GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi, două orașe, trei posibilități
Aveam două zile pline în care să ne facem o idee despre ce înseamnă regiunea Moravia de Sud, așa că după un mic dejun pregătit pe cont propriu în apartamentul Marienhof, am pornit la drum.
Configurasem traseul acelei zile astfel că aveam de parcurs în jur de 170 de km și de vizitat două orășele - despre care îmi făcusem ceva teme - iar în afară de cele aproximativ trei ore de mers în mașină, restul era alocat căscatului gurii pe unde s-o nimeri și petrecerii timpului fără nicio strictețe.
Cehia este o țară aproape în întregime înconjurată de munți care fac graniță naturală cu Germania și cu Polonia, cu excepția părții de sud, spre Austria și Slovacia. În partea asta ne aflam noi, descoperind peisaje minunate cu dealuri și păduri, câmpuri aurii de paie rămase după recoltat sau de culturi încă neculese și drumuri asfaltate, șerpuitoare printre ele, așa că inclusiv călătoria între orașe era pitorească și… făcea parte din vacanță - cum bine au mai spus-o și alții înaintea mea 😊.
Prima oprire am fi vrut să fie la 22 km vest de Znojmo, la Castelul de stat Vranov nad Dyjí, vechi din anul 1100, cu o formă dată de un arhitect imperial. Cocoțat pe o stâncă, înconjurat de cadrul natural al Parcului Național Podyjí și cu râul Dyje curgând în vale, castelul este o apariție spectaculoasă. L-am remarcat încă de pe șosea, până să ajungem la porțile lui, însă nu ne-am putut opri acolo, intrarea fiind într-o curbă a drumului, fără parcare în ușa intrării sau peste drum, așa că am depășit locul. Am mai rulat un pic apoi, contrariați, am făcut stânga-mprejur - că în țata asta se circulă pe dreapta - și iar am trecut prin fața intrării, încet, să luăm seama mai bine, dar am tot mers poate mai bine de vreo 2 kilometri, fără să găsim un loc propice de parcare.
Ne-am aciuat la o zonă cu pădurice și umbră și am avut o” blândă dezbatere” (fără săbii scoase din teacă, deși atmosfera era cam țeapănă) dacă să lăsăm mașina acolo și să facem drumul dus-întors pe jos – ceea ce ar fi durat - sau dacă să lăsăm castelul pentru întoarcere. A picat la zar să mergem mai departe spre orășelul către care pornisem, adică spre Telč. Normal că întoarcerea a fost pe alt drum și n-am mai ajuns la Castelul Vranov nad Dyjí…! :D
În Telč, GPS-ul ne-a condus direct la o parcare pietruită unde ești lăsat să stai pentru echivalentul a vreo 3 lei/h. Pentru a ajunge la locul cel mai căutat, turistic vorbind, părăsești parcarea coborând câteva trepte de beton și te trezești taman în capul podului de lemn care traversează iazul ce te desparte de vatra satului.
Dar înainte să treci puntea, nuuu… nu trebuie să te faci frate cu… Dragonul, ci rămâi locului uluit de priveliștea ce ți arată, de parcă ai pășit din realitate într-o splendidă imagine de carte poștală. De-o parte și de alta a podului de lemn, clădirile albe cu acoperișuri de olane roșii și turnuri terminate în cupole se reflectă în lacul albastru, cu tot cu norișorii pufoși ce plutesc pe un cer azuriu.
Când reușești într-un sfârșit să “te desprinzi de cartea poștală” n-ai de făcut decât să ții drept strada pietruită aflată în prelungirea podului, până în piața mare a satului, adică Centrul istoric (Zachariáš din Hradec), cea mai importantă parte a micului așezământ.
Ceea ce ni s-a deschis în fața ochilor a avut darul să ne încânte. Piața triunghiulară, este mărginită de o linie de clădiri alăturate armonios, colorate și foarte pitorești, care respectă același model arhitectural dar cu fațadele caracterizate de o mare diversitate în ceea ce privește elementele decorative, astfel că - deși aveau un aer comun - fiecare era unică în felul ei. Multe dintre ele au fost ridicate în perioada cuprinsă între secolele al XVI-lea și al XVII-lea dar acum sunt primenite să atragă vizitatorii din întreaga lume, mânați cu siguranță de știrea că Centrul istoric al orașului este înscris în patrimoniului UNESCO.
La parter, casele sunt legate printr-o galerie continuă care adăpostește sumedenie de magazine de suvenire, cafenele, baruri sau mici ateliere în fața cărora artiștii locali își expun creațiile. Atmosfera parcă este menită să recreeze o tradiție a vremurilor în care Telč juca un rol important în întreaga regiune.
Măturând cu privirea clădirile înlănțuite am ales varianta să dăm un ocol prin galeria continuă începând din stânga noastră, pentru a ne face o idée despre ceea ce înseamnă autenticitate cehească expusă pe tarabe sau în rafturi.
Diversitatea obiectelor prelucrate și expuse de artizanii locali ne-au făcut să ne oprim, nu de puține ori, pentru a admira măiestria cu care aceștia preschimbaseră metalul banal sau lemnul în artă, ori împodobiseră cu picturi obiecte și scări sau pereți. Am privit câteva minute lungi cănuțele pictate, agățate pe stative verticale de lemn, care au avut darul să-mi amintească de dulapul din casa bunicii mele în care ținea câteva zeci de cănuțe din porțelan, pictate cu scene din povești sau cu lucrătură dantelată pe margine. Colecția aceea era una dintre atracțiile copilăriei mele… iar Telč a făcut să se deschidă cutiuța acestei amintiri.
Dacă ar fi să aplec urechea la o statistică făcută în 2021-2022 de o companie Japoneză producătoare de bere, cehii sunt cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial cu o rată de consum de 182 de litri pe cap de locuitor într-un an, de aproape două ori mai mult decât austriecii și polonezii. Nu știu cât este de corectă cifra asta, dar pot afirma cu certitudine că nu a existat loc în care să fi fost în această țară, în care berea să lipsească. Așa era și-n Telč, iar varietatea sortimentelor (ca gust, tărie sau preț) făcea ca locurile în care se vindea licoarea blondă-roșcată-brună să fie pline. Ne-am hidratat și noi în mod corespunzător, iar eu - care nu sunt nici cunoscătoare nici pofticioasă de așa ceva, am fost mulțumită de băutura fructată, fără grade alcoolice - cu toate că era denumită bere.
Mergând tot spre stânga, strada se îngustează printre Centrul Universitar și Biserica parohială gotică, Sfântul Iacob. Aleea te conduce lin către iaz, pe lângă zidurile vechi ale Castelului renascentist care practic formează centrul orașului și este un complex autentic, impregnat de artă italiană și decorațiuni originale, ceea ce îl face un obiectiv de mare valoare culturală.
Castelul a fost mult timp una dintre cele mai populare locații de filmare din Cehia. Aici au fost turnate mai multe filme și basme, precum „Angelika” (2013) sau versiunea germană a filmului „Ioana d'Arc” (2013). Nu voi spune povestea minunatului castel, întrucât n-aș face decât să reiau ceea ce @crismis a scris atât de frumos aici: vezi impresii.
Ocolind zidurile până la poarta inferioară a Castelului, dai iar în piață și ai ocazia să iei la rând altă serie de prăvălii sau să observi cele câteva simboluri ale orașului, precum fântâna cu statuia Sfintei Markéty (Margareta) – patroana orașului – care conform credinței populare are înfățișarea unei fete din Telč sau Coloana ciumei, construită grație donației de 1.000 de zloţi lăsați prin testament de către o nobilă burgheză.
” Întorcând spatele” Castelului, pe direcția opusă se face o străduță prin care ieși din piață și pe care ai ocazia să admiri un turn cu ceas și vârfuri ascuțite, colorate în verde. Este același turn care ne atrăsese privirile de peste iaz, la începutul incursiunii noastre. Construcția acestuia este învăluită în mister, istoria lui fiind una controversată printre cronicari și istorici. Asupra unui singur fapt s-au pus aceștia de acord și anume că Turnul este cel mai vechi monument al orașului Telč, fiind inițial construit ca turn de veghe. De la înălțimea celor 49 de metri ai săi, poți avea o perspectivă mai amplă asupra pieței, iazului și împrejurimilor orașului.
Întoarcerea la mașină a fost prin Horní brána – adică poarta superioară - un alt loc transformat de-a lungul timpului și refăcut astfel încât să se integreze în peisajul urban, ca notă autentică.
