15861 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeul Militar Belgrad / Kalemegdan Park

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
27.10.2010
DE
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Piteşti
înscris/ă în 02.09.09
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Kalemegdan, un muzeu în aer liber despre trecutul Belgradului


Cine a ajuns la Belgrad şi nu a vizitat acest loc, categoric trebuie să revină, pentru că fără Kalemegdan, imaginea Belgradului este incompletă.

Şi asta pentru că prin dimensiunile sale, prin clădirile şi monumentele de aici, prin zonele de recreere, dar mai presus de toate, prin istoria sa, care urcă în timp până în epoca romană, Kalemegdan este un punct de interes deosebit, care atrage în mod constant numeroşi vizitatori de toate vârstele.

Complexul Kalemegan este situat exact la vărsarea râului Sava (pe malul drept al acestuia) în Dunăre, pe un deal, are o suprafaţă de peste 50 de hectare şi include şase zone: Veliki (marele) Kalemegdan, Mali (micul) Kalemegdan, Gornji Grad (Oraşul de sus), Donji Grad (Oraşul de jos), Savsku padinu (Versantul Savei) şi Dunavsku padinu (Versantul Dunării).

Haideţi să facem o plimbare împreună, prin Kalemegdan.

Venind pe strada Cneazul Mihail, ajungem chiar la una din intrări, cea care ne poartă pe o alee ce străbate exact pe mijloc parcul Veliki Kalemegdan. Acesta este situat în partea de sud a complexului şi ar putea constitui, el singur, o atracţie şi un loc frumos şi interesant. Parcul este curat, cu iarbă, flori şi copaci, cu alei asfaltate, ici-colo cu busturi ale unor oameni de cultură sârbi şi în care se află câteva repere interesante. Chiar la intrare, pe partea dreaptă a aleii, se află monumentul (de fapt, un bloc de marmură, cu o inscripţie şi un basorelief) care aminteşte că în acest loc, în aprilie 1867, s-a citit decretul sultanului Abdul Aziz, prin care erau predate către sârbi cheile oraşului Belgrad.

Mergând mai departe, de data asta pe partea stângă se află Fontana Borba, o fântână în mijlocul căreia se află o sculptură a artistului Simeon Roksandić, numită Zlosrećni ribar (Pescarul ghinionist). Sculptura reprezintă un pescar ce se luptă un şarpe şi a fost executată de sculptorul sârb pentru a fi expusă la o expoziţie din Londra, în 1907. Roksandić a aflat la un moment dat că nava ce transporta lucrarea s-a scufundat, motiv pentru care, având încă modelul de ipsos, a turnat o copie. În realitate, nava nu se scufundase, astfel că lucrarea are în prezent două exemplare, cel de-al doilea fiind achiziţionat de primăria Zagrebului, unde se află şi acum.

Ceva mai departe, tot pe stânga se află şi un pavilion muzical, dar îl vedem doar în treacăt, pentru că privirile ne sunt atrase de ceea ce se află în capătul aleii principale, pe care am intrat. Este Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa, ridicat aici în 1930, ca simbol al prieteniei, cooperării şi asistenţei reciproce între Serbia şi Franţa în timpul primului război mondial şi este amplasat în locul unde altădată se afla monumentul lui Karageorge, distrus în timpul primului război mondial.

Dincolo de acest monument se desfăşoară în toată măreţia ei, Fortăreaţa Belgradului. Mai întâi, întâlnim zidurile exterioare, construite de austrieci în secolul al XVIII-lea, în zig-zag. În mijloc, în spatele celor două laturi ce formează un unghi cu vârful îndreptat spre exterior, se află o fortificaţie triunghiulară, numită ravelin, unde acum se află Teatrul de vară şi Galeria Muzeului de Istorie Naturală. Aici se poate ajunge printr-una din cele două porţi, plasate de-o parte şi de alta a ravelinului: poarta Karageorge, în stânga şi Poarta exterioară Istambul. Noi pătrundem în fortăreaţă prin poarta Karageorge, cea de lângă Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa. Poarta este numită astfel după ce Karageorge, liderul revoltei sârbilor împotriva Imperiului Otoman, a trecut pe aici, în 1806, când a cucerit vremelnic Belgradul. După recucerirea Belgradului, turcii au astupat poarta, aceasta fiind deschisă abia după al doilea război mondial. Trecem pe un pod de lemn, peste şanţul altădată plin cu apă, acum amenajat ca teren de tenis şi, după ce trecem de poarta Karageorge, ajungem în spaţiul dintre zidurile exterioare şi cele interioare. Lăsăm în dreapta ravelinul şi Galeria Muzeului de Istorie Naturală, unde este o expoziţie temporară cu păsări de pradă şi ne îndreptăm spre Poarta interioară Istambul. După ce trecem şi de aceasta, ajungem într-o nouă zonă "între ziduri". Pentru cei cărora le place să se joace "de-a războiul", aici este locul cel mai potrivit, pentru că ne aflăm într-un muzeu. Mai exact, aici este secţia în aer liber a Muzeului Militar. În şanţul de apărare sunt expuse piese de artilerie şi blindate, iar pe meterezele zidurilor interioare, alte piese de artilerie. Fiecare are o plăcuţă cu explicaţii, în sârbă şi franceză. Mergând spre vest, de-a lungul zidurilor interioare, se ajunge la Muzej Vojni, Muzeul Militar propriu-zis, organizat într-unul din bastionele fortăreţei.

Muzeul este deschis zilnic de la 10:00 la 17:00, cu excepţia zilei de luni, iar biletul de intrare costă (doar) 100 de dinari, adică aproape 1 €. Pentru această sumă modestă, puteţi vedea mai multe colecţii: echipament şi arme vest-europene, arme artizanale din Balcani, armament din timpul primului război mondial, armament din timpul celui de-al doilea război mondial, steaguri, uniforme şi decoraţii militare, fotografii. Aici explicaţiile le veţi găsi în sârbă şi engleză. Nu rataţi să vedeţi şi bucăţi din avionul de vânătoare invizibil F-117-stealth, doborât de sârbi în timpul atacului NATO, din 1999.

Dar e timpul să mergem mai departe. Trecem pe un pod şi, prin Poarta cu Ceas numită aşa pentru că se află sub Turnul cu Ceas, construit în secolul al XVII-lea, pătrudem în fortăreaţa propriu-zisă. Ne aflăm în Gornji Grad, amenajat acum în cea mai mare sub forma unui parc. Ne îndreptăm mai întâi spre vest. Pe alee întâlnim mormântul vizirului Silahdar Ali Paşa, mort într-o bătălie cu austriecii, pe la 1716. Continuăm şi ajungem pe latura de vest a fortăreţei. În stânga se află singura clădire din zonă, care adăposteşte Oficiul pentru Protecţia Monumentelor Culturale. În dreapta se înalţă Pobednik (Învingătorul), o statuie plasată în vârful unei coloane. Statuia, înfăţişând un bărbat ce ţine în mâna stângă un porumbel şi în dreapta o sabie. a fost ridicată aici pentru a comemora prima victorie aliată în primul război mondial, obţinută de Serbia în bătălia de la Cer, împotriva Imperiului Austro-Ungar. Coloana cu statuia se află pe un platou, la doar câţiva metri de zidul dincolo de care coasta dealului se prăvale brusc câteva zeci de metri spre malul Savei, exact acolo unde râul se varsă în Dunăre.

De la marginea zidului se deschide o privelişte formidabilă: spre vest, dincolo de Sava se vede Novi Beograd, cu Turnul Ušće dominând zona. Spre nord-vest, Veliko Ratno Ostrvo (Insula Marelui Război), se întinde exact în dreptul gurii de vărsare a Savei în Dunăre, iar la nord privirea nu întâmpină niciun obstacol, spre larga câmpie a Panoniei.

În planul apropiat, în Donji Grad, spre sud se află Karanlik, Poarta Întunecată, spre vest Ravelinul Regelui Austro-Ungariei şi la nord-vest, Depozitul de praf de puşcă. Pe toată latura de nord, zidurile se întind exact pe muchia platoului, de unde panta coboară abrupt spre Dunăre. De la baza dealului, până la malul Dunării este un zonă plată ca-n palmă, în care este amenajat un parc. În nordul acestuia, aproape de malul Dunării, se găseşte Kula Nebojsa, un turn de formă octogonală, datând de prin secolul al XV-lea şi folosit de turci drept închisoare. De aici până la fortăreaţă, se întind zidurile de est.

Ne îndreptăm şi noi în această direcţie. La un moment dat, dăm peste un bloc de marmură, pe care stă scris în sârbă:

"На Овом месту 22 јула 1456 године браниоци на челу ца јанком хунадијем извојевали су велику победу над турцима"

şi în maghiară:

"1456 Julius 22-en Belgrad védői élükön hunyadi Janossal ezen a helyen arattak donto győzelmet a törökök felett"

În traducere liberă, în română, asta sună aşa:

"La data de 22 iulie 1456, conduşi de Iancu de Hunedoara, apărătorii Belgradului au obţinut în acest loc o victorie decisivă asupra turcilor. "

Drept să vă spun, m-aş fi aşteptat să scrie şi în limba română, chiar dacă Iancu de Hunedoara era la data aceea regent al Ungariei.

Continuăm să ne îndreptăm spre latura de est a fortăreţei. În colţul de nord-est se găseşte Poarta Despotului, construită între 1404-1427, în timpul despotului Ştefan. În stânga porţii se găseşte Turnul Despotului Ştefan, un turn patrulater, unde se află un observator astronomic de amatori, dotat cu câteva telescoape şi lunete. Trecând dincolo de poartă, mergem pe Podul Porţii Despotului, spre zidurile interioare, unde se găseşte Poarta Zindan (zindan = închisoare), străjuită, la stânga, de Turnul Zindan, un turn rotund, construit odată cu poarta şi zidurile, în secolul al XV-lea. Dincolo de zidurile interioare se găsesc şi aici, ca şi pe partea sudică, ziduri exterioare. Între acestea şi cele interioare, în stânga Porţii Zindan se găseşte şi un turn barbican şi, mai departe, două biserici, crkva Ruzica şi crkva sv. Petke.

Ceva mai încolo, dacă aţi obosit, vă puteţi aşeza la o masă pe terasa restaurantului Kalemegdanska, în umbra celui mai vechi (din secolul al XI-lea) turn exterior, Turnul Jaksic.

Dacă mai aveţi timp şi chef, puteţi face şi o plimbare în Grădina zoologică, situată în estul Kalemegdanului, după care treceţi şi prin Mali Kalemegdan (nu ştiu de ce i se spune aşa, pentru că este mai mare decât Veliki Kalemegdan), unde puteţi să vă opriţi la Pavilionul Cvijeta Zuzorić. De aici, mai sunt câţiva paşi până la ieşire.

Asta a fost! Frumos, nu? Mai ştiţi multe locuri ca acesta în lume? Eu unul, nu!

---
Impresii încărcate de Costi in 27.10.2010 00:19:50


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în SERBIA.
VIZUALIZĂRI: 6572

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 2 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 0 PMA (std) nota1  &  2003 PMA (din 3 voturi) nota2
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Coordonate GPS ale acestui obiectiv: 44.82470700 N, 20.45224900 E - neconfirmate încă
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Costi? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Costi
[27.10.10 09:42:16]
» mesaj pers

   Rog un webmaster să ataşeze la review următoarea melodie:

   http://www.trilulilu.ro/Sarboaika/15471c95d9c3c9

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[27.10.10 11:14:59]
» mesaj pers

   rezolvat muzica!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- ancamariagadea
[27.10.10 15:08:06]
» mesaj pers

   Un review foarte bun, cu multe detalii foarte exacte! Felicitari! Imi revine onoare sa acord eu SB :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Nicu
[27.10.10 16:12:37]
» mesaj pers

   Categoric parcul Kalemegdan e cel mai frumos loc (obiectiv turistic) din Belgrad.

   Cine ajunge la Belgrad si nu viziteaza si parcul cred ca pierde mult. E locul preferat de iesire pt cei din Belgrad si sigur ca merita fiinca e si foarte mare.

   Din turn de sus se vede cel mai bine panorama spre orasul vechi si spre noul oras partea unde sunt cele mai multe blocuri de locuinte denumit si NoviBeograd.

   Asa ca in drum spre Muntenegru, Croatia, Grecia etc faceti si o oprire aici ca merita.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- anadragusin
[27.10.10 16:29:20]
» mesaj pers

   Felicitari Costi pt. locurile prin care umbli si pt. faptul ca impartasesti cu noi ceea ce vezi! Am sa ajung si eu in Serbia la niste rude, poate la anul cel mai probabil, si cu siguranta n-am sa ratez Kalemegdan.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- magdalena
[27.10.10 20:11:08]
» mesaj pers

   Am ramas placut impresionata de ideea de a folosi vechile santuri de apa in scop sportiv!

   La cate cetati si castele in Cehia am vazut in acest an, ma gandesc acum daca nu s-ar fi putut face ceva similar.

   Se pare ca serbii au mai multa imaginatie...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- marius.covaci
[28.10.10 21:54:26]
» mesaj pers

   Felicitări Costi! Un review mai cuprinzator nu cred că se putea. Un adevărat ghid de călătorie. Mă pregăteam să scriu şi eu un review despre Belgrad dar mi-ai luat-o înainte. Îmi pare rău că nu exista descrierea ta înainte de a ajunge eu în Belgrad. Mi-ar fi fost de mare ajutor. Ai ajuns şi în Albania? Ştiu că te interesa.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[28.10.10 22:20:26]
» mesaj pers

   @marius. covaci

   Mulţumesc pentru aprecieri, mă bucură acestea, în primul rând pentru că vin din partea cuiva care a fost şi el acolo.

   În Albania nu am ajuns încă, aveam ceva reţineri dar review-ul tău mi le-a spulberat şi mă gândesc că anul viitor merită să fac un circuit în zonă.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Santindra
[29.10.11 10:18:49]
» mesaj pers

   Unul dintre cele mai frumoase orase pe care le-am vizitat. Foarte bine intretinut, foarte curat, preturile sunt accesibile.

   Daca ajungeti acolo, vizitati parcul Kalemegdan. E superb! Locul in care istoria, prezentul si viitorul se intalnesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster26
[30.09.17 14:00:25]
» mesaj pers

   @Costi: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

   ===

   Mutat în rubrica "Muzeul Militar Belgrad / Kalemegdan Park, BELGRAD [BEOGRAD]" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[32] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2010] Intrarea în Parcul Kalemegdan, dinspre strada Cneazul Mihail -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154329">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154329"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154329">Şterge vot</a></div><span id="v9154329" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154329)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154329Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154329MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2010] Intrarea în Parcul Kalemegdan, dinspre strada Cneazul Mihail
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2010] Pe aleile parcului Kalemegdan sunt numeroase tonete cu suveniruri -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154331">Şterge vot</a></div><span id="v9154331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2010] Pe aleile parcului Kalemegdan sunt numeroase tonete cu suveniruri
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2010] În parcul Kalemegdan, ici-colo sunt busturi ale unor oameni de cultură sârbi -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154332">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154332"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154332">Şterge vot</a></div><span id="v9154332" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154332)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154332Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154332MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2010] În parcul Kalemegdan, ici-colo sunt busturi ale unor oameni de cultură sârbi
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2010] Ne apropiem de Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154333">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154333"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154333">Şterge vot</a></div><span id="v9154333" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154333)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154333Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154333MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2010] Ne apropiem de Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2010] Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa, ridicat în 1930, ca simbol al prieteniei, cooperării şi asistenţei reciproce între Serbia şi Franţa în timpul primului război mondial -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154336">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154336"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154336">Şterge vot</a></div><span id="v9154336" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154336)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154336Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154336MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2010] Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa, ridicat în 1930, ca simbol al prieteniei, cooperării şi asistenţei reciproce între Serbia şi Franţa în timpul primului război mondial
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2010] dincolo de Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa ne apare Fortăreaţa Belgrad -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154338">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154338"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154338">Şterge vot</a></div><span id="v9154338" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154338)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154338Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154338MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2010] dincolo de Monumentul Recunoştinţei faţă de Franţa ne apare Fortăreaţa Belgrad
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2010] În şanţul altădată plin cu apă, acum s-au amenajat terenuri de tenis -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154340">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154340"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154340">Şterge vot</a></div><span id="v9154340" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154340)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154340Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154340MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2010] În şanţul altădată plin cu apă, acum s-au amenajat terenuri de tenis
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2010] Poarta Karageorge, din zidurile exterioare al Kalemegdanului -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154341">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154341"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154341">Şterge vot</a></div><span id="v9154341" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154341)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154341Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154341MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2010] Poarta Karageorge, din zidurile exterioare al Kalemegdanului
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2010] Galeria Muzeului de Istorie Naturală, din Kalemegdan -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154343">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154343"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154343">Şterge vot</a></div><span id="v9154343" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154343)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154343Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154343MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2010] Galeria Muzeului de Istorie Naturală, din Kalemegdan
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2010] Poarta exterioară Istanbul, din dreapta ravelinului -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154344">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154344"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154344">Şterge vot</a></div><span id="v9154344" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154344)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154344Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154344MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2010] Poarta exterioară Istanbul, din dreapta ravelinului
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2010] Poarta interioară Istanbul, prin care trecem dincolo de zidurile interioare -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154345">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154345"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154345">Şterge vot</a></div><span id="v9154345" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154345)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154345Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154345MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2010] Poarta interioară Istanbul, prin care trecem dincolo de zidurile interioare
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2010] În fostul şanţ de apărare, altădată plin cu apă, sunt amplasate blindate şi piese de artilerie, exponate ale Muzeului Militar -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154346">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154346"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154346">Şterge vot</a></div><span id="v9154346" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154346)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154346Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154346MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2010] În fostul şanţ de apărare, altădată plin cu apă, sunt amplasate blindate şi piese de artilerie, exponate ale Muzeului Militar
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2010] Piese de artilerie, exponate ale Muzeului Militar -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154347">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154347"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154347">Şterge vot</a></div><span id="v9154347" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154347)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154347Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154347MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2010] Piese de artilerie, exponate ale Muzeului Militar
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2010] Piese de artilerie şi, în spate, clădirea Muzeului Militar -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154348">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154348"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154348">Şterge vot</a></div><span id="v9154348" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154348)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154348Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154348MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2010] Piese de artilerie şi, în spate, clădirea Muzeului Militar
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [SEP-2010] Un trenuleţ ce face o plimbare cu turiştii, iese pe Poarta cu Ceas -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154349">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154349"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154349">Şterge vot</a></div><span id="v9154349" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154349)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154349Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154349MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2010] Un trenuleţ ce face o plimbare cu turiştii, iese pe Poarta cu Ceas
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2010] Prin Poarta cu Ceas pătrundem în Fotăreaţa Belgradului -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154350">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154350"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154350">Şterge vot</a></div><span id="v9154350" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154350)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154350Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154350MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2010] Prin Poarta cu Ceas pătrundem în Fotăreaţa Belgradului
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2010] Mormântul vizirului Silahdar Ali Paşa, mort într-o bătălie cu austriecii, pe la 1716 -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154351">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154351"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154351">Şterge vot</a></div><span id="v9154351" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154351)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154351Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154351MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2010] Mormântul vizirului Silahdar Ali Paşa, mort într-o bătălie cu austriecii, pe la 1716
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2010] Zidurile estice ale fortăreţei Belgradului şi clădirea Oficiului pentru Protecţia Monumentelor Culturale -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154352">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154352"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154352">Şterge vot</a></div><span id="v9154352" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154352)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154352Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154352MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2010] Zidurile estice ale fortăreţei Belgradului şi clădirea Oficiului pentru Protecţia Monumentelor Culturale
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2010] Vedere spre râul Sava, de pe platoul din fortăreaţa Belgradului -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154353">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154353"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154353">Şterge vot</a></div><span id="v9154353" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154353)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154353Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154353MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2010] Vedere spre râul Sava, de pe platoul din fortăreaţa Belgradului
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [SEP-2010] Pobednik (Învingătorul), ridicat pentru a comemora prima victorie aliată în primul război mondial, obţinută de Serbia în bătălia de la Cer, împotriva Imperiului Austro-Ungar -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154354">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154354"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154354">Şterge vot</a></div><span id="v9154354" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154354)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154354Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154354MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [SEP-2010] Pobednik (Învingătorul), ridicat pentru a comemora prima victorie aliată în primul război mondial, obţinută de Serbia în bătălia de la Cer, împotriva Imperiului Austro-Ungar
foto Costi [27.10.10]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [SEP-2010] Zidurile exterioare ale Kalemegdanului şi, în planul al doilea, Dunărea -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154355">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154355"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154355">Şterge vot</a></div><span id="v9154355" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154355)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154355Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154355MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [SEP-2010] Zidurile exterioare ale Kalemegdanului şi, în planul al doilea, Dunărea
foto Costi [27.10.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [SEP-2010] Platoul de la estul fortăreţei, dincolo de care se află clădirea Oficiului pentru Protecţia Monumentelor Culturale -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154356">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154356"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154356">Şterge vot</a></div><span id="v9154356" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154356)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154356Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154356MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [SEP-2010] Platoul de la estul fortăreţei, dincolo de care se află clădirea Oficiului pentru Protecţia Monumentelor Culturale
foto Costi [27.10.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [SEP-2010] Vedere dincolo de Sava spre Zemun. În centru, Turnul Ušće -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154357">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154357"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154357">Şterge vot</a></div><span id="v9154357" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154357)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154357Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154357MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [SEP-2010] Vedere dincolo de Sava spre Zemun. În centru, Turnul Ušće
foto Costi [27.10.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [SEP-2010] Vedere spre locul unde râul Sava se varsă în Dunăre -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154358">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154358"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154358">Şterge vot</a></div><span id="v9154358" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154358)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154358Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154358MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [SEP-2010] Vedere spre locul unde râul Sava se varsă în Dunăre
foto Costi [27.10.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [SEP-2010] O machetă a fortăreţei Belgradului, aşa cum arăta ea în secolul al XVII-lea -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154360">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154360"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154360">Şterge vot</a></div><span id="v9154360" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154360)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154360Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154360MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [SEP-2010] O machetă a fortăreţei Belgradului, aşa cum arăta ea în secolul al XVII-lea
foto Costi [27.10.10]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [SEP-2010] Kula Nebojsa, un turn de formă octogonală, datând de prin secolul al XV-lea şi folosit de turci drept închisoare -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 27.10.10] - <span class="allrVotedi" id="av154361">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv154361"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=154361">Şterge vot</a></div><span id="v9154361" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(154361)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f154361Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e154361MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [SEP-2010] Kula Nebojsa, un turn de formă octogonală, datând de prin secolul al XV-lea şi folosit de turci drept închisoare
foto Costi [27.10.10]
# [0 PMA, fara bonus]

[32] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.231816053391 sec