GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la Sfanta Sofia la Moscheea Sultanahmet la Moscheea Suleymaniye
Salutare!!!
Si pentru ca vrem nu vrem islamul este omniprezent la Istanbul, am zis sa fac un tur al principalelor obiective din oras.
Fiind a doua oara la Istanbul nu am stat foarte mult in fiecare din ele, poate cu exceptia moscheii Suleymaniye pe care am vizitat-o pentru prima data.
Nu stiu cata lume stie dar in Sfanta Sofia, exact la iesire, exista doua usi mari din bronz din sec. II inainte de Hristos din cetatea Tars, usi amplasate de imparatul bizantin Teofil in sec. IX care vor avea un rol foarte important in ziua cuceririi otomane asupra orasului.
Mai exact, odata ce turcii au intrat in Sfanta Sofia, au incercat sa ucida pe toti cei aflati inauntru, clerici si mireni deopotriva. Cei aflati inauntru au incercat sa scape care cum au putut iar otomanii, pentru a fi siguri ca nu scapa nimeni, au incercat sa inchida usile pe dinafara. Printr-o minune cele doua usi din bronz s-au marit instantaneu in pamant astfel ca nu mai puteau fi inchise, permitand celor aflati inauntru, cati or mai fi fost, sa scape cu viata.
In prezent cele doua usi masive din bronz sunt si acum deshise si nu se pot inchide, pragul de jos fiind sub nivelul solului, undeva bagate in pamant, si clar delimitate.
Tot la iesire se afla si profetia coranica inscrisa de sultanul Mahomed al II lea conform careia Constantinopolul va fi cucerit.
Moscheea Sultanahmet sau Albastra nu mai are nevoie de nicio prezentare insa ea se afla in prezent intr-o ampla restaurare, cel putin jumatate din ansamblu fiind invadat de schele si metale care impiedica vizibilitatea ei. Am vizitat-o pe indelete cum cativa ani insa ce m-a frapat este faptul ca arata destul de degradata in exterior, cu pereti scorojiti si tencuiala cazuta spre deosebire de moscheea Suleymaniye care este intr-o stare impecabila, desi este cu 100 ani mai veche.
Ca de obicei cozi mari la intrare, controale de securitate, nimic nou, iar cand ajungi inauntru schele si restrictii de acces unde inainte puteai merge.
Am vizitat insa mormantul sultanului Ahmed I, caruia moscheea ii poarta numele, impropriu spus mormant ci mai degraba o camera cu sicrie in care se afla sultanul si descendentii sai dar si multi sehzade (printi mostenitori), in sicrie mici, care ar fi fost ucisi pentru a nu emite pretentii la tron. Dealtfel in Imperiul Otoman exista aceasta practica a uciderii potentialilor mostenitori de catre unul din ei pentru a nu avea pretentii fiecare din ei la tron ulterior. M-a cam infiorat acel loc sa spun drept dar asta este istoria locului.
Dupa aceea m-am indreptat catre moscheea Suleymaniye, sau moscheea lui Soliman Magnificul, o grandioasa constructie pe cat de mare pe atat de frumoasa.
Din pacate multa lume se inghesuie la Moscheea Albastra fara sa stie ca in Istanbul se afla o moschee mult mai frumoasa decat moscheea sultanului Ahmed si anume moscheea lui Soliman Magnificul.
Construita de arhitectul Mimar Sinan in sec. XVI, moscheea Suleymaniye, chiar daca are 4 minarete si nu 6, intrece moscheea albastra ca frumusete si grandoare.
Desi la moscheea albastra erau cozi foarte mari, aici nu era nicio coada si nicio schela.
Dezavantajul il reprezinta drumul pana acolo care este destul de sinuos si greoi, pe stradute inguste si in urcus cateodata abrupt, dar odata ajuns acolo privelistea iti taie rasuflarea. Situata in zona Eminonu nu ai cum sa nu o vezi, este cea mai mare si mai inalta constructie din zona.
Mimar Sinan s-a intrecut pe sine si a dat o lectie de geniu discipolului sau Mehmet Aga, constructorul Moscheii Albastre, care nu a reusit sa intreaca maiestria maestrului sau, Chiar daca in prezent este considerata inferioara ca importanta Moscheii Albastre, moscheea Suleymaniye este o capodopera desavarsita pe care nu o poti constientiza decat numai aflandu-te acolo.
Moscheea Suleymaniye este intr-o perfecta stare, stare pe care nu as putea sa o compar cu Moscheea Albastra, destul de degradata atat la interior cat si la exterior, desi e mai tanara cu 100 ani.
Nu stiu daca nu s-au mai facut restaurari intre timp dar numarul turistilor la moscheea lui Suleyman este mult mai mic decat cei ce viziteaza moscheea lui Ahmed, cam nedrept as spune daca avem in vedere nu numai frumusetea edificiilor dar si importanta celor doi sultani.
Tot in curtea moscheii se afla si mormantul sultanului si descendentilor sai dar si ale sultanei Hurrem insa in zone separate.
Curtea interioara este plina de verdeata, aerisita si cu o priveliste de vis asupra Bosforului intr-un spatiu natural de exceptie.
Curatenia este desavarsita iar regulile sunt stricte, femeile trebuie sa aiba umerii, picioarele si capul acoperit iar barbatii cu pantaloni lungi.
Pentru un periplu la Istanbul nu ratati moscheea Suleymaniye, veti ramane uimiti.
Trimis de rudy in 04.10.18 19:38:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rudy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna ziua!
Care este moneda cea mai avantajoasa de schimb la Istanbul?
RON, EURO, USD?
In ce zona sunt case de schimb cu curs mai avantajos?
Multumesc!
RON nu va fi niciodata avantajos la schimb, nu e o moneda cu circulatie larga, intre EUR si USD nu se face diferenta la casele de schimb din Turcia, se respecta paritatea internationala
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Bisericile Istanbulului. Biserica Vlaherne — scris în 14.01.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Fener / Balat in Istanbul — scris în 23.02.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Comorile Bizanţului — scris în 22.06.19 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Biserica Sfanta Irina si Patriarhia Ecumenica de Constantinopol — scris în 04.10.18 de rudy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Aici am intalnit turci fericiti [Mănăstirea Izvorul Maicii Domnului - Zeytanburnu] — scris în 26.10.17 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Biserica Aya Paraskevi Prikidion, ctitorie a Sf. Constantin Brancoveanu — scris în 20.02.19 de ireedeejay din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Un altfel de Istanbul — scris în 10.12.15 de pelerin12345 din SIBIU - RECOMANDĂ