Pentru că era un pic trecut de amiază, iar căldura de iulie începea să facă ziua mieroasă, revenirea în habitaclul cu AC al mașinii a fost binevenită, doar că nu ne-am putut bucurat de răcoarea lui decât vreo jumătate de oră, căci de următoarea destinație – orașul Třebíč - ne despărțeau doar 35 km.
Ca și în Telč, ținta noastră a fost o parcare cât mai centrală și iaca, nimerirăm (vorba vine!) chiar în buricul târgului, în Karlovo Namesti (Piața Carol) și dublu noroc – parcometrul nu vru să ne ia bani, că cică făcea cinste în weekend: să fie primit!
Fac o mică paranteză, că eu totdeauna m-am întrebat: dacă toate mașinăriile astea se numesc vendomat, bancomat, automat (de cafea or whatever) … de ce să se numească parcometru!? Poate pentru că la parcare te ține-n șah (oi găsi... n-oi găsi loc?), iar celelalte mașinării îți dau mat !? :) Gata, am închis paranteza!
Despre Třebíč se spune că își trage istoria din vechime, cam de pe la 1101 prin întemeierea pe aceste plaiuri a unei mănăstiri benedictine, apoi așezarea se dezvoltă ca un centru al vieții religioase și al educației. Třebíč devine un nucleu al culturii evreiești din Moravia, iar cartierul evreiesc este conservat în mod unic încât acesta este înscris - în anul 2003 - în prestigiosul Patrimoniu Mondial UNESCO, împreună cu încă un obiectiv valoros, Bazilica Sfântului Prokopie.
Privilegiat fiind și de poziția sa geografică, pe malul râului Jihlava și în apropierea munților Boem-Moravian, orașul oferă posibilități multiple de odihnă activă în împrejurimile pitorești de la poalele munților.
Cum eram déjà în centrul-centrului, că mai central de-atâta nici că se putea, am pornit prin spațiul larg al pieței Carol spre vest, cu intenția de a o traversa și continua peste râu către Bazilica Sfântului Prokopie, însă hârjoneala sub fântâna arteziana din mijlocul pieței, a celor care nu suportau căldura dată de luna lui Cuptor, ne-au făcut să ne oprim în loc amuzați și să-i urmărim prin ochiul camerei de filmat. Erau atât de entuziasmați de dușul în aer liber, că au și uitat că au hainele pe ei. :)
În calea noastră, am aruncat o privire și produselor alimentare din corturile întinse ad-hoc în capătul vestic al pieței, dar expunerea lor prelungită în cele peste 30 de grade Celsius ale zilei, precum și” bărzăunii” care se învârteau în jurul roților de brânzeturi și al cărnurilor, ne-au făcut să ne luăm tălpățița, fără niciun regret.
Peste Jihlava trecurăm podul (înainte și-napoi - la întoarcere, evident!) și ținând tot pe partea stângă, printre clădiri istorice și o străduță îngustă pavată cu piatră cubică, ajunserăm la bazilică.
Am constatat și noi îmbinarea celor două stiluri romanic și gotic, care i-ar conferi acesteia statut de bijuterie arhitecturală a Europei medievale. Porticul romanesc al bazilicii este unul dintre elementele care stau mărturie a acestui fapt.
Am înconjurat zidurile colorate de vreme, ne-am bucurat de grădina de plante aromatice din spatele bisericii, de priveliștea peste oraș pe care o oferă dealul pe care stă cocoțată și am adăstat o vreme în curtea dintre zidurile Castelului Třebíč – corp comun cu bazilica, de fapt ansamblul fostei mănăstiri benedictine, apoi am coborât dealul ca să revenim în centru, peste râu. În mod deliberat am ales să nu mai intrăm pe străduțele cartierului evreiesc, aflat nu departe de bazilică.
Pauza de hidratare de la terasa ce ne-a ieșit în cale în aproierea râului, căci ziua devenea din ce în ce mai dogoritoare și necesarul de lichide se apropia de nivelul de avarie, mi-a dat curajul să încerc o ascensiune în Turnul orașului, atașat de Kostel sv. Martina (adică Biserica Sf. Martín), aflat nu departe de locul în care ne aflam și cumva în drumul nostru de întoarcere.
Îmi place să mă cocoț în locuri din care pot avea o perspectivă cât mai bună asupra împrejurimilor orașelor pe care le vizitez și de câte ori se ivește ocazia, fac tot posibilul să-mi ofer această plăcere. De obicei,” cazna” asta de a urca/coborâ zeci sau sute de trepte, o împărtășesc cu tovarășul meu de viață conjugală și turistică, pentru că dacă ai ales, suporți consecințele - totul este în devălmășie, nu? De data aceasta însă, am fost surprinsă de refuzul lui, argumentând că are de citit un email și adăugând că mă va aștepta cuminte, în fața bisericii. Adică nu va pleca fără mine înapoi la Znojmo? Ce ușurare! … 😊
Turnul orașului Třebíč, construit în secolul al XIV-lea ca parte a zidului de apărare a orașului, este înalt de 75 de metri, adică tocmai potrivit pentru cele mai bune vederi panoramice. Este ușor de dibuit, fiind plasat aproape de Piața Karlovo și atașat de biserica Sf Martín, pe care trebuie să o ocolești prin dreapta, pentru a ajunge la scara care te urcă în turn.
Așa am făcut și am început ascensiunea prin ușa scundă, pe o scară melcată și foarte îngustă, care se înfășoară strâns pe miezul central din lemn al turnului. De obicei nu am probleme de claustrofobie sau teamă de scări înguste, dar de data aceasta - să fi fost de vină căldura, să fi fost sentimentul de loc părăsit, căci nu vedeai nici unde ajungi nici de unde ai plecat, cu fiecare treaptă urcată – m-a apucat un soi de vertij și o senzație tare ciudată ce venea din stomac, dar am strâns din dinți și am urcat mai departe. Cam pe la un sfert din înălțime, am ajuns la o încăpere în care se afla casa de bilete și un mic magazin de suvenire.
M-am apropiat de chioșcul în care o domnișoară foarte drăguță mi-a zâmbit cu subânțeles, știind probabil că cei care au reușit să ajungă până acolo meritau un premiu. O rog să-mi dea un bilet (în engleză) și scot cardul să plătesc, dar cu același zâmbet ucigător, domnișoara îmi spune că plata se face doar cash (în engleză) – adică limba în care vorbea ea - și îmi arată afișul pe care scria exclusiv în cehă: ” platva pouze v hotovosti” … dau să-i ofer 10 Euro găsiți prin rucsăcel, dar ea dă cu încăpățânare din cap: și cash-ul ăsta… tot exclusiv în coroane cehești!? Ahaa… deci ăsta era premiul! Dacă n-ai coroanele, te întorci jos, cauți un bancomat și revii să vezi panorama din turn? Da! … dacă ignori, cum am făcut eu, același afiș – exclusiv în limba cehă, repet! – de pe ușa deschisă larg, de la intrarea în turn.
Am coborât scara melcată cu mai puțin vertij parcă și… întradevăr… tovarășul meu de viață mă aștepta :D. Mai mult, în mărinimia și dărnici lui, mi-a oferit contravaloarea în coroane a biletului – căci tot cash-ul cehesc de-l aveam la noi, se afla în buzunarul lui!... Să crezi tu că mă mai vede pe mine scara aia!
Ne-am pornit alene pe străduțele pietruite și îngrijite, prin umbra clădirilor, până la mașină și m-am consolat cu gândul că energia negativă ce am resimțit-o în turn era un semn că nu-mi era dat să ajung în vârful lui în acea zi caniculară…
Trimis de k-lator in 11.01.25 15:02:38
- Alte destinații turistice prin care a fost: Anglia, Austria, Franța, Germania, Elveția, Spania, Portugalia Norvegia, Suedia, Croația, Munte Negru, Slovenia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Grecia Estonia, Rusia, Ukraina Republica Dominicană
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@k-lator: Oooo, lume nouă, lume nouă! Bine ai venit pe AFA, te așteptăm și cu alte impresii din excursiile tale trecute sau viitoare. Pe care impresii le poți încărca chiar cu o frecvență zilnică, noi nu ne supărăm!
Faine orașele astea cehești, slovace, ungurești etc. Doar pentru a le vedea și ar merita să îmi iau permis de conducere .
În ceea ce privește
” și îmi arată afișul pe care scria exclusiv în cehă: ” platva pouze v hotovosti”
problema este cunoscută și rezolvată încă din anii 70:
A, și să nu uit: interesantă aluzia din titlu . Ce a vrut să transmită poetul, care e mesajul?
@adso: Pentru prima frază, ți-aș cere să plătești drepturi de autor, dacă aș fi Admin... norocul tău că nu sunt!
Îmi fac mea culpa că am lăsat așa în suspans onorata audiență, dar să știi că una dintre dorințele pe care mi le-am pus la” trecerea dintre ani” , când se pun dorințele alea pentru anul care incepe , a fost să țin pasul cu vacanțele, în ceea ce privește scrisul impresiilor. Bine... mai întîi trebuie să ajung la zi cu” elea” din 2024
Mon cher, ce este așa de greu să te pui să înveți câteva reguli de circulație dintr-o carte, să mergi la niște cursuri, să te înscrii la examen și să iei 22 de puncte din 26, ca să treci clasa... recte să iei permisul!? ... Ești prof de Mate, ce Dumnezeu! Poți să dai la schimb cîteva ore de meditație polițistului...
Mulțumesc pentru reamintirea scheci-ului cu Toma Caragiu - priceless!
L.E. cele 3 posibilități erau de fapt 3 ”stopuri” pe traseu (ca să zic așa). Prima oprire era la Castelul Vranov nad Dyjí - care n-a fost să fie
@k-lator: Asta-i tot? Mă simt păcălit, îmi făcusem niște scenarii mai... interesante.
Nu sala mă sperie, nu am luat mai puțin de 90% din punctaj la niciun examen din viață - și am dat foarte multe. Ci reflexele mele, care sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Plus că sunt cam nevricos din fire, ca personajul narator din Bubico. Îmi cunosc limitele, decât să fac vreo boacănă, mai bine pieton forever.
De când cu repartizarea camerelor pe algoritmul impus de Cornel, mai aflăm și noi detalii despre vacanțele celor ce scriu articole interesante...
Bine ai venit cu scrierile în 2025!
@Marius 72: Aș răspunde la provocarea asta dacă aș ști că nu provoc iar o” furtună” înainte de întâlnire, cum s-a întâmplat anul trecut. Și nici n-am garanția că mai primesc un pahar de horincă... așa de împăcare
Mulțumesc de urare. Să ne revedem sănătoși, că de dorință de revedere nu ducem lipsă!
@k-lator:
Drăguţe tare locurile vizitate sau doar văzute de la distanţă şi nu, nu vreau să pun sare pe rană . Îmi place genul ăsta de plimbare de voie
”Cam pe la un sfert din înălțime, am ajuns la o încăpere în care se afla casa de bilete și un mic magazin de suvenire. M-am apropiat de chioșcul în care o domnișoară foarte drăguță mi-a zâmbit cu subânțeles, știind probabil că cei care au reușit să ajungă până acolo meritau un premiu.
Ceva noroc tot ai avut. Ce te făceai dacă ar fi instalat casa de bilete tocmai în vârful turnului?
”O rog să-mi dea un bilet (în engleză) și scot cardul să plătesc, dar cu același zâmbet ucigător, domnișoara îmi spune că plata se face doar cash (în engleză) – adică limba în care vorbea ea - și îmi arată afișul pe care scria exclusiv în cehă: ” platva pouze v hotovosti” … dau să-i ofer 10 Euro găsiți prin rucsăcel, dar ea dă cu încăpățânare din cap: și cash-ul ăsta… tot exclusiv în coroane cehești!? Ahaa… deci ăsta era premiul! Dacă n-ai coroanele, te întorci jos, cauți un bancomat și revii să vezi panorama din turn? Da! … dacă ignori, cum am făcut eu, același afiș – exclusiv în limba cehă, repet! – de pe ușa deschisă larg, de la intrarea în turn.
Măcar de curiozitate şi tot aş fi vrut să ştiu ce înseamnă cele scrise. Barierele lingvistice nu mai constituie un impediment de când cu aplicaţiile astea pe care le-am instalat toţi pe telefoane.
Bine, eu cred că nu m-aş fi aventurat de la început pe scara cu pricina. Iar să mă întorc după ce făceam rost de cash şi să mai urc încă o dată ar fi fost masochism curat.
