GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Al treilea oraş în care am stat în excursia din Israel a fost la Tel Aviv, vezi impresii, port la Marea Mediterană aflat la 100 kilometri sud de Haifa, de unde veneam noi.
Tel Aviv, oraş tânăr, are doar 119 ani, înfiinţat ca o mică aşezare, doar cu 66 de familii, pe dunele de nisip de lângă Jaffa cumpărate de un grup de cetățeni evrei de la beduini, este inspirat de Varșovia și Odesa și construit de la început ca un viitor „oraș independent, curat și modern, cu străzi și bulevarde largi, cu apă pentru fiecare casă și lumini pe stradă”. Chiar şi numele lui are o semnificaţie deosebită, „renaşterea vechiului patrimoniu evreiesc”, „aviv”, „primăvara” semnifică reînnoirea, iar „tel” este o „colină” construită de om care acumulează straturi de civilizație ce simbolizează vechiul, în traducere înseamnă „Colina primăverii”.
Astăzi, cu aproape 440.000 de locuitori este al doilea oraş ca mărime din Israel.
Cu peste 2,5 milioane de turişti internaționali anual, recunoscut ca un oraş global şi ca una din capitalele petrecerilor, Tel Aviv are o viață de noapte plină fiind numit şi „Orașul care nu doarme niciodată”. În Israel se spune că Ierusalimul se roagă, Haifa munceşte iar Tel Aviv-ul se distrează, deşi Tel Aviv este un puternic centru economic, de afaceri și cultural israelian, unde se află sediile principalelor bănci și ziare, mari companii şi o mare parte din instituțiile autorității administrative israeliene.
Este cunoscut şi ca Orașul alb, după cele câteva mii de clădiri Bauhaus construite în anii 1930 - 1950, pe principii moderne, ecologice, de către arhitecţi imigranţi din Europa, obţinându-se un ansamblu arhitectural remarcabil devenit în anul 2003 Patrimoniu Mondial UNESCO. O altă recunoaştere o are ca fiind unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume.
Ne-am luat bagajele de la cazarea din Haifa, vezi impresii, și am mers la Stația Shabtai Levi/Peretz de unde, cu autobuzul 115, am plecat spre Merkazit Hof HaCarmel, stația terminală a liniei 115. Am mers la gară și cu trenul de la ora 14:06 am plecat spre Tel Aviv.
Trenul foarte curat și mai plin a venit și a plecat la timp, am găsit locuri, destinația noastră era Stația HaHagana din Tel Aviv. Trenul mergea până la Aeroportul Internațional Ben Gurion aflat la vreo 20 kilometri de oraș, unde mergeam și noi dar peste două zile. Trenurile vin destul de des din 20 minute în 20 minute. Biletul a costat 27,50 NIS (6,3 euro) de persoană, călătoria a durat circa o oră și a fost foarte comodă. Biletele de tren se păstrează pentru a putea ieși din gară prin scanarea lor.
HaHagana este o gară mare dar bine marcată așa că indicatoarele ne-au condus, în mai puțin de 50 de metri, la Stația HaHagana aflată pe trotuarul opus celui din fața gării pentru autobuzele 104, 204, care mergeau la hotel, 6 stații. Și pe trotuarul gării este o stație a celor două autobuze, dar merg în sens opus hotelului.
Am ales Tel Aviv ca ultim sejur în Israel pentru că este orașul cel mai apropiat de aeroport, destinația noastră finală din Israel, am economisit timp, bani și efort.
Hotelul 75, este un hotel administrat de grupul Prima Hotel și este situat central, la numărul 75 de pe strada Allenby din Tel Aviv, are coordonatele GPS 32°4,035 N, respectiv 34°46,288 E. Pe site-ul hotel75-telaviv.com se pot face rezervări sau afla mai multe informații despre hotel.
