GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Fener / Balat in Istanbul
Va ziceam eu prin luna ianuarie ca inceputul de an m-a prins in Istanbul, respectiv Cornul de Aur, Balat. Tot atunci am spus ca in noaptea dintre ani am facut o plimbare nocturna prin Balat.
Ce nu am spus atunci cand am vorbit despre cazare - vezi impresii a fost scopul urmarit de noi in partea istorica a Istanbulului.
Ei bine, doream sa vizitam Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, Biserica Sfantul Stefan (biserca bulgara), Biserica Vlaherme, Muzeul Chora si desigur Tekfur Palace Museum.
Asadar cu lectia invatata in prima zi a anului nu concepeam sa nu spun o rugaciune la Patriarhie. Avand in vedere ca noaptea am petrecut-o un pic pe strazi plecarea noastra din hotel s-a produs in jurul orei 11. Citisem pe AFA intr-un review niste chestii cel putin ciudate despre Fanar: 'Un cartier cu oameni dubiosi si priviri iscoditoare, care au observat ca suntem straini de acel loc. Dealtfel numarul turistilor care vin prin Fener este mic aici neexistand atractii turisitice deosebite cu exceptia bisericilor bizantine, majoritatea situate in Fener si in Balat. ', Ma lasi!! Cum naiba sa arate o zona veche a unui oras in expansiune!! Normal ca parte din teren este "urmarit" de rechini imobiliari dar asta nu inseamna ca este un oras dubios?!
In primul rand bulevardul Ayvansaray este sistematizat exemplar, pastrand zidurile cetatii. In al doilea rand Fenerul este locuit si normal ca isi pastreaza parfumul lui de "Old City". In al treilea rand si ma repet "da exista si aici vanatori imobiliari" care face ca o parte din caladirile vechi sa fie lasate in paragina. Dar sa spui despre Fener ca are oameni care te iscodesc cu privirea - total eronat!!
Referitor la numarul de turisti care viziteaza Fener/Balat iar contrazic colegul/colega: am stat 5 zile in Balat si 2 zile in Fener, nimic mai eronat, la tot pasul se vorbea o alta limba straina decat limba turca.
Referitor la afirmatia "Cu exceptia patriarhiei ecumenice care are paza, toate bisericile bizantine sunt inconjurate de sarma ghimpata. " Ma lasi!! am venit plina de zarieturi de la sarma ghimpata care inconjura bisericile crestine din Fener/Balat. Normal sa aiba paza!? intotdeauna se gaseste cate un extremis sa sara gardul, Istabulul ce sa vezi se afla intr-o tara cu populatie preponderent musulmana. Apropo cei de la paza de la intrarea in Patriarhie aveau insemne guvernamentale puse la vedere.
Acum ca m-am racorit sa revin...
A ajuns la Patriarhie pe la 11, strada pe care se afla Patriarhia este paralela cu B-dul Ayvansaray adresa exacta; Yavuz Sultan Selim, Dr. Sadık Ahmet Cd. No:44,34083 Fatih/İstanbul. Cu chiu cu vai am gasit loc de parcare printre zecile de autocare parcate la marginea bulevardului. Intradevar si normal pentru Turcia, am trecut prin filtru pazei, de data acesta am avut parte de un control serios, lume multa... multa.
Ce am vazut:
O bucatica din stâlpul pe care Mântuitorul Hristos a fost legat şi biciuit de soldaţii romani, în timpul pătimirii Sale. Locul unde se afla acesta relicva: aproape de altar cum intri in naos pe partea dreapta.
Moastele a trei sfinti care se afla pozitionale tot in partea dreapta a naosului chiar inainte de bucatica de stalp al flagelarii.
Un alt obiectiv pe care trebuie sa-l vizionezi cu atentie este scaunul episcopal al patriarhului. Personal am avut un noroc, in acea dimineata scaunul era ocupat de titular: Bartolomeu I, care citea in limba greaca slujba.
Da, intradevar se vorbeste mult de modestia Patriarhiei Ecumenice in comparatie cu Vaticanul. Eu nu vreau sa intru in polemici cu cineva, dar da, cladirile administrative din acea curte sunt modeste si bine ingrijite. La fel si biserica Patriarhiei si ea o cladire micuta in comparatie cu Sf. Sava din Belgrad de exemplu sau de ce nu cu ceea ce se construieste la noi langa Palatul Parlamentului. Pot sa spun cu mana pe inima ca aici m-am simtit acasa si tot in aceiasi zi pe la orele 16, m-am intors cu scopul de a face o rugaciune in liniste.
Pentru credinciosii care vor sa plece de aici cu o amintire precizez ca in curte in partea dreapta a bisericii se afla un mic magazin cu obiecte de cult.
Biserica ortodoxă bulgară Sfântul Ştefan
Da, caci exista si este renovata de curand. Este foarte usor de reperat biserica se afla chiar langa Cornul de aur, este superba si nu poti sa treci pe langa ea fara sa iti sara in ochii.
Noi am gasit o parcare pe partea Fenerului chiar in apropiere de o relicva din zidul vechi al cetati.
Biserica renovata arata ca o bijuterie si ce sa vezi chiar statul turc a investit niste lire turcesti in renovare.
Mai mult presedintele Erdogan a participat la slujba de redeschidre a bisericii.
Curtea bisericii este fumos aranjata si vara cred ca arata superb.
Noi am intrat in biserica pe la ora 12, ceva bulgari, fara taxa, totul proaspat renovat.
La subsolul bisericii se afla amenajat un mic muzeu care ne-a dezvaluit pas cu pas cateva chestiuni istorice despre lumea crestina si alte cateva chestiuni ilustrate despre modul in care s-a renovat biserica.
Concluzie, daca sunteti in Istanbul si aveti un strop de timp incercati sa viztitati Fenerul, aici veti descoperii locuri si lucruri frumoase despre ortodoxism.
Trimis de adrianbogdan in 23.02.20 08:33:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@adrianbogdan: Am revăzut cu mare plăcere prin ochii tăi o zonă a Istanbulului mai puțin bătută (totuși) de turiști prin comparație cu Sultanahmet, de pildă, poate și din cauza pantelor deloc de neglijat. Atunci când am fost noi, numai la Chora am întâlnit grupuri venite în pelerinaj cu autocarul.
Așa e, clădirea Bisericii Patriarhale este de dimensiuni modeste, și cu atât mai frumoasă, după părerea mea, asta pentru că turcii nu permiteau înălțarea de lăcașuri creștine mai înalte decât moscheile.
În 2014 Biserica Sf. Ștefan a Bulgarilor era în renovare și n-am putut intra nici măcar în curte; voi ați avut noroc s-o vizitați.
Mă bucur că ați străbătut Balatul și Fanarul, sunt cartiere vechi autentice în care sunt multe de văzut.
@adrianbogdan:
Citesc şi nu înţeleg mai nimic, mai exact nu recunosc stilul autoarei. Mă opresc şi trec la fotografii, dar şi aici aceeaşi surpriză: icoane, interioare de biserici. Mă opresc şi revin la articol, convinsă că nu m-am trezit bine şi mai durează până voi resimţi efectul cafelei tocmai băute.
Roxana, o persoană mult mai tolerantă decât mine , se ceartă cu cineva, nu ştiu cu cine, dar nici nu contează. Bine că te-ai răcorit
Roxana ia la rând bisericile din Istanbul. Noroc că sunt infinit mai puţine ca moscheile . Nu o recunosc.
Felicitări pentru articol! Aşa surprinzător cum a fost pentru mine, am avut ocazia să descopăr o nouă faţă a Istanbulului, pe care, recunosc, nu o ştiam.
@adrianbogdan:
Multumim pentru crampeiul ortodox din Fener - Istanbul. Fie si inconjurat cu sarma ghimpata.
Tot citind despre Turcia si Istanbul, care stii ca mi-e draga si care ne ureaza “hosgeldīnīz”, adica “bine-ati venit”, mi-ai deschis apetitul. Istanbulul are multe obiective de prezentat si sunt convins ca lista e inepuizabila.
In concluzie, 2020 inapoi in Turcia! ????
Numai bine! Pe curand! ????
@Carmen Ion: multumesc frumos, Carmen! Nici noi nu ne asteptam sa gasim aici atata emotie.
@nicole33: Asa Nicole, razi de credinciosi?
Sa iti spun cea am facut. Intai am inchiriat camera in Balat, apoi m-am pus pe studiu de zona, respectiv youtube sa vad cum arata zona apoi sa vad care sunt distantele pana la Patriarhie, Vlaherme, Chora, etc. Apoi citesc niste reviewuri despre hotel, zona de pe Trip... si ajung binenteles pe AFA si gasesc comentariile citate mai sus. M-am speriat un pic dar apoi m-am calmat cunosc modul de viata din Turcia si zic ca nu poate fi nimic rau. Oricum nu am auzit niciodata pe bune despre vreo ciondaneala crestino-musulmana in Turcia. Au ei alte treburi de dezbatut dar nu tema asta cu crestinii.
Pup!
@Dan&Ema: Multumesc, Dane! Vacanta frumoasa!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] Biserici, moschei de văzut în Stambul» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Bisericile Istanbulului. Biserica Vlaherne — scris în 14.01.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Comorile Bizanţului — scris în 22.06.19 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 De la Sfanta Sofia la Moscheea Sultanahmet la Moscheea Suleymaniye — scris în 04.10.18 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Biserica Sfanta Irina si Patriarhia Ecumenica de Constantinopol — scris în 04.10.18 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Aici am intalnit turci fericiti [Mănăstirea Izvorul Maicii Domnului - Zeytanburnu] — scris în 26.10.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Biserica Aya Paraskevi Prikidion, ctitorie a Sf. Constantin Brancoveanu — scris în 20.02.19 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Un altfel de Istanbul — scris în 10.12.15 de pelerin12345 din SIBIU - RECOMANDĂ