”Am coborât scara melcată cu mai puțin vertij parcă și… întradevăr… tovarășul meu de viață mă aștepta . Mai mult, în mărinimia și dărnici lui, mi-a oferit contravaloarea în coroane a biletului – căci tot cash-ul cehesc de-l aveam la noi, se afla în buzunarul lui!...
Asta a fost a doua greşeală: să laşi banii la el. Aşa ceva nu se face
Dar dacă ţi se făcea rău pe scara aia răsucită?
Felicitări pentru excursie şi pentru poveste! Eu te aştept şi cu impresiile iberice
@nicole33:
Sigur că n-ar fi existat nicio problemă să descifrez slovele din afiș, că google translate, după ce scanează textele le și traduce... și în plus, nici nu erau multe vorbe chiar de le-aș fi scris eu literă cu literă într-un dicționar care să mi le traducă. De-aș fi văzut doar cuvântul” platva” și mi s-ar fi aprins un beculeț, numai că eu am ignorat total afișul, am trecut pe lângă el fără să-i arunc o privire... poate și la gândul să termin repede ascensiunea... să nu plece soțul la cazare fără mine .
Glumesc, nu face el d-astea... sau mai știi!?
Asta cu tot cash-ul într-un singur buzunar - al lui - chiar a fost o greșeală, dar ce să fac dacă ne-am împărțit ”responsabilitățile” în felul ăsta: eu cu cardurile, el cu cash-ul... primește doar cât are nevoie
Și eu sper să-mi achit datoriile în ceea ce privește depănarea poveștilor turistice. Doar mi-am pus dorință, nu?
Mulțumesc mult pentru lectură și ecou. Aștept cu nerăbdare să ne revedem!
@adso:
Citind începutul primului tău ecou adresat autoarei, am bănuit că, plictisit să tot corectezi lucrările elevilor tăi, ca o variaţie, te-ai gândit să-i dai o mână de ajutor lui Cornel la corectarea şi validarea articolelor de pe sait
”Nu sala mă sperie, nu am luat mai puțin de 90% din punctaj la niciun examen din viață - și am dat foarte multe. Ci reflexele mele, care sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Plus că sunt cam nevricos din fire, ca personajul narator din Bubico. Îmi cunosc limitele, decât să fac vreo boacănă, mai bine pieton forever.
Sala nu este o problemă decât pentru cei care nu au prea trecut pe la şcoală la viaţa lor.
Reflexele se mai formează şi în timp pe măsură ce acumulezi experienţă. E drept că unii aveau reflexe mai bune decât instructorul încă din timpul şcolii de şoferi, dar astea sunt excepţii.
Cunosc persoane care gândeau ca tine, au făcut şcoala mai mult de gura altora, au obţinut permisul ăăă... ca la Piteşti. Ulterior, unele au ajuns să conducă foarte bine şi eu rar laud pe cineva, în timp ce altele nu au avut curaj să iasă singure în trafic şi au renunţat definitiv la idee.
Mereu mi-am încurajat prietenii să înveţe să conducă, permisul fiind în opinia mea o necesitate, nu un moft, prin libertatea de mişcare pe care ţi-o oferă, inclusiv în situaţii critice. De ceva vreme mă abţin să mai dau sfaturi.
Cel mai bine ar fi să pui singur în balanţă avantajele şi dezavantajele şi să iei cea mai bună decizie pentru tine.
@nicole33: Am pomenit de sală pentru că m-a tachinat Florina cu alea 22 de puncte. Cred că le iau și mâine, fără să învăț nimic .
Problema este că am o primă reacție necontrolată, la orice stimul. De exemplu, sună soneria, la o oră la care știu că va suna. Dacă scriu în acel moment, îmi fuge penița pe hârtie; dacă atunci beau apă, vărs pe tricou. Este vorba doar de acea primă reacție, îmi recapăt imediat stăpânirea de sine. Dar e posibil, la volan, să fie prea târziu.
Prin urmare, nu am făcut școala și nu am dat niciodată examen. Nu am suferit din acest motiv, a fost o decizie asumată. Dacă am supraviețuit până la vârsta asta, deja nu prea mai contează.
Oricum, mulțumesc pentru încurajări!
@k-lator: Frumoase aduceri aminte mi-a prilejuit această lectură și vizionarea fotografiilor (unde mai pui - duminică dimineață, pe îndelete, fără să mă mâne nimic de la spate) !... Mulțam frumos, dar mai vreau! 🙂
@crismis: Și pentru mine este o bucurie că am putut să-mi aduc aminte detaliile din această vacanța de la jumătatea anului trecut. Uneori mi-e ciudă că nu aștern pe hârtie mai repede impresiile, alteori în mod deliberat aștept să se aștearnă un pic de praf și să se "decanteze" amintirile...
Să știi că fac toate eforturile să continui poveștile, mai ales că anul trecut a fost unul destul de bogat în experiențe turistice. Iar în ceea ce privește Cehia, urmează niște locuri prin care ai trecut și tu, dar pe care noi le-am perceput diferit. Îmi propun să revin în curând... mult mai repede decât momentul întâlnirii de la Gura Humorului.
Aștept cu mare nerăbdare să ne revedem și să ne emoționăm/bucurăm/distrăm împreună! 😘🤗
@k-lator: Mă uitam la turnulețul ăla în care n-ai mai vrut să urci. Ce-ai rezolvat? Soțul tău a rămas cu aceeași cantitate de cash cehesc în buzunar, tu n-ai văzut panorama de sus. Inginerește gândind, singura idee care-mi trece prin cap e că vrei să revii în zonă, a doua oară având la tine și cardurile și cash-ul și chiar și cheile de la mașină, să nu cumva să...
Altfel, frumoasă zona. Chiar dacă zici că nu te dai în vânt după bere, bănuiesc că e bună, bună. Mai scrie despre ce-ai văzut pe-acolo, citesc și ce scrii tu, recitesc și ce-a scris @crismis și poate-mi vin idei s-o iau și eu pe urmele voastre. Așa gândeam în tinerețe, să las Europa mai la bătrânețe. Și constat c-a venit momentul
@Pușcașu Marin: Să știi că tot inginerește am gândit și eu... cheia de la mașină era la mine! Vorba aceea cu așteptatul era doar "o figură de stil" Și... da! M-aș întoarce oricând în Cehia, acolo sau pe oriunde prin alte zone și - dă Doamne să apuc să scriu! - vei vedea în continuare de ce!
Referitor la a te apuca/continua turismul în Europa, desigur nu este o idee rea, însă nu din motivul pe care l-ai invocat tu. Eu zic să mai aștepți ceva cu declarații d-astea de-ale bătrâneții. Dacă doamna @Michi la cei 90 de anișori ai dumneaei ne-a demonstrat că turismul n-are vârstă și că nu există 'nu pot' ci există 'nu vreau', tu în niciun caz n-ai a te plânge... încă!
În altă ordine de idei, mulțumesc pentru lectură și mă bucur că ți-ai făcut timp pentru vorbele din ecou. Dar ce mă întristează este faptul că te-ai retras de la participarea la întâlnire - ocazie cu care am fi putut să ne cunoaștem - motiv pentru care ai merita o mare bilă neagră!
@k-lator: Pfff, m-am scos. Am bani pentru masa de snooker, tacuri, cele 15 bile roșii și pentru 5 din celelate bile colorate. Banii de bila neagră îmi lipseau. Așa că, să fie primită
Să știi că ai dreptate. Până să m-apuc de turism în Europa, mai am ceva de văzut prin Asia. Și mă pregătesc intens. Din punct de vedere fizic, vreau să zic. Mai ales că m-ai pus pe gînduri cu casele de bilete atunci când te-apuci de urcat trepte. Păi ce mă fac dacă pe Muntele Taishan casa de bilete e la jumătatea drumului, după 4,000 de trepte și n-am” sunători” la mine? La mine e invers. Cashul stă la... Doamna. La mine doar un card. Ăla expirat din 2004 cu care răzui gheața de pe parbriz iarna
@Pușcașu Marin: Uite... snooker-ul ar fi fost un alt subiect despre care am fi putut să dicutăm la întâlnire. Ronnie O’sullivan a fost/este unul dintre jucătorii mei preferați!
@Pușcașu Marin:
”Să știi că ai dreptate. Până să m-apuc de turism în Europa, mai am ceva de văzut prin Asia. Și mă pregătesc intens. Din punct de vedere fizic, vreau să zic.
Eram convinsă că nu vei renunţa prea curând la excursiile-maraton prin destinaţii îndepărtate. Aş fi ratat ocazia de a citi despre China, de exemplu, şi ar fi fost păcat.
