ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 10 zile
prieteni
PREȚ 2300 EUR (cazare, transport, obiective, mancat / b ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

La pas prin Zillertal

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Te gândești la o vacanță în Tirol? Valea Ziller poate fi o opțiune (I)

TIPĂREȘTE

N-am ajuns unde trebuia în vacanța de vară de anul acesta iar după ce am pierdut niște timp și nu am mai putut să dregem lucrurile, n-am mai avut variante care să ne convină. Dar cum Austria este inepuizabilă, cum mi-era și dor pentru că nu mai fusesem demult... a fost Austria.

Pentru că după ce am descoperit-o, prin 2005, câțiva ani la rând ne-am făcut concediile numai acolo, convinși că nu există în lumea asta niște locuri mai frumoase, am ajuns să stăm cam în toate zonele Austriei. Dar pentru că de fiecare dată am descoperit alte și alte și alte locuri, nici acum n-aveam vreo îndoială că n-avem cu ce ne umple timpul.

În Tirol am mai fost, dar Tirolul e mare, așa că pentru această vacanță ne-am ales ca bază Valea Ziller și am căutat o cazare cam pe la mijlocul ei iar localitatea Aschau Im Zillertal ni s-a părut foarte potrivită. Valea măsoară cam 30 de km și după ce am văzut ce de lucruri erau de descoperit în stânga, în dreapta și în sus, ne-am propus ca raza pe care să ne mișcăm să fie în jur de 50 de km.

Cum am ajuns cu mașina pe Valea Ziller din Tirol

De ajuns am ajuns cu mașina cum am făcut întotdeauna când a fost vorba de Austria și cum o să facem și de aici înainte pentru că mi se pare o destinație accesibilă în felul ăsta, iar de mașină ai nevoie ca de aer în Austria.

Am plecat la 6 dimineața de acasă și am mers pe drumul clasic Pitești – Sibiu, unde am intrat pe autostradă să ne reunim cu prietenii cu care am mers în concediul acesta, dar care au făcut un stop și la dus și la întors la Mărginimea Sibiului. Apoi la Săcămaș ne-am separat. O pereche a mers pe drumul vechi până la Arad, iar două am traversat dealul ca să mergem în direcția Lugoj și să intrăm din nou pe autostradă până la Nădlac 2. Păi nu făcurăm brânză mare pentru că am ajuns în același timp. Ei au mers mai încet, dar constant, iar noi am traversat dealul ăla, traseu de aprox 50 de km, numai cu 25-30 km/oră, sau am stat, ceea ce ne-a umplut de nervi. Fusesem avertizați de un prieten care fusese cu vreo două săptămâni înainte că se merge rău pe deal, dar: “stați liniștiți că pe urmă intrați pe autostradă și recuperați”. Numai că pe mine mă enervează să merg cu 20-30 la oră, sau să stau. Prefer să merg constant și mai repejor puțin. Drept pentru care la întoarcere noi n-am mai luat-o pe autostradă și foarte bine am făcut pentru că drumul vechi era liber și am mers foarte bine. Am fost nevoiți să mai încetinim prin localități dar în mare am mers mult mai bine decât pe deal.

În perioada premergătoare concediului nostru veștile de la Nădlac nu erau bune deloc. Erau cozi interminabile cu românii care muncesc în străinătate și care au venit acasă și am avut emoții că vom pierde mult la vamă, dar nu am stat decât o jumătate de oră. Pe sensul celălalt nu-mi amintesc să fi văzut vreo mașină până am trecut noi.

Au fost ceva lucrări pe autostradă cu vreo sută de km înainte de Budapesta dar nu știu cum fac alții că traficul era super organizat și singurul inconvenient a fost că pe o porțiune a trebuit să mergem doar cu 100 de km la oră.

Prima zi am făcut 1010 km de la București la Paprika, hotelul de tranzit de la granița Ungariei cu Austria, unde ne-am oprit. 13 ore de drum, cu niște opriri la Dada, înainte de intrarea în defileul Oltului unde oprim întotdeauna, apoi la OMV-ul de la periferia ARAD-ului ca să alimentăm și să ciugulim ceva, la vamă și cred că au mai fost 2-3 scurte.

Vigneta de Ungaria am luat-o de la prima benzinărie Mol, la 80-90 de km de graniță și nu uitați că se păstrează 2 ani.

Vigneta de Austria am luat-o de la benzinăria Shell, imediat după vama Nickelsdorf, dar nu am alimentat acolo pentru că era foarte scump după cum fusesem avertizați de prietenul care fusese puțin înaintea noastră pe acolo.

Apropo de taxe, vignete și alte costuri legate de mașină am cheltuit 435 de EUR care au însemnat:

-350 EUR benzină (am făcut 4150 de km)

-19 EUR vigneta HU pe o lună (10 zile era 12 EUR și ieșeam mai scump dacă luam 2*10 zile).

-18 EUR vigneta Austria (10 zile era 9 EUR iar 2 luni era 26 de EUR... o lună nu exista, așa că pentru o zi am luat 2 vignete*10 zile). O singură vignetă de 10 zile ne expira în 21 august iar noi ieșeam din Austria în 22. Ca naiba!

-38 EUR am plătit parcări tot sejurul (13 zile)

-10 EUR vignetă Slovacia (pentru shopping la outletul AuPark de la Bratislava)

Ce am remarcat față de ultimul nostru drum prin Austria a fost aglomerația pe șosele mai mare decât o știam și că toate toaletele de la benzinării au fost cu plată acum. S-au dus vremurile când nu se plătea, dar la unele benzinării (OMV, de ex) îți returnează cei 50 de cenți dacă cumperi ceva de la ei.

De la Paprika, hotelul nostru de tranzit, până la Aschau Im Zillertal sunt 535 de km pe autostrăzi, Viena-Linz-Salzburg și undeva după Kufstein-ul lui Mishu, înainte de Insbruck trebuia să facem stânga către valea noastră.

Am plecat imediat după micul-dejun de la Paprika pentru că de-acum eram în vacanță și așa cum obișnuim am plănuit să părăsim autostrada spre Linz-Salzburg ca să mergem prin Defileul Dunării. La fiecare drum în Austria, în afară de primul, am ieșit din autostradă și am mers așa, dar am făcut asta întotdeauna de la St Pölten și am ieșit din nou în autostradă la Abația Melk. Acum, ne-am uitat noi pe hartă și am văzut că o putem lua de deasupra Vienei pe un drum pe lângă Dunăre și am crezut că o să fie la fel de spectaculos. Nu prea e la fel.

După ce am trecut de zăpăceala de pe inelul Vienei am urmărit traseul Tulln-Krems. Ne-am oprit un pic în Tulln și am alimentat la OMV-ul de acolo cu 1,2 EUR față de 1,559 EUR cât era la Shell-ul de la Nickelsdorf. Apropo de alimentare, cea mai ieftină benzină am luat-o de prin dos, în afara autostrăzilor, cu 1,2 – 1,3 EUR, față de autostrăzi unde era 1,5-1,6 EUR.

Către Tulln am trecut pe Podul Trandafirilor, cu o promenadă frumoasă pe lângă Dunăre (Rosenbrucke). Dar la OMV-ul din Tulln am întrebat pe unde e mai frumos să o luăm și oamenii de acolo ne-au deturnat înapoi pe autostradă până la Krems pentru că pe drumul pe care o luasem noi erau multe localități mici, cu restricții de viteză și drumul nu mergea chiar pe lângă Dunăre. Așa că vă recomand să ajungeți la Krems tot pe la St Pölten.

Am făcut drumul acesta de câteva ori și de câte ori o să mai mergem în Austria o să ne abatem. Drumul este spectaculos și nu știi unde să te oprești mai întâi: Krems, Dürnstein, Melk..., dar toată zona și toate localitățile sunt frumoase. De data asta ne-am oprit la Krems, dar nu am mai intrat în oraș, ci am parcat în parcarea de la debarcader, unde știam că avem 2 ore gratis (nu uitați să luați tichetul și să îl puneți în geam). Ne-am uitat la vapoarele cu turiști, am mâncat o înghețată, ne-am plimbat și ne-am jucat puțin în părculețul de acolo.

Dürnstein este o localitate foarte frumoasă în care ne-am oprit cu altă ocazie. Dacă vreți să vă opriți aici trebuie ca la tunel să o luați în stânga și nu prin tunel, care vă duce mai departe spre Melk. Noi am trecut prin tunel de data asta și ne-am oprit la St Michael, la Biserica fortificată. Ne-am suit în turn, am vizitat și catedrala, am făcut o tură prin micuța localitate, printre podgoriile de vie și apoi ne-am mai oprit doar la Spitz, unde este zona cu tarabe cu fructe, de unde am cumpărat și noi câteva, dar nici de data asta nu am fost încântați de gust, chiar dacă fructele sunt foarte aspectuoase.

Am ieșit pe la Melk din nou în autostrada de Linz și după Salzburg am luat-o spre Bad Reichenhall, bucla mică de Germania, căutând să mâncăm ceva bun, ce mai mâncasem și altă dată. N-a fost să fie ce căutam, dar am mâncat altceva și mai bun parcă, iar după masa copioasă de la Schneizlreuth Gasthaus am trecut din nou în Austria și până la Lofer, pe o distanță de 15-20 de km am trecut prin multe tuneluri lungi.

Pentru că era duminică am vrut să vedem care-i treaba cu magazinele ca să știm cum ne gospodărim pentru că aveam o cazare fără nici o masă și am constatat că mai sunt magazine deschise sâmbăta, dar cu program scurt, în general până la 12, iar duminica deloc. Mai sunt și excepții. De ex la Sf Johan am găsit o Billa deschisă duminica până la 18, de unde ne-am cumpărat și noi câteva chestii.

De la Wörgl am ținut direcția spre Jenbach de unde trebuia să facem la stânga pe valea noastră, plină de benzinării și magazine de toate felurile și în scurt timp am ajuns la cazarea din Aschau, un apartament în casa Binderhof Dorfstrasse, puțin după ora 19 și o zi plină.

Câteva lucruri de organizare dar și despre regiunea Ziller

M-am gândit mult cum să abordez vacanța asta. Dacă aș scrie despre fiecare loc în care am ajuns în cele 9 zile pline ar trebui să scriu luni de zile de aici înainte. Cum am mai spus, mie îmi place să găsesc în același articol (sau într-un serial de câteva), cam tot ce trebuie despre zona de care mi se povestește. Și cum am ajuns, și ce am văzut, și ce am mâncat, și cât m-a costat. Că dacă-mi face cu ochiul ceva văd eu cum dezvolt, important este să am informația primară. Prin urmare o să fac cum îmi place să citesc și o să încerc să sintetizez într-un articol-două, sper să scap așa, tot ce am făcut în această vacanță.

Acasă am gândit cam așa. Ne-am așezat în Tirol, pe una din văile pe care nu mai fusesem, Valea Ziller. Am ales să ne cazăm într-o localitate de pe la jumătatea văii, Aschau Im Zillertal, ca să ne fie ușor să ne deplasăm în stânga, în dreapta și în sus, dar și în ideea că dacă epuizam obiectivele pe valea care se înfunda la Mayrhofen, să avem posibilitatea să ieșim în autostradă și să găsim altceva de făcut.

Ne-am scos toate obiectivele pe o rază de 50 de km și le-am trecut într-un excel în care am trecut distanțele, ce aveam de văzut și o descriere sumară, astfel încât să putem dezbate (am fost 3 familii). Din experiență știm că la fața locului lista noastră se dublează, de aceea nu ne facem planuri foarte exacte niciodată pentru că știm că nu ne ținem de ele.

Am grupat obiectivele în funcție de direcție și ne-am propus să alternăm obiectivele mai solicitante cu cele mai puțin, astfel încât să și respirăm. Cu o singură excepție, Highline179, la care am ținut să ajungem în această vacanță, până unde erau 150 de km, ne-am învârtit exact așa cum ne-am propus, pe o rază de aprox 50 de km pentru că au fost foarte multe lucruri de făcut.

Întreaga vale Zillertal este renumită pentru schi și sunt aprox 500 de pârtii de schi la dispoziția iubitorilor. Dar austriecii nu așteaptă turiști doar iarna, așa că au făcut tot ce trebuie astfel încât să ai ce face și vara. Sunt două șosele paralele pe vale care se mai întretaie și devin una, iar intrarea din autostradă se face printr-un tunel lung de 1336 de metri.

Cele mai importante localități ale văii Ziller, în ordinea în care se află de la autostrada spre Insbruck sunt: Hart Im Zillertal (11 km față de Aschau), unde este un trenuleț cu aburi cu care te poți plimba, Fügen Zillertal (12 km față de Aschau), unde se află aquaparc-ul cu instalații de masaj, piscină cu valuri și cel mai lung tobogan din vestul Austriei și apoi urmează Kaltenbach, Aschau Im Zillertal, Zell am Ziller, Hippach și valea se înfundă la Mayrhofen (13 km față de Aschau). În laterale, pornind de la poalele munților până destul de sus sunt alte sate, unul mai frumos ca altul.

Valea Ziller este plină de magazine și benzinerii, halenbade (piscine interioare), poteci de munte, pe unde te poți plimba cu piciorul sau cu bicicleta și biserici cu turle foarte înalte ca să știi că acolo este mijlocul satului. Nu mai zic de peisaje care te țin într-o alergătură permanentă.

Bergkäserei Zillertal este o brânzătorie de munte, aflată chiar la intrarea pe vale, pe partea stângă. Are fabrica și magazinul de desfacere chiar la stradă, cu tot felul de bunătăți de unde am cumpărat și noi.

Erlebnisbad sunt cele mai mari terme de pe vale, este un aquaparc în Fügen și acolo ne-am relaxat și noi în două seri la întorcerea spre casă pentru 2-3 ore (tarifele sunt alambicate, cu zecimale, dar pentru orientare cam 4,5 EUR/persoană/oră și sunt tot felul de abonamente și reduceri, cu cât perioada de stat acolo crește).

Singurul sommerrodelbahn de pe vale, distracție fără de care pentru noi nu există nici un drum în Austria, este cel de la Zill Im Ziller, dar din păcate am ajuns la altul și nu la el, care era la doi pași de noi.

Când mergem în Austria nu ne facem niciodată o listă cu “must to do” pentru că știm că la fața locului găsim foarte multe evenimente care ne dau peste cap. Așa că, după cum am mai spus, știm în mare cam ce e de făcut prin zonă și apoi căutăm evenimentele, festivalurile, concertele… din zona înconjurătoare pentru că ne place foarte mult să interacționăm cu oamenii pe care îi vizităm. Ne place să mâncăm mâncarea lor, să le vedem obiceiurile și ne place mult să învățăm să dansăm dansurile lor.

Cum ne-a prins Sf Maria acolo și cum știam că sunt procesiuni și tot felul de evenimente în această zi am încercat să aflăm la fața locului ce ni s-ar potrivi cel mai bine din ceea ce se organiza cu această ocazie și am ales până la urmă Krapfen Fest (festivalul gogoșilor) de la Hippach, o localitate foarte aproape de noi.

Trebuie menționat și cardul Zillertal, pe care îl primești de la unitatea de cazare și care trebuie activat la unul din centrele de informare turistică de pe vale. Cardul este valabil pe regiuni și nu pe toată valea. Al nostru era valabil pe zona Fügen-Kaltenbach, dar nu ne-a folosit la nimic, cu toate că l-am activat. Era valabil pentru locuri în care noi nu am ajuns (minigolf, magazine, tenis, piscina din Kaltenbach, dar noi am preferat termele de la Fugen și parcul din camping), dar reducerile erau infime, așa că nici nu l-am mai purtat cu noi.

Punctele info turistice erau în Kaltenbach, Zill, Mayrhofen... și cred că mai erau și altele dar astea erau la stradă, vizibile ușor și în ele am intrat și noi. Numai că s-au boierit și austriecii și nu le mai găsești deschise tot timpul. În jurul prânzului au pauză, sau deschid la 12, când tu ai nevoie de sfaturi la 9,10 dimineata, iar la 6 seara sunt închise.

Aschau Im Zillertal, localitatea în care ne-am așezat, nu este așa mare, este o stațiune mică și liniștită și am ales-o din cauza amplasamentului, la jumătatea văii. Se află între Kaltenbach și Zell am Ziller. Are o piață în care au loc evenimente, o biserică frumoasă, o cascadă care se află la o plimbare de 30 de minute de centru și ne propusesem un picnic cu ocazia plimbării până acolo dar a rămas regretul nostru, gară unde oprește singurul tren care circulă doar pe vale și un camping în care au loc tot felul de concerte, mai ales joia. Tot acolo este Goldwashcamp Zillertal un parc de amuzament unde căutătorii de aur sunt invitați într-o călătorie de 1,5-2 ore să-l găsească. Cu toate că era peste râu (evident Ziller) de cazarea noastră, nici aici n-am ajuns.

Dar totuși este prea liniște, mult prea liniște la austriecii ăștia după ora 17-18.

Transportul pe vale

Noi mergem în Austria întotdeauna cu mașina, cum am spus, pentru că distanța nu este așa mare iar acolo nu poți să faci mai nimic fără mașină, dacă nu te-ai dus pentru odihnă.

Dar sunt posibilități de a te deplasa ușor și rapid către diverse puncte. Din păcate, nu poți ajuge chiar în toate locurile cu transportul în comun, mai trebuie să ții seama și de legături, de timpii de așteptare, … așa că noi am preferat întotdeauna mașina noastră. În plus, Austria este spectaculoasă și nu știi când pleci de acasă unde ajungi, chiar dacă ți-ai propus ceva. Nouă asta ni se întâmplă tot timpul. Stabilim că mergem undeva dar ne iese altceva în cale și tot programul se dă peste cap. Așa că să ai o mașină la dispoziție mi se pare cea mai bună variantă pentru Austria.

Dacă totuși nu ești cu mașina, există un tren care circulă pe Valea Ziller, de la un capăt la altul, adică de la Mayrhofen, localitatea din capătul văii, până la Jenbach, localitatea de unde poți să faci legătura cu restul Austriei.

Cum am tot zis, localitatea noastră, Aschau, se află aprox la jumătatea văii. Din Aschau era tren în fiecare zi începând cu 8,33 spre Jenbach și 8,39 spre Mayrhofen și vin la fiecare 30 de minute, iar biletele se iau din tren, ceea ce ne-a făcut să deducem că primele trenuri care circulă pe vale pleacă la ora 8 din Jenbach și de la aceeași oră din Mayrhofen și apoi se succed la fiecare jumătate de oră, absolut suficiente într-o zi. În gară este parcare gratuită pentru cei care călătoresc cu trenul. Ne-am plimbat o singură zi cu trenul și ne-a costat 21,60 de EUR/2 persoane. Noi am avut doar 2 drumuri scurte, dar cu banii ăia puteam să ne plimbăm toată ziua cu trenul pe vale.

Și să nu uităm de bicicletă, principalul mijloc de deplasare pentru localnici dar și pentru turiști.

Ce am văzut pe Valea Ziller și în împrejurimi

Ziua 1 – Drumul alpin Zillertaler Höhenstrasse + stațiunile Hippach și Mayrhofen

Accesul spre drumul alpin Zillertaler Höhenstrasse se face din mai multe sate. Sunt drumuri prin munți, care se unesc la punctul de taxă (acces 8 EUR de mașină) și apoi un singur drum ajunge sus, în AlpenGarden, unde este o zonă cu priveliști, minigrădină zoologică (cu marmote), loc de joacă pentru copii cu tema apa, restaurant, poteci turistice.

Noi am plecat din Aschau și aveam varianta de a intra pe traseu din localitățile Kaltenbach sau Ried, care se aflau la câțiva km de noi (3-5). Drumul a fost spectaculos, ne-am oprit de mai multe ori, iar sus, la AlpenGarden am făcut o pauză mai mare. Frumusețea drumului alpin însă de abia de aici începe. Inițial, am crezut că ăla era punctul culminant, după care urma întoarcerea, însă după ce am plecat de sus ne-am dat seama că sunt bretele prin care poți ieși din drumul alpin sau poți urma traseul lung de 35 de km, ceea ce am făcut și noi, și după un urcuș până la 2020 de m și un traseu circular, urma să ieșim în localitatea Hippach, în partea opusă celei în care am plecat dimineața de acasă, tot la câțiva km de Aschau-ul nostru.

Ne-am oprit de multe, multe ori pe drum la puncte de belvedere și nu trebuie să știi dinainte ceva. Sunt semnalizate, sau pur și simplu o să vezi că sunt parcări și mulți oameni. Drumurile alpine în Austria sunt spectaculoase. Cel mai mult ne-am oprit la 1840 de m, unde era o capelă până la care am urcat cu piciorul, 2 terase unde se dansa, suveniruri și produse locale. La 2020 de m ne-am oprit și ne-am plimbat în sus și în jos pe poteci, admirând de sus fermele răzlețe și potecile dintre ele pe care circulau oameni cu sau fără biciclete.

Hippach, localitatea unde s-a încheiat circuitul nostru pe Drumul Alpin Zillertaller este una micuță, dar foarte frumoasă. Am parcat mașinile în parcarea de la marginea localității și am urcat pe o pantă scurtă până la biserica satului care se vede din drum și am făcut câțiva pași pe străduțele înguste, pline de magazine, terase și flori.

Seara ne-am încheiat-o în Mayrhofen, ultima localitate a văii și cea mai frumoasă stațiune. Am parcat mașina într-o parcare publică, care devenea gratuită după ora 18. Între 8 și 18 costa 0,5 EUR pentru 30 de minute iar după 90 de minute pentru tot ce depășește o oră se mai adaugă câte 1 EUR. Tichetele se pun pe parbriz.

La Mayrhofen am și mâncat într-un loc drăguț de care o să zic ceva într-un paragraf dedicat mâncării și până s-a înnoptat de-a binelea ne-am plimbat prin stațiune, ajungând dintr-un capăt în altul pe strada principală, pietonală, am văzut cele două biserici frumoase, am intrat în magazine, am văzut trenulețul care face legătura între Mayrhofen și Fügen și ne-am plimbat de-a lungul râului Ziller, admirând casele frumoase și peisajul deosebit.

O să spun o singură dată aici dar să știți că absolut în toate localitățile văii sunt telecabine care urcă până la 2-3000 de m, telegondole, și că peste tot sunt zeci de rute pentru drumeții.

Ziua 2 - Ghețarul Hintertuxer + Stațiunea Zill Im Ziller

Pentru Ghețarul Hintertuxer ne-am programat mijlocul zilei ca să avem noroc de o vreme cât de cât. La 3250 de m știam că este frig și zăpadă dar în mijlocul zilei speram să fie rezonabil. În plus așa beneficiam și de o ofertă. De la 11,45 telecabina era 29,50 EUR/persoană iar până la 11,45 era 36 de EUR care era tariful pentru schiori, știut fiind că zona de schi de lângă ghețar este a doua din lume pe care se poate schia tot timpul anului.

Am plecat de la Aschau spre Zell Im Ziller și Mayrhofen, ultima localitate de pe vale, iar la ieșirea din stațiune am făcut dreapta, spre localitatea Tux. Sunt indicatoare suficiente, nu este nevoie de nici o hartă. Noi am fost cu mașina noastră dar pentru cei care nu se simt confortabil cu mersul pe drumuri alpine, cu serpentine multe, se ajunge și cu autobuzul din Mayrhofen, din fața poștei, unde este afișat și orarul.

Drumul alpin foarte frumos ne-a dus prin câteva localități cu case tiroleze, terase și restaurante și s-a oprit în localitatea Tux, un sat de munte frumos, iar la 8 km am ajuns în parcarea imensă, gratuită, unde ne-am lăsat mașinile și am mers la prima telecabină. Cu toate că era o zi de luni și erau sute de locuri, parcarea era plină, însă am găsit locuri cu ușurință. Altitudinea din zona parcării este 1500 m.

Sunt 3 telecabine cu care ajungi sus, pe ghețarul Hintertuxer. Pleci de la 1500 cu prima telecabină până la 2100 de m, a doua te duce până la 2660 de m, iar ultima până la 3250 de m. De reținut că toaletă este doar jos, la primul și la al doilea nivel. Sus, la 3250 de m nu este toaletă.

Cea mai nasolă telecabină a fost cea de la ultimul nivel, foarte abruptă, printre stânci, dar peisajul este spectaculos până sus, cu lacuri verzi, cascade, păduri, poteci, stânci și ferme răzlețe. Apropo de lacuri, de sus se vede foarte bine Lacul glaciar Schlegeisspeicher la care se ajunge pe șosea din Mayrhofen (sunt aprox 26 de km).

Vremea în ziua aceea a fost superbă, cu soare. La 3250 de m poți vizita o peșteră, doar organizat, dar noi am preferat traseul periculos pe o stâncă, care avea în vârf o cruce. Trebuie să ai o doză de inconștiență să te aventurezi, mai ales că era și un anunț acolo "Foarte periculos! Intrați pe riscul dvs", dar așa sunt oamenii. Spune-i cuiva să nu facă ceva și exact aia vrea să facă. Am cam simțit că mă ia amețeala pentru că era prăpastie și în stânga și în dreapta, dar nu m-am lăsat.

Neapărat trebuie să faceți pauze la fiecare nivel. Nu luați telecabina una după alta pentru că este musai nevoie de aclimatizare la fiecare modul de telecabină. Oricum, a fost o experiență extraordinară. Tirol-ul are 5 ghețari și încă de acasă ne propusesem să ajungem pe unul. Nu-l stabilisem, dar știam sigur că va fi unul din 5 și la fața locului am hotărât Hintertuxer, pentru că era cu acces foarte bun de la Aschau-ul nostru.

La coborâre am mâncat la restaurantul cu autoservire de la nivelul 1 iar când am ajuns înapoi la bază ne-am plimbat până la cascada din stânga telecabinei pe care am văzut-o de la dus și ne-am mai învârtit puțin prin zona plină de hoteluri și restaurante.

Spre casă ne-am oprit la un magazin de tehnice în Mayrhofen după care a tot suspinat soțul, iar eu l-am așteptat în Spar-ul alăturat. Seara ne-a apucat în stațiunea Zill Im Ziller, localitatea vecină cu Aschau și după ce am făcut o tură de sat și am văzut biserica frumoasă, ne-am oprit la o terasă pe malul râului Ziller, unde am depănat impresii despre ghețar și ziua deosebită, la o cafea rusească (cu rom), care m-a amețit complet de cap și un cappuccino la care am primit cadou o ceașcă identică cu cea din care am băut.

Ufff, m-am lungit! Mai am de zis, așa că uitați-vă la poze, care sper să vă placă, iar în timpul ăsta eu scriu mai departe...

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Aurici in 04.12.18 00:45:51
Validat / Publicat: 04.12.18 12:09:04
VIZUALIZĂRI: 914INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Pe drumul alpin Zillertaler Höhenstrasse. Jos, Zillertal, valea care ne-a găzduit 10 zile.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

Dana2008 [04.12.18 12:47:22] »

@Aurici: Wow!!!

Și eu vreau!!!

FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate!

Foarte bun articolul, acum că știu, pot să pornesc la drum.

Dar ce curajoasă ești!

Călătorii plăcute!

adrianbogdan [04.12.18 13:13:10] »

Buna!

Foarte frumos Zillertal, mie imi aduce aminte de un concediu in care am fost cu fimea micuta si care tot timpul s-a plans ca am luat-o de la Baile Felix ca sa o plimbam pe aici. Asa ca a trebuit sa caut aquapark prin Mayrhofen pentru ca termele din Fugen erau in revizie. Doamne ce amintiri, cum era sa ma inec intr-o balta de o jumatate de metru. Foarte fain, bravo!

webmaster [04.12.18 13:22:09] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster [04.12.18 13:30:36] »

Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Aurici [04.12.18 14:18:52] »

@Dana2008: Depinde numai de tine când ajungi, că de umblat, nu te întrece nimeni pe aici.

Mulțumesc de vizită și comentarii, călătorii plăcute și ție! Te pup, zi bună

Curajoasă, da! Disperarea vârstei, ce să zic!

@adrianbogdan: Bună să-ți fie inima! Ce îmi place cum scrii tu ecouri... cum începi mereu cu Bună...

Mă bucur că ai fost pe acolo și ai amintiri frumoase. Cred că am citit vreo 2 articole pe AFA din zona aceea dar parcă nu-mi aduc aminte și de al tău. L-am ratat sau nu te-ai învrednicit să scrii?

Săr'na de vizită și completări, te pup.

@webmaster: Bună! Mulțumesc mult, zi faină!

adrianbogdan [04.12.18 14:59:36] »

@Aurici: ei, am scris prin 2015 vezi Aquapark Erlebnisbad [Mayrhofen], acolo apare in poze si fimea micuta, este vorba de o vacanta... vecheee.

Pup!

Dana2008 [04.12.18 15:36:00] »

@Aurici: 🤣😂 disperarea vârstei!!!

Ti-am mai spus că îmi doresc să urc pe munte alături de tine! Când am mai discutat prin ecouri despre escaladarea ta din Thassos.

Să știi că după ce ti-am citit articolul cu 7 Scări, mi-am spus iarăși că trebuie sa ajung acolo si iata ca am ajuns cu colegul Dan&Emma care a organizat drumeția.

Ai dreptare cu deplasările interne, au fost foarte multe anul acesta... am stat cu valiza la ușă... inca mai este acolo și nu o mut pentru că îmi aduce călătorii în șir!!!

Aurici [04.12.18 16:37:11] »

@adrianbogdan: Am văzut. Revăzut, pentru că dacă tot am citit am vrut să și votez și cică nu este permisă votarea multiplă .

În 2009 am fost și noi în Austria și ne-am făcut veacul în zona lacurilor, iar bălăceala la termele din Bad Ischl. Alea rămân pentru mine pe piedestal.

Aurici [04.12.18 16:45:26] »

@Dana2008: Mi-aduc aminte, cum să nu. Și zic tot ca atunci: cine știe, vreodată în viața asta...

Călătorii cât mai multe și mai pe gustul tău.

Și eu am avut un an bun d. p. d. v. turistic. Mai am doar să mă laud cu el .

Dan&Ema [04.12.18 16:49:07] »

@Aurici:

Superbonus pentru un articol speciala despre o zona superba unde sper sa ajung si eu.

Feerie! Ce cadre superbe ai fotografiat!

Numai de bine!

⛰⛰⛰⛰⛰⛰

ungureanica [04.12.18 19:12:24] »

Superbă zona. Peisajele te lasă fără cuvinte. Asteptăm continuarea cu nerăbdare. Vă salutăm cu drag!

mishu [04.12.18 20:15:35] »

@Aurici: Am vazut din masina articolul tau, l-am "rasfoit" pentru ca acum sa il iau la maruntit. Iti dai seama cat de trista sunt ca nu pot vedea cat mi-as dori, insa sa nu fim chiar carcotasi, am vazut cate ceva.

Mayerhofen - trebuia sa ajung in vara acolo insa s-a anulat excursia asa am ajuns insa la St Moritz (macar a fost tot o varianta frumoasa).

Kremms - alte amintiri frumoase, inca mai am de povestit sper sa o fac saptamana viitoare, dar asa mi-a placut sa revad locuri pe unde am trecut si eu.

In rest ce sa spun, oftez si citesc, ma bucur teribil sa citesc si de abia astept sa citesc in continuare, sa vad ce idei imi mai dai.

Felicitari, votat cu foarte mare drag.

Mihai18 [04.12.18 21:40:34] »

Bună seara.

Foarte frumoasă zona pe care ai descris-o în review iar fotografiile sunt elocvente. Am citit cu plăcere reviewul.

Când spunem Austria nu este suficient să ne gândim doar la Viena. Mai sunt și Tirolul, Krems, etc.

Interesantă explicația la P-10 cu prunele expuse la vânzare. Punea-i banii alături și lua-i borcanul. Ați mai scris. „Este așa ceva posibil în România”

Era odată. Seara, punea-i sticla de lapte goală în fața ușii pe casa scării blocului și dimineața o găseai plină. Recent, vecinului meu i-a furat leandrul din fața ușii, dintr-un ghiveci greu, posibil să-l ridice de doar 2 oameni.

Unde ești tu, Tepeș Doamne?

Aurici [04.12.18 22:01:11] »

@Dan&Ema: Mulțumesc, Dane! Păi să ajungi, mai ales pentru copii. Acum, cât mai sunt mici și vor gusta din plin atracțiile de acolo. Pentru copii sunt cu carul, la orice pas.

@ungureanica: Într-adevăr, peisajul te lasă fără cuvinte în Austria. Chiar continui să scriu ca să termin cu vacanța asta și am senzația că repet prea des demențial, spectaculos, extraordinar... și este exact ce nu-mi place să folosesc când descriu ceva.

Salutăm și noi, numai bine și să vă antrenați pentru perioada de dănțuială care se apropie.

@mishu: Mishulică, Mishulică... numai îndemnul tău mi-a tot răsunat în urechi. Iată că am ajuns și la vacanța asta. Știi că te invidiez că ești acolo și că ai atâtea oportunități. Și că ai văzut atât de multe.

În următorul articol o să recunoști și mai multe locuri pentru că la Vomp și la Maurach am ajuns datorită ponturilor de la tine. Iar Insbruck era pe lista noastră de acasă dar m-am orientat altfel în urma discuțiilor cu tine. Nu mai știu... ți-am mulțumit atunci? Dacă n-oi fi făcut-o cu cuvinte știi tu că îți sunt recunoscătoare pentru că te-am știut acolo, că știam că pot să te întreb una-alta la nevoie și că îmi pare rău că nu am reușit să bem mai multe beri împreună.

Sper să termin cât mai repede, acu cât am elan și un pic de timp.

Cât despre idei... ai acolo la îndemână tot ce trebuie. La cât sunt austriecii ăștia de organizați trebuie doar să fii cu mâna pe clanță. Și Slavă Domnului, nu-mi fac griji în privința asta, în ceea ce te privește.

Te pup, excursie frumoasă în week-end, că bănuiesc că nu faci curățenie de Crăciun.

Aurici [04.12.18 23:17:50] »

@Mihai18: Așa este! Era odată... Și soțul meu îl așteaptă pe Țepeș, încă de la revoluție.

Dar să rămânem la Austria noastră. Știu că ați călătorit mult prin Austria - Germania și mă bucur dacă v-a făcut plăcere să citiți și să revedeți.

Să fim sănătoși și să mai ajungem. Numai bine și mulțumesc pentru vizită și pentru completări.

diana2015 [05.12.18 14:01:15] »

@Aurici: uffff... supeeeerbă Austria "Mă-ntorc la tine iar și iar Austrie dragă" Noi nu ne mai săturăm de Austria, chiar dacă mulți ne zic că sunt și alte locuri frumoase pe planetă, sincer această țară cu aceste locuri și oameni minunați, pe noi ne-au cucerit.

Foarte frumos și explicit review-ul, felicitări și aștept continuarea.

Fladnitz-an-der-Teicalm dacă ai ocazia este recomandarea pe care ți-o fac. Poate, repet poate am să scriu dar constat că eu nu am mulți cititori și deci nu prea am de ce să o fac.

Votat cu drag, pupici

Aurici [05.12.18 19:48:40] »

@diana2015: Am notat Fladnitz-an-der-Teicalm și sper să ajungem pentru că Austria va mai fi și pe lista noastră.

constat că eu nu am mulți cititori

Nu zice asta. Aici este absolut ca în viață. Unele sunt drepte, altele sunt nedrepte, pe gură ne ies unele, de făcut facem altele, în realitate suntem într-un fel, virtual explodăm de fericire... ăștia suntem, din păcate. Dar dacă după ce scrii pentru cei care te citesc, câți or fi ei, reușești să scrii și pentru tine, o să vezi că merită.

Ascultă de o babă mai bătrână

mishu [05.12.18 20:05:27] »

@Aurici: Sigur ca mi-ai multumit, desi nu era cazul, o fac cu mare drag de cate ori pot.

Ce sa spun, fac si eu putintica curatenie de Craciun, nu asa mare, dar putin mai mult decat de obicei, cozonaci insa sigur nu voi face ca doar vin acasa.

Cat despre plimbari, avand in vedere ca este mohorat afara, imi mai schimba starea, nu-mi placea nici acasa cand este mohorat, fie e frumos, fie e zapada.

Am prins anul trecut o zapada superba ca mi se parea ca sunt intr-o poveste, o sa am cateva poze intr-un articol viitor, astept din nou o astfel de ninsoare si am daca va fi asa am sa incerc sa ies la plimbare la prima ora cand e inca necalcata de oameni si sa ma bucur de ea.

nrs [05.12.18 21:12:03] »

@Aurici:

haha! te-am prins! acum ceva timp cand am zis ca sunt batran ai spus ca uitandu-te in caseta nu zic bine, vad ca si tu ai ajuns la concluzia ca la 50+ esti cam trecut

Aurici [06.12.18 09:59:38] »

@nrs: Era altă nuanță aici și știu sigur că ai înțeles tu ce trebuia.

Sunt mai înțeleaptă, nu mai trecută

diana2015 [06.12.18 15:10:45] »

@Aurici: hahaha Ascultă de o babă mai bătrână hahaha dacă nu mă înșel suntem de aceiași vârstă

Promit solemn că dacă o să am despre ce să scriu o să o fac

Aurici [06.12.18 17:55:06] »

@diana2015:

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aurici, Dan&Ema, diana2015, Mihai18, mishu, nrs, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.10138297081 sec
ecranul dvs: 1 x 1