ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Castelul din Molyvos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am acomodat în mica noastră căsuță Athina, de la Anaxos Hill Village, am dat o raită prin împrejurimi, luându-ne apă și cele necesare pentru micul dejun, apoi am căutat să vedem cum e cu transportul în comun. Am aflat astfel că autobuzele locale circulă zilnic pe ruta:

Anaxos-Petra-Molyvos-Efthalou

după următorul orar: 9.30-11.00-16.30-18.00.

Returul (din Molyvos) : 10.25-12.10-16.00-17.25

Costul călătoriei 1,80 euro indiferent de distanță. Cursele sunt foarte regulate, punctuale. Cum spuneam în articolul despre cazare, stația se află la drumul principal, la câțiva pași de brutărie.

După micul dejun pe care l-am luat pe terasa căsuței Athina, în compania lui Ramses, zis Georgel, am plecat spre stație pentru autobuzul de 9.30. Cam după 20 minute, ajungeam în Molyvos, după ce am lăsat în urmă peisaje fabuloase, țărmuri dantelate, dealuri verzi, iar după niște curbe ușoare, s-a ivit în toată splendoarea castelul, cocoțat pe un deal, de sub care coboară case în trepte, oferind o imagine superbă, dealtfel des întâlnită pe toate pliantele cu insula sau pe magneți. Stația din Molyvos se află chiar înaintea intersecției către castel și port. Pe stânga am văzut că este și un cinematograf în aer liber, iar în dreapta este o școală, cu un teren mare de sport lângă. Tot aici este și stația de taxiuri.

Fiind la primele ore, ne-am zis că e mai bine să mergem mai întâi la castel, unde avem de urcat, urmând să mergem spre port la întoarcere. Azi însă vă voi povesti doar despre castel. După prima rundă de poze cu castelul din toate unghiurile posibile, am luat-o pe șoseaua care duce spre castel. Imediat pe stânga este un teren împrejmuit cu diverse coloane și vestigii antice. E drept că drumul este în urcare, dar cu pretextul de a face multe poze, ne-am oprit adesea, așa că nu am simțit să fi fost urcușul prea greu. În plus treceam pe lângă niște case frumoase, înconjurate de multe flori și verdeață, ce cereau imperativ câte o poză. :)) Spre marginea orașului, pe dreapta era un panou informativ, cu traseele montane ce se puteau face cu plecare de aici, ori trasee pentru bicicliști în masivul Lepethymnos.

Curând aveam să ieșim din oraș, iar peisajul s-a schimbat, dealuri în dreapta și stânga, de multe ori vedeam și marea, tufe cu flori întâlnite pe toată insula, liliacul de vară, sau floarea fluturilor, butterfly bush, albe, roz sau mov, de un parfum discret, dar tare plăcut și mult iubit de insecte după cum arată și numele. Șoseaua era în zig-zag, așa că noi continuam să urcăm, pe dreapta au apărut niște stânci negre, ce păreau într-o poziție precară, iar la o aruncătură de băț, peste mare, era malul turcesc și paza de coastă. În stânga ne însoțea de acum o pădurice de pini, la a cărui umbră ne-am „atașat” și noi. Nu știu exact distanța dar am estimat-o undeva la 2-3 km, noi am făcut cca 30 minute cu opririle de rigoare. Deja castelul se zărea la orizont, iar lângă drum, mașinile parcate. Acolo, lângă parcare există un mic scuar, cu câteva băncuțe, de unde se vede spectaculos portul din Molyvos. Loc de unde se cer iar, foarte multe poze. :)) Am trecut apoi prin fața unei terase, pe care am vizitat-o la întoarcere, ca toți de altfel. Nici nu se putea altcumva, strategic poziționată, cu o vedere către mare și castel, de nota 10. Am pornit către castel, am văzut intrarea, dar totodată am remarcat o alee, ce ducea mai în spate pe lângă ziduri, așa că eu m-am îndreptat într-acolo. Era o potecă îngustă chiar pe lângă ziduri și pe lângă stâncile pe care era construit castelul, apoi mergând mai departe poteca s-a mai lățit, au apărut și niște trepte, care duceau către o platformă de lemn, un bun punct de belvedere, împrejmuit cu un gard, cu o băncuță pe margine, pe care scria că Helga a fost pe acolo, iar de aici se vedea minunat spre satele din jur și către mare. După o clipă de odihnă „alături” de Helga, am pornit pe potecă mai departe, ocolind astfel castelul pe exterior. Interesant e, că nimeni din puținii vizitatori nu au fost curioși s-o vadă și pe din afară. Din loc în loc erau amplasate băncuțe și panouri explicative despre castel. Mergând așa în jurul castelului, admirând zidurile masive, înalte, am ajuns în curtea interioară, la a doua poartă de acces. Aici se află și casa de bilete, iar prețul este simbolic de doar 2 euro, iar pentru copii este gratuit.

Dar, haideți să vă spun câte ceva despre istoria castelului, lucruri pe care le-am aflat din broșurica primită împreună cu biletul de intrare.

Castelul Mythimna a fost construit de bizantini, probabil după mijlocul sec. al XIII-lea, nu este foarte sigur, pe locul unei cetăți, pe locul numit Ancient Mythimna, cu rolul de apărare al localnicilor împotriva atacurilor turcilor și a francilor. Poziția sa, în nord-vestul insulei, era un punct forte pentru a vedea tot ce se întâmplă de pe mare.

Castelul a fost se pare asediat chiar și de Ahile în timpul războiului troian. În Iliada sunt pasaje unde se pomenește despre aceste fapte. Dar istoria antică a locului este foarte tumultuoasă așa că n-o să vă plictisesc cu ea aici.

Mult mai târziu, cetatea antică, vechea Acropole a fost preluată de venețieni prin 1128, iar prin sec. XIII, s-a început reconstrucția folosind pietrele din vechea cetate, trachită roșiatică și maro, iar forma nouă va fi una de trapez, cu laturi de aproximativ 70 de metri. Este vorba mai precis de anul 1373, când Francesco Gatelussi, se căsătorește cu sora împăratului bizantin John Palaiologus și primește castelul cadou. În această perioadă se întărește castelul iar astăzi se mai văd urme ale structurii bizantine în partea de nord-vest. Din 1462 până în 1912, ocupația otomană își pune accentul și asupra remodelării castelului, adăugându-i-se părți importante.

În prezent castelul are o suprafață de 2,9 ha, este al doilea ca mărime după cel de la Mytilene, dar mie personal mi-a plăcut în egală măsură dacă nu mai mult ca cel de la Mytilene.

Castelul are 10 turnuri, atât în unghiuri, cât și pe laturile poligonului. Totuși corpul principal pare să fie cel din perioada genoveză. Există trei porți succesive pentru intrarea în castel. Cea de-a treia poartă care este de fapt și intrarea principală în castel a fost contruită în sec. al XIV-lea, este deosebită deoarece a fost făcută din lemn gros îmbinat, încrustat cu plăci metalice.

De-a lungul anilor, castelul a mai fost renovat, undeva prin 1976, apoi prin 1981, iar acum este considerat unul din cele mai bine păstrate cetăți din estul Mediteranei. În special vara, au loc aici foarte multe festivități și concerte în interiorul castelului, pe scena special făcută.

După ce am luat biletele, am intrat pe poarta principală, apoi am urcat pe scări către zidurile castelului, în cele mai înalte poziții, pentru a vedea priveliștea ce se desfășura frumos spre mare, port, și dealurile din jur. De aici am admirat atât curtea interioară cât și forma zidurilor care erau mai joase, admirând forma turnurilor pătrate sau semicirculare, unele speciale, cu o latură mai mare, cu baza mai mare. Curtea castelului este pietruită, se poate parcurge destul de ușor, pe margini, lângă ziduri, tufe bogate de leandrii roz, înfrumusețează peisajul. Sunt și câteva băncuțe din loc în loc, pentru a putea privi în tihnă frumusețea zidurilor, crenelurile dantelate, prin care poți admira natura, marea, sau roșul aprins al acoperișurilor și nu în ultimul rând poți face poze remarcabile. Spre ieșire bucăți de coloane stau frumos aliniate, parcă vrând să spună o poveste, cu... a fost odată... marmură albă, coloane inscripționate... mărturii ale istoriei. Pe stânga dacă vrei poți intra într-o mică încăpere, unde prin fotografiile expuse dar și prin câteva panouri explicative afli câte ceva din istoria locului. Este și o carte deschisă pentru a lăsa câteva rânduri, câteva gânduri... Eu am lăsat...

Ieșind pe ultima poartă mă uit înapoi, parcă încercând să descifrez cuvintele de sus, de pe frontispiciu!

Nici nu facem decât câțiva pași că zăresc niște scări ce coborau spre o biserică a cărei clopotniță albă o văzusem din castel. Așadar mă îndrept într-acolo. Liniște, poarta este închisă, dar nu încuiată, deci intru. Cobor iar scările, ziduri înalte de piatră, e o biserică frumoasă, e duminică dar probabil slujba s-a terminat. Fac poze, curtea e plină de flori, leandri, salcâmi, trandafiri, glicină... mai sunt câteva înflorite... mirosul lor suav se îmbină cu cel de tămâie...

