GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Albatros & Creta - peste asteptari
Dupa mai multe vacante petrecute in Turcia si Bulgaria, anul acesta am decis ca vrem sa vizitam pentru prima data Grecia. Impreuna cu niste prieteni (familie cu 1 copil de o varsta cu al nostru - 9 ani) am ales ca destinatie Creta, Hotel Albatros (statiunea Hersonissos).
In cele ce urmeaza o sa incerc sa descriu o imagine a sejurului nostru privind hotelul, imprejurimile, oamenii dar si zonele vizitate in excursii.
Dupa un zbor cu Blue Air destul de ok am ajuns la hotel, iar cazarea s-a facut relativ repede. Dupa amiaza eram deja pe plaja. Ce ne-a surprins neplacut cand am ajuns in Creta a fost vremea si anume faptul ca era o caldura sufocanta cu foarte multa umezeala. Eu transpiram in continuu. Pe parcurs, parca m-am mai obisnuit.
Despre agentie
Cred ca nu pot da nume de agentie, dar va pot spune ca atat agentia cat si partenerul din Grecia au fost la intaltime. Numai cuvinte de lauda. Cu agentia din Romania mergem de cativa ani si tot asa au ramas, super oameni. Cat priveste operatorul din Grecia, am mai fost cu el si in Turcia si va pot spune ca au ramas la aceleasi standarde, excelente.
Programul de zbor si al excursiilor in care am fost a fost respectat la minut. Persoana de la hotel cu care am stat de vorba din partea agentiei (dl. Dorin!!!) a fost de nota 10. S-a interesat de noi prin telefon in toate momentele importante din sejurul nostru. In plus, ne raspundea la telefon la orice ora, daca aveam nevoie.
Pentru nume, va pot raspunde separat.
Despre plaje
Plaja era destul de stancoasa in dreptul hotelului Albatros, dar daca se merge putin mai spre Creta Maris se poate gasi o plaja cu nisip (mini golfulet). In plus, la 10 minute de mers pe jos in directia Creta Maris, putem gasi cateva plaje destul de frumoase cu nisip si intrare lina in apa.
Dar plaja care ne-a impresionat cel mai mult, pe langa cea din Laguna Balos (revin mai jos), a fost cea din dreptul Creta Aquarium. Pentru a ajunge aici, trebuie luat autobuzul de la statia Creta Maris (nr. 19) pana la statia Aquarium (nr. 9). Aici intalnim o plaja destul de mare cu nisip foarte fin atat afara cat si in apa. Din ce am observat, aceasta plaja este frecventata mai mult de catre localnici (familii cu copii), veniti cu masina (se poate parca la 10 metri langa plaja).
Despre hotel
Hotelul este destul de frumos, destul de nou (cel putin partea renovata). Noi am avut camere superioare, destul de mari utilate cu tot ceea ce ne-a trebuit (TV, frigider, dus, etc). Nu prea am stat in camera, asa ca "ne bucuram" de aceste facilitati de seara pana dimineata :-).
Hotelul mai are si 2 piscine (una mai mare - 1,5m adancime) iar alta mai mica (pentru copii), unde poti sta sa lenevesti pana seara tarziu (ora 8PM). Copiii nostri au dorit sa se balaceasca in vreo 2 seri cand ajungeam la hotel de pe unde eram plecati si a fost destul de ok.
Masa a fost destul de bogata si variata pentru un hotel de 4 stele. Noi am avut demipensiune - bauturile erau incluse (cafea, lapte, ceai, precum si apa, suc de mere si de portocale de la dozator) numai la masa de dimineata, in rest se plateau (destul de scump ex: 3euro un pahar de suc de mere/portocale iar un pahar de fresh de portocale era 3.5 Euro).
Am avut parte de fructe, paste, peste, carne de vita destul de gustoasa, chiar si de carne de porc sau pui (mai rar pui) - nu exista carne fripta, doar prajita sau pregatita cu sos.
Sectorul de dulciuri nu era prea bine reprezentat, dar erau multe fructe (pepene rosu, pepene galben, nectarine, mere, ananas, curmare, prune uscate, merisoare, stafide...).
