ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Palatul imperial de la Achilleion, locul mult iubit de Sissi, împărăteasa Austriei!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Atunci când am fost siguri că vom merge în Corfu, am început să studiez niște obiective pe care voiam cu orice chip să le atingem. Unul dintre aceste obiective pe care nici în ruptul capului nu doream să-l ratez, era Palatul Achilleion.

Chiar din a doua zi a vacanței noastre am reușit să închiriem o mașină, un Hyundai I 10, așa că imediat după micul dejun de la Kavos Plaza Hotel, am pornit la drum.

Adresa:

Gastouri, Corfu, Ionian Islands, Greece

Achilleio, 490 84

tel +30 2661 056210

https://achillion-corfu. gr/

e-mail: msachil@etasa. gr

Localizare:

La aproximativ 10 km sud-vest de capitala Kerkyra Town, în satul de munte Gastouri, dar locul este cunoscut acum ca și Achilleio.

Program:

de vară 08.00-20.00

de iarnă 08.00-16.00

Tarife:

adulți- 10 euro

familie cu un copil sub 12 ani-20 euro

copii sub 5 ani- gratuit

grupuri peste 14 persoane-6 euro

Ceva istorie:

Pentru a putea vorbi despre palat, este nevoie să cunoaștem puțină istorie, povestea celei pe care o știm astăzi sub numele de Sissi. Ea a fost împărăteasa Elisabeta a Austriei, prin căsătoria la doar 16 ani cu împăratul Franz Iozef I, în 1854. Născută ducesă de Bavaria, Sissi, după cum a fost poreclită, se trezește prinsă în „capcana” imperială, unde nu se poate adapta prea bine, nu este lăsată să se ocupe de creșterea și educația fetelor, născute primele, apoi când va naște și pe prințul moștenitor, Rudolf I, face o adevărată depresie atunci când mama împăratului, prințesa Sophie de Bavaria, îi interzice apropierea de copil.

La toate astea se adaugă și o stare bolnăvicioasă, probabil o tuberculoză, așa că doctorii o sfătuiesc să stea în zone liniștite, cu o climă blândă și caldă. Așa va începe să călătorească, mai întâi în Ungaria, țară care-i place foarte mult și căreia îi va face lobby, cum s-ar spune acum, soțului său, împăratul Franz Iozef I.

Astfel, în 1867, sunt încoronați rege și regină a Ungariei, pecetluindu-se și Imperiul Austro-Ungar.

Urmează o imensă dramă pentru Sissi, atunci când moare fiul ei, Rudolf, în ceea ce este consemnat în istorie ca și Drama de la Mayerling, adică, fiul, cel mai probabil își ucide amanta, pe baroneasa Mary Vetsera, apoi se sinucide. Depresia o cuprinde pe împărăteasă, care pleacă din Austria, purtând tot restul vieții haine de doliu și prin grija soțului, care-i cumpără tot terenul din Corfu, de la Gastouri până la mare, își dorește ridicarea unui palat, ce avea să-i servească drept reședință de vară.

Așadar palatul se va construi între 1889-1891, după planurile unui arhitect italian, Rafaelle Caritto, în stil neoclasic și se întinde pe o suprafață de 200.000 m pătrați.

Statuile grecești realizate de sculptorul german Ernst Herter, trebuiau să reconstituie personaje din mitologia grecească pentru care Sissi dezvoltase o adevărată pasiune, Achile fiind personajul ei favorit. De aceea Achile a fost și sursa pentru numele palatului, Achilleion. Sissi a fost o mare iubitoare a Greciei, căreia i-a învățat limba și o vorbea fluent, ba chiar a studiat și greaca veche, petrecându-și multă vreme aici pe aleile grădinii imperiale, cu o vedere panoramică superbă, către tot sudul insulei, dar și spre orașul Corfu. Citea mult și studia. Îi plăcea poezia, îi plăcea Heinrich Heine, căreia îi făcuse o statuie în grădină, dar care ulterior este îndepărtată de Kaiser.

