Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 826

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 827

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 828

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 829

Notice: Trying to get property of non-object in /home/amfost/public_html/impresii9.php on line 830
La o cafea in cea mai veche cafenea din Austria - Cafe Tomaselli / impresii Unde mâncăm în Salzburg?, SALZBURG #AmFostAcolo
ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
LUNA
FEB-2020
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 30
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

La o cafea in cea mai veche cafenea din Austria - Cafe Tomaselli

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu puteam să mergem in apropierea Salzburgului și să nu vizităm și frumosul oraș al lui Mozart. Și cum in Salzburg, ca și in celelalte orașe ale Austriei, localnicii și turiștii poposesc deseori la o cafea și o prăjitură la una dintre numeroasele cafenele din oraș, am respectat și noi tradiția și am oprit la cea mai veche cafenea din Austria, locul frecventat de insuși Mozart și soția sa Constanze.

Este vorba despre Cafeneaua Tomaselli, pe care o găsim chiar in Alter Markt, foarte aproape de casa in care s-a născut Mozart.

Deși pe denumirea existentă deasupra ușii scrie anul 1703, cafeneaua este cu trei ani mai veche, doar că ea a funcționat puțin mai departe, pe strada Goldgasse, unde un francez, pe nume Johann Fontaine, a obținut dreptul de a vinde ciocolată, ceai și cafea. Nu era chiar o cafenea in adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un loc de intâlnire al studenților din acea vreme.

Cafeneaua in spațiul din Goldgasse a trecut prin mai mulți proprietari, până in anul 1753, când a fost cumpărată de Anton Staiger. In anul 1764 Anton Staiger a mutat cafeneaua in spațiul pe care l-a cumpărat in Alter Markt, dându-i denumirea de „Staiger” . Dintr-un loc de intâlnire studențesc, cafeneaua a devenit un loc frecventat de inalta societate din Salzburg. Mozart și Haydn au fost printre oaspeții de seamă ai cafenelei din perioada in care ea aparținea familiei Staiger. După moartea lui Mozart, Constanze a locuit in locuița de deasupra cafenelei impreună cu cel de al doilea soț și cu copiii. In anul 1852, cafeneaua a fost cumpărată de Carl Tomaselli, un cofetar de origine italiană. Tatăl lui Carl, Giuseppe Tomaselli a fost tenor și s-a mutat din Milano incă din fragedă tinerețe, in anul in care Mozart lăsa Salzburgul pentru Viena - 1781, devenind tenor al curții și cântând alături (de) tatăl și de sora lui Mozart. In anul 1807 Giuseppe Tomaselli s-a mutat la Viena, dar fiul său, Carl, s-a intors in Salzburg și a practicat meseria de cofetar la o cafenea moștenită de mama sa pe Getreidegasse, strada unde s-a născut și a locuit Mozart. In anul 1852 a cumpărat, de la Josefa Staiger, cafeneaua de pe Alter Markt, pe care a dat suma de 36.000 de guldeni. Carl Tomaselli a introdus aici sistemul de cafenea patiserie, a diversificat sortimentele, introducând printre altele cacao fierbinte și inghețată, și a deschis o sală de biliard și de jocuri, devenită in anul 1891 „Salonul Femeilor” . Carl a murit in anul 1887, lăsând moștenire cafeneaua fiului său, aceasta fiind in proprietatea familiei Tomaselli până după al doilea război mondial, când a fost confiscată de americani. In anul 1950 familia Tomaselli a redobândit cafeneaua, care a rămas in proprietatea familiei până in zilele când am fost și noi pe acolo, la o cafea și o prăjitură.

Cafeneaua are două etaje, cu o terasă in fața clădirii și alta la primul etaj, construită in anii 1937/1938 de arhitectul Otto Prossinger. Terasele erau inchise, dar vara cred că sunt pline, fiind mai plăcut să stai afară și să privești forfota din Alter Markt.

Pe fațada clădirii, se află o placă de marmură, cu stema familiei Tomaselli, și cu inscrisul „Carl Tomaselli. Cumpărat in anul 1850” . Placa a fost amplasată de Carl Tomaselli jr. in anul 1888.

La parter sunt două saloane, iar la etaj un salon prin care treci ca să ieși pe terasă. Noi am găsit o masă la parter, care s-a eliberat chiar când am intrat.

Salonul in care am fost era mare și inalt, cu coloane și stucaturi, cu oglinzi și candelabre din cristal. Pe pereți sunt portrete ale proprietarilor pe care i-a avut cafeneaua de-a lungul timpului. La parter se află un mic bar și bucătăria. Scara care duce la etaj, este tot din lemn cu balustradă ornamentală din fier. Toaletele sunt la etaj, elegante, simple.

Cei care vor să citească ziarul pot alege unul din cuierul cu ziare.

Prăjiturile sunt foarte frumos prezentate în vitrine din sticlă.

Personalul este imbrăcat in alb și negru, chelnerițele purtând frumoase șorțuri albe, amintind de moda anilor '30.

In afară de cafea, ceai și prăjituri, mai poți servi aici și mâncăruri ușoare, cum ar fi omlete, ouă fierte sau prăjite, cârnați sau platouri cu brânzeturi, acompaniate de o halbă de bere.

Pentru că am văzut la o masă alăturată o omletă care arăta foarte bine, am comandat câte o omletă și câte o cafea Tomaselli. Mâncarea și cafelele ne-au fost aduse de chelner iar după ce am terminat de mâncat, una dintre ospătărițe a venit cu un cărucior cu prăjituri intrebându-ne de care dorim. Era cam greu să reziști, sunt peste 20 de feluri de prăjituri, toate pregătite in bucătăria proprie. De altfel, proprietarii cafenelei se laudă că toate produsele sunt pregătite in bucătăria proprie.

Noi am luat un ștrudel cu mere cu frișcă alături și o tartă cu căpșuni, ambele foarte bune.

Nu mai știu exact cât a costat, dar ne-am mirat că nu a fost mai mult decât la alte cafenele din oraș. Având in vedere renumele cafenelei, ne așteptam să fie mai scump.

Dacă mergeți prin Salzburg, nu ocoliți „Cafe Tomaselli” , cea mai veche cafenea din Austria.

Rog dacă se poate atașa ilustrația muzicală https://www.youtube.com/watch?v=Cai556iI6sg


[fb]
---
Trimis de Mika in 24.04.20 23:40:49
Validat / Publicat: 25.04.20 00:31:45
VIZUALIZĂRI: 1136INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Nu am putut rezista tartei cu căpșuni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX [25.04.20 00:31:15] »

Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Salzburg?, SALZBURG" (nou-creată pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).​​

mishu [25.04.20 04:02:22] »

@Mika:  Și uite cum la ora asta in loc sa dorm, beau o cafea. Am fost in Salzburg doar de 2 ori și mai era in planul meu numai ca încă nu s-a mai materializat, însă orașul este intr-adevăr fermecător, iar o cafea și o prăjitura intr-un astfel de loc, nu poate decât sa te facă sa te simți special. Și normal, dacă ar veni cineva la mine cu căruciorul de prăjituri, cum as putea rezista, eventual as spune sa lase căruciorul acolo ca îl duc eu înapoi la final 😉. Frumos loc ați ales pentru cafea, felicitări, votat cu mare drag. ​​

webmaster [25.04.20 06:29:55] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dan&Emascris / TELEFON [25.04.20 12:28:07] »

Pentru mine Salzburg a ramas in amintire ca un pit stop neprogramat datorita unor probleme tehnice serioase aparute la masina in drum spre casa. Dupa ce trecusem pe la Zugspitze (cu cabina varianta austriaca). ​​

​​Cafeneaua asta arata foarte bine cum rezulta nu numai din articol ci si din poze. Numele localului a fost dus cu cinste peste ani. ​​

Felicitari pentru articol. Numai bine! ​​

​​Cand putem iesi? Unde facem prima iesire?  

doinafil [25.04.20 13:00:44] »

O cafenea cu stil, sau cu „ștaif”, cum am spune unii dintre noi!

​Foarte frumoasă la interior, cu decorurile ei, cu originalul „cuier de presă”, cu scara de lemn, cu pereții lambrisați, cu ceștile „personalizate”, ce mai încolo-încoace, mi-a făcut plăcere să-mi beau cafeaua - la mine acasă  - citind și privind fotografiile de la Tomaselli!

Eu iubesc cafeaua bună, sunt pretențioasă când o aleg și cred că cea de la Tomaselli mi-ar fi plăcut!

Arată foarte bine și vitrina cu „zaharicale”, iar desertul vostru cred că a fost pe măsura aspectului!

Dacă am să ajung în Salzburg, am să-l caut pe acest „Tomaselli”, cu aspect vetust, dar - tocmai pentru asta - atât de plăcut ochiului meu! (nu mă îndoiesc că și gustului, de care tu te-ai bucurat, deja!)

Felicitări! Am votat cu drag! ​​​​

mprofeanu [25.04.20 13:39:38] »

Bine arată totul! O cafenea deosebită și o ofertă la nivelul numelui! Sper să ajung în Salzburg, am fost acolo pe fugă și acum în cunoștință să merg pe urmele tale! Să vă fie de bine!

Mika [26.04.20 14:07:19] »

@mishu:  Si noi am rezistat cu greu să nu luăm mai multe. Arătau foarte bine toate. Erau cam mari, că altfel ne-am mai fi luat. Mulțumesc de vizită și ecou!

Mika [26.04.20 14:16:22] »

@Dan& Ema:  Salzburgul merită vizitat, chiar mai multe zile. Dacă ai drum și altfel decât la service, nu il ocoli. Pai iesim dupa 15 mai. Undeva la munte, cred că ar fi frumos in Ciucaș sau Gropșoarele, poate mai prindem rododendroni. Mulțumesc de vizită și ecou!

Mika [26.04.20 14:20:54] »

@doinafil:  Cafeaua era foarte bună, de fat aveau câteva sortimente de cafea dar noi am luat-o pe cea a casei. Prăjiturilor cu greu le puteai rezista, erau de multe feluri și arătau foarte bine. Să nu ocolești Salzburgul, este un oraș foarte frumos pentru care este bine să rezervi cel puțin două zile. Mulțumesc de vizită și ecou.

Mika [26.04.20 14:24:21] »

@mprofeanu:  Salzburg-ul merită mai mult timp, noi am fost două zile la rând și tot nu am reuțit să  vedem chiar tot, mai ales că este plăcut pur și simplu să te plimbi pe străzi. Cafenele sunt multe in Salzburg, mai ales in centru, toate arătau bine dar asta era cea mai veche și nu puteam să nu o vizităm. Mulțumesc de vizită și ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Dragoș_🇷🇴 [26.04.20 19:34:20] »

@Mika:  

Dacă mergeți prin Salzburg, nu ocoliți „Cafe Tomaselli”, cea mai veche cafenea din Austria.

Ei, uite că am fost în Salzburg (de 2 luni mă chinui să scriu povestea!), am trecut de două ori prin fața cafenelei suspomenite, dar nu am intrat. N-aș spune că am ocolit-o, pur și simplu nu am simțit imboldul să intrăm în vreuna (oricare ar fi fost aceea, nu musai în asta de mai sus).

Pe de altă parte, mai ar fi ceva de adăugat: sincer, eu aș cam pune la îndoială astfel de „scheme de marketing”, gen „cel mai / cea mai (veche, căutat/ă etc.)” stabiliment. Uite doar un exemplu, chiar din Salzburg: lângă poarta Gstättentor (scuzați pleonasmul, dar e cam inevitabil) există un loc (acum e folosit drept galerie de artă) care a fost la vremea sa o brutărie care, la fel, e lăudată că ar fi cea mai veche din târg. Și poate aș fi crezut, dacă nu aș fi văzut cu doar câteva momente mai 'nainte chiar cea mai veche brutărie din oraș, dar care de fapt se află lângă biserica Sf. Petru (Stiftsbaekerei St. Peter). Bine, dacă chiar și aia o fi cu adevărat „cea mai veche”...

Mika [27.04.20 09:37:45] »

@Dragos:  Asta este chiar cea mai veche, nu este numai marketing.

Istoria cafenelei a fost cercetat de istoricul Gerhard Ammer,   care a scris și o carte,”Tomaselli și tradiția cafenelei in Salzburg din 1700”.

Cafeneaua nu arată extraordinar pe exterior, poate de aceea nu ai remarcat-o. In prima zi noi am văzut-o, am citit pe firmamentul ei 1703, dar, ca și tine, am crezut că este marketing.

Dar, un prieten, născut și crescut in Salzburg, ne-a spus să nu cumva să nu mergem in cea mai veche cafenea, Tomaselli.

Dragoș_🇷🇴 [27.04.20 09:51:54] »

@Mika:  

cafeneaua nu arată extraordinar pe exterior, poate de aceea nu ai remarcat-o.

Ba am și remarcat-o, am și pozat-o, dar cum spuneam - nu aveam în „proiect” să intrăm într-o cafenea. Dar poate data viitoare, că sigur va mai fi măcar una - abia ne-am deschis apetitul în primăvara asta. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Mika, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.085747957229614 sec
ecranul dvs: 1 x 1