Întrebare [în rubrica] Descoperind Israelul

Nazareth

Trimisă în 15.03.15 23:15
autor danateeaCH [Bucuresti]
» VIZUALIZĂRI: 2227

Nu am gasit nici o postare despre biserica ortodoxa Buna Vestire din Nazareth. Alaturi de Ierusalim imi pare un punct obligatoriu de atins. Cei care au fost la ambele biserici, catolica si ortodoxa, stiu despre ce vorbesc.

Ajung din nou acolo, in cateva zile. Pentru ca am timp putin o sa incerc sa ajung vineri dimineata, sper sa nu am probleme cu transportul, fiind Sabath.

Abia astept sa revad Israelul!

P. S. La biserica mai sus pomenita este singura icoana pe are o stiu ca avand-o reprezentata de Fecioara Maria insarcinata!



Răspunsuri

SKCGD1r[16.03.15 00:31]

Fost, vizitat, pozat, asezat in liniste. In 2014, primavara...

E adevarat ce spui, in plus exista inscriptionare deasupra intrarii pe interior in limba romana...

Totusi, oriunde vei gasi o gradina cu copaci infloriti sau flori pline de parfum, opreste-te... sunt cu mult mai vii decat orice icoana.

Drumuri bune si vreme pe masura!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 350 PMA (1 voturi)

danateeaCHAUTOR SOL[16.03.15 07:23]

Oh, flori si arbusti infloriti gasesti la tot pasul in Israel, mai ales in perioada asta. Ma intreb daca e vremea portocalilor infloriti...

Deci, numai motive de bucurie!

Multumesc


mariana.olaruPR3r[16.03.15 13:05]

Din conţinutul postării tale nu prea am înţeles care e întrebarea la care aştepţi răspuns. Dar dacă doreşti amănunte despre Biserica greco-ortodoxă Buna Vestire din Nazareth, ca una care amfostacolo, pot adăuga şi eu câteva cuvinte care sper să te inspire şi să-ţi fie de folos.

Biserica nu e impresionantă prin dimensiuni, e mai degrabă modestă şi cu nimic ieşită în evidenţă atunci cînd o contempli din exterior. Adevărata comoară spirituală se află însă în interior. Trei sunt reperele de interes creştin pe care nu trebuie să le ratezi în incintă :

-prima este pictura murală de la intrare, reprezentând icoana Bunei Vestiri, momentul în care Arhanghelul Gavril o vesteşte pe Fecioara Maria că va fi mama Mântuitorului lumii, prin graţie divină. Textul ce însoţeşte icoana, este preluat din Sfânta Evanghelie şi este redactat în limba română, dar cu litere chirilice.

-pictura pereţilor este de asemenea opera unor români, familia celor trei fraţi Moroşanu, care au asigurat renovarea lăcaşului în perioada anilor 1977-1978. Dacă vei privi cu atenţie, vei recunoaşte printre aceste picturi şi chipurile unor sfinţi de pe la noi, des întâlniţi în bisericile româneşti, mai rar pe meleaguri străine :Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Tot fraţii Moroşanu au realizat în parte şi icoanele de pe iconostas sau le-au recondiţionat pe cele existente. Între aceste icoane, una este cu deosebire contemplată şi cinstită de pelerini, pentru că se spune că ar fi grabnic ajutătoare cuplurilor care îşi doresc, dar nu pot avea copii. Este icoana despre care unii cred că ar reprezenta-o pe Fecioara Maria însărcinată. Spre ştiinţa ta, trebuie spus că există mai multe icoane în această postură (una dintre ele se află la Mănăstirea Curtea de Argeş), deşi multă vreme s-a considerat a fi un sacrilegiu într-o astfel de reprezentare. În ce priveşte icoana în discuţie de la Biserica Bunei Vestiri de la Nazareth, cred că promovarea ei ca icoană a Maicii Domnului însărcinată este improprie (în paranteză fiind spus, ideea nu-mi aparţine, ea a fost expusă de preotul duhovnic ce a însoţit grupul nostru de pelerini, dar mi-o asum fără rezerve). Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria în momentul primirii Bunei Vestiri din partea Arhanghelului Gavril. Ori în acel moment, ea nici măcar nu era însărcinată, darămite să aibă burta proieminentă ca semn al gestaţiei! După opinia mea, cea mai evidentă şi de necontestat postură a Mariei însărcinate, este cea reprezentată de Icoana de la Guadalupe, în care Maica Domnului apare singură.

- izvorul Mariei, despre care tradiţia spune că ar fi izvorul la care venea zilnic Maria spre a lua apă, şi unde i s-ar fi arătat Arhanghelul Gavril, vestindu-i că a fost aleasă să fie Mama Dumnezeiescului Prunc Iisus. Este un puţ aflat în extremitatea absidei nordice a bisericii. Apa izvorului e considerată sfântă. Nu se poate coborî în puţ, dar izvorul a fost captat şi se poate lua apă ca de la robinet, coborând doar câteva trepte mai jos de nivelul podelei bisericii. Aşadar, trebuie să ai sticle goale şi curate pe care să le umpli. Apoi, poţi să obţii certificarea şi o nouă binecuvântare, prin aplicarea unei etichete, de către părinţii slujitori în sfântul lăcaş. Apa este cu adevărat miraculoasă. Din proprie experienţă pot mărturisi că cea pe care am luat-o eu însămi de la Biserica Bunei Vestiri din Nazareth, a rămas la fel de proaspătă şi bună la gust, vreme de aproape şase luni, adică până s-a epuizat, eu luând zilnic din ea câteva înghiţituri după aghiasma mică.

Despre Biserica catolică a Bunei Vestiri, pe care de asemenea am vizitat-o, nu pot spune decât că mi s-a părut a fi o versiune modernă a unei biserici, cu totul deosebită de viziunea noastră despre cum ar trebui să arate un lăcaş de cult creştin convenţional. Asta nu înseamnă că biserica nu e frumoasă, ci doar că e originală şi poate de aceea merită cu deosebire vizitată de creştinul ortodox. Mai ales, că pe zidurile exterioare ale incintei, vei regăsi printre zeci de alte icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, versiuni ale diverselor popoare, şi icoana în stil tradiţional românesc.

Îţi doresc pelerinaj binecuvântat şi întoarcere cu spor duhovnicesc!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

danateeaCHAUTOR SOL[16.03.15 15:16]

Iti multumesc, Mariana.

Am vizitat locurile descrise de tine acum multi ani, pe fuga, cu un ghid amator si mi-ar fi fost de folos amanuntele tale avizate.

De data asta voi poposi doar la Biserica ortodoxa si la Izvorul Mariei. Cea catolica mi s-a parut doar impozanta si interesanta poate din punct de vedere arhitectonic.

Intrebarea mea era mai degraba legata de modul de acces la aceste puncte, odata ajunsa in Nazareth. Dar am descarcat o harta si in mod cert ma voi descurca.

Am retinut dintr-o postare anterioara o sugestie a ta privind achizitia mirului de Nard de la Biserica Ruseasca din Ierusalim. In afara de aceasta si de aprinderea celor 33 de lumanari crezi ca ar mai fi ceva notabil de mentionat, ca sa nu-l trec cu vederea cand voi ajunge si la Ierusalim?

Iti multumesc, dupa amiaza senina!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Titi DincaGD2r[20.03.15 13:21]

@danateea - aveti mai jos cateva linkuri video... probabil eu voi face un review pe tema asta... sunt primele 4 filmulete

https://www.youtube. com/user/ istoriereligie/ search? query=nazaret


  • [5] total răspunsuri, până acum
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043277978897095 sec
    ecranul dvs: 1 x 1