„Vreau un palat cu colonade cu stâlpi și grădini suspendate, ferit de priviri curioase - un palat demn de Ahile, care disprețuia pe toți muritorii și nu se temea nici de zei” - asta a spus împărăteasa Elisabeta, iar visul i s-a realizat.

Stilul arhitectural este astfel conceput să sugereze un palat antic al miticii Phaeacia.

Înainte proprietatea era deținută de un filozof și diplomat corfiot, Petros Brailas-Armenis, de aceea clădirea ce exista atunci era cunoscută ca și Villa Vraila.

Cum tema principală a palatului o reprezintă Ahile, vom găsi aici o multitudine de reprezentări ale sale, sub formă de sculpturi sau picturi. Foarte relevantă este Statuia lui Achile muribund, creată la Berlin în 1884, un Achile încercând să-și scoată săgeata din călcâi, statuie care domină centrul grădinilor.

În sala principală de la nivelul superior vom vedea și o frescă, ce reprezintă un Achile triumfător, realizată de Franz von Matsch.

Achilleion a fost refugiul privat al împărătesei, soțul ei neajungând niciodată acolo. Și-a primit totuși pe cele două fiice, Arhiducesa Marie Valerie și pe Arhiducesa Gisela, cea din urmă moștenind și palatul după moartea mamei, fiind asasinată la Geneva în anul 1898.

Nu a deținut prea mult palatul, căci în 1907 domeniul a fost cumpărat de Kaiserul Wilhelm al II-lea, ultimul împărat german și rege al Prusiei, folosind-o ca reședință de vară, apoi ca centru al diplomației europene, întâlnindu-se aici cu mulți diplomați importanți ai vremii.

Tot aici venea și familia regală greacă, prin sora Kaiserului, prințesa Sophia de Prusia, devenită mai târziu regină consoartă a Greciei.

Kaiserul Wihelm era fascinat de palat, îi plăcea tema aleasă de Sissi, desigur și grădinile pe care dorește să le extindă, așa că va chema un botanist, Carl Ludwig Sprenger, pentru amenajarea și îmbunătățirea, înfrumusețarea plantelor.

După cum spuneam, interesat și el de mitologie, angajează un sculptor renumit Johannes Götz, cel care realizează imensa statuie a lui Achile din bronz, pe care o întâlnim la capătul grădinilor, ca un adevărat gardian, fiind orientat cu privirea spre oraș, spre nord. La indicația unui arheolog Reinhard Kékule von Stradonitz, invitat la Achilleion, să vadă statuia, acesta îl sfătuiește să adauge o inscripție la baza statuii „Pentru cel mai mare grec de la cel mai mare german” .

Desigur aceasta este ștearsă după al doilea război mondial. :)

În perioada celor două războaie mondiale, palatul trece prin diferite etape, nemaifiind vizitat de Kaiser. În timpul primului război, devine spital militar de campanie pentru trupele franceze și sârbe, după care prin tratatul de la Versailles devine proprietatea statului grec. Circa trei ani palatul va fi orfelinat pentru copii armeni, iar în al doilea război mondial, va deveni sediu militar folosit de puterile Axei.

După război Achilleion va aparține Organizației Elene de Turism. O vreme partea superioară a palatului va funcționa ca și cazinou, cea de jos fiind muzeu.

Dacă e să ne amintim de rolul palatului în diplomație, mai ales cei din anii Kaiserului, pot adăuga că și mai recent în 1994, s-a folosit pentru o reuniune la nivel înalt, iar în 2003 aici la Achilleion a avut loc reuniunea miniștrilor europeni pentru agricultură.

Achilleion este renumit și în lumea filmului, aici e suficient să vă spun doar despre celebrul film cu James Bond din 1981, interpretat de Roger Moore, For Your Eyes Only, aici la palat fiind filmată scena din cazinou.

Sigur că multe din informațiile pe care vi le-am dat le-am aflat ușor din broșurile primite la intrare, dar le găsiți și la simple căutări pe Wikipedia.

Noi am fost într-o zi de duminică, drumul este spectaculos, cei 2,5 km din drumul principal care duce spre/dinspre Corfu Town, este șerpuitor, cu curbe strânse, dezvăluind la fiecare pas peisaje fantastice, de un verde intens, plantații de măslini, case tradiționale cu mici pergole, împletite cu flori de bouganvillea, așa de plăcute ochiului. Am parcat mai înainte de parcarea oficială, deoarece erau deja destule mașini și ne gândeam că nu mai sunt locuri, chiar și la ora 10, ba chiar și autocare, venind cu grupuri organizate.

Înainte de palat, pe o parte și alta a drumului, sunt terase, cu o vedere splendidă spre zona înconjurătoare.

La una dintre ele, Nova Bella Vista, aveam să poposim și noi la întoarcere pentru ceva răcoritor.

Am plătit tichetele și ne-am prezentat la intrare, unde nu ni s-a cerut nimic altceva, deși știam că la muzee se poate intra doar pentru cei vaccinați sau pentru cei cu test. Nu a fost cazul. Singura măsură de protecție, masca în interior și dezinfectanți la intrare.

Aleile palatului sunt superbe încă de cum pășim pe poartă. Putem face poze liniștiți, cu telefonul sau cu aparatul, fără nici o restricție, fără plată. Statui frumoase sunt amplasate peste tot, grădina este luxuriantă, flori frumoase, palmieri, pomi fructiferi și chiparoșii faimoși, atât de întâlniți în peisajul corfiot.

Prima dată vom intra în palat, statuia din marmură a împărătesei Sissi, veghează încă de la intrare. De cum intrăm, observ tavanul minunat, casetat, cu o imensă pictură frumoasă a lui Vincenzo Galloppi.

În stânga este o sală-magazin pentru cumpărături souvenir, în dreapta este capela catolică, unde se ruga de obicei Elisabeta. Și aceasta este o adevărată operă de artă, prin pictura murală boltită, ce reprezintă procesul lui Hristos.

Nu poți să nu remarci din prima coloanele și scara principală, monumentală, cu tavanul pictat, în contrast izbitor între scările albe de marmură și roșul purpuriu al tavanului și al covoarelor, reflectate în oglinzile din jur. Și aceasta laudă mitologia greacă, înfățișând statuile zeiței Hera și a lui Zeus.

În impresionantul hol vedem în dreapta portretul împărătesei, iar în stânga este un minunat șemineu din marmură, închisă la culoare, împodobit și el cu statuete.

Cum vă spuneam deja, există o abundență de statui și coloane iar la balconul de la etajul unu doi centauri veghează pe margini iar la etajul al doilea găsim statuile celor nouă muze. Tot aici este și statuia zeului Hermes înaripat, sau a lui Apollo. În Peristilul lui Achile sunt coloane cu cele 13 busturi ale filozofilor antici greci și bustul lui Shakespeare, numite și Galeria Înțelepților. Din nefericire, etajele superioare nu sunt deschise publicului, fiind în proces de restaurare.

Revenind la parter, găsim aici camere muzeu, divers colorate, de la galben pai, portocaliu piersică sau verde marin, ori chiar bleu ciel, decorate cu mobilă clasică din lemn masiv, alb, crem sau mahon.

Camerele încearcă să învie atmosfera vremii, să prezinte în cel mai frumos mod viața la curte, camera de luat cafeaua sau dormitorul, dar vedem și obiecte personale ale împărătesei, sau ale Kaiserului Wilhelm, biroul ei de lucru, sau obiecte și picturi cu teme nautice în cazul lui, în Wilhelm Hall, dar și câteva din rochiile ei pentru care era renumită, rochii cu o talie de invidiat pentru orișicine. Se știe faptul că Sissi, era de o frumusețe impresionantă, lucru pe care se străduia să-l păstreze neschimbat, avea un păr foarte lung și frumos a cărei coafură dura circa două ore pentru a fi realizată. Deasemenea avea o mare grijă pentru siluetă, se spune că nu prea depășea cele 50 de kg, chiar și după cele 4 nașteri, iar dacă se întâmpla, imediat recurgea la diete, făcea mult sport, fiecare palat al ei avea câte o sală de gimnastică și desigur călărea foarte mult, ca și aici, pe domeniile din Gastouri. Așa că mi-a făcut o mare plăcere să admir frumoasele rochii de epocă expuse în vitrinele muzeului.

În plus trebuie să vă spun că acum în perioada lunii august când Am Fost Acolo, exista o expoziție cu tema „Maria Callas: preoteasa mondială a operei”

organizată cu ocazia sărbătorilor bicentenarului Revoluției Grecești din 1821. În cadrul acestei expoziții putem vedea diferite obiecte personale ce au aparținut celebrei cântărețe de operă și costume de scenă de la Teatro della Scala di Milano.

Grădinile palatului, terasate, sunt la fel de impresionante precum și interiorul palatului, cu o vegetație luxuriantă, palmieri, chiparoși, leandri, lămâi, pini, trandafiri, bouganvillea împletită pe gardurile din fier forjat sau scările din marmură. Este o reală plăcere plimbarea pe aleile grădinii, de admirat priveliștea care se așterne la picioare, de ascultat liniștea din jur, de respirat aerul curat și parfumat al Mediteranei.

Desigur punctul culminant îl reprezintă imensa statuie a lui Achile, despre care vă spuneam deja, are o înălțime de 11,5 metri și privește către nord. La câțiva pași este balconul de unde vedem capitala, marea și dealurile verzi din jur. Facem poze și ne bucurăm încă o dată că suntem acolo.

recomand cu drag și vouă!

 

Webmaster, o rugăminte:

youtu.be/Y4BH1NIfnZs

Mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 18.08.21 14:48:16
Validat / Publicat: 18.08.21 15:59:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Statuie în grădina palatului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57900 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[18.08.21 18:45:55]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

marykaAUTOR REVIEW
[18.08.21 18:47:30]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult, mă onorează!

iulianic
[18.08.21 19:03:59]
»

@maryka: Foarte frumos și bine documentat articol! Mi-a făcut mare plăcere să-l citesc mai ales pentru faptul că în urmă cu câțiva ani am fost și eu acolo. Am fost în grup mare, cu autocar. Poate de aceea nu ni s-a permis fotografierea în interior. Exteriorul cu minunatele grădini, cu plante multe dintre ele necunoscute de mine (în special datorită faptului că atunci era prima oară când mă aflam în Grecia). Dar și statuile și tot restul... Despre interioare... ce să mai spun? Reflectă luxul și rafinamentul austriecilor, dar și gustul pentru frumos al împărătesei Sissi.

Felicitări pentru articol!

marykaAUTOR REVIEW
[18.08.21 19:52:43]
»

@iulianic:

Mulțumesc pentru vorbele frumoase!

Mă uimește să constat că insula Corfu a fost prima insulă grecească văzută de mulți dintre colegii/colegele de pe AFA! Nu că ar fi ceva rău, dar auzind atât de multe lucruri contrastante despre ea, eu am tot amânat vizitarea ei. Uite că acum s-a întâmplat și palatul a fost un obiectiv „must see” . Adevărul e că am citit destul de mult despre el, pentru că m-a fascinat în primul rând povestea Elisabetei. Faptul că și-a găsit un refugiu aici, clădind acest palat, nu poate fi decât dovada că locul este fabulos, o priveliște cu adevărat imperială. Iar interioarele și grădinile sunt chiar o altă mărturie a bunului gust și deasemenea admirație pentru țara gazdă.

Tocmai de accea, Corfu fără Achilleion ar fi mult mai sărac!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.08.21 06:46:04]
»

Articolul acesta despre obiectivul de faţă îmi prilejuieşte frumoase aduceri aminte, şi eu l-am vizitat pe când eram acolo în vacanţă, într-o excursie cu autocarul, ghid în limba română. Mi-a plăcut şi m-a impresionat totul: povestea împăretesei, povestea palatului şi, desigur, modul cum arată palatul şi grădina. Acum am avut ocazia să văd cu alţi ochi, poate ceva mai experimentaţi, acest obiectiv şi pot spune că mi se pare şi mai fascinant, foarte bine prezentat de tine.

Într-adevăr, pentru Corfu, palatul Achilleion reprezintă o atracţie foarte importantă, de neratat.

Felicitări pentru excursie şi articol! Aştept cu interes următoarea poveste.

O zi frumoasă!

marykaAUTOR REVIEW
[19.08.21 09:19:09]
»

@irinad:

Mulțumesc mult Nadina! Ca întotdeauna mă bucură să aud și părerea ta, cu atât mai mult că tu deja știai obiectivul. Cu adevărat am avut așteptări mari în ceea ce privește acest loc și pot spune sincer că nu m-a dezamăgit! Ba chiar am fost surprinsă de interior, nu aș fi crezut că există așa un rafinament acolo. Sunt doar curioasă dacă atunci când ați fost voi acolo se vizita și etajul? Eu am văzut doar pozele de pe site cu sala imensă, probabil de bal sau ulterior cazinoul, absolut impresionant!

Dacă era nevoie de un motiv de „reveneală” iată-l, e unul bun!

O zi frumoasă, te pup cu drag!

iulianic
[19.08.21 09:24:53]
»

@maryka:

Mă uimește să constat că insula Corfu a fost prima insulă grecească văzută de mulți dintre colegii/colegele de pe AFA!

În cazul meu s-a întâmplat în 2006. Atunci am pus piciorul pentru prima oară în Grecia. Am ales un circuit de 10 zile, în special pe partea continentală. În cadrul acelui circuit am traversat marea doar pentru Corfu. Am ajuns după-amiază, ne-am cazat, pentru ca a doua zi - dimineața - să vizităm Palatul imperial Achilleion. A fost singurul obiectiv vizitat de pe insulă. Anii următori mi-au adus alte și alte călătorii în Grecia, în special în insule.

Am revăzut Corfu și în perioada Paștelui asistând bineînțeles și la sărbătoarea populară, cea cu defilarea fanfarei și cu spargerea oalelor aducătoare de noroc, aruncate de la etaj. Minunată Grecia! Insulele, atât de multe și cu atâtea surprize frumoase ne fac să nu ne mai săturăm vizitând această țară.

Vacanțe frumoase oriunde și oricând!

marykaAUTOR REVIEW
[19.08.21 09:29:44]
»

@iulianic:

????

ANILUPHONE
[19.08.21 14:27:51]
»

Încă un motiv să mai mergem o dată în Corfu... pentru a vizita palatul lui Sisi!

Când am fost noi, nu am reușit să-l vizităm... de câte ori am ajuns pe străduță ne blocam, era plin de autocare cu asiatici și renunțam...

Acum am citit și am văzut pozele... știu este superb și merită vizitat. Tocmai de aceea poate mai ajungem în Corfu și ne vom bucura de frumusețea palatului.

Felicitări pentru articol și poze.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[20.08.21 08:41:44]
»

@ANILU:

Păi atunci zic, că acum ar fi momentul pentru încă o vizită în Corfu, mai ales pentru că afluxul de turiști este considerabil mai mic ca înainte de pandemie, cel puțin asiatici nu am văzut deloc. În altă ordine de idei, zborul către insulă este facilitat de zboruri low-cost directe, ceea ce este un mare avantaj.

Toate cele bune, o vară frumoasă pe mai departe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[24.08.21 19:36:52]
»

Frumoasă vacanța ta în Corfu și frumos prezentate impresiile împărtășite cu noi! Spre regretul meu, în cele 8 zile petrecute acolo în 2008, nu am reușit să vizitez palatul și minunatele sale grădini. Am fost prin alte excursii, dar acolo n-am ajuns.

Felicitări pentru impresii și poze!

marykaPHONEAUTOR REVIEW
[25.08.21 22:56:54]
»

@Rodel:

Mulțumesc frumos! Iată că v-am "purtat" cu mine la palat, asta nu a fost decât o invitație pentru o vizită... la un moment dat, atunci când îi va veni rândul!

Este deosebit de frumos atât palatul, mă refer la clădirea în sine, interiorul prin elegantă și rafinament, dar și prin grădina minunată cu o priveliște magnifică!

Vă îmbrățișez cu drag! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, irinad, iulianic, maryka, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂAchillion - palatul împărătesei Sissi [Gastouri]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081027030944824 sec
    ecranul dvs: 1 x 1