ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Oceanario de Lisboa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

"Nu ne putem permite să rămânem blocaţi în trecut. "/ Oceano Azul

Într-una din puţinele zile petrecute la Lisabona, am ajuns în Parque das Naçoes. Printre altele aveam dorinţa de a vedea un acvariu interesant prin concepţia sa mai mult decât pentru locuitorii săi. Aşa am ajuns la Oceanario do Lisboa, se spune că cel mai mare acvariu de interior din Europa care prezintă viaţa animalelor şi plantelor marine din toate cele patru oceane dar şi habitatul zonelor temperate, reci şi tropicale.

Am mers cu metroul până la staţia Oriente apoi am traversat prin mall Vasco da Gama şi la ieşire, pe lângă statuia de metal Homem Sol am luat-o la dreapta spre clădirea de neconfundat ce adăposteşte Oceanario. Clădirea are forma unei nave, lucrată în metal, sticlă şi beton şi este într-o lagună artificială a râului Tejo.

La casa de bilete o portugheză drăguţă tare ne întreabă de unde suntem, neuitând să specifice că este pentru statistică nu cu alte scopuri, apoi ne oferă biletele, pliantele şi câteva indicaţii. Biletul de persoană pentru ambele expoziţii, permanentă și temporară a fost 18 € din care s-a scăzut 15 %, reducerea pentru posesorii de LisboaCard.

Am intrat pe ușa din stânga și am așteptat puțin, la rugămintea supraveghetoarei, să treacă un grup de 30-40 viitori cercetători, prichindeii în șorțulețe însoțiți de educatoare și care desigur erau tare nerăbdători să ajungă în lumea basmelor.

Au fost dirijați spre expoziția permanentă, cea care li se potrivea cel mai bine iar noi am pornit spre expoziția temporară, tocmai pentru a lăsa glasurile cristaline să se depărteze, cumva să ajungă chiar în partea de expoziţie dedicată lor şi amenajată astfel încât să priceapă rolul apei şi buna gestionare a ei, fie că este potabilă, menajeră sau de ploaie.

Expoziţia permanentă, un mare acvariu aparent, de fapt patru habitate ce însumează 5 milioane de litri de apă, frumos şi ştiinţific organizate pentru a reda biotopurile terestre şi marine din toate mediile oceanelor şi zonelor temperate, tropicale şi reci.

Bazinul central, cel mai mare având o adâncime de 7m, numit de altfel Oceanul Global, este populat cu vieţuitoare care trăiesc în adâncuri şi împreună cu bazinele mai mici, despărţite cu policarbonat special perfect transparent pentru crearea ideii de continuitate, adăpostesc azi peste 450 specii şi aproximativ 17000 de creaturi -îmi cer scuze că nu pot da cifra exactă, naşterile mini-piticilor nu erau actualizate pe panou????.

La nivelul următor se pot admira vieţuitoarele ce preferă o apă mai caldă, la suprafaţă.

Am intrat în zona pinguinilor, simpatici şi tare iubiţi de copiii care nu se mai dădeau plecaţi de acolo. De la pinguinii Puffin care ajung până la coastele Portugaliei, la pinguinii de piatră sau la cei numiţi Magellan, au fost care mai de care mai fiţoşi cu vizitatorii, oricât ne-am strădui să le intrăm în graţii, să le aflăm arborele genealogic afişat pe perete, să-i strigăm cu drag sau, unii dintre turişti, să le ofere mâncare, fapt total interzis.

Ne-am despărţit cu greu de ei şi de copiii la fel de frumoşi de pe margine şi am intrat în zona vidrelor, alte dive care se spălau fără jenă în faţa vizitatorilor, de fapt ele îşi împrăştie permanent un fel de grăsimea pe blană pentru a rezista frigului. Sunt cele mai tinere mamifere marine, au totuşi o vârstă a speciei cu “doar” câteva zerouri şi sunt animale care-şi folosesc din plin inteligenţa utilizând de exemplu pietre pentru a desface cochilii. A fost un alt popas interesant care dă de gândit.

Am urmat apoi traseul bine stabilit şi am căutat şi noi cele mai bune locuri unde să admirăm nevertebratele - anemone de multe culori şi forme, crabii cei cu multe picioare asemeni vehiculelor selenare, coralii superbi, aricii şi multele stele de mare mai suple sau mai butucănoase, viermii ce ieşeau din nisip, puricii de mare şi câte altele.

Despre peşti ce să spun, ne-am privit în ochi cu câteva mâţe de mai multe culori şi forme, un rechin leopard s-a uitat urât la noi dar ne-a trecut spaima când prin faţa noastră au defilat peşti neon, multicolori, cu forme haioase, mici şi mari. Desigur că nu ne-am cunoscut cu toţi locuitorii din acvarii, unii dormeau sau doar se făceau, sătui de atâţia care le bat în geam sau le pun lumini în ochi. Dar şi aşa au fost mulţi că nici nu le poţi ţine minte numele.