Revin la poteca dinspre parcare, dar sigur că ne oprim și la terasa ademenitoare, care se cheamă cum altfel decât Byzantino, iar aici savurăm pe merit un fresh din mai multe fructe și o bere pentru soțul meu, dar primim și niște chipsuri și câte un pahar de apă rece, cum dealtfel se întâmplă peste tot pe insulă.

Drumul înapoi este la fel de frumos, poate mai ușor, pentru că e la vale, nu? :)), dar de departe auzim glasul plăcut al unui preot, se oficia o slujbă la o biserică, pe care o zărisem la urcare, undeva pitită după un rând de pini.

Marea, coasta turcească, orașul în zare... noi ne continuăm plimbarea prin Molyvos către port... va urma!

 

Webmaster, o rugăminte - youtu.be/1dohMl-FLrw - Mulțumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 15.07.18 17:45:23
Validat / Publicat: 15.07.18 19:48:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1458 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Printre ziduri... vedem portul și cafeneaua.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu
[15.07.18 19:52:51]
»

@maryka: Start vot! Ma bucur ca am mai prins un articol frumos cu poze superbe. Felicitări, votat cu mare drag.

iza@dani
[15.07.18 21:08:03]
»

Superbe peisaje

marykaAUTOR REVIEW
[15.07.18 21:21:37]
»

@mishu:

Mulțumesc frumos!

marykaAUTOR REVIEW
[15.07.18 21:23:39]
»

@iza@dani:

Mulțumesc frumos!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[15.07.18 21:26:57]
»

@maryka: Te înţeleg perfect, şi eu aş fi vizitat mai întâi castelul, abia apoi portul, pe principiul "să-ncepem cu greul". Cum şi mie îmi plac bolovanii şi zidurile, nu pot să zic decât că nici mie nu mi-ar fi scăpat. înţeleg că în insulă, în afară de celălalt castel, există şi alte ruine, din antichitate.

În general, la toate obiectivele de acest gen, există câte o tavernă aşezată strategic, numai bună când îţi arde buza.

Aştept şi articolul despre port, ca de altfel despre alte obiective din Lesbos.

Seară frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[15.07.18 21:39:25]
»

Ce locuri frumoase ai vizitat! Pozele, superbe, stau mărturie!

marykaAUTOR REVIEW
[15.07.18 23:17:47]
»

@irinad:

Bineînțeles că nu ne-a scăpat nici acest castel, nici altele, știi cum e acolo, peste tot pe unde te învârţi, dacă sapi un pic, sigur găsești ceva. Mai ales că ei au învățat să valorifice orice. Iar dacă după un drum mai lung, după o vizită în plin soare, ai parte de o terasă răcoroasă, succesul e garantat.

Voi povesti pe parcurs despre locurile frumoase pe care le-am descoperit acolo.

O noapte liniștită! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[15.07.18 23:20:00]
»

@Rodel:

Mulțumesc frumos!

Așa e, adaug la lista mea de locuri speciale încă o insulă superbă! ????

O noapte liniștită!!!

doinafil
[16.07.18 08:53:23]
»

@maryka: Nu știu când sau dacă vom ajunge și pe acolo! Deocamdată te-am însoțit prin acest castel frumos, chiar dacă numai ziduri rămase! Cred că era și un punct strategic de apărare, cu ziduri duble sau, chiar triple! . Despre punctele de belvedere, ce pot să spun? Sunt superbe , precum toate locurile pe care le-ai văzut!

Felicitări, am citit și văzut poze foarte frumoase, drept pentru care am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[16.07.18 09:02:22]
»

@doinafil:

Păi eu vă doresc să ajungeţi pentru că este o insulă minunată, chiar dacă puţin cunoscută şi "vândută" pe la noi. Adevărul e că mie îmi place să nu fie aşa aglomerată, aşa asaltată de turişti. Ori despre locurile frumoase... pot povesti la nesfârşit, pentru că sunt multe... voi încerca să redau măcar câteva din ele pe parcursul viitoarelor articole.

Cât despre castel, sunt ziduri, ce-i drept, falnice, dar cum sunt peste tot, cocoţate pe dealuri, priveliştea de sus este magnifică, fie că este spre mare ori spre restul insulei.

Mulţumesc pentru vizită, ecou şi vot! Vă mai aştept!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[16.07.18 09:50:33]
»

@maryka: Am să vin cu drag!

marykaAUTOR REVIEW
[16.07.18 11:27:25]
»

@doinafil:

webmasterX
[10.12.18 20:39:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Molyvos» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă insula Lesvos]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, irinad, iza@dani, maryka, mishu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Molyvos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082509994506836 sec
    ecranul dvs: 1 x 1