ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUN-2018
prieteni
PREȚ 50 EUR ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm în zona Slunj?

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Restaurantul Petro din Rastoke (Slunj) – o oază de verdeață, apă și mâncăruri delicioase

TIPĂREȘTE URM de aici

În materie de mâncat în vacanțe, lucrurile se situează la extreme, în cazul nostru. De obicei, ne place să avem un mic dejun care să fie bogat pentru că circulăm mult. Apoi, peste zi, în disperarea de a nu pierde timp cu masa în defavoarea obiectivelor, mâncăm ceva stradal, fructe, sau ceva care se servește foarte repede la terase / restaurante unde mănâncă multă lume, locuri despre care eu nu voi scrie separat pe AFA (din lipsă de timp, nu că n-aș considera util), dar le mai menționez în cadrul articolelor din zona respectivă.

Dar în fiecare vacanță, de câteva ori pe sejur, depinde de cât de lung este, ne place să găsim locuri deosebite în care să zăbovim mai mult și să încununăm începutul sau sfârșitul vacanței, sau o zi în care ne-am simțit deosebit. În astfel de cazuri ne sfătuim cu tripadvisor în general și căutăm topuri ale restaurantelor din zona în care ne aflăm, sau zona înconjurătoare (până la 10-20 de km) și alegem din primele 3 pe cel care ni se pare potrivit pentru noi. Sau mergem pe mâna prietenilor care au auzit, au citit, au fost…... în locuri deosebite, dar aici avem o problemă pentru că nu mai ținem minte chiar toate locurile despre care am auzit sau citit de-a lungul timpului. Așa că, tot la fața locului ne orientăm.

Despre astfel de locuri o să mai scriu și eu câteodată, iar unul dintre ele este Restaurantul Petro din Rastoke, Croația pe care l-am ales ca să cinstim cum se cuvine sfârșitul vacanței și o zi deosebită în care ne-am plimbat printre lacurile și cascadele de la Plitvice.

În general nu știm de acasă unde ni se va face nouă click, fiind vorba despre locuri în care n-am mai fost. Așa că la fața locului dăm o căutare scurtă pe google ca să avem puțin habar de locul unde urmează să mergem. În cazul ăsta google ne-a lămurit că Rastoke este partea istorică a localității Slunj din Croația, renumită pentru morile de apă construite peste cascadele de pe râul Slunjčica, care se varsă în râul Korana.

Dacă te afli pe drumul spre Zagreb, undeva în jurul Parcului Național Lacurile Plitvice, trebuie să știi că ești foarte aproape de localitatea Rastoke, unde se află și restaurantul Petro care este amplasat în partea de sus a cursurilor de apă și a iazurilor încărcate cu păstrăv.

Din păcate, drumul principal nu trece prin Rastoke, ci prin Slunj și nu ai cum să-ți dai seama de frumusețea locului decât dacă de la podul de beton peste râul Korana ieși din drumul principal și te abați către Rastoke. Fă asta și nu vei regreta nici un moment!

Tot de aici, de la pod, trebuie să te abați și pentru Restaurantul Petro până la care sunt 2-300 de m din drumul principal. Imediat cum ieși din șosea vei vedea și un panou cu o hartă a localității cu ajutorul căreia te vei lămuri cu ce ai de văzut în zonă.

Cu mașina nu poți ajunge chiar până la restaurant, ci trebuie să o lași într-o parcare, imediat cum ieși din drumul principal, sus, pentru că terenul este în pantă și cei aprox 200 de m se fac pe jos.

Dar peisajul este foarte frumos, nu te mai saturi privind în stânga sau dreapta. Pe râul pe care este așezat restaurantul Petro, Slunjčica, sunt mai multe case din sec 19 și ai senzația că apa trece prin casele oamenilor, iar terasele sunt construite peste cascade, între mori și cascade… ce să mai, acolo este un paradis verde departe de lumea modernă, o oază de apă, verdeață și mâncăruri delicioase.

Înainte să ajungem la Petro am trecut pe lângă altă terasă la fel de frumos amplasată, Pod Rastockim Krovom, la care m-am întors ulterior ca să o studiez mai bine și să fac fotografii. De aici începe zona Slovin Unique Rastoke și ca să o vezi ai nevoie de bilet de intrare. O dată intrat te vei pierde printre case vechi, tradiționale, taverne, mori de apă, cascade, un muzeu etnografic, peșteri, locuri de odihnă, magazine de suveniruri handmade, puncte de view și multe, multe rațe.

Noi am zis că mâncăm la Petro și apoi mergem de-a lungul râului să vedem toată localitatea Rastoke, toate morile și toate casele. Dar n-a mai fost posibil pentru că ne-am uitat acolo și am rămas doar cu ce am văzut în jurul restaurantului pe o rază de 2-300 de m, pentru că am fost foarte încântați de loc. Acuma, dacă stau să mă gândesc, cred că mâncarea a venit destul de greu pentru că noi am avut timp să cercetăm destul pe acolo. Ăsta ar fi un minus în mod obișnuit dar noi l-am perceput ca pe un plus pentru că ne-a permis să ne plimbăm în voie prin jur.

La Petro toate mesele sunt așezate pe terase acoperite, pe punți mici, iar sub acestea trece râul Slunjčica. Aproximativ în mijlocul restaurantului este un bazin plin cu păstrăvi de unde angajații scot păstrăvul, dacă asta ai comandat, ți-l arată și apoi îl duc la bucătărie. Zgomotul de fond este al apei, totul în jur este verde, sunt o mulțime de flori și decorațiuni și nu știi la ce să te uiți mai întâi.

Bucătăria este tradițională și originală, nu sofisticată. Principalul fel de mâncare este păstrăvul, care vine în farfurie direct din râu, alimentele sunt proaspete, murăturile și prăjiturile sunt după rețetele bunicilor, iar lista bogată de vinuri cuprinde soiuri dintre cele mai alese din renumitele podgorii croate și noi putem să confirmăm asta pentru că tocmai fusesem pe Drumul Vinului, în Peninsula Pelješac.

Serviciul a fost extraordinar iar prețurile bune, mai bune decât pe unde mai umblasem. Noi am mâncat, ajutați și de ospătar, la care apelez întotdeauna în vacanțe, un aperitiv vânătoresc pentru 2 persoane (100 de kuna), o carne bună cu niște cartofi la fel de buni, salată de castraveți și un păstrăv cu mămăligă prăjită. Am băut o țuica casei, un radler și o bere și toată masa ne-a dus 310 kuna (cu bacșiș), ceea ce a însemnat vreo 40 de EUR. La ce loc și ce mâncare delicioasă a fost, nu ni s-a părut deloc mult.

Dacă nu mă înșel Petro oferă și spații de cazare, dar n-aș putea să spun ceva clar despre asta. Dar dacă aș fi știut înainte de sejur și dacă mi-aș fi făcut temele mai bine în legătură cu Plitvice, cu siguranță aș fi ales o cazare în Rastoke și nu la Grabovac. Nu vreau să spun că Grabovac n-a fost ce trebuie, dar Rastoke este mult mai mult, un loc absolut deosebit, în care merită să te oprești măcar pentru o noapte.

Oamenii de la Petro spun ceva de genul “dacă vrei să vezi cum este în cer vino și vezi”. Eu pot să confirm că motto-ul ăsta li se potrivește și dacă vă aflați vreodată în zonă alegeți Petro pentru că mesele așezate în aer liber, într-un decor demențial, aproape sau deasupra râului, o să vă ofere o atmosferă relaxată și unică. N-am nici o îndoială că și celelalte terase din Rastoke, suspendate pe Slunjčica, îți oferă aceeași bucurie, dar noi pe Petro l-am experimentat și el încă este pe primul loc în topurile de profil din zona lui.

După 2 nopți la House Hodak din Grabovac și alte experiențe extraordinare cu Plitvice și Restaurantul Petro din Rastoke, localitatea cu mori care ne-a plăcut mult de tot, am pornit din nou la drum. De data asta lungul drum către casă.

Tot ce mai pot să spun despre vacanța asta este că atunci când am plecat de acasă am considerat că vom avea o vacanță semiactivă în Croația. Ne propusesem Dubrovnik-ul și ce-o mai fi prin jur, dar ne vedeam și lenevind printr-un golf, pe o plajă, cu o carte în mână. Drept pentru care mi-am luat 3 cărți la mine, pe care le-am văzut când le-am pus în bagaj și la întoarcerea acasă, când le-am scos. Concluzia a fost clară în cazul nostru: Croația este despre văzut, nicidecum despre lenevit și sperăm să continuăm cât mai curând de unde am rămas.


---
Trimis de Aurici in 03.11.18 08:41:13
Validat / Publicat: 03.11.18 09:55:06
VIZUALIZĂRI: 1443INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 62400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  12 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [03.11.18 09:54:03] »

  Bună recomandarea

  Mutat în rubrica "Unde mâncăm în zona Slunj?, SLUNJ" (nou-creată pe sait)

  webmaster [03.11.18 10:14:37] »

  Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

  — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  krisstinna [03.11.18 11:22:28] »

  @Aurici: Un loc senzațional, am trecut pe acolo dar era foarte, foarte aglomerat și domnul nu a avut răbdare

  Sa va fie de bine!

  Dan&Ema [03.11.18 11:39:35] »

  @Aurici:

  Superba oaza verde!

  Ce poze!

  Un parc, o gradina, soare, umbra, apa, cascade si mult vedde

  Suoerb suoerb!

  Felicitari pentru locul ales si dezvaluit tuturor!

  Cate povesti frumoase acum si gustoase ai depanat din Croatia! 😁

  Pofta buna! 😄

  Numai de bine!

  🥩🍖🥪🥧🍰

  Carmen Ion [03.11.18 11:49:04] »

  @Aurici: O alegere excelentă, tocmai potrivită pentru finalul unei vacanțe active: decor de vis și mâncare bună și ieftină. Bravo!

  crismis [03.11.18 14:08:14] »

  @Aurici: Ce de amintiri!... Noi am ales ca loc de cazare pt 2 nopți o pensiune situată peste șosea, chiar vis a vis de Rastoke (ne-am inspirat din poveștile colegului @Marian Preda, precum și cu alte ocazii și n-am regretat niciun pic!). Astfel că am mâncat și la Petro, dar și la cealaltă konoba, din P04. Și am avut ocazia să batem la pas Rastoke în sus și-n jos, dar totuși nu cum am fi vrut; de exemplu, n-am mai avut vreme să intrăm la muzeul etnografic.

  Într-adevăr, o experiență grozavă, un loc cu adevărat deosebit Rastoke, în general, dar și de la Petro avem amintiri plăcute! Nu mai știu exact ce am mâncat (aș putea să caut în articolele scrise la vremea respectiva), dar chiar contează prea puțin într-un asemenea decor!...

  Așa e, Croația nu-i de leneveală, ci de plimbăreală! Plimbări cât mai frumoase îți doresc în continuare!

  Aurici [03.11.18 21:51:03] »

  @webmasterX, @webmaster: Mulțumesc mult, seară faină!

  Aurici [03.11.18 22:16:10] »

  @krisstinna: Și noi am așteptat puțin două mese dar nu mai aveam nimic de făcut. Era ultima după amiază/seară în Croația și până s-au eliberat mesele am cercetat puțin împrejurimile.

  @Dan&Ema: Da, mi-a plăcut locul suficient de mult încât să scriu despre el separat, ceea ce fac mai rar cu locurile de mâncat, din cauză de timp.

  @Carmen Ion: Mi se pare răsfățul suprem să terminăm o vacanță așa. Mai ales după alergătura de care avem noi parte într-o vacanță.

  @crismis: Eu nu mi-am făcut temele pentru zona aceea și mi-a părut rău. La Plitvice am zis că ne oprim doar pentru parc și nu am făcut nici un fel de conexiune cu alte atracții din jur. Mi-ar fi plăcut o cazare la Rastoke. Mi s-a părut un tărâm de basm și ne-a părut rău că nu am avut mai mult timp. Supărarea ne-a trecut repede pentru că vor mai fi Croații și Rastoke se va mai afla în drumul nostru.

  Fetelor, băieților, vă mulțumesc pentru vizită și pentru cuvintele voastre și scuze pentru că am răspuns târziu dar am avut program administrativ intens ca să pot pleca mâine la plimbare.

  Vă pup și vă doresc duminică frumoasă.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  Zoazore [03.11.18 22:23:20] »

  @Aurici: Daca nu puneai poze cu mancarea, nici n-as fi crezut ca acolo-i restaurant! Pare mai mult un parc, un colt de Delta, nu pare a fi restaurant

  E atat de frumos, Asa mult verde, apa, flori! Tantari nu erau ?(pe bune!)

  Superba locatie, bravo voua c-ati descoperit-o si c-ati intrat!

  Si cand veti continua de unde ati ramas, va doresc sa descoperiti locuri la fel, daca nu si mai si de minunate!

  crismis [03.11.18 23:02:55] »

  @Zoazore: Nu-s țânțari, Zao, e munte, apa e rece și bună de băut. Îmi amintesc că am cerut la restaurant (nu la Petro, la celălat) apă la masă și ni s-a recomandat să nu dăm banii aiurea pe apa la pet. Când am primit ulcica de apă, ni s-a făcut semn spre apa ce ne înconjura din toate părțile: "Și noi tot de-asta bem! "

  Aurici [03.11.18 23:11:19] »

  @Zoazore: Nu, țânțari nu erau și am stat destul de mult acolo.

  Am făcut câteva ture în jurul restaurantului și am descoperit niște împrejurimi de care nu ne dădeam seama de la masa noastră.

  Foarte frumos loc, da. Voi face în așa fel încât Rastoke să mai fie în drumul meu, chiar și pentru câteva ore.

  Te pup, duminică frumoasă.

  mishu [04.11.18 20:49:48] »

  @Aurici: Ce frumos arata! Felicitari, votat cu mare drag.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Aurici, crismis, Dan&Ema, mishu, Zoazore

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0677728652954 sec
  ecranul dvs: 1 x 1