aparținea Greciei) se numește acum Gokceada și cu ea ne-am început vacanța pe țărmul vestic al Turciei în vara lui 2019. Uimiți fiind de cât de intensă e atmosfera grecească într-o insulă turcească!

De ținut minte cheile astea... Îmi plac astfel de trasee.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[30.01.22 18:17:30]
»

@crismis: Am intrat pe googlemaps să văd cât de aproape este de Canakkale această Insulă Imbros acum a Turciei cu altă denumire și am intrat și pe articolul tău, vezi impresii. Ce legături turistice se fac aici pe AFA!! ????

Merită ajuns și la insulă dar și în chei!

Cu mare drag, !

webmasterPHONE
[30.01.22 18:25:30]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONE
[30.01.22 18:25:58]
»

@mprofeanu: cu alte cuvinte, ce mică-i lumea!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[30.01.22 18:33:43]
»

În drumul nostru spre Sfakia, am trecut pe lângă intrările spre Defileul Imbros, trebuie să revăd pozele, cred că am și oprit aici, am făcut poze. Chiar mă gândeam atunci ce mi-ar fi plăcut să mai avem o zi pentru această plimbare!

Spectaculos, se aseamănă mult cu Samaria, lipsește doar apa rece! Cine știe, poate vom mai avea și o treia vizită în Creta, că doar acolo nu te poți plictisi , nu? mi-ar place și mie să fac și Cheile Agia Irini, cu ieșire la sătucul de la Marea Libiei, Sougia.

Cât privește drumul spre Sfakia, cu serpentine, este foarte frumos, mie mi-a rămas în memorie și suflet de la prima vizită, atunci când în 2016, un autocar ne-a preluat din Sfakia și ne întorceam spre Hersonissos. Era un apus fabulos, iar drumul văzut de la înălțimea geamurilor din autocar era semnificativ mai interesant. Atunci mi-am promis că trebuie musai să mă întorc acolo.

Felicitări pentru plimbare și pentru articolul prezentat și frumos ilustrat!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[30.01.22 20:05:58]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[30.01.22 20:18:04]
»

@maryka: Este frumoasă zona, merită! Sunt atâtea de văzut încât nu ai cum să le cuprinzi pe toate. Eu mergând în circuit și nefăcând plajă am avut mai mult timp pentru alte excursii. Am văzut cum venise ferry cu turiștii ce fuseseră la Samaria și cum aceștia mergeau în șir indian spre autocare, chiar m-am gândit la tine. Eu am fost la Sougia și atunci m-am gândit la irinad...

Da, este superb drumul ce urcă la Imbros și în plus dacă mai vine și cu un asfințit de soare bonus!! Sigur vei mai ajunge în Creta cândva....

Cu mare drag, !

Aurici
[03.02.22 09:24:15]
»

Un traseu totalmente pe gustul meu. Trebuie să ajung și eu la vestitele Chei Samaria, despre care am tot citit la voi, am trecut la răboj acum și aceste chei Imbros, nu mai rămâne decât să se întâmple. Așa am un chef de drumețit... Cred că trebuie să propunem o boală în nomenclatorul bolilor și vorbesc la modul cel mai serios. Eu chiar simt fizic asta, mă dor toate alea când nu-mi iau la timp porția de plecat de acasă.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[03.02.22 09:34:07]
»

@Aurici: Sigur vei ajunge acolo și îți vei lua porția de drumețit, soare și plajă, merită, le gasești pe toate la un loc... Cât privește nomenclatorul bolilor și eu sunt de aceeași

părere cu tine... mai am reminescențe din tinerețe cu drumețitul, un microb de care scapi greu! ????

Cu mare drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, maryka, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) 'Must See' în zona Samaria:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079552888870239 sec
    ecranul dvs: 1 x 1