ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2018
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JAN-2018
DURATA: 6 zile
familie cu copii
3 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Tel Aviv. Ierusalim. Două orașe, o escapadă

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ierusalimul înseamnă sărbatoare si lamentație.

Cântecul orașului este un suspin printre ani, un psalm delicat, intens și melancolic la marea răspântie dintre lumi spirituale

Cum a incoltit ideea?

Ca mare privitor al Turului Frantei nu am putut remarca reclama difuzata si ultradifuzata aproape in fiecare pauza publicitara – Two Cities. One Break. Tel Aviv. Jerusalim. Intre timp reclama a fost adaptata si pentru limba romana dar mie mi-a ramas in minte si in suflet aceasta https://www.youtube.com/watch?v=WKfjMATNH8Q (daca nu e considerata reclama, rog inserarea clipului )

Evident, la acel moment si mult timp dupa, Israelul mi se parea de NEABORDAT avand in vedere situatia politica de acolo. Cred ca aceasta teama este general valabila in randul nostru. La acel moment nici nu indrazneam sa ma gandesc ca as vizita Israelul si daca as face-o, prin absurd vorbind, probabil as merge in vreun Pelerinaj organizat prin Biserica.

Cu toate acestea, la un moment dat, primind un newsletter am dat o cautare pe google pentru a-mi satisface mai degraba o curiozitate legata de vizitarea acestei tari. Si citesc si vad ca este o tara extreme de prietenoasa, ca cetatenii si turistii se simt si sunt in siguranta, ca este un climat placut, ca…. in fine, ar trebui vizitat. Dar ce ma fac cu sotia care imi zice clar si raspicat “E ultimul loc din lumea asta in care as merge! Punct. ” Doar ca planurile noastre nu sunt si ale Celui de Sus si nu stiu cum se face, fara vreun motiv si fara vreun efort din partea mea, printr-o promotie la Wizz mai fac o incercare atras evident si de pretul extrem de mic al biletului de avion (sub 200 lei/pers. in Ianuarie). Daca mai gasim pe cineva cu care sa mergem, luam in calcul. Dupa 3 telefoane date si tot atatea refuzuri vine si al patrulea cu un DA hotarat. Peste 30 minute aveam deja biletele luate. Taman bine ca a doua zi Donald Trump face anuntul cu mutarea capitalei de la Tel Aviv la Ierusalim si parca razboiul este pe cale sa inceapa. Tensiunile in Israel cresc, la stiri sunt aratati activisti care trag cu automatele in aer de bucurie iar noi ne bucuram ca nu am dat prea mult pe biletele de avion si pierderea nu o sa fie prea mare.

Trece vremea, lucrurile se linistesc iar eu incerc sa-mi fac un program dar parca, ca niciodata, nu stiu de unde sa o apuc, nu-mi iese nimic, sunt confuz, cer ajutor pe AFA, pe PM si alte forumuri, caut ghiduri turistice dar parca toata lumea merge in Israel si librariile sunt luate cu asalt si nu gasesc pe niciunde vreun Ghid. Internetul abunda cu informatii unele contradictorii, altele menite sa te linisteasca, multa lume speriata de interviul de la intrarea in tara, de soldatii de pe strazi. Noi cu pasapoarte noi si ganduri la ce o sa ne intrebe. Daca suntem dubiosi ca ne-am schimbat pasapoartele cu o saptamana inainte de a intra in tara?

Dar, cu ajutorul colegilor AFA carora as vrea sa le multumesc (Carmen Ion, GinaC, pelerin12345, alexandru79) am reusit sa-mi schitez un plan.

In cele ce vor urma nu am sa scriu despre fiecare obiectiv vizitat, recomand articolele dnei Carmen Ion care pentru noi au fost Ghid de calatorie si pe care le-am avut printate si citite la fiecare obiectiv in parte.

Si uite asa, usor usor, planul este schitat iar cu vreo 4-5 zile inainte de plecare hotaram sa luam si copilul de 9 ani cu noi :). Sa fim si noi un grup organizat. (3 adulti si un copil)

Am cumparat din tara sekeli de la o casa de schimb valutar de la Universitate (...) dupa ce am dat in prealabil un telefon pentru a ma asigura ca au. Cursul a fost de 1.12 lei/ sekel. In Israel cel mai bun curs ar fi iesit la 1,17-1,18, asadar a fost o alegere buna ca o parte din bani sa-i schimb in tara. La noi am avut USD pe langa sekelii schimbati.

Asadar, am impartit sejurul in 2: primele 3 nopti la Ierusalim, urmatoarele 3 la Tel Aviv.

Zborul:

L-am efectuat cu Wizz care are un program destul de bun cu plecare la 6.45 din Bucuresti si 10.15 din Tel Aviv. La plecarea de pe Otopeni procedura este standard, nu este niciun control suplimentar, asadar nu este nevoie sa ajungeti mai devrema fata de un zbor obisnuit. Avionul plin, zborul fara peripetii.

La controlul pasapoartelor sunt peste 20 de ghisee, cred eu, unele doar pentru cetateni israelieni altele pentru toata lumea. Ne-am asezat la coada si ne-am pus pe asteptat. Ne tot intrebam de ce merge asa greu pana mi-am dat seama ca ofiterul care verifica pasapoartele este acelasi care te supune Interviului de securitate la intrarea in tara si inti da si cartonasul verde cu viza, valabila 3 luni si care ar trebui sa o aveti tot timpul asupra voastra. (Eu credeam ca verifica pasaportul si mergi intr-un alt spatiu unde alte persoane te intervieveaza, ma gandeam la o incapere cu scaune, cu lampa care sa ti-o puna in ochi ca-n filme :) ).

Aici as recomanda sa va asezati la coada unde vi se pare ca sunt mai multi cetateni israelieni, eventual chiar perciunati. Va merge mult mai repede. Daca sunteti in familie puteti merge impreuna.

Interviul a constat in 3 intrebari (Care este scopul vizitei, Ce vrem sa vizitam, Unde vom merge prima data: Ierusalim sau Tel Aviv). Si gata. Toate temerile si toate gandurile negre se risipisera in doar 2 minute. Asadar, daca nu ai nimic de ascuns si raspunzi sincer si la obiect interviul poate fi o formalitate.

Cazarea am avut-o in centru la Check In Apartments (urmeaza review), la 800 m de Jaffa Gate pe Yafo ST., asadar pe linia tramvaiului 1, singurul din Ierusalim.

Asadar, din aeroport, la terminalul 3 chiar la iesire, urmand indicatoarele, am urcat la nivelul 2 unde, in partea stanga era Busul 485 (biletele la sofer) cu punct final la Central Station. Autobuzul te lasa ceva mai departe, pe o strada in usoara panta, cam la 250 m de statia Tramvaiului 1. Asa ca am mers in sensul invers de deplasare al autobuzului 485, catre un pod cu o arhitectura mai ciudata, care este practic in fata Garii Centrale. Biletele le-am cumparat de la un automat care este destul de intuitiv. In fiecare statie sunt astfel de automate de bilete. Trenul este foarte modern si rapid. Toate informatiile legate de acest tren le gasiti aici citypass.co.il/en. Am impresia ca restul pe care il da automatul este de maxim 20 Skl, asadar este nevoie sa aveti ceva marunt sau sa folositi cardul. Noi ne-am descurcat cu restul de la autobuzul de la aeroport. Avand cazarea in centru nu am mai folosit niciun mijloc de transport in comun.

ZIUA 1 – Orasul Vechi

Dupa formalitatile de cazare si o masa la un restaurant de langa apartament am plecat catre Old City. Am parcurs orasul vechi la pas pana la Lionn Gate si in sens invers pe Via Dolorosa. Ghid ne-a fost: vezi impresii

Am baut o cafea si un suc de rodii din oras si am parasit Cetatea.

La intoarcere ne-am oprit pentru a face cateva cuparaturi la un supermarket unde am platit cu cardul si extenuati, dupa o zi plina ne-am facut planul pentru a 2-a zi.