Una peste alta, am gasit ce sa manacam, iar impreuna cu copiii, ne-am simtit foarte bine.
Un mare plus este faptul ca daca ratezi vreo seara la masa din diverse cauze (la noi au fost excursiile, de unde ajungeam dupa ora 22!), aceasta masa se poate recupera intr-o alta zi la pranz.
Totusi, masa de pranz nu era atat de diversificata (comparativ cu cina) in ceea ce priveste felurile de mancare (de exemplu, doar seara era un singur fel de supa, nu si la prinz...)
Mentionez faptul ca noi am avut mic dejun si cina incluse in pachet. Programul de masa era mic dejun 07:30-10:30, dejun 12:30-14:30, cina 18:30-21:30.
Personalul este destul de amabil, toti vorbesc engleza, dar exista si vreo 2-3 persoane care sunt de nationalitate romana.
Zona de entertainment se baza pe organizarea de diferite spectacole seara dar si pe sala de biliard (sunt 2 mese de biliard, iar un joc costa 2 Euro). Noi nu prea am stat la spectacole, mai cu seama ca in vreo 2-3 seri am ajuns destul de tarziu din excursii. Se mai poate merge seara pe faleza unde este foarte placut iar magazinele de suveniruri sunt la tot pasul.
Despre excursii
In acest sejur am facut si 3 excursii (Knossos-Lassithi, Gramvousa-Balos si Cheile Samaria), iar intr-o zi am inchiriat masini si am mers pana la Chania, pestera Sfentoni si manastirea Arcadia.
Sa le luam pe rand.
Prima excursie a fost pe cont propriu. Am inchiriat de la agentia care se ocupa de sejur 2 masini (Peugeot 107-65euro/masina/zi) cu tot ce trebuie in materie de asigurari. Probabil ca am platit cam mult, dar am vrut sa mergem la sigur, sa nu avem alte surprize. Si intr-adevar, masinile erau in parcare dimineata, cheile la receptie si totul ok. Nu am avut probleme.
Am pornit catre pestera Sfentoni pe un traseu cu destule serpentine. Peisajul este destul de arid, muntii fiind din calcar. La pestera se intra dupa un program bine stabilit (program 10:30-14:00, aproximativ din ora in ora) si numai insotit de ghid care 'povestea' intai in engleza apoi in greaca. Pestera este mare, foarte frumoasa cu multe stalagmite si stalactite. Un tur dureaza aprox 45 minute, iar temperatura in pestera e de 16-17 grade Celsius. Se permite fotografiatul insa numai fata blitz. Intrarea costa 4 euro de persoana iar copiii au gratuit.
La manastirea Arcadia parca am descoperit un peisaj din filmul "Desperado". Cam asa mi-a lasat senzatia peisajul de acolo. Manastirea este destul de veche, are chilii de jur imprejur, fiind ne-restaurata. Intrarea a fost de 2,5 euro/persoana. Aici se pot achizitiona diverse obiecte sfintite.
Spre sfarsitul zilei am ajuns si in orasul Chania. Este un oras foarte frumos care beneficiaza de un port in stil venetian. De fapt, orasul vechi are stradute inguste cu taverne si cu aer destul de boem. Aici am luat masa la o taverna din port, Gallini, taverna pe care o recomand cu caldura.
In total am facut aprox 380 km in aceasta prima excursie. Distantele de la hotelul nostru pana in partea de vest a insulei (ex. Chania) sunt destul de mari (peste 150km).
A doua excursie a fost organizata impreuna cu agentia de turism si s-a facut la insula Gramvousa si laguna Balos. Am plecat cu autocarul la ora 05:30 dimineata si ne-am intors seara dupa ora 22:30. Drept urmare, am pierdut cina, pe care am recuperat-o printr-o programare zilele ulterioare la masa de pranz (un aspect destul de placut pentru hotel pentru aceasta facilitate!). Dimineata, inainte de plecare, am putut lua un mic dejun minimal la restaurant (cafea, ceai, cascaval, sunca, unt, cereale, lapte, fructe uscate, paine, chec).
Drumul catre Gramvousa-Balos a fost destul de lung (peste 180 km). Deoarece am dorit in mod special aceasta excursie, agentia ne-a gasit locuri intr-un autocar plin de rusi. Ghidul a vorbit ruseste, dar in mod special ne-a acordat si noua (6 persoane) explicatii minimale in limba engleza.
Cand am ajuns in portul Kissamos de acolo am luat vaporul catre insula Gramvousa. Insula este faimoasa deoarece are in varf un fort in stil venetian. Pana colo se urca aprox. 500m destul de pieptis. Din pacate, cand am ajuns noi a inceput ploaia, iar multimea de oameni care dorea sa urce la fort fiind mare ne-a impiedicat sa urcam (mai ales ca pietrele arau foarte alunecoase). Au urcat numai prietenii nostri impreuna cu copiii.
Dupa ce am luat masa pe vapor, pe ploaie, am plecat catre laguna Balos, o laguna care este plasata la intalnirea a 3 mari (marea Libiei, Ionica si Egee). Locul este ireal, de o frumusete speciala. Nu se poate descrie foarte bine in cuvinte ce culori frumoase avea marea, apa in care ne-am balacit si intreg peisajul. Desi am ajuns pe ploaie, apa era calda si foarte limpede. Pe parcurs a aparut si soarele si ne-am putut bucura de tot farmecul acestei lagune. La intoarcere am surprins niste peisaje de poveste de la bordul vaporului, apus de soare, curcubeu si tot ceea ce-ti poti dori de la o astfel de zona de poveste. Seara am ajuns acasa destul de tarziu (22:30), dar parca oboseala nu a fost asa de mult resimtita fiind cu gandul la povestea traita.
Imediat dupa excursia de la Balos am avut programata o excursie la cheile Samariei. Plecarea a fost tot de dimineata la 04:30. Din pacate, asa am gasit aceste excursii, consecutive si nu am dorit sa le ratam. Am plecat dimineata intr-un autocar plin de lituanieni si rusi. Ghidul a vorbit in 3 limbi, lituaniana, rusa si engleza. Citisem despre aceasta excursie ca va fi una foarte grea insa nu ne inchipuiam ca va fi atat de grea si obositoare. Samaria este unul dintre cele mai lungi defileuri din Europa si cel mai mare din Creta, o minune a naturii, cu flora si fauna deosebite si peisaje spectaculoase. La capatul acestor chei ne asteapta marea Libiei in toata splendoarea ei.
Cu toate ca aceasta excursie nu este recomandata turistilor care nu au o pregatire fizica corespunzatoare, persoanelor cu sanatate precara sau familiilor cu copii mici, noi ne-am avantat catre aceasta minune a naturii cu copiii nostri de 9 ani.
Se merge prin defileu aproximativ 13-14km pe jos, apoi ultimii 3 km se poate lua un microbuz pana in port, de unde ne-a preluat vaporasul. Noi am facut cu copiii aproximativ 6h, dar in mod surprinzator noi am fost cei care am mers mai incet, copiii fiind mai sprinteni.
Exista aprox. 10 popasuri, unele dintre ele cu apa potabila si toaleta unde te poti odihni. Din pacate, nu prea poti sa te odihnesti prea mult deoarece esti presat de timpul in care trebuie sa ajungi in port pentru preluarea inapoi, dar si pentru a avea timp pentru a lua masa (in port exista taverne unde se mananca pe cont propriu-recomand Calypso). Pretul pentru intrarea in defileu este 5euro/adult, iar pentru copil gratuit, dar se primeste cate un bilet de fiecare persoana care se controleaza atat la intrare cat si la iesire (pentru a monitoriza numarul turistilor). In plus, la unele dintre popasuri exista rangeri cu magari pentru a prelua persoanele care nu mai pot merge mai departe. Pe parcurs mai sunt si 2 bisericute, Agyios Nikolaos si Osia Maria.
Am auzit ca daca ai ghinionul sa ploua este foarte rau, deoarece valea se umple de apa iar rangerii te trag cu funii prin apa. Noi am avut norocul sa fie o vreme frumoasa, s-a innorat dupa ce am ajuns pe vapor :-). Inca doua ponturi, daca nu aveti genunchii buni ar fi bine sa nu va aventurati, iar daca totusi vreti s-o faceti sa aveti incaltaminte adecvata (adidasi sau bocani de munte), terenul fiind foarte accidentat. In primii 3-4 km se coboara mereu si pe un relief destul de pietros care solicita incheieturile foarte serios. Personal, in ultimii 2 km am mers foarte greu, avand o durere la genunchi. Era cat pe-aci sa apelez la un magarus :-). In concluzie, excursia a fost foarte frumoasa, peisajul minunat dar foarte obositor. Am ajuns seara la hotel dupa ora 22:30.
Dupa 2 excursii care ne-au solicitat organismul destul de mult, am decis ca este timpul de o zi de pauza. Cu toata febra musculara acumulata, in aceasta zi am fost la piscina, la plaja si la Aquarium. Creta Aquarium este o locatie foarte frumoasa unde se pot vedea diferite specii de pesti, rechini si fauna marina. Intrarea este 9 euro/adult si 6 euro/copil. Se pot face fotografii dar fara blitz.
Langa acvariu se gaseste o plaja destul de intinsa cu nisip fin (pe plaja si in apa) pe care o recomand cu caldura.
Ultima zi plina pe care am avut-o in acest sejur (luni) am dedicat-o uneia dintre cele mai frumoase excursii care exista. Poate si pentru faptul ca ghidul a fost in limba romana (de fapt, Adonis este un grec care a studiat la Cluj), poate pentru faptul ca sunt destul de multe locuri frumoase de vizitat sau pentru faptul ca am vazut mai de-aproape viata cretanilor.
De aceasta data am plecat la 8:50 dimineata cu destinatia Palatul Knossos. De fapt este un sit arheologic si este locul legendar al labirintului minoraurului. Aici intrarea este 6 euro/persoana. Vizitarea acestui site este recomandata sa se efectueze in prezenta unui ghid. Pe langa faptul ca se poate intra mai repede (sunt cozi mari la bilete), explicatiile pentru diverse obiective ale fostului palat se fac cel mai bine la fata locului.
De aici am plecat cu autocarul catre platoul Lassithi (850m), celebru pentru frumusetea sa scenica, pentru viata cretana autentica dar si pentru cele 11000 de mori de vant (din pacate acum, marea majoritate sunt nefunctionale...) Platoul este ca o campie de aprox 25km patrati si inconjurat de multi de 2000m. Tot aici se viziteaza si pestera lui Zeus cu frumosul lac subteran.
Intrarea la pestera este 4 euro/persoana. Dupa ce se coboara de la pestera se viziteaza un atelier de produse din ceramica din satul Psychro unde se poate confectiona, impreuna cu maestrii olari de acolo, cate un suvenir din lut personal. Tot aici exista un magazin de suveniruri destul de bogat (recomand "cana lacomiei"). In jurul orei 15:30 am ajuns si la masa (inclusa in pretul excursiei), care a fost un pranz cretan la taverna Vilaeti.
Ultima parte a acestei excursii a fost dedicata linistii sufletului, la manastirea Kera - unde localnicii spun ca exista o icoana facatoare de minuni. Aici intrarea este 2 euro/persoana. Icoana Maicii Domnului este cu pruncul in mijloc (unica in acest sens) si conform legendei, se spune ca a fost furata de 3 ori de catre turci si dusa la Istanbul, dar de fiecare data sa intors la manastire, ultima data fiind legata de un stalp cu lanturi - si s-a intors inapoi cu stalp si cu lant cu tot (stalpul se poate vedea in curtea manastirii iat lantul e langa icoana).
La manastire mai sunt numai 7 maicute iar viata de aici pare atat de linistita incat te incarci cu energie pozitiva.
Seara am ajuns la hotel la 7PM, destul de bine pentru a putea merge si la piscina pentru refacere.
Despre zizichi
Acestea sunt niste insecte care apar din aprilie pana in octombrie si scot un zgomot infernal, destul de suparator. Erau aproape peste tot, banuiesc din cauza caldurii si se manifestau cu un fel de zumzait tipator.
Despre oamenii din Creta
Cretanii sunt oameni simpli si foarte primitori. Cel putin pe unde am fost noi si unde am interactionat cu ei ne-am simtit excelent. La sate pare sa fie saracie, dar sufletul cretanilor ramane destul de deschis si primitor. Bogatia sta in amabilitate, prietenie si bunavoie.
Concluzii
In cele 7 zile cat a durat sejurul nostru am vazut destul de multe locuri de pe aceasta insula. Am ramas impresionati de insula Creta dar si de hotelul la care am fost cazati, Albatros. Sincer, nu ne asteptam la un concediu atat de reusit.
Pot recomanda cu caldura aceasta zona plina de istorie si de oameni atat de primitori.
Trimis de best_m in 21.08.15 10:52:46
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (best_m); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 35.32232113 N, 25.38863182 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@best_m, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
---
În altă ordine de idei, câteva fotografii de pe acolo ar fi mai mult decât bine-venite... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew.php?id=9348
@best_m - Multumesc pentru aceste impresii. De mult pandesc un review nou pentru acest hotel la care speram sa ajungem la anul.
Am o curiozitate : am observat pretul calatoriei... avantajos... avand in vedere ca si eu, de curiozitate, am fost la o agentie si am cerut o oferta { exact aceleasi conditii ca dvs. } si la early booking era 1534 euro!
O diferenta consistenta!
@laura mihaela - Pretul sejurului a fost intr-adevar mai mare la prima oferta de la agentie. Insa am gasit oferta asta la Targul de Turism din martie 2015. Sa stii ca merita sa astepti un astfel de targ. Calatorii placute.
Multumim de review. As avea o intrebare: dat fiind ca ati fost si in Turcia, este ok Grecia comparativ... ? Pt ca noi am fost ani la rand in Turcia si ne gandim sa schimbam pe Grecia, dar era undeva ideea asta ca Grecia nu e la nivelul a ceea ce gasesti in Turcia...
@Eric s mom - Grecia este altceva. Daca tot ceea ce doriti este all inclusive, atunci Turcia. Insa daca doriti sa vizitati, sa nu stati intr-un singur loc, atunci Grecia.
Sincer, parca tot in Grecia ne-am intoarce la anul...
@best_m: Bună
Am vrea sa plecam tot la Albatros în august-22-29 aug și avem 2 copii mici. 1 an, respectiv 5 ani.
Întrebarea mea este dacă e f cald în aug.
Cat a durat pana ați ajuns la Laguna Balos și cât a costat excursia?
Sa luam excursia de la agenții de acolo?
Sa închiriem mașină pt 1 zi?
Cum e mai convenabil?
Mulțumesc mult
@cristina1982. Scuze pentru raspunsul tarziu. Ca sa raspund punctual la intrebarile tale:
-da, este destul de cald in august; as putea spune ca este foarte mare umiditatea in zona;
-excursia la Laguna Balos a durat 1 zi dus-intors (excursie cu autocarul); nu mai stiu cat a costat excursia, dar am achizionat-o de la agentia cu care am facut deplasarea;
-noi am facut excursii atat cu autocarul (vreo 3) cat si cu masina; avantajul cu masina este faptul ca poti sa te opresti unde vrei si cat vrei; avantajul cu excursii organizate este ca poti afla mai multe lucruri despre locurile vizitate de la ghid.
Ca pret, s-ar putea sa fie cam la fel.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Vacanță pt tinerii care preferă divertismentul — scris în 06.08.22 de AlinaJ din TâRGU JIU - nu recomandă
- Jul.2021 O vacanta perfecta — scris în 02.08.21 de Mihai1886 din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2020 O vacanta neasteptat de reusita — scris în 18.11.20 de reddogsv din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Vacanta Hotel Albatros — scris în 09.07.19 de GeoD din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Hotel Albatros din Hersonisos, Creta — scris în 24.08.18 de carmen_7490 din BAIA MARE - RECOMANDĂ
- Sep.2017 O „luna de miere” impecabila — scris în 15.09.21 de Evellyna din REşIţA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Un hotel minunat — scris în 27.08.17 de Bianca.M.B din TIMISOARA - RECOMANDĂ