ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 07.12.15
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un altfel de Istanbul

TIPĂREȘTE

Laic prin Constitutia din 1922, lasat ca testament de Ataturk, (fondatorul statului modern) musulman ca si confesiune, Istanbulul ramane unul dintre fiefurile ortodoxismului. S-au scris si se vor scrie multe despre orasul celor doua continente, eu, ... am sa raman la impresile unui pelerinaj efectuat in decursul acestui an. Si acum, la drum!

Transport:. aveti modalitatea autocarului, cu curse directe, cu plecari preponderent din Bucuresti, dar si cateva puncte de colectare din provincie; cu trenul, din Bucuresti, veti ajunge undeva in jurul orei 7.00 dimineata urmatoare, dupa o calatorie interesanta si poate confortabila intr-un vagon de dormit; cu avionul, unde chiar si in plin sezon, cu low costul turcesc ce opereaza din Otopeni, aveti mari sanse, cu un ticketing prealabil (50-60 zile inainte), sa gasiti un bilet dus intors sub 100 euro.

Cazare:Va recomand cu toata caldura Birlik Apart Hotel, un hotel subdimensionat pe siturile de booking, aflat intr-o zona linistita, la nici 6 minute de mers pe jos, de proverbialul Bazar, sau de Ordu Cadesi, aflat in centrul vechi al orasului. Desi micul dejun in hotelurile turcesti nu se lauda in cantitate si varietate, aici, in acest hotel, aveti de unde alege dar si sa va saturati. Camerele sunt decorate cu mobilier nou, uimitor, baile sunt spatioase si super utilate. Pretul poate atinge in varf de sezon 20 euro camera dubla cu mic dejun inclus. Se poate si mai bine, dar... negociati in prealabil, telefonic!

Si acum, un sfat pentru servirea mesei: evitati arterele comerciale unde preturile chiar negociate (dupa traditia orientala) tind sa incalce pragul bunului simt, aceasta datorita "flerului" turcesc de a va stabili nationalitatea intr- o secunda, urmata de cateva cuvinte in limba materna (alt "dar" al turcilor), si zambetul care in aceeasi secunda va va scoate cel putin 10 euro mai mult, decat costa! Va recomand restaurantele (cat pot fi denumite asa!) din zona Kennedy Cadesi sau zona Garii-Sirkeci, aflate ambele, la 10 minute de mers pe jos, din punctul recomandat.

Ca mijloace de transport in Istanbul va recomand metroul sau taxi ul.

Sfat:cumparati cartela de metrou din oricare automat al statilor acestuia, in lire turcesti, fapt ce va va permite ca la fiecare calatorie, plecand de la cea initiala, sa aveti pt urmatoarele, in progresie matematica, reduceri consistente; (la a treia calatorie cu metroul, in cazul cartelei veti plati cu 40% mai putin din costul biletului unic)... cu taxiul, va recomand o negociere initiala cu soferul, avand ca baza de calcul, 3 lire turcesti pt un kilometru.

Find toate ale trupului, sa ne ocupam si de cele ale... sufletului! Va recomand, trei obiective de reculegere si inchinare: Patriarhia Ecumenica, Biserica din Vlaherne si Manastirea Izvorului Tamaduirii.

Patriarhia Ecumenica, cunoscuta ca si Biserica Ortodoxa din Constantinopol, se afla sub obladuirea Patriarhului Bartolomeu, cu statut de "primul dintre cei egali", intre episcopii ortodocsi din intreaga lume. Intemeietorul Patriarhiei este Sf Apostol Andrei. Biserica Ortodoxa Romana, este autocefala.

Hramul Bisericii, este cel al Sf Gheorghe. In interiorul acesteia se afla odoare de mare pret ale ortodoxismului: tronul patriarhal cel care a apartinut Sf Ioan Gura de Aur, bucata din Stalpul flagelarii Mantuitorului (celelalte doua bucati se afla in Ierusalim in interiorul Bisericii Sf Mormant si la Roma), Moastele Sf Grigorie Teologul, Mostele Sf Ioan Gura de Aur, Moastele Mariei Salomeea, una dintre mucenitele care au stat la picioarele Crucii, pe Golgota.