Trebuie să fii bine antrenat la câte ai în plan
”Mai ales că m-ai pus pe gînduri cu casele de bilete atunci când te-apuci de urcat trepte. Păi ce mă fac dacă pe Muntele Taishan casa de bilete e la jumătatea drumului, după 4,000 de trepte și n-am” sunători” la mine?
Ambiţios cum te ştiu, într-o asemenea situaţie, ai murmura nişte "urări" spumoase, ai fuma o ţigară şi ai relua ascensiunea, dar mai bine să nu fie cazul
”La mine e invers. Cashul stă la... Doamna. La mine doar un card. Ăla expirat din 2004 cu care răzui gheața de pe parbriz iarna
Asta-i varianta câştigătoare. Norocul tău este şi că doamna ta te însoţeşte pas cu pas.
Bună ideea cu cardul. Acum că tot vine frigul
=
Ai evitat să-i răspunzi Florinei referitor la retragere. Nu este singura care regretă că nu te va vedea/revedea. Mai ai timp să revii
@nicole33: N-am ezitat să-i răspund, dar îi place ei să mă râcâie pe mezencefal . Știe ea bine ce vreau să spun.
Chiar îmi doresc să merg în China și o am în plan pentru 2026. Ar fi ultima destinație din lista mea de dorințe de la 14 ani. Acum să vedem dacă ne lasă tâmpiții ăștia în pace cu războaiele lor. Mai vine și bufonul ăla de Trump. Cine știe ce ne-o aștepta.
Anul ăsta mi-am pus în cap să urc de cel puțin trei ori de la Bușteni la Babele, pe SUB telecabină, nu cu telecabina . Cam asta ar fi echivalentul celor 8,000 de trepte pe care vreau să le urc pe Muntele Taishan. Iar în China o să am grijă să am în buzunar și bani de-ai lor și dolari și carduri . Ca să nu pățesc de-astea... ca autoarea articolului și să-mi găsesc singur scuze că n-am putut urca (să vezi ce mi-o iau).
Nu știai de curățat geamurile de la mașină cu cardul? Încearcă cu un card expirat. Rămâne geamul perfect uscat după curățare. Merge la fel de bine și cu o carcasă de la vechile casete audio sau cu una de CD.
@k-lator:
”Când reușești într-un sfârșit să “te desprinzi de cartea poștală” n-ai de făcut decât să ții drept strada pietruită aflată în prelungirea podului, până în piața mare a satului, adică Centrul istoric (Zachariáš din Hradec), cea mai importantă parte a micului așezământ.
Cum ai reusit sa te desprinzi? Ca am citit, am privit pozele si eu, sincer, am ramas "blocata" in pozele si in peisajele tale.
Si cum eu sunt fan bere... mmmm... tare mi-ar prii sa ma avant prin zona aia...
Ar fi de toate acolo: istorie, peisaje, oameni frumosi, bere... Toate scrise de un condei maiastru de k-lator
Multumesc pentru plimbare!
@Zoazore:
”Cum ai reusit sa te desprinzi?
Cu greu...
Adevărul este că nu numai în Telč ci în mai multe locuri prin care am umblat în mini-vacanța noastră cehească am avut surprize plăcute și am întâlnit peisaje în care ai fi vrut să rămâi pentru mult timp. Toată lumea a auzit de Praga, de Karlovi Vary sau de alte locuri mult vizitate și lăudate, dar eu aș recomanda celor care vor să ajungă în Cehia, să meargă și” pe la țară” , garantat nu vor regreta.
Mulțumesc pentru apreciere, mă bucur că ți-a plăcut, dar mai mult de atât mă bucur enorm că ne vom revedea. Număr cu nerăbdare zilele! Te pup și te îmbrățișez - virtual, deocamdată!
@k-lator: Foarte bună recomandarea de a ieși de pe traseele excursiilor organizate!
Poți găsi locuri mai frumoase decât cele mediatizate.
Iar o dovadă clară e chiar articolul tău!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O altă zi, cu final reușit, în Moravia de Sud — scris în 14.01.25 de k-lator din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Castelul Landštejn - niște ruine semețe și poveștile lor — scris în 09.01.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Třebíč, un superb orășel medieval cu 2 obiective UNESCO — scris în 02.01.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