Inca din prima zi am folosit pentru Harti (mai tarziu pentru Waze) o Cartela de net luata de la un chiosc care este vopsit/colorat cu negru si se numește "O mobile". Cartela de internet este vreo 40 sekeli peste care pui 5 Gb de net pentru inca vreo 30 Sekeli. Creditul are valabilitate 1 luna. Eu am bagat cartela in telefon si am tinut netul tot timpul pornit plus navigație Waze, mail si maps google si am consumat sub 1 Gb.

ZIUA 2 – Bethleem

Avnd cazarea in apropierea cetatii, ne-a fost destul de usor sa ajungem pe jos la autogara de unde pleaca microbuzele catre Betleem. Autogara este situata in apropierea Portii Damascus, vis a vis de o esplanada cu palmieri. Am urcat in microbuzul 231 cu biletele cumparate de la sofer.

Cand am ajuns in statia terminus am fost asaltati de taximetristi pentru a ne duce la Biserica Nasterii. Pentru 20 Sekeli am ales aceasta varianta.

Dupa vizitarea Bisericii si a Manager Square am inceput sa cautam un sherut pentru a vizita Mrea Sf. Sava din Desertul Iudeii. Am gasit un taximetrist si dupa o usoara tocmeala am convenit sa vizitam manastirea pentru 100 Sekeli. Taximetristii sunt foarte insistenti si vor incerca sa va duca oriunde pentru a mai castiga ceva. Asa s-a intamplat si cu al nostru care, desi i-am spus clar ca nu vrem decat la Sf. Sava, tot timpul si la dus si la intors a incercat sa ne convinga sa mai mergem si colo... si colo... Sunt foarte obositori si de-abia am asteptat sa scapam de ei.

Mrea Sf. Sava merita vizitata insa accesul este permis doar barbatilor. Asa ca am vizitat-o singur. Cele 3 fete din grupul meu organizat au ramas sa admire peisajele de pe coline.

Intoarcerea in Ierusalim a fost facuta in sens invers tot cu microbusul 231. La intrarea in Ierusalim are loc controlul efectuat asupra palestinienilor cu drept de intrare in Israel. Turistii nu au nicio problema. Nici macar nu cer pasapoartele dar trebuie sa le aveti asupra voastra impreuna cu viza de pe cartonasul verde.

Dupa amiaza am dedicat-o tot Orasului Vechi pentru Zidul Plangerii si Cartierului Evreiesc si plimbarilor pe jos.

ZIUA 3: Quasr el Yahud – Ein Gedi – Masada – Marea Moarta

Incepand cu ziua 3 am inchiriat o masina. Citisem mul despre traficul din Israel, despre soferii de aici dar nu cred ca poate fi mai rau decat in Bucuresti. Si asa a fost.

Pentru inchiriere, dupa lungi analize si comparatii am ales firma Eldan. Rezervarea am facut-o direct de pe site-ul lor, inca din tara. In pagina de rezervare este bifata optiunea „Israeli citizen” care trebuie debifata, cetatenii israelieni platind si impozit, deci pretul ar fi mai mare. Am folosit un card de credit, absolut necesar pentru inchirierea de masini.

Am ales o Kia Picanto pentru care am platit ~ 200 USD (20 USD la rezervarea pe site, diferenta la ridicare) pentru 4 zile cu garantie extinsa si cu ridicare in Ierusalim si predare in aeroport. Procesul a decurs foarte bine, am primit pe mail toate detaliile, harti detaliate cu locul de ridicare precum si de predare in aeroport.

Biroul firmei Eldan este langa hotelul cu acelasi nume. Formalitatile au durat sub 2 minute . Nu ne-a fost blocata nicio suma drept garantie de pe card. Ba chiar au oprit niste sume de bani care adunate nu dadeau totalul rezervat. La debitarea efectiva, la cateva zile de la revenirea in tara s-au reglat toate sumele. Cu hartia de la birou ne-am indreptat catre parcare care este bine detaliata si cu poze pe hartile primite pe mail si de la birou.

