Schimb valutar lei contra dinari sarbesti
Buna ziua,
Va rog frumos sa imi spuneti daca in vama la Moravita pot cumpara dinari sau daca este mai avantajos sa fac acest lucru la un bancomat in Serbia. Ati intampinat probleme in magazine la plata cu cardul?
Multumesc foarte mult.
- PERIOADA: -
- BUGET: -
- ADULŢI: -
Răspunsuri la solicitare
- [AUG-2015] Guest House Nasa Tvrdava [Petrovaradin] / NOVI SAD
- [AUG-2015] Fair and Square Hostel / BELGRAD [BEOGRAD]
- [AUG-2012] Guest Accommodation Linda Hotel / NIS
- [AUG-2012] Srbija Tis Hotel / ZAJECAR
- [AUG-2012] Descoperă Niș / NIS
- [SEP-2010] Lav Hotel / BELGRAD [BEOGRAD]
- [SEP-2010] Descoperă Belgrad / BELGRAD [BEOGRAD]
- [SEP-2010] Muzeul Militar Belgrad / Kalemegdan Park / BELGRAD [BEOGRAD]
Evident că există birou de schimb valutar în vamă, dar de regulă acolo este mai puţin avantajos.
După părerea mea, cel mai bine este să foloseşti un bancomat. Este şi mai sigur, de altfel. Doar atât, trebuie să-ţi faci o socoteală cât mai exactă de ce sumă ai nevoie, pentru că, dacă scoţi de mai multe ori, diferite sume, plăteşti de fiecare dată comisionul interbancar.
În schimb, nu ai comision de schimb valutar (aici, de fapt, nu ştiu pentru toate băncile, dar cele mai importante au aceleaşi reguli) şi schimbul se face la paritatea oficială a băncii respective, care este în jurul parităţii oficiale a Băncii Naţionale, plus sau minus un anumit procent (plus, când cumperi, minus, când vinzi, ceea ce nu este cazul aici), în funcţie de politica băncii la care ai cardul.
Oricum, practic în toate cazurile, ieşi mai bine cu bancomatul, pentru că oricum, ca să cumperi o valută străină de la un birou de schimb, trebuie să ai cash, pe care trebuie să-l scoţi de pe card, deci tot plăteşti un comision de retragere.
În plus, subliniez încă o dată, este mult mai sigur, nu rişti să te păcălească şi nici să iei bani falşi.
Atenţie, cardul trebuie să fie activ şi pentru tranzacţii internaţionale, ceea ce nu este cazul pentru toate cardurile emise de băncile din România. Dacă nu ai mai făcut astfel de tranzacţii, interesează-te la banca emitentă.
În rest, folosirea cardului la cumpărături în Serbia este la fel ca la noi. Supermarketurile, staţiile de benzină, hotelurile, punctele de plată de autostradă, unele restaurante admit plata cu cardul. Magazinele mai mici şi vânzătorii ambulanţi acceptă numai cash.
Şi la sârbi sunt bancomate ale mai multor bănci, practic nu contează de la care bancă este bancomatul, chiar dacă este de la o bancă ce are filială şi în România şi de la ea ai cardul, tot plăteşti comision interbancar.
Ca să înţelegi mai bine cum este cu extragerea banilor de la bancomat, am să explic mai pe larg. Mai exact, comisioanele ce se aplică la această extragere au două părţi: o sumă fixă, ce nu depinde de suma extrasă şi o sumă variabilă, ce reprezintă un procent din suma extrasă.
Am să-ţi dau un exemplu.
Să presupunem că eşti undeva, nu contează unde şi vrei să scoţi o sumă de 200 unităţi în moneda ţării respective. Să mai presupunem că paritatea de schimb este 1 U = 4 lei.
Pentru aceasta, vei plăti un comision format din 10 lei comisionul fix (suma poate să difere de la o bancă la alta), plus 1% (procentul poate să difere de la o bancă la alta) din suma extrasă, adică 2 unităţi în moneda respectivă, plătiţi în lei, la paritatea de schimb valutar practicată de banca din România, emitentă a cardului tău, deci 8 lei. În total, 18 lei. Acest comision nu se scade din suma extrasă, (adică acolo primeşti exact 200 de unităţi), ci se scoate din contul ataşat cardului.
În total, contul tău în lei va fi debitat cu suma de 818 lei.
Dacă extragi suma de 200 de unităţi în două etape, câte 100 de unităţi, partea variabilă totală a comisionului este aceeaşi, dar partea fixă se dublează, pentru că ea se aplică la fiecare extragere, adică vei plăti de fiecare dată 414 lei, în total 828 lei. De aceea este de preferat să scoţi toată suma odată.
Călătorie plăcută!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [JUN-2009] Petrus Hotel [Paracin] / KRAGUIEVAC
Salut!
Plata cu cardul functioneaza perfect si fara probleme. Doar pentru a traversa Serbia nu cred ca merita sa schimb bani. Daca totusi o sa ai nevoie, poti sa scoti de la orice bancomat, comisonul de retragere nu cred ca este chiar atat de deranjant.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Va multumesc pentru raspunsuri. Cardul este acceptat in tranzactii internationale, am mai ridicat numerar in strainatate de la bancomat.
Deoarece eu (impreuna cu familia mea) voi calatori spre Muntenegru, as dori sa stiu daca autobuzele autogarii din Belgrad accepta euro? (am sanse infime sa prind legatura Belgrad-Bar, de la 9.10 dimineata, caci trenul de la Timisoara are minime intarzieri de 20-25 minute, iar ora sosirii e 8.45 in Belgrad...) Ori, ce ziceti, in jurul garii gasesc vreo "Mlejnica" (schimb valutar euro-dinari), in cazul in care nu accepta euro la autobuzul spre Muntenegru? Multumesc anticipat!
- [AUG-2015] Guest House Nasa Tvrdava [Petrovaradin] / NOVI SAD
- [AUG-2015] Fair and Square Hostel / BELGRAD [BEOGRAD]
- [AUG-2012] Guest Accommodation Linda Hotel / NIS
- [AUG-2012] Srbija Tis Hotel / ZAJECAR
- [AUG-2012] Descoperă Niș / NIS
- [SEP-2010] Lav Hotel / BELGRAD [BEOGRAD]
- [SEP-2010] Descoperă Belgrad / BELGRAD [BEOGRAD]
- [SEP-2010] Muzeul Militar Belgrad / Kalemegdan Park / BELGRAD [BEOGRAD]
@tutuhugoneata:
Cu siguranţă, la autogara din Belgrad nu acceptă plată în valută. Este şi normal, nici la noi nu poţi plăti nicăieri decât în lei.
Un birou de schimb valutar probabil se găseşte, că doar e autogara capitalei ...
Dar nu înţeleg de ce vrei să foloseşti intermedierea cu euro, de ce nu foloseşti un card în lei (mai mult ca sigur ai unul), cu care să faci plăţi unde se acceptă plata cu cardul şi să scoţi de la bancomat suma dorită în moneda ţării respective ...
Asta este valabil şi pentru Muntenegru, plata în euro nu este permisă oficial (cu mici excepţii, la unele firme de turism, care au deschise şi conturi în euro) şi este posibilă neoficial, doar dacă dai de vreun vânzător mai şmecher, pus pe mici afaceri. Evident, în acest caz, nu vei ieşi deloc în avantaj la paritate.
Citeşte şi răspunsul pentru codrin.
De altfel, era mai bine dacă puneai întrebarea separat şi nu ca ecou la întrebarea iniţială a lui codrin, pentru că aşa ar fi văzut-o mai mulţi. Nu e târziu să faci asta acum.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Noi am platit si in Sebia si in Macedonia tot ce am cumparat in euro , ne-au schimbat direct la casa , iar la plata cu cardul nu au fost probleme , l-am folosit doar o data. Noi si taxa de autostrada am platit-o tot in euro si am primit tichet in euro. Nu am avut la noi nici un dinar.Si la statia PECO am avut un schimb avantajos si ne-a dat bon de casa. Chiar nu ne-am gandit sa cumparam dinari.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Buna ziua,
imi puteti spune unde as putea sa schimb dinari sarbesti in lei in Bucuresti?
Multumesc frumos.
Liliana
SCRIE UN RĂSPUNS
- Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
- Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec