ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 16.12.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cimitirul ostasilor romani din Zvolen

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In drum spre pensiunea la care eram cazati, langa Zdiar, am facut un ocol de vreo 70 km din simplul motiv ca auzisem despre un cimitir al eroilor romani cazuti in al 2-lea razboi mondial care se afla in orasul Zvolen.

L-am identificat inca de acasa, pe GoogleEarth si l-am notat la POI-uri, asadar GPS-ul ne-a dus direct la el. Deci nu am ales drumul cel mai scurt (sau rapid) catre Zdiar, ci am deviat putin: Timisoara-Cenad-Budapesta-Vac-Zvolen. Aproximativ 440 km, 6 ore de mers lejer, cu oprire in Sannicolau pt un plin, Szeged pt vigneta de Ungaria si apoi cu niste rataciri undeva la nord de Budapesta unde GPS-ul ne-a jucat niste feste, nefiind la curent cu updatarea jonctiunilor dintre autostrazile Ungariei.

Cimitirul se afla undeva in nordul orasului, si de fapt este unul civil, al orasului Zvolen. In partea de sus a acestuia (cimitirul fiind situat pe un mic deal) este un monument ridicat in cinstea soldatilor rusi, usor de identificat dupa steaua URSS care vegheaza in varf, mai ceva ca ochiul lui Sauron din Stapanul Inelelor. Putin mai sus de acesta, aleile asfaltate se termina si se intrezaresc niste pietre funerare mai izolate care parca ridica semne de intrebare pentru ca se vede ca au ceva deosebit fata de restul cimitirului. Sunt mai mici, mai vechi si... era sa zic mai neingrijite, insa ar fi un termen prea dur. Sunt doar mai vechi si atat. De fapt arata chiar binisor, doar ca nu sunt atat de lucioase si super-ingrijite precum cele din restul cimitirului. Insa principalul aspect cu care ies in evidenta este altul: au inscriptionate pe ele nume romanesti.

Ne-a luat ceva pana sa le gasim, mai ales ca erau cam zero grade si ne-au inghetat toate cele plimbandu-ne, cimitirul fiind destul de mare. Insa nu ne-am dat batuti si am reusit. Dupa cum stim, peste 10.000 de romani au murit in al 2-lea razboi mondial in luptele pentru eliberarea fostei Cehoslovacii de sub influenta Germaniei hitleriste. Multi dintre ei nu au fost identificati, de aceea pe unele placi apare de multe ori “erou necunoscut”, dar totusi, foarte multi au numele pomenite pe placi.

In marginea zonei cu placile inscriptionate este un monument maricel, din beton, placat cu marmura alba, pe care scrie ceva de genul “Glorie vesnica eroilor romani cazuti in lupta pentru eliberarea Cehoslovaciei” atat in romana cat si in slovaca (sau poate chiar cehoslovaca, limba oficiala pe atunci). Era chiar si o coroana depusa relativ recent de catre un grup de studenti ai Facultatii de Geografie de la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Foarte frumos din partea lor, emotionant chiar. Am gasit la fata locului niste lumanarele inghetate dar neconsumate in totalitate. Dupa ce le-am dezghetat chiar am reusit sa le aprindem cu o bricheta ce-o avea nevasta-mea din greseala in geanta ei cu surprize. Nu suntem fumatori, puteam sa bag mana-n foc ca nu avem o bricheta la noi. Ar fi trebuit sa aducem cu noi niste lumanari sau candele dar, am avut multe pe cap inainte de plecare si ne-a scapat acest amanunt.

Pe langa coroana studentilor de la geografie care trona la baza monumentului, ne-am bucurat sa vedem ca pe unele placi erau buchete de flori. Nu stim daca de la localnici sau de la romani care au trecut pe acolo intamplator, sau de la romani care au rude inmormantate acolo sau de la romani stabiliti prin partile locurilor. Un lucru e cert: cu toate ca au ramas pentru totdeauna departe de casa cineva se mai gandeste la ei si apreceaza ceea ce au facut. Aspecte care parca mi-au dat un sentiment pozitiv, un soi de speranta in suflet. Un fel de deci se poate, nu e totul pierdut.

La plecare am mai aruncat un ochi spre cele doua lumanarele pe care le-am aprins. Inca ardeau in gerul lui ianuarie, scaldate de razelele unui soare pe cat de binevoitor pe atata de cu dinti. Un loc de trista amintire, dar stiti cum e vorba aia... cine uita trecutul e condamnat sa-l repete. Asa ca din cand in cand merita sa ne amintim de cei care nu mai sunt si care fara nicio vina si-au pierdut viata pentru semenii lor. Fie ei conationali sau nu.

*****In Memoriam – Alexandru Andrei (bunicul sotiei) – veteran de razboi, a luptat in Muntii Tatra in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. A avut norocul sa se intoarca acasa, spre deosebire de cei zece mii de osteni care se odihnesc in cimitirul de mai sus. Nu cu mult timp in urma a plecat si el spre o lume mai buna. Dumnezeu sa-l odihneasca!


[fb]
---
Trimis de cristi_an3000 in 26.01.11 10:03:45
Validat / Publicat: 26.01.11 10:21:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 o particica a micului cimitir - in dreapta se vede monumentul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

cristi_an3000AUTOR REVIEW
[26.01.11 10:48:19]
»

am uitat ceva important, multumiri userului ceasornicarul, pt ca intr-un ecou de-al lui la un alt review despre Slovacia am aflat de acest cimitir, altfel nu stiam. si multumim AFA, desigur!

TEOANCA
[26.01.11 12:36:52]
»

Impresionant.

Asa as da titlul rev. tau.

Impresionant gestul studentilor de la Cluj, buchetele de flori asezate pe morminte, lumanarile aprinse de voi, gandul tau de a trece pe acolo, faptul ca ai impartasit cu noi.

Impresionant IN MEMORIAM.

Si bunicul meu a luptat acolo. A facut parte dintre cei care s-au intors. Avea acasa 8 copii.

Iti multumesc ca mi-ai amintit de el.

catalinalupu
[26.01.11 20:17:48]
»

M-ai emotionat, aici... este fratele bunicii mele... Petre...

Multumesc!

creivean
[26.01.11 21:05:21]
»

Bunicul meu nu a mai ajuns acolo, fiind luat prizonier pe frontul de est. A stat în lagăr, la Erevan, până după război când s-a întors acasă. Am avut şansa să-i ascult poveştile de pe front şi din lagăr. Care, au fost impresionanate (vorba lui @TEOANCA).

Pe de altă parte, ca fostă cătană, sunt impresionat de tot ceea ce înseamnă armată, patriotism şi jertfă.

Glorie Eternă Soldaţilor Români!!!

florintoma
[27.01.11 12:27:54]
»

Glorie Armatei romane!

ceasornicarul
[10.02.11 11:46:50]
»

Impresionant totul, astept cu nerabdare sa ajung aici, tema concediului din acest an si sper ca, cu ajutorul bunului Dumnezeu sa o pun in aplicare este cinstirea ostasilor si eroilor celui de al doilea razboi mondial, drept pentru care mi-am propus in prima faza sa ajung la Zvolen si Auschwitz. In acest pacatos razboi mi-au murit ambii bunici si cred ca, unul dintre ei este inmormantat chiar la Zvolen, sper pana in luna mai sa aflu si acest amanunt. Odata intrat in oras se ajunge usor la cimitir? Eu voi veni probabil dinspre Tatranska Lomnica unde voi fi cazat.

Cinste eroilor si veteranilor de razboi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cristi_an3000AUTOR REVIEW
[10.02.11 11:56:17]
»

imi pare rau dar nu prea as putea sa te ghidez, in primul rand pentru ca eu am intrat in Zvolen din aialalta parte, dinspre Ungaria, si in al doilea pt ca am mers dus de GPS. inca de acasa m-am uitat pe Google Earth la coordonate si le-am bagat in memorie astfel ca GPS-ul m-a lasat fix in fata cimitirului.

din cate vad pe harta strada se numeste Janna Bottu. am atasat o poza luata din google earth, poate ajuta sa identifici mai usor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ceasornicarul
[10.02.11 14:27:59]
»

Ok, voi proceda si eu exact ca, tine si voi introduce coordonatele in gps.

ceasornicarul
[18.05.11 18:36:38]
»

Am revenit din concediu, cat de curand voi posta impresii si poze. Iti multumesc inca o data pentru ajutor si coordonatele gps, fara ele as fi gasit destul de greu cimitirul eroilor romani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catalinalupu, ceasornicarul, florintoma, KRINOEL, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zvolen și imprejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055275917053223 sec
    ecranul dvs: 1 x 1