Se coboara la nivelul – 2 unde 2 baieti foarte rapizi iti aduc masina. Ti se explica politica Plin cu Plin si modul de pornire al masinii. Poi de ce? Pentru ca maisnile sunt dotate cu „Mobile Eye” un sistem care permite pornirea numai dupa introducerea unui cod de 4 sau 5 cifre (pe care e bine sa nu-l uiti :) ). Acest dispozitiv te ve atentiona sonor si vizual printr-un mic ecran in dreapta jos a parbrizului cand te apropii prea mult de masina din fata, cand depasesti banda de mers fara sa semnalizezi, cand iti apare ceva in fata, ,,,

Un mare avantaj al inchirierii masinii de la Eldan a fost acela ca puteti lasa noaptea masina in parcarea lor, gratuit, cu conditia de a ajunge in parcare pana in ora 18.00. De iesit se poate iesi la orice ora din noapte cu ea dar bariera de intrare se blocheaza la 18.00.

Asadar, pentru inchirierea masinii in Israel recomand Eldan.

Cu Kiutza la drum si cu Waze-ul in geam am pornit, pe Traseul 1 catre prima noastra destinatie, Quasr el Yahud, locul botezului Domnului. Drumul este atat de liber incat am crezut ca am introdus adresa gresit. Dar, dupa aproximativ 1 h de condus in limitele legale am ajuns la destinatie. Am zabovit cam inca o ora aici si ne-am indreptat pe Traseul 90, pe coasta Marii Moarte catre urmatoarea destinatie, Rezervatia Ein Gedi. Cam 45 minute de condus si eram in parcarea rezervatiei. Am ales traseul de 1h pe care l-am facut in aproximativ 45 min. Este frumos, traseul usor, bifat, plecat catre Masada. La Masada am ales varianta cu Telecabina dus-intors. Exista si varianta de a alege urcatul/coboratul pe jos sau doar coboratul pe jos. Fiind destul de cald noi am ales telecabina. Mi s-a parut destul de accesibila coborarea pe poteca insa urcarea este anevoioasa in conditii de caldura. si cu copil. Panorama de sus de la Masada catre Marea Moarta este foarte frumoasa.

Am mancat la un restaurant cu autoservire de la Masada si am plecat catre statiunea Ein Bokek aflata la 16 Km de Masada. Ne-a parut rau ca nu am avut costumele de baie la noi, desi nu era foarte cald erau oameni care pluteau in mare. Noi ne-am multumit cu privelistea, nisipul rosiatic si fotografiatul.

Ne-am urcat in masina si dupa o zi plina am urmat traseul invers catre casa. La 17.45 eram in parcarea de la Eldan. 1 Km pe jos, un vin bun si un plan pentru urmatoarea zi.

Condusul nu mi s-a parut deloc greu, nu am intampinat nicio problema, nu am fost opriti la trecerea in teritoriile palestiniene si nici invers, totul este sigur.

ZIUA 4 – Muntele Maslinilor

Dimineata, urmand acelasi ghid al dnei Carmen Ion am ajuns in parcarea autogarii de unde pleaca microbuzele catre Muntele Maslinilor. Am vizitat toate obiectivele din „Ghidul” nostru, am plimbat copilul cu camila langa Hotelul Seven Arch pentru 5 USD si dupa vizitarea celorlalte obiective ne-amindreptat catre apartament.

Ne-am luat bagajele si usor, usor am ajuns in parcarea firmei de inchiriere de unde am luat masina pentru a ne deplasa catre cealalta parte a calatoriei noastre – Tel Aviv.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de dalumian in 02.03.18 20:29:32
Validat / Publicat: 02.03.18 23:00:13
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 10535 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dalumian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[02.03.18 22:56:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Evident, e o reclamă, dar nu a unei firme, ci pentru vizitarea Israelului. Aşa că, de ce nu?

Dan&Ema
[02.03.18 23:01:50]
»

@dalumian: Start vot! ????

Carmen Ion
[02.03.18 23:29:09]
»

@dalumian: Felicitări pentru excursia pe cont propriu. Cred că ai făcut o alegere bună cu hotelul - aștept reviewul - l-am avut și eu in vedere dar ne depășea bugetul.

Mulțumesc mult pentru menționarea articolelor mele: mă bucur enorm că ți-au fost de folos.

Sunt curioasă de reacția copilului la obiectivele vizitate și aștept cu interes relatările despre Tel Aviv, unde înțeleg că ați stat mai mult decât noi și ați avut probabil mai mult timp pentru vizite.

Încă o dată, felicitări și multe mulțumiri!

alinafulg
[02.03.18 23:47:00]
»

@dalumian: Foarte binevenite toate informațiile. Eu mă documentez cu privire la aceasta destinație, la mijlocul lui mai o să mergem si noi, avem bilete de avion cumparate, 5 nopti, perioada 10-15 mai. Trebuie sa aleg acum cazarea.

mprofeanu
[03.03.18 10:44:11]
»

@dalumian: Felicitări pentru review, excursia cu autoturism închiriat este cred cea mai avantajoasă pentru că îți oferă libertate de mișcare la niște costuri rezonabile cu atât mai mult că ați fost 4 persoane.

Când am fost eu în februarie parcările erau destul de goale și așa cred că erau și în ianuarie când ai fost tu...

dalumianAUTOR REVIEW
[03.03.18 11:56:01]
»

@Dan&Ema: Multumesc!

@Carmen Ion:Eu trebuie sa-ti multumesc!

Copilul a fost foarte incantat, prin ochii ei de copil cel mai mult i-au placut Gradinile Bahai si Marea Moarta. Dar este atrasa, la fel ca si noi ce orasele vechi, pitoresti. I-a placut in egala masura si Roma si Florenta.

@alinafulg: Daca ai nevoie de ajutor in schitarea planului, cu drag!

@mprofeanu: Multumesc pentru vot! Ai dreptate, exceptand Ierusalimul si TLV, parcarile erau destul de libere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[29.04.18 21:06:36]
»

@dalumian: Frumos intradevar, poza P13 e preferata mea, votat cu mare drag.

dalumianAUTOR REVIEW
[29.04.18 21:52:58]
»

@mishu: offf... Asa ma apucă un dor...

Mulțumesc!

adiionita65
[11.11.19 14:24:13]
»

Buna,

Intentionez sa ma inscriu la excursie ISRAEL- iORDANIA in perioda 16-22 ianuarie 2020, dar sunt putin ingrijorata de cum va fi clima (frig?).

Am inteles ca ati fost tot in ianuarie si daca puteti sa-mi dati cateva informatii despre vreme m-ar ajuta sa ma hotaresc.

Multumesc!

alinafulg
[11.11.19 15:19:35]
»

@adiionita65: La sfarsit de februarie, in Ierusalim erau cam 16-18 grade iar in Tel Aviv a fost foarte cald, lumea era la plaja ca intr-o zi de vara pentru ca erau 27 de grade. Posibil ca in ianuarie a fie putin mai rece dar nu cu mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adiionita65
[11.11.19 15:57:02]
»

@alinafulg: Multumesc!

dalumianAUTOR REVIEW
[11.11.19 16:58:02]
»

Bună!

Noi am fost 2 ani în Israel în luna ianuarie. O data la Eilat și o data la Ierusalim și Tel Aviv.

Vremea a fost foarte bună pentru vizitat. Ba la Eilat am făcut și baie. Cred ca vor fi cam 18-22 grdde.

Dar... Citeam pe aici cred, ca la Petra a nins în decembrie sau ianuarie.

Poate ar fi de luat în calcul sa le vizitați separat Israel și Iordania.

Noi am venit recent din Iordania (o sa scriu un review) și vremea a fost superba.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adiionita65, alinafulg, Carmen Ion, dalumian, Dan&Ema, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Israel:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066934108734131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1