În jurul orei 15:45 eram la recepție. Ne-a întâmpinat un tânăr vorbitor de limba engleză, i-am dat pașapoartele și rezervarea și ne-a făcut foarte repede formalitățile de chek-in. Am coborât în cameră, recepția se află la etajul 3, noi am stat la primul, câteva poze, am lăsat bagajele și am plecat în oraș, spre Piața Carmel, pentru o scurtă plimbare, cumpărături și pentru masa de seară.
Amplasarea hotelului
Am ales Hotel 75 de pe Booking, unde se află din anul 2016, datorită aprecierii bune, punctaj 8,6 din peste 500 comentarii scrise despre el, aprecierea mea fiind de 8,8, și amplasării lui în apropierea multor obiective turistice. Se află la 5 – 6 minute de mers pe jos de cunoscuta Piața Carmel, la 8 – 9 minute de importantul și iconicul Bulevard Rothschild. Plaja, cartierul vechi Neve Tzedek, Centrul Dizengoff, mall ce poartă numele primului primar al Tel Avivului, sunt la circa 1 kilometru depărtare. În jur sunt și multe magazine cu de toate.
La vechiul oraș-port Jaffa, aflat la circa 3,5 kilometri, am mers cu autobuzele transportului în comun. Un mare avantaj al hotelului este amplasarea lui pe strada Allenby, la 20 – 30 de metri de intersecția cu Străzile Maze și Gruzenberg, în Stația Allenby/Meza'a de lângă hotel oprind peste 20 de autobuze, dar, interesant nu toate în același loc, erau amenajate câteva locuri de oprire, în fiecare oprind 5 – 6 autobuze. Am găsit autobuze care mergeau direct la hotel din toate zonele pe unde am fost în Tel Aviv.
Situat în zona cea mai vibrantă din Tel Aviv, hotelul este căutat și pentru accesul ușor la viața de noapte și de divertisment, la cluburi și baruri de noapte, pentru piețe și magazine, pentru plaje.
Nu are parcare proprie, se folosesc parcările publice din apropiere. Nu are restaurant sau bar dar oferă gratuit ceai, cafea, fursecuri, biscuiți și alte prăjiturele în spațiul special amenajat lângă recepție.
Contra cost se face transfer la și de la aeroport sau către alte destinații, se închiriază biciclete și, pentru întâlniri de afaceri, se asigură copiator, fax. Serviciile de curățătorie și spălătorie sunt asigurate tot cu costuri suplimentare. Fără costuri este serviciul de trezire.
Hotelul ocupă cele patru etaje ale unui bloc complet renovat, în cichineta de lângă recepție se pot prepara un sandviș sau o gustare, o cafea sau un ceai. Are 20 camere din care 2 sunt pentru trei persoane, 4 comunică două câte două, iar restul sunt camere de două persoane, cu un pat dublu sau cu două paturi de o persoană.
Se acceptă şi cardurile europene dar se poate plăti și în dolari sau euro, se efectuează schimb valutar. Plata în avans, politica de anulare a rezervării depind de tipul camerei şi se stabilesc odată cu rezervarea camerei.
Personalul de la recepţie, vorbeşte limba engleză şi limba rusă, este amabil, politicos şi operativ, răspunzând la toate solicitările noastre.
Check-in se face începând cu ora 14:00, check-out până la ora 12:00 dar se depozitează bagajele celor care vor să meargă în oraș recepția fiind deschisă nonstop. Nu am folosit această facilitate pentru că am sosit și am plecat la ore din aceste intervale de timp.
Camera
„Am Fost Acolo” în februarie 2018, pentru două nopţi cu un cost de 96 euro pe noapte, fără mic dejun.
Am avut rezervată o cameră de 19 metri pătrați, cu pat dublu, cu baie proprie. Toate camerele sunt dotate cu aer condiționat și includ o zonă de relaxare cu TV cu ecran plat cu canale prin cablu, cu aer condiţionat şi Wi-Fi-ul incluse în costul camerei.
Am avut frigider, seif, telefon, televizor cu mai multe canale israeliene sau rusești. La sosire am găsit apă plată îmbuteliată, nu în frigider ci la temperatura camerei, și bomboane de ciocolată, plicuri cu ceai, cafea și zahăr și cu cele necesare preparării lor, fierbător de apă, filtru de cafea, căni, ..., pe care le-am folosit și noi. Aerul condiţionat şi Wi-Fi-ul au funcţionat bine.
Mi-a plăcut și m-au deconectat culorile folosite în mobilarea și decorarea camerei: mobilier predominant alb și negru, faianța și gresia neagră, faianța și obiectele din baie albe, scaune roșii, …
Baia cu cabină pentru duș are toate dotările necesare și oferă articolele de igienă de calitate.
Micul dejun
Hotelul nu oferă mic dejun, dar, dacă este solicitat, poate fi servit pe baza unui voucher dat de hotel la două cafenele din vecinătate. Se pare că este destul de simplist. Nu am solicitat micul dejun, cum spuneam și altă dată cafeaua de dimineață o beau întotdeauna în cameră, am mâncat și în cameră și prin oraș.
Masa de seară
Hotelul este situat într-o zonă cu magazine, cafenele, fast-fooduri, baruri și restaurante, în apropirea Pieței Carmel care avea și ea astfel de localuri. De fapt aici am și luat masa de seară, la un mic fast-food, „OOOH MAMA”, cu preparate specifice, friptură de pui, miel și porc cu diferite garnituri, cartofi, orez, mai multe feluri de legume, cu salată de murături și de crudități. Carnea și salata erau porționate, dar garniturile erau alese de client ca tip și cantitate, costul, 39 NIS (9 euro) de persoană fiind, zic eu, rezonabil pentru Israel. Ofereau și apă plată și băuturi răcoritoare.
Spuneam mai înainte că am avut ultima cazare în Tel Aviv pentru că este orașul vizitat de noi cel mai apropiat de Aeroportul Ben Gurion de unde, vineri 9 februarie la ora 11:10, plecam spre țară, așa că, în continuare...
În jurul orei 7:00 ieșeam din hotel, câteva poze, mai multe regrete, excursia se terminase, am luat autobuzul 104 pentru a merge la Gara HaHagana, loc știut de noi. Sunt 7 opriri, autobuzele vin la 30 de minute, și se merge circa 10 minute, costul fiind cel standard de 5,90 NIS de persoană. De aici se merge la Aeroportul Ben Gurion cu trenul, care vine din 30 minute în 30 minute, face 10 minute și costă 13,50 NIS de persoană. Așa programasem eu de acasă, dar, ajunși la gară, ni s-a spus că din cauza unor probleme tehnice, pană de curent, se mai întâmplă, trenul nu mai circulă. Am fost ghidați bine pentru a ajunge totuși la aeroport de tânărul care ne-a scanat bagajele. Am cumpărat bilete de la casă, cost bilet 6 NIS de persoană pentru a ne deplasa la Gara de Tren Savidor Center, urmând ca, de aici, un shuttle bus să ne ducă gratis la aeroport. Este cea mai mare gară din Tel Aviv, este gara centrală, are și pian unde se dau concerte și am văzut și lockere pentru bagaje. Autobuzul l-am luat din stația de autobuze ce se află lângă cea de tren, se merge pe ieșirea pe care scrie Tel Aviv. S-a circulat bine, așa că am prins autobuzul de ora 8, cu care am ajuns, în vreo 30 de minute, la aeroport, cost total 24 NIS (5,5 euro) pentru două persoane în loc de 39 NIS.
Hotelul este liniştit, oferă condiţii bune de odihnă şi relaxare, are o bună poziționare, aproape de importantele obiective turistice din oraș. Sunt foarte multe mijloace de transport în comun care au stații lângă hotel, le-am folosit și noi. Hotelul este confortabil, curat și are costuri rezonabile, ținând cont că Israel este o țară scumpă și Tel Aviv un oraș scump în țara lui. Se recomandă prin el, în special celor ce vor să folosească transportul public.
Trimis de mprofeanu in 29.03.18 17:50:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 32.06720760 N, 34.77139600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "75 Hotel, TEL AVIV" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX: Este OK!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mprofeanu: Și pe mine ma intereseaza o cazare pentru doua nopti in Tel Aviv dar din pacate pentru perioada 13-15 mai, acest hotel are preturi foarte mari, 250 USD pe noapte pentru 3 adulti.
@alinafulg: Sigur cunoști faptul că în Tel Aviv prețurile în extrasezon sunt reduse cel puțin la jumătate, dacă nu și mai mult. Nu este sezon de plajă, doar vizită...
Noi am fost la început de februarie, acestea erau prețurile.
Pentru că mai aveam destui shekeli am plătit cu ei la cazare.
Ne-am încadrat foarte bine cu banii pentru că am folosit doar mijloace de transport în comun. În Tel Aviv au net gratuit în tot orașul, dar în unele locuri se prinde cu intermitențe...
Mulțumesc pentru ecou și îți doresc sejur frumos!
@mprofeanu: Un articol bun, cu multe detalii folositoare pentru cine vrea să ajungă acolo. Felicitări pentru conținut și poze!
Îmi doresc să ajung și pe acolo, dar nu știu când se va întâmpla asta. Deocamdată am pus review-ul tău la „favorite” să-l consult când voi avea nevoie. Hotelul pare a fi O. K. din toate punctele de vedere.
Mulțumim pentru informații și-ți doresc să ai o primăvară frumoasă!!!
@doinafil: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!
Hotelul a fost ok cu o mică problemă, puțin zgomot, trebuia să luăm o cameră spre curtea interioară, a fost pe colț cu geamuri mari.
Aceleași gânduri frumoase la început de primăvară!
@mprofeanu: Cochet, bine amplasat, cam scumput, dar inteleg ca asta e Israelul.
Insa peste toate este descrierea. Foarte frumoasa.
Desi n-are legatura cu articolul, sau, ... ma rog, poate tangential, asa ca sa ne lamurim de ce-s scumpe pe-acolo, ai idee cam ce putere de cumparare e in Israel? Salariu mediu, ceva? Cred ca mi-as face o idee mai usor despre un buget pentru un circuit in Israel.
Multumesc.
@mprofeanu: Da, sunt de acord cu întrebarea lui @ghisor, ca să ne facem, cât de cât, o idee cam câți bani ar trebui să economisim pentru o cazare la acest hotel și pentru o excursie în Tel Aviv.
Măcar un echivalent al monedei de acolo cu euro sau dolar american.
Mulțumesc anticipat!
@ghisor: Am găsit informații care dau salariul mediu diferit în funcție de categoria profesională. Potrivit Biroului Centrului de Statistică, salariul mediu în Israel în martie 2016 a fost de 10.128 shekeli, adică 2.644 dolari. În domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor, salariul mediu este de trei ori mai mare, în jur de 30.000 shekeli. Salariul mediu în minerit este de două ori mai mare, peste 5000 dolari. Mare este și în domeniul bancar și medical, mai mic sub 2000 dolari este în domeniul hotelier.
Sunt decalaje foarte mari între salariați, peste 3,5 milioane primesc un salariu mai mic decât media Israelului. Sunt decalaje între arabi și evrei, sunt multe de scris...
Impozitele sunt mari, viața este scumpă...
Am răspuns cred și pentru doinafil...
Mulțumesc pentru vizită și ecou!
@doinafil: Excursia ne-a costat puțin fiind extrasezon, cu reduceri mari la cazare și am avut ofertă foarte bună pe TAROM cu bagaj la cală (mâncare luată din țară măcar pentru mic dejun și sandvișuri).
Cu mici amintiri am dat 1350 euro pentru 2 persoane, nici noi nu credeam că o să ne coste doar atât. Mai scumpă a fost Iordania pentru că am folosit taxiul de nevoie...
@mprofeanu: Mulțumesc pentru detalii! Să dea Domnul să fim sănătoși cu toții până vom ajunge acolo! Cred că și noi tot în extrasezon vom alege să mergem, și vom căuta o ofertă bună!
Să ai un week-end cu soare și bucurii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)