ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Rhodos, orașul vechi — prin telescopul meu turistic subiectiv

TIPĂREȘTE URM de aici

Mici bucăți de inimă din Rhodos, orașul medieval

Ați trăit vreodată acea ciudată incapacitate de a scrie un articol despre o insulă, pur și simplu calul meu grecesc nărăvaș foc, n-a vrut să o ia la galop pe site, fiindcă nu-și găsea sacul cu vorbe, l-am umplut, l-am golit, iar l-am umplut... nu m-a luat valul scrisului decât după ce amintirile s-au sedimentat cumva... vă precizez că am tras o linie clară între orașul nou, care nu prea mi-a căzut cu tronc și cel vechi, care m-a cucerit total... pentru mine Elada e o țară putin vizitată. fiecare turist are propriile lui gusturi... și puteri fizice. :)), eu nu sunt un grecofil împătimit.

Mare noroc pe mine la finele lui septembrie, sunt deja în Rhodos, orasul capitală... nu trebuie să încalec un măgar să urc provocator dealul ca la vestitul Lindos … îmi fac intrarea lipa, lipa, în stil contemporan, prin poarta impresionantă numită Amboise, secolul 15 … Sesam deschide-te, am sosit în Rhodos la braț cu Helios, după ce mi-au înflorit prin cap multe vise, am uitat doar mantia de cavaler în cartea cu poze si valurile istoriei care au trecut peste colosul antic, care nu mai e.

Rhodos e pentru mine un coctail de arome medievale, cu comori arhitecturale bizantine, otomane, evreiesti, italiene…. e ca un muzeu în aer liber unde timpul s-a oprit darnic în clepsidra timpului … mă uit la turnul bizantin cu ceas din oraș, sunt cu prea multe secole în urmă, urmează să mă pierd treptat și cu mare dragoste, printr-un labirint de culturi și civilizatii vechi, e multă forfotă turistică decentă în mica capitală a insulei.

Zadarnic încerc să vă descriu orașul fortăreață, sunt într-un cerc de piatră cu multe porți, mă bucur și muncesc de zor să bat la pas cetatea, istoria e prea densă, așa că renunț să declanșez în capul vostru o tornadă istorică cu fapte de ispravă :)

Din Rhodos am păstrat zeci de viziuni turistice … cetatea chiar a avut lipici asupra mea, aici nu mi s-au mai înecat corăbiile ca în orașul nou, căruia nu prea i-am făcut declarații de amor nebun … vine ea și partea a doua,

Rhodos capitala a fost plăsmuită de capul lui Hippodamus din Milet cu străzi drepte, după placul meu, care merg de la nord la sud și de la est la vest, nu bănuiam inițial amploarea și dimensiunile fortăreței.

După ce am eliminat ideea măreață de a urca spiritual cu torța olimpică pe dealul lui Smith în partea antică, am luat-o la pas agale, prin vechea cetate, cu medalie Unesco din 1988, o descopăr pe felii … pe zile, fără hartă, am aruncat-o a doua zi la coș, erau destule panouri stradale pentru orientare, chiar în locurile mai izolate și pustii… am găsit una pitită pe un gard în Plateia Arionos, deasupra unui coș de gunoi unde bâzâiau niște albine, am aruncat acolo un șervețel cocoloșit de nădușeală :) of, of, grea e meseria de turist leneș la vârsta a treia, tocmai mă recuperam după o mână ruptă.

Ce am făcut în Rodosul medieval?

Rhodos, orașul vechi e îndopat în propriul lui trecut, bogat, minunat, așteptati-vă să etalez doar propriile mele viziuni turistice, amestecate cu realitatea de pe teren, într-o conspiratie de entuziasm total pentru un călător solo, care încă îl caută la braț pe Onassis, din motive tehnice de scări, pante, înălțimi… da ce credeați? :))

Am receptat orașul ca pe un tablou vivant, cu inima, cu ochii în soare, cu gambele umflate de, chaleur’’, cu nasul după bunătăti culinare, cu degetele, căci mi-am pus amprentele pe multe ziduri bâtrâne ivite la orizont.

M-au durut ochii în soare vânând artistic blazoanele Marilor Maeștri ai ordinului Sfântului Ioan, sunt cam 150, era să cad în nas pe strada pietruită a Cavalerilor, care urcă lin în pantă, o pisică neagră din regatul motănesc local îmi dă onorurile. :)

1. Am practicat la greu ca și miile de turiști, arta volta’’, plimbare, în relaxare totală, la orele incendiare mă legam solid cu o frânghie de scaunele colorate și cugetam pe la terasele grecesti pitorești, hidratându-mă la umbră, în café Auvergne, de exemplu, la o masă lângă un copac bătrân … săracul portofel se golea cu pași mici, dar siguri… of, of, ce cauți tu pe o insulă, nu te mai văita de cald, acasă știi bine că mureai de plictiseală. :)

2. Nu am fost zeița bronzului la plajă, m-am fript pe față si pe brate, tot colindând pe exterior, era musai sa prezint omagiile mele respectuoase, de doamnă cu pălărie, fără baston, zidurilor medievale care se alintă pe 4 km, turnurilor, bastioanelor … da, fortăreața m-a surprins prin uriașele dimensiuni, însă evident că nu am fost capabilă să escaladez meterezele … am ascultat doar șoaptele trecutului cu ceva fantezie, care nu-mi lipsește.

3. Am tratat cu atenție sporită și plasturi sub tălpi, pavajele, pietrele asasine de toate mărimile, colțuroase în labirint :)) le-am tocit cu sârg și le-am lustruit, până am nădușit, parcă eram bătută cu un mănunchi de nuiele, voiam la baie, da nu în mare, că nu am aripioare … am nimerit la vechiul hamam turcesc, da la ușa bărbaților…:((.

4. Am mângaiat cu spor toate pisicile din Rhodos care mi-au scos limba, excepție au făcut doar cele negre… erau pe treptele casei, de-a lungul străzilor laterale, pe ici și colo, sub masa unde serveam prânzul la o terasă de vis… asa am devenit, mâțofil’, nu știu de unde a răsărit acum cuvântul.

Zona îndrăgită – Labirintul de străzi medievale, unele fără nume pe hartă

M-am comprimat 4 zile pe străzi înguste de secole, apatice, încremenite în leagănul timpului, cu pietroaie neregulate, am mers până la capătul cetătii, nu era de multe ori nici țipenie de om, am nimerit la extreme, de alte ziduri, dar nu am dat de nici un pungaș. :)

In labirintul de piatră rece am întins brațele dintr-o parte în alta, cu cerul liber deasupra capului, era umbră și liniște, parcă eram într-o casă uriașă cu coridoare necunoscute, nu știam ce mă așteaptă la colț... o bisericută veche, un shop, un bar mic cu un scaun afară, sandale de piele pe pereți, genți, sacoșe, turiști rătăciți ca și mine, o ușă pe care scria modest, cafenea.

Străzile sunt frânte de arcuri de piatră, după o geometrie tainică, gotică, iubesc jocul cu necunoscutul, străzile cu nume și fără nume, mitraliez cu ochiul toate colțurile pitoresti... e tare bine, departe de mareea turistică din inima capitalei... asta e atmosfera care-mi place.

Momentele fericite... de călător solo

1. Mi-am pus mâinile pe 7 porți, la nord, la est și la sud... uneori în ritmuri de acordeon, un copilaș doinea a jale, chiar sub poarta Amboise... am intrat de patru ori prin Poarta Libertătii, creată de italieni, ea unește partea medievală cu portul Mandraki... poarta care mi-a căzut cu tronc și mă chema hipnotic, era Poarta Marinei sau sfintei Catherina, cu vedere la mare... da, cred că e cea mai, belisimă’’, are ea un relief cu o reprezentare a Fecioarei Maria, încadrată de sfinții Ioan și Petru, în registrul inferior e blazonul ordinului, al Franței și al marelui maestru, d’ Aubusson... e poarta care făcea odată intrarea oficială în orașul vechi.

2. Am simtit ca sunt miss Babette Univers:((în curtea palatului Marilor Maeștri, mi-am făcut un selfie oribil pe fundalul mărețului castel, cu ochii la pândă după un cavaler... parcă au intrat sub ziduri... nu am putut urca solo scările imense în castel, am fost ajutată de doi cavaleri italieni, erau gay, nu mă întrebati de unde știu, am fler olandez... m-au luat fiecare de un braț. :((voi da nas în nas cu ei, pe lângă hotelul meu, pe strada urâtă cu cluburi sexi.

O, Romania... am fost la Casa Poporului și cum se cheamă... a, la muzeul de artă... mulțam băieti, și eu am fost în Verona voastră, aia cu Romeo și Julieta... erau cam tinerei italienii și cheli în cap, în jur de 40 de ani.

În palat am călcat pe mozaicuri vechi, de o rară frumusete, furate pricep din insula Kos... review despre el nu scriu ioc :)... m-a încântat expozitia temporară de ceramică veche colorată... la plecare am scris într-un registru, că scările principale nu au bară de sprijin, mai bombăneau niște cupluri în vârstă.

3. Cele mai fericite momente de șuetă le-am petrecut în compania unui patron de cafenea, poreclit domnul Hașis... unde... la cea mai veche cafenea turcească din Rhodos , are 700 de ani, o găselniță ascunsă după niște uși maro amărâte pe celebra stradă Socrates... acolo am fost de trei ori... stăteam ca sultana pe o canapea cu perne, cu baclavaua și băutura fiartă la ibric, servită char de grec, pe o masă cu narghilea... Mevlana e localul... dacă vreți trântesc un articolaș cu cafeluța si decorul... la hotel vorbind cu tânăra receptioneră, am aflat că acolo se consuma hașis, da..., je m’ en fiche’’.

5 la plăcinte, înainte

Am mâncat cele mai bune plăcinte cu feta din orasul Rhodos, la o brutărie mică, pe un colț de stradă, înainte de a intra prin labirint, numele ei este... Old Town Corner, pe Omirou 88... avea doar patru, cinci mese afară, ocupate, le-am servit într-un parc, lângă cartierul evreiesc, pe o bancă pe sub care bâzâiau gângănii obraznice care mă gâdilau de picioare... unde e alifia?

Momentele studiului, intelectual’’ în cartierul cavalerilor

In orașul de sus construit în totalitate de cavalerii ioaniți, acolo unde e Collachium, castelul și fostul spital al cavalerilor, devenit superbul Muzeu de arheologie, port în mână un bagaj greu de istorie, urmează confruntarea directă cu cele citite de mine, cert e că nu am în fața mea acel inefabil sentiment de dèja vu, Elada fiind pentru mine o țară relativ nouă... cu excepția Cretei de est și a minunatei insule Santorini, care m-a dat pe spate și mi-a creat mari palpitații la înălțime, am zis că mor acolo, acum 10 ani.

Cea mai autentică stradă - Oddos Ippoton –pe urmele cavalerilor-monahi

Strada cavalerilor e artera principală a vechii puteri... am găsit-o evident, repede, venind vioi dinspre poarta Eleftheria de data aceasta... e acolo, e vestită, dar impactul mea cu ea e la prima tură e cam șocant, e rece, sobră, austeră, lungă de 500 de metri, piatra caselor e însufletită doar de blazoanele de pe ușile hanurilor, de fapt niște palate... descopăr cu grijă la pietroaiele lucioase, secțiunile de aur... hanurile aveau rostul de a uni cavalerii care vorbeau aceeași limbă... nu a ieșit nici o fantomă seara pe la portiță.

Ele se înșiră unul după altul, Franța îmi arată crinii, Anglia leul sau Spania, crucea... hanul spaniol e cel mai mare din Rhodos-ul medieval, e un complex de două clădiri, unde observ blazonul marelui maestru Antoine Fluvian... în gang sunt și panouri explicative, pentru lenea minții mele... mai prind din zbor și explicatiile unor ghizi, care însoțesc mici grupuri de turiști.

Eu stau în loc și mă proptesc voinicește în fața Hanului Franței, admir blazonul Marelui Maestru, sub han e Capela Franței si Agia Triada, o clădire mică, gotică de secol 14/15... statuia gratioasă a Fecioarei, e chiar înduioșătoare.

Hanul francez e preferatul meu, nu e de mirare căci francezii au vrut sa-și arate superioritatea, nu doar prin limbă dar și prin arhitectură.

Procesiunea mea se termină în vârful pantei, acolo unde e castelul... aici intru, a treia oară în cercul magic al curții interioare largi, dau ocheade fotografice, pândesc primejjdia din afară, nu e jale de turiști, mă cațăr vizual cu ochii pe ziduri, turcii îmi dau târcoale, cavalerii lui Pierre d’ Aubusson pândesc în dosul ferestrelor... mă transpun și în arhitect, goticul militar și civil e răsfățat, nu sunt preocupată de grosimea contraforturilor, de rezistenta donjoanelor, eu sunt aici în siguranță, în palatul meu din cărți, care arată ca o fortăreață invincibilă... ce păcat că nu am prins de picior un cavaler cu mantie roșie, nu am noroc de un festival medieval...

Atracții turistice de top, piețele - sufletul orașului vechi

Am rătăcit de multe ori, ca pisica în jurul cozii în piețe mici, liniștite sau în cele comerciale, vulcane de erupție turistică, unde simțeam că mă sufoc și dădeam din coate. :))

Plateia Argyrokastro , e micuță, cu o fântănă veche, cu miros de secol 16, pe latura ei de est am descoperit Hanul Cavalerilor d’ Auvergne -1507, cu o scară exterioară și o loggie.

Pe latura de sud am intrat pentru o vizită în Muzeul de artă Decorativă, cu o colectie de broderii vechi, ceramică, mobilier, fotografiatul interzis.

Sora ei este Plateya Symi, pe dreapta arunc ocheade ruinelor Templului Afroditei sec. 3 î. Hr nu gândeam că voi vedea tresăriri de antichitate în orașul cavalerilor... e chiar incredibil să călătoresc cu ochii minții până acolo... obiectivul vizat de mine râmăne Galeria Municipală de Artă greacă a sec XX.

Cartierul turcesc – Plateia Ippokratous

Am trecut zilnic prin piața comercială, animată cu turisti și terase, unele scumpe... ea e decorată cu o fântănă amplasată la mijloc... mă opresc în fața celebrei Castellania, un edificiu ridicat probabil de cavaleri, pe vremea marelui maestru D’Amboise, la etaj era odată tribunalul comercial... în fața ei e o hartă mare, stradală, unde se adună turiștii.

In labirint descopăr Plateia Arionos cu baia Mustafa Pașa și Plateia Dorieos cu moscheea lui Recep Pasha, sunt două piețe mici, descoperite în afara traseului turistic principal... sunt plăcute ochiului... am zăbovit pe parcela turcilor, nu mi-am dat papucii jos, dar am mirosit aroma locurilor.

Următoarea piață e cea evreiască, Plateia Evreion Martiron sau Piața Căluților de mare cu forfotă intensă, cu chelneri care agață doamnele la ora prînzului, m-a distrat un ospătar obraznic care fugea după o suedeză care citise pe un panou meniul și plecase nehotărâtă... a agresat-o efectiv.

Cele mai comerciale străzi - Odos Socratus si Aristotelous hrănesc negustorii

Strada Aristoteluous, care se întinde de-a lungul zidurilor Orașului vechi, mă conduce spre centru, pe strada, Sokratous, poreclită de localnici, Via Turistica’’.

Ea este regina comerțului, valuri de turisti se rostogolesc pe ea, de dimineața până seara, sunt efectiv prinsă într-o menghine mișcătoare, da nu a dat în mine febra cumpăraturilor, am inima de piatră... mă distrează spectacolul turistic, animat, nu prea e chip să ies din pluton... e o atmosferă de bazar oriental cu zeci de magazine diverse, poti sta aici cu orele.

As fi vrut să ascult chemarea muezinului la extremitatea ei, în superba Moschee a lui Soliman , reconstruită în 1808, mă încântă cupola ei, rozul delicat, portalul în stil renascentist si minunatul minaret... dar nu se vizitează... mare păcat, trece un grup de turisti pe lânga mine, ghidul lor ciripește că obiectivul marchează victoria turcilor împotriva ioaniților... culeg si eu în cioc frânturile istoriei.

O stradă medievală tipică – Odios Agios Fanourious

O biserică tainică e Agios Fanouris pe o stradă lungă ca un culoar, tipic medievală, numită Odios Agios Fanouris, cred că am deranjat din somn zidurile ei de piatră, o grecoaică îmi scutură în cap cârpa de praf, de la o fereastră... am căutat bisericuța două zile, era ascunsă într-o curte cu o intrare ciudată (zilnic, 9-12,16-19), lipite de ea erau niște mese, a venit un grec și a deschis ușa.

Biserica a fost reconstruită în secolul 14, chiar pe locul unde s-a descoperit icoana Sf Fanourious, devenit protectorul oamenilor care au pierdut lucruri și au suferit pagube... mă crucesc cât e de veche.

Turcii au transformat biserica în moschee, acoperind frescele bizantine, picturile au fost descoperite de italieni în secolul 20, în timpul renovării... în interiorul ei întunecat, am găsit niște tineri greci care se rugau pioși la icoană, urmează o sesiune de fotografii discrete, la lumina lumânărilor.

Nu o să bat acum clopotele pe la toate bisericile, moscheele, aici în Rhodos, fiecare locuitor se închina la zeul lui, fie că era grec, turc sau evreu... așa că vă scutesc de lecturi dificile... și nici nu am chef să muncesc pe google. :))

Rhodos, orașul fortificat conservă cel mai important centru medieval locuit din Europa, el vinde turistului mult soare, forfotă turistică și istorie veche... e marcat încă de invazii puternice ale popoarelor de turiști... porțile lui vă așteaptă să îl atacați cu portofelul plin, e în top 10 insule super vizitate din Europa.

Lectura impresiilor mele personale e desigur optională... urmați-vă doar ritmurile inimii... urmează oglinda orașului nou, unde am marcat destule bile cenușii, mi-e teamă încă să public impresiile, acolo eu nu sunt grecofil și văd deja la orizont o ploaie de pietroaie, care o fi mai grea?

 

Va urma într-o zi cu soare orașul nou, ce nu e nou.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 14.05.19 08:09:20
Validat / Publicat: 14.05.19 09:23:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1575 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Terase pitorești în orașul vechi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

ovidiuyepi
[14.05.19 09:38:10]
»

Am fost aici in iulie 2018. Un loc mirific incarcat de istorie.

Votat cu mare placere.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.05.19 10:24:33]
»

Fără îndoială, Rhodos, este una din insulele mele favorite. Pentru istorie, pentru eleganță, pentru castele, pentru plaje și nu în ultimul rând... pentru soare.

Am citit cu mare drag, am privit pozele, am închis ochii și m-am simțit acolo... parcurgând aceleași străduțe, mai pline de turiști sau mai pustii, piețe și piațete, am revăzut mirese în ședințe foto. Mi-a plăcut tare mult articolul, m-am simțit mai aproape de vacanță, de plimbare... pentru mine asta înseamnă Grecia, să descopăr pas cu pas, sate mici și pustii, locuri încărcate de istorie, să mă cocoț în vârf de stâncă la vreun castel ruinat, de unde să am priveliștea unei mări super albastre... Asta am făcut și în Rhodos, pe lângă orașul capitală, i-am „bătut” potecile, am admirat zidurile... doar am avut din belșug!

Mulțumesc pentru acest articol frumos, aștept continuarea cu orașul nou!

Bujie
[14.05.19 10:39:58]
»

Un review de-a dreptul mi-nu-nat! Sunt stors, gâfâi pur și simplu după ritmul debordant în care m-ați purtat...

Nu-mi dau seama de ce, dar stilul și meșteșugul frazei, îmi amintesc de aroma delicată a atmosferei create în jurul personajului Melania din romanele Rodicăi Ojog-Brașoveanu...

Mulțumesc!

iulian68
[14.05.19 10:44:42]
»

Felicitari, un articol extraordinar cate nu are cum sa nu convinga ca Rhodosul este o insula magnifica.

Desi eu si Nina nu am mers de doua ori in aceleasi loc, desi nu prea putem face un clasament al frumusetior ascunse de insulele vizitate, am ajuns la un consens: daca va fi un loc in care da mergem de doua oru, acela va fi insula Rhodos...

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.05.19 11:03:54]
»

@mireille: Superb review. Ești o poetă, Mireille, ce mai încolo-încoace...

Am savurat fiecare cuvințel, inclusiv rima ingenioasă ”hașiș, je m’en fiche’’. Am admirat toate pozele, am pășit alături de tine pe pietrele alea nenorocite, unde categoric m-aș fi împiedicat, mi-am clătit ochii cu ziduri vechi, cetăți, biserici, moschei și... taverne tradiționale și am înghițit în sec la vederea dulciurilor.

În fiecare an îmi propun să ajung în Creta și/sau Rhodos și de fiecare dată nu reușesc. O fi vreun blestem la mijloc?!!

O să-i dau lui Adrian să citească reviewul tău și să vadă pozele, poate doar-doar îl conving...

Felicitări din toată inima pentru acest review de excepție

mireilleAUTOR REVIEW
[14.05.19 11:43:00]
»

@ovidiuyepi: știu că ai fost acolo, ti-am citit articolele cu aceeași plăcere.

mireilleAUTOR REVIEW
[14.05.19 11:53:20]
»

@maryka: draga mea colegă, mă bucur că te-am teleportat în insula grecească, articolele tale m-au ajutat să tai de pe listă acele sate, castele, etc inaccesibile mie... jocul cu înălțimile nu mai e demult pe placul meu, tot caut un cavaler să mă sprijine de braț, dar nu vrea să scoată capul, o ia la fugă.

Aveam nevoie după Țara Bascilor de o vacanță relaxantă, nu mai voiam să fiu, the girl on the run' ' , Grecia asta mult lăudată râmâne pentru mine marea necunoscută... pur și simplu, după Malta, văzută într-un film de al meu vechi, voiam să regăsesc spiritul cavalerilor, prin cetatea de vis. Multumesc pentru vizită, ecou... am scris de trei luni și partea a doua, va fi total diferită... îmi lipsea un brânci.

mireilleAUTOR REVIEW
[14.05.19 12:00:22]
»

@Bujie: Haide, că nu am de gând să mă umflu în pene... cam acesta e stilul meu de a scrie, am decis să las deoparte ghidurile turistice și să înșir pe ață idei, așa cum curg ele, fără prea mare efort intelectual... nu am de gând să prezint un jurnal geografico -istoric, am decis să mă axez doar pe trăirile mele de turist singur, unde m-a vegheat cu grijă umbra șefului Cornel.

Mă bucur de vizită, ești o pasăre mai rară pe site...

Rodel
[14.05.19 12:51:16]
»

O insulă de care m-am îndrăgostit și pe care mi-aș dori s-o revăd! Citindu-ți review-ul, am avut senzația că rătăcesc din nou pe trăzile pietruite ale orașului medieval într-o reîntâlnire cu istoria. Frumoase și imaginile surprinse!

mireilleAUTOR REVIEW
[14.05.19 15:06:14]
»

@iulian68: Dacă mi-ai dat ecou, înseamnă că notitele mele ți-au trezit amintiri nostalgice... din Rhodos nu m-am întors grecoaică, dar am plecat de acolo cu o stare de spirit pozitivă, chimismul sentimental s-a declanșat la fața locului, mai ales în etapa pe care eu o numesc, labirint medieval... a curs desigur multă cerneală despre Rhodos, inclusiv pe acest site, sper să fi reușit măcar partial, să vă conving că în orașul vechi, am fost fericită... sunt sigură că voi doi, iubitori ai Greciei, o să vă puneți iar ghetutele în spinare... merci pentru vizită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[14.05.19 15:20:31]
»

Rewievul dv. a cules ecouri interesante.

L-am citit de 2 ori pentru că mi-a plăcut. Este un rewiv scris din suflet, reflectă simțirile dv. Acum, aici la Ploiești este vreme mohorâtă, plouă și tot plouă, ca în Olanda astfel că rewievul m-a teleportat în însoritul Rhodos. Doamnă, Grecia nu este Olanda, cum nici Rhodos nu este Amsterdam.

Este nostimă relatarea despre cea mai veche cafenea turcească din Rhodos unde discret se poate consuma și o cafea cu puțin hașiș. Reacția dv. a fost „Je m, en enfiche” Madame, traduisez s, il vous plait, parque que, je ne comprande pas. Je vous remercie. (Mai glumesc puțin)

mireilleAUTOR REVIEW
[14.05.19 15:20:35]
»

@Carmen Ion: acest ecou, venind din partea unei mari iubitoare a Greciei, e măgulitor... am citit multe articole despre insula soarelui și am decis brusc să rup și eu una bucățică a hărtii grecesti... evident nu am putut ține pasul cu coclaurile, bolovanii, am ratat golfuri minunate, am suspinat de inimă albastră... am rămas cantonată 4 zile din 7 în orașul -capitală, făcând rugăciuni pe la biserici, taverne pitoresti, am avut timp din belsug să mă satur cu atmosfera cosmopolită a cetatii, invadată de nebunii frumoși ai Europei... du-te acolo, orașul te va seduce... cu pietre și fără pietre.

mireilleAUTOR REVIEW
[14.05.19 18:15:28]
»

@Rodel: multumesc Rodica, mi-au fost de folos impresiile tale despre Rhodos... chiar făcusem o obsesie interioară pentru el și uite că zeii mi-au făcut un dar cam scump.

Am ales să scriu un review simplu, nesofisticat, cu impresii subiective, secționând orașul în două părți, cel vechi și cel nou.

Ai dreptate, cetatea medievală te vrăjeste cu istoria ei scrisă în piatră, e chiar teribilă puterea acestor ținuturi de a te reîntoarce în trecut și a visa. Am sute de poze păstrate în albumul personal... multumesc pentru ecou.

webmaster
[14.05.19 19:58:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[15.05.19 07:31:41]
»

@webmaster: multumesc mult, chiar nu mă așteptam să primesc insigna verde.

mireilleAUTOR REVIEW
[15.05.19 11:30:32]
»

@Mihai18: multumesc mult pentru lectura la dublu... da, am scris articolul cu mare dragoste pentru degețelul îndrăzneț de insulă al bătrânului continent... e a treia mea aventură grecească, mi-am mai pus și eu o cunună de lauri în cap, să mă laud, căci sunt sătulă de olandezi, brânzeturi, vreme, vremuri, ploi.

Anul trecut am sărit Olanda, a fost o vară caniculară, neașteptată pt ei... nu mai găseai nici un aparat de aer conditionat în magazine, ai mei au zis că le iau aerul de respirat în casă dacă merg... am însă bilet de avion pentru vara aceasta.

Eu nu compar niciodată tările vizitate, fiecare e diferită de cealaltă, etc...

Cred că voi scrie un articol despre cafeneaua Mevlana, de dragul pozelor și al vechimii ei... încă odată vă multumesc pentru comentariu... să stiti că ador deliciul glumelor, comprenez?

Mihai18
[15.05.19 14:12:09]
»

Vă mulțumesc pentru lectura ecoului meu.

Vă fac o mărturisire. Am regretat ultimul alineat al primului ecou, am fost nepoliticos și m-am temut că v-am supărat. Mă bucur că nu s-a întâmplat așa. Eu înțelesesem expresia „Je m, en enfiche” care desigur, are o semnificație negativă însă voiam să aflu și un eventual alt punct de vedere.

În altă ordine de idei. Amsterdamul, așa cum este el, cu bune, cu rele, cu ploi dese, cu doar +13 grade Celsius în plină vară, mie mi-a plăcut însă este tare, tare departe să ajung acolo pentru a 2-a oară, cu mașina.

Vă doresc mult bine și tonus pe AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[16.05.19 10:25:39]
»

SUPERB!!!

1peia
[31.08.19 13:40:32]
»

Buna mireille!

Rhodos a fost pe lista scurta a oraselor de vizitat in aceasta vara alaturi de Faro (Portugalia) si Valencia, a castigat cel din urma datorita preturilor de cazare, calatorie si biodiversitate (oras vechi, port, plaja, laguna, unul dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa (fauna, flora), bioparc, oceanograf, orasul artelor si stiintelor, muzee, Valenbisi*pt pasionatii de mers cu bicicleta cum sunt eu*), sejur ce urmeaza pe 17 septembrie. Pare minunat din cele relatate de tine si cu siguranta va fi pe lista mea viitoare fiind prima optiune pentru Grecia. Se pare ca impartasim aceleasi gusturi pentru orase si calatorii, dupa Haga, care am inteles ca ti-a placut si tie, urmeaza Rhodos care precis o sa-mi placa si mie

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
1peia, Bujie, DOINITA, iulian68, maryka, Mihai18, mireille, ovidiuyepi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rhodos Town:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095044851303101 sec
    ecranul dvs: 1 x 1