ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2020
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI
PREȚ 700 euro ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Aqaba

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 6 MIN

Aqaba la ceas de seară

TIPĂREȘTE URM de aici

O mare provocare și, totodată, o reală bătaie de cap în proiectarea traseului pentru cele 7 zile de vacanță în Iordania a reprezentat-o continuarea acestuia din Wadi Rum, deșert ce a reprezentat una din locațiile filmului vizionat aseară. Ca să vezi cum se potrivesc lucrurile uneori!

Dilema consta între a parcurge cei 71 de kilometri până în stațiunea perlă iordaniană Aqaba sau pentru a ajunge în Rezervația Dana Biosphere.

Nu vă ascund că m-am hotărât doar cu vreo câteva zile înainte de plecare, după ce am consultat prognozele meteorologice și mi-am dat seama că mi se oferă oportunitatea de a face o baie și a înota taman în mijlocul lunii ianuarie, ofertă pe care nu știu când o voi mai avea.

Așa că, din deșert dă-i drumul spre mare!

Diferență extrem de mare de temperatură la capătul distanței amintite mai sus! Plecăm înainte de apus, înfofoliți din deșert și ajungem seara, după ora 18, în Aqaba, acolo unde plimbarea în tricou și pantaloni scurți e obișnuință pentru turiști.

Vai, dar ce plăcut e după o zi - splendidă de-a dreptul - dar în care vântul te-a năucit, să ajungi la malul mării, pe o faleză care îți dă senzația unui sfârșit de iunie de-al nostru...

Nu pot sta în cameră, e prea incitantă această atmosferă și această lume orientală. Nu am venit până aici pentru a-mi plânge de oboseală. Și ard de dorința contopirii cu realul local. Plin de - da, chiar foarte mulți - turiști care mișună care încotro, unii încă având urme ale ieșirii din mare, deși s-a înnoptat de ceva vreme și ne aflăm, totuși, în primele zile ale anului, în iarnă.

O iau singur la plimbare, Adriana e prea obosită pentru a mă însoți, și îmi propun un tur nocturn care să cuprindă cât mai mult din ceea ce arată foarte iluminata stațiune și, totodată, cel mai elegant oraș iordanian.

Ies din hotel și fac dreapta pe King Hussein Street, artera principală, cu două benzi pe fiecare din sensurile de parcurgere, despărțite de un spațiu verde presărat de palmieri.

În partea stângă e faleza și marea. Cobor să calc și nisipul plajei Al-Ghandour după ce astăzi m-am delectat prin cel al deșertului și nu îmi ascund mirarea când observ încă prezența oamenilor la malul mării. Și a foarte multor copii.

Nu mulți, nu gălăgioși, astfel că cele câteva minute petrecute în zonă au menirea de a mă destinde plăcut.

Las pe partea dreaptă Moscheea Sharif Hussein bin Ali ce se ridică elegantă în noapte, sublim luminată de spoturi interesant poziționate iar la sensul giratoriu din imediata apropiere fac stânga și cobor puțin pentru a ajunge la Marina - The Royal Yacht Club of Jordan.

Un stabiliment ridicat pentru a servi ca loc de masă localnicilor și turiștilor în cele câteva restaurante elegante, având diferite specificuri culinare și cu mesele poziționate pe terasa ce oferă un cadru panoramic excelent asupra Mării Roșii și a orașului israelian Eliat, aflat pe celălalt mal.

De nu dorești să îmbuci ceva aici, opțiunea alternativă se află la mică distanță. Chiar de nu am învățat încă araba, după logo-ul atât de cunoscut îmi dau seama că firma americană de preparat hamburgeri are gurmanzii ei și prin Orient.

Din dreptul acestuia fac - iarăși! - dreapta, urc puțin după care tot dreapta și mă pomenesc în zona comercială, agitată oarecum și cu o multitudine de oferte. Un mall sare în ochi prin luminile puternice ale fiecărei ferestre. Nu cred că am văzut în altă parte mai multe seturi de pături și perne la vânzare ca aici. De parcă locuitorii și le-ar schimba lunar...

Zăbovesc în fața unei dughene în care un tinerel face deliciul turiștilor prin jongleriile la care supune aluatul lipiilor înainte de a-l băga la copt, adulmec acel miros degajat din prăvăliile cu marfă de slabă calitate, mă strâmb când văd mizeria dintr-o măcelărie și îmi piere orice poftă de a mai gusta ceva.

În colțul unui bloc aud ceva zarvă. Montate pe pereții acestuia se află două televizoare, dosite cumva în niste cutii de lemn ce se închid cu lacăt la sfârșitul vizionării, iar microbiștii urmăresc meciul Newcastle - Chelsea, din Premier League. Nu sunt tradiționalii suporteri englezi ce dau pe gât halbe de bere în puburi, ci cei localnici ce stau sub cerul liber la mese și scaune din plastic, doar cu vreun pahar de unică folosință în față, conținutul acestuia fiind ușor de ghicit, apă sau ceai.

De cum am intrat în oraș dinspre Wadi Rum, am observat, bine iluminată, o moschee ce mi-a luat ochii prin dimensiunile ei. Așa că, dacă tot nu am somn, îmi propun să ajung până la edificiul ce se vede cocoțat undeva pe un deal deasupra localității.

Să o iau pe drumul parcurs cu mașina mi se pare cam lung, așa că îmi zic să o iau pe scurtături, considerând că având mereu în față silueta acesteia, mă voi ghida ușor.

Asta la început. Trec de zona turistică și mă pomenesc în cartierele tradiționale în care oamenii stau la taclale pe trotuare, în jurul focurilor făcute în cazane sau vane de table și mă privesc cu subînțeles, cu o compătimire parcă pentru unul care își caută degeaba pe aici drumul spre lumină.

Apoi intru în maghernițe puturoase în care văd patru copii ce joacă o minge pe o stradă în pantă la lumina chioară a unui bec de mică putere. Le-am oprit balonul ce o luase neascultător la vale, toți patru au alergat după el, m-au înconjurat și unul mi-a mulțumit în engleză în timp ce ceilalți mă întrebau cine știe ce în limba lor.

I-am îndrăgit pe loc pentru acel ”thank you” și mi-a părut rău că nu m-am putut angrena în discuții cu ei.

Trecerea prin aceste locuri a reprezentat o experiență interesantă. Nu pot nega faptul că nu mă încolțise o oarecare stare de teamă, dar nu aveam acte sau bani la mine, iar asta însemna că nu prea aș fi avut nimic de pierdut.

Dar nimeni în toată această plimbare prin zonele acelea sordide nu m-a privit provocator, nu a scos vreun sunet care să inspire mânie sau dezaprobare că un turist le-a încălcat zona.

Țin minte că eram privit cu ochi blânzi și inexpresivi de câteva persoane în vârstă care aproape moțăiau în jurul focurilor din stradă. Poate pentru că pașii mei le-au întrerupt picoteala...

Am spus-o și în alt articol dedicat Iordaniei, o repet și aici, această țară este foarte sigură. Am constatat-o inclusiv prin această nebunie a mea de a mă avânta departe de centrul orașului, mult în afara zonei turistice.

Iar această nechibzuință, totuși, a făcut posibilă creionarea articolului de față, cel cu numărul 100 de la debutul meu pe AFA...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 01.04.20 20:42:33
Validat / Publicat: 01.04.20 21:49:58
VIZUALIZĂRI: 3527INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Înapoi în zona turistică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion [02.04.20 09:39:46] »

@Marius 72: Felicitări pentru călătoria în Iordania și pentru cele 100 de reviewuri de pe AFA!

mprofeanu [02.04.20 13:18:19] »

Felicitări pentru review-ul cu numărul 100 și la cât mai multe! Iordania mi-a plăcut mult!

Marius 72scris / TELEFON [02.04.20 20:03:52] »

@Carmen Ion: Mulțumesc! Nu pot uita că la unul din primele articole am avut o divergenta...

Sper să nu o mai ții minte!!

Marius 72scris / TELEFON [02.04.20 20:07:23] »

@mprofeanu: Mulțumesc! Mai am câteva articole și sper să nu plictisesc...

Apoi, dată fiind perioada aceasta, poate mai scriem din trecut dacă tot avem timp pentru a avea ocupație și nu sta degeaba!!

Carmen Ionscris / TELEFON [02.04.20 21:04:26] »

@Marius 72: N-am uitat! Chiar dacă atunci te-au iritat observațiile mele, nu pot să nu remarc faptul că mi-ai urmat sfaturile și scrii acum reviewuri dedicate unui singur oraș sau obiectiv, mult mai ușor de lecturat și reținut de cei interesați.

Dacă îmi aduc bine aminte, și alți colegi, care ți-au apreciat reviewul despre excursia în Franța, au avut aceeași opinie și nu am înțeles la vremea respectivă de ce ai fost atât de vehement împotriva părerilor noastre.

În fine, nu contează, important e pentru mine că mi-a plăcut modul în care ai descris experientele din Iordania (și nu numai).

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Mika [03.04.20 11:24:24] »

@Marius 72: Felicitări pentru nr. 100, care s-a dovedit a fi despre o frumoasă destinație! La cât mai multe articole și la cât mai multe călătorii!

Marius 72scris / TELEFON [03.04.20 11:49:01] »

@Carmen Ion: Nu știu nici acum dacă e forma cea mai buna de a prezenta drumurile și simțirile mele, însă le scriu ca povesti cronologice (vai, ce expresie am inventat) !!

Carmen Ion [03.04.20 12:07:44] »

@Marius 72: Pentru cititori e forma cea mai bună, te asigur, chiar și pentru aceia care vor lectura mai târziu reviewurile, pentru că le vor găsi cu ușurință când vor căuta informații la rubrica dedicată pe AFA.

Pentru simțirile tale - asta chiar n-am cum s-o știu...

mishu [03.04.20 20:23:27] »

@Marius 72:

Iar această nechibzuință, totuși, a făcut posibilă creionarea articolului de față, cel cu numărul 100 de la debutul meu pe AFA...

Daca nu ai fi fost sigur in imd cert nu ai fi facut nechibzuita.

Si eu am iesit in China la ora 10 seara singura din hotel (colega mea era prea obosita) pentru ca in parcul din fata hotelului era multa activitate (sport, cantat, dans) apoi m-am plimbat pe stradutele de langa fara sa imi fir frica. Si stiu ca atunci cand m-am interesat de Shanghai am citit:" Shanghai la ora 2 noaptea e mai sigur decat Ney York la ora 9-seara, normal) "

Si uite ca ai ajuns si la 100 de articole, pentru care te felicit, asta inseamna o munca sustinuta, continua ca sa te pot felicita si la 200,300..., iar acum te felicit pentru acest articol, votat cu mare drag.

Marius 72scris / TELEFON [04.04.20 10:44:54] »

@mishu: Din păcate, mulți dintre noi privim țările din afara Europei ca fiind înapoiate. Nu ma sfiesc să afirm că mă aflam printre aceia până când am călcat în Maroc.

Apoi excursia din Cappadochia, toamna anului trecut, și cea din Iordania mi-au schimbat decisiv percepția.

Ba, mai mult, mi-au deschis ochii și mi-au întrat la suflet, în special, datorită simplității vieții și amabilității oamenilor.

crismisscris / TELEFON [04.04.20 17:54:28] »

@Marius 72: 100 să fie cu noroc! La cât mai multe excursii frumoase și articole pe măsură!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, crismis, Marius 72, Mika, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0654881000519 sec
ecranul dvs: 1 x 1