Expoziţia temporară “Florestas submersas” - Pădurile Scufundate, este interesantă, este un model rar întâlnit, portughezii au avut acum câţiva ani fericita inspiraţie de a-i propune unui fotograf profesionist şi pasionat al vieţii acvatice de apă dulce să deschidă și la Lisabona o expoziţie altfel. Takashi Amano, japonezul fotograf și pasionat de pădurile tropicale ale Americii de Sud, Borneo, Africa și Japonia în special, a dezvoltat tehnici deosebite de aranjare a decorurilor de piatră, plante și lemn într-un acvariu și a creat marile bazine în care a redat secvențe din pădurile tropicale parțial inundate cu apă dulce.

Tehnicile sale de aquascaper au fost inspirate de tradițiile japoneze și de fina sa observare a mediului. A fost un inovator în acvaristică și a luptat pentru natura curată, a scris și fotografiat marii plămâni ai planetei. Pădurile tropicale se spune că ocupă doar 6% din suprafața Terei dar adăpostesc peste jumătate din speciile de viețuitoare de aici. Ele sunt o excelentă sursă de regenerare a aerului și purificare a apelor subterane dar, deși reprezintă o ultimă speranță de salvare a planetei, ele sunt zilnic invadate și defrișate.

Sensei Amano deschidea expoziția în primăvara lui 2015 la Lisabona și câteva luni mai târziu se stingea din viață la 61 de ani, în țara sa. Vizitarea sălii Amano în susurull apei ce curge în apropiere şi pe muzica lui Rodrigo Leao creată special pentru această expoziţie, este şi un moment de analiză a istoriei lumii şi a Portugaliei căci sunt pe pământul lor: “Portughezii, marii exploratori, au adus noutăţi în Japonia şi au ajutat la ridicarea culturii noastre dar noi n-am reuşit niciodată să le dăruim ceva, aşa că acum vreau să umplu golul cu această realizare. ”/ Takashi Amano, la deschiderea expoziţiei.

Acum peste 10 ani Lisabona, doar o parte a ei, a trecut prin transformări mari. Se ţinea aici Expo98, tema era “Oceanele, o moştenire pentru viitor”. S-a hotărât construirea acestui acvariu uriaş care să rămână ca un memento al pericolului în care se află planeta dacă nu avem grijă de ea, prin poluare şi consum nejustificat şi în acelaşi timp să aducă adevărul ştiinţei în special în lumea şcolarilor.

A fost ales ca proiectant arhitectul american Peter Chermazeff, cu o vastă experienţă în construcţia multor acvarii din lume, inovator în tehnica aceasta, pe undeva un adevărat artist care a creat mereu, în orice lucrare, un “teatru subacvatic” cum spunea The New York Times.

Despre acest acvariu, date tehnice ale clădirii şi poziţiei lui pe malul râului Tejo găsiţi uşor destule informaţii pe net, le-am citit şi recitit, nu are rost să fac un rezumat. Construcţia şi punerea în funcţiune a necesitat un buget de 70 milioane dolari americani, a rămas în administrarea firmei lui Chermazeff câţiva ani după deschidere, până când portughezii şi-au putut asuma preluarea, de fapt o metodă de lucru specifică firmei familiei Chermazeff.

Preţul plătit de noi a fost acceptabil, mai ales că am salvat câţiva bănuţi având LisboaCard. Aparent este mare, chiar am auzit comentarii neplăcute acolo. Dar gândiţi că acest stabiliment ca să-i spun aşa, este o clădire extrem de complexă, pe şase nivele din care numai două asigură spaţiul expoziţional public, restul de patru sunt ocupate de sistemele de întreţinere a mediului din acvarii, instalaţii sofisticate de curățarea apei cu ozon, câte altele, care, la rândul lor sunt întreţinute de ingineri şi tehnicieni.

Pe lângă aceştia, este o echipă de biologi cu multiple specializări, plus medici şi îngrijitori care se ocupă de tot ce este viu sau material anorganic în acele acvarii. Personalul tehnic şi de specialitate nu depăşeşte 30 persoane. Au şi un spital cu laborator propriu, săli de izolare şi tratament. Peste toate este hrana vieţuitoarelor din aceste acvarii, multe animale de pradă, aşa cum spunea Chermayeff, “trebuie să-i ţinem pe rechini şi pe prădătorii mari foarte bine hrăniţi, altfel ar fi un adevărat dezastru.”

Plus că administraţia Oceanario este în permanentă căutare şi aducere de animăluţe, fapt ce costă uneori enorm. Citeam un interviu în care se povestea aducerea a câtorva rechini - ei au acum 20 de indivizi - şi ce a presupus asta, având în vedