ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.02.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI
PREȚ transport feri 34 eu ?
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Bonifaccio

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 6 MIN

Bonifacio, dintr-o altă perspectivă

TIPĂREȘTE

Excursia mea din oct. 2018 a cuprins şi o zi în insula franceză Corsica în care urma să vedem oraşul Bonifacio aflat la cea mai mică distanţă de Sardinia. Lăţimea strâmtorii Bonifacio între marea Tireniană şi bazinul occidental al Mediteranei este de 7 mile (11,5 km). Intenţia mea şi a soţului în 2017 a fost să vizităm în 2018 Sardinia şi din Corsica oraşul Ajjaccio în care s-a născut Napoleon Bonaparte. N-a mai fost posibil şi cum îi promisesem, am mers cu o prietenă 6 zile în Sardinia şi una la Bonifacio din Corsica. Surpriza a fost că şi în acest oraş a locuit împăratul într-o casă care încă îi mai păstrează amintirea.

Cu câteva zile în urmă, pe Afa a apărut un review foarte valoros despre Bonifacio, scris de Mika vezi impresii. Nu am intenţia să reiau ce a scris Mika. Am simţit nevoia să fac unele precizări pentru cei care vin/ pleacă în Sardinia cât şi câteva mici şi poate utile completări, cu atât mai mult cu cât în curând voi intra în revizie + reparaţii capitale (doar ştiţi de la maşinile vechi) şi nu voiam să las o excursie neterminată.

Traversarea din Sardinia în Corsica

Distanţa dintre Alghero (aproape de hotelul Porto Conte în care am fost cazaţi) şi portul Santa Teresa di Gallura, cel mai nordic punct al insulei şi totodată cel mai apropiat de Corsica este de 19o km, respectiv 3 ore de mers cu autocarul. Cum companiile care administrează feriboturile pretind că dacă eşti pieton să fii cu ½ oră înainte de plecare şi dacă ai maşină cu o oră înainte, în acea zi trezirea a fost la 5.30. Micul dejun ni -a dat la un pachet pe care l-am suplimentat cu o cafea la bordul feribotului. Am ajuns la 8.30 şi la 9 am pornit spre Corsica. Traversarea a durat 50 min. şi a costat 17 eu dus+ 17 eu retur. În apropiere de Bonifacio am avut prilejul să vedem panorama unui oraş alb aşezat pe vârfuri de stâncă, dantela zidurilor cetăţii care coboară de sus până în apropiere de mare şi jos lângă port construcţiile care definesc oraşul nou. Traversarea s-a făcut pe o vreme însorită şi la întoarcere, de pe puntea vasului am admirat un apus de soare splendid.

Oraşul Bonifacio

Este populat de 4000 locuitori şi este cel mai sudic oraş din Franţa. Oraşul de jos înconjoară un golf de cca 100 m lăţime format natural de vânturile puternice care au săpat în stâncile calcaroase. Pe o parte a golfului este portul iar pe cealălaltă oraşul nou cu blocuri şi locuinţe moderne, cartierul numindu-se Marina.

Portul (N 41,38878 ° /E 9,1599575) a fost fondat de romani în sec I d. Hr. Astăzi înafară de Terminal Maritime de Bonifacio unde am debarcat, pe această parte golfului mai este căpitănia, ateliere de reparaţii şi antrepozite care sugerează dinamismul acestei căi de acces în insulă. În port se găsesc restaurante care servesc specialităţi de peşte, gelaterii italieneşti şi baruri de zi, birouri de turism care prin panouri publicitare oferă croaziere în jurul insulei sau explorarea unor peşteri. Poţi închiria ambarcaţiuni private de lux sau lua bilet la una din cursele care te duc în diverse porturi de pe Mediterană. Pentru întoarcere în Sardinia era o singură cursă la orele 18. Din port ai o perspectivă frumoasă asupra oraşului vechi ale cărui ziduri coboară parcă până în mare.

Partea de sus, la o înălţime de cca 70m este oraşul vechi clădit pe un versant de calcar lung de 1500m şi larg de 200m şi care cuprinde multe grote şi surplombe. Oraşul vechi s-a dezvoltat în jurul cetăţii şi este locuit, aşa cum sunt Rodos, Sighişoara şi probabil altele. Cum pentru mine urcuşul era dificil, contra sumei de 5 eu. am luat trenuleţul de pe cheiul Camparetti şi am urcat până în centrul oraşului vechi. Coborârea am făcut-o pe cele 187 trepte ale scării regelui D´Aragon despre care se spune că au fost tăiate de soldaţi într-o singură noapte în anul1420, pentru a intra în cetate.

Casele din oraşul vechi poartă amprenta secolelor care au trecut. La parter stăteau animalele domestice, în principal asinii. La etaj unde locuiau proprietarii se ajungea escaladând o scară cu multe trepte de lemn, cu o distanţă de până la 25 cm între ele, aşa cum veţi vedea în poze. Noaptea scara era blocată sau retrasă. Fiecare casă avea cuptorul său de pâine şi o cisternă de apă potabilă alimentată de sacagii, care strigau pe străduţe ˝Acqua, acqua fresca˝ Forţa acestor tineri îi făcea să urce găleţile pline până la capătul scărilor înalte. Bineînţeles că am mers şi pe strada celor doi împăraţi care la distanţă de 250 de ani unul de altul au locuit în case vecine:împăratul Carol Quintul între 3-6 oct 1541 la nr. 4 şi locotenentNapoleon Bonaparte de la 22 ian la 3 martie 1795 la nr. 7. Biserica Sainte Marie Majeure, cea mai veche clădire din oraş, cu o suprafaţă de 500mp apare în documente încă din 1238 şi a fost construită de meşterii pisani, aceiaşi care au ridicat biserica Santa Trinita din Saccargia Sardinia. În 1815 anunţând-se întoarcerea lui Napoleon din insula Elba, bonifacienii au ridicat steagul tricolor în vârful turlei de 25m a bisericii. Regaliştii au tras cu tunul în turlă distrugând-o. În faţa bisericii este o loggie cu arcade şi coloane sub care o imensă cisternă de 650000 l asigura alimentarea oraşului vechi. Interiorul bisericii este împărţit în trei nave fiecare conţinând un altar din marmoră policromă. În altarul cel mai înalt se află moaştele sf. Bonifaciu, patronul oraşului. În biserică sunt câteva statui valoroase: Sfântul Francisc, Fecioara Maria şi tablouri din sec XVIII.

După ce am ieşit din biserică am mai hoinărit pe străduţele medievale pline de mister, ne-am oprit pentru o porţie de paste pe din două şi două pahare de bere la o pizzerie şi am început să coborâm treptele scării regelui d´Aragon, minunându-ne la fiecare pas de priveliştea din faţa ochilor.

Acesta a fost cel de al 534-lea review scris pe AFA în nouă ani de colaborare. Toate au fost scrise cu dragoste şi determinare. Sper ca după ce voi ieşi din revizii/reparaţii capitale să-mi mai pot aduce modesta mea contribuţie, măcar prin ecouri la ceeace veţi scrie voi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 06.02.19 22:17:58
Validat / Publicat: 07.02.19 06:27:12
VIZUALIZĂRI: 3091INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Portul Bonifacio
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  5 ecouri scrise, până acum

  Mika [07.02.19 07:19:43] »

  @Michi: Felicitări pentru întreaga activitate în AFA și pentru acest review. Atâția ani nu a scris nimeni despre Bonifacio și acum, noi, am scris aproape în aceeași zi. Sănătate multa și mai așteptăm încă 500 de review-uri scrise de tine.

  maryka [07.02.19 09:38:54] »

  Felicitări!!! 😊

  mprofeanu [07.02.19 21:32:23] »

  @Michi: Aștept cu drag și alte reviewuri scrise cu plăcere și multă determinare!

  Annemarye [16.01.20 21:29:11] »

  @Michi: buna! Ajutoor 😁 am luat biletele pt sardinia acum... 12 nopti. Aterizam pe alghero si ne intoarcem de pe cagliari.

  Numai ca vad ca lumea zice ca sardinia sta f prost la capitolul transport in comun. Am sanse sa ajung cu busul din alghero in madalena, corsica, costa esmeralda cagliari?

  Sau sunt obligata sa inchiriez masina? 🙁

  Michi [17.01.20 00:27:43] »

  @Annemarye:Eu am mers cu o excursie organizată, deci n-am avut probleme cu transportul, decât din Alghero spre hotel am luat un autobuz care circula din oră în oră.

  Ca să ajungi în Corsica am mers aproape două ore cu busul agenţiei, apoi am traversat Mediterana cu feribotul şi în Bonifacio ne-am descurcat singure, eu şi prietena mea, tot în vârstă, per pedes.

  Deasemeni Costa Esmeralda era departe.Madalena e un turn chiar în port la Alghero.

  Ori, închiriaţi o maşină şi studiaţi bine traseele, ori mai comod, cauţi o agenţie locală care să te ducă fără durere de cap. Nu cred că e diferenţă mare de preţ.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Annemarye, maryka, Michi, Mika, mprofeanu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.071604013443 sec
  ecranul dvs: 1 x 1