Patriarhia Ecumenica se afla in Cartierul Fanar (cunoscut romanilor, find zona de resedinta a unor domnitori impusi Romaniei, de Marea Poarta), unde se poate ajunge la 20 minute de mers pe jos, din centrul vechi al Istanbului, coborand spre Sirkeci (gara centrala) si urmarind bulevardul Abdulezelpasa, bulevard riveran stramtorii Bosfor-Dardanele. La nici 200 metri, in partea opusa Patriarhiei ecumenice, situata chiar pe faleza, se afla Biserica Bulgareasca de rit ortodox cu serviciu activ.

Cu metroul, de suprafata, din gara Sirkeci (alte 7 minute in sens invers pe bulevardul ce v a dus la Patriarhie), si urmarind tablita frontala a acestuia cu indicatorul Zeytanburnu, va apropiati de cel de al treilea punct de pelerinaj: Manastirea Izvorului Tamaduirii. Veti parcurge intreg traseul indicat de metrou, si veti cobora la statia finala: Zeytanburnu. De aici pe podul suspendat, veti intra pe o artera comerciala, adiacenta si la 12 minute de mers pe jos pe ea, in rondoul existent pastrand directia dreptei, la nici 100 metri... veti gasi locasul de inchinare!

Minunea petrecuta pe vremea imparatului Leon, o stiu toti crestinii, ... mai mult, Icoana Izvorului Tamaduirii, aflata in partea dreapta dupa intrare, se intrece in ani cu perioada Bizantului! Ea se curata singura, inexplicabil stintific, dar usor de inteles pt un crestin cu evlavie fata de Maica Cerurilor. Puterea vindecatoare a apei ce izvoraste, este recunoscuta, multe find marturiile in acest sens. Biserica este folosita ca Paraclis de catre Patriarhul Bartolomeu, find activa din punct de vedere liturgic.

Revenim pe acelasi drum descris, si din Ordu Cadesi, respectiv Laleli Universitesi, coborand prin partea dreapta, pana la faleza, la nici 200 metri, gasim Palatul din Vlaherne, in arealul caruia gasim ruinele Bisericii din Vlaherne, acolo unde s a aratat Maica Domnului, acoperind cu Sfantul sau Acoperamnt, pe cei aflati in biserica de frica cotropitorilor.

Acestea sunt doar 3 locasuri de rugaciune si inchinaciune, care dau, de multi ani, in negura timpurilor, coordonata ortodoxa, particulara a Istanbulului, de multe ori cautat si vizitat pt mirajul... Orientului! Tot aici se afla Cetatea Edikule, loc de martiraj al Sf Barancoveni, dar si Biserica Sf Paraschevi, biserica romaneasca, deschisa relativ recent, unde intr o Duminica, aflati in Istanbul, putem participa la Sf si Dumnezeiasca Liturghie. Contrastanta situatie, nu-i asa?! Toate cele bune


[fb]
---
Trimis de pelerin12345 in 10.12.15 17:05:29
Validat / Publicat: 10.12.15 18:28:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2705 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pelerin12345); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[10.12.15 18:27:32]
»

@pelerin12345 -

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar ilustra perfect textul, fiind mai mult decât binevenite. Sunt întotdeauna căutate şi apreciate de cititorii interesaţi în această destinaţie...
Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=14995

===

Cazare:Va recomand cu toata caldura Birlik Apart Hotel

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

virginia61
[13.03.16 17:04:04]
»

Hello, multumesc.

Dupa un Ierusalim independent, iata am planificat si un week end la Istambul in scurt timp.

Iar Izvorul Tamaduirii si Biserica Vlaherne nu e voie sa le ratez. La fel ca si descrierile Ierusalimului si aceasta descriere se arata a fi foarte folositoare. Oare m-ai putea ajuta si cu o harta in care sa figureze aceste obiective?

Multumesc foarte mult

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[14.01.24 08:47:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] Biserici, moschei de văzut în Stambul» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: 'Must See' în Istanbul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
pelerin12345, virginia61
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, moschei de văzut în Stambul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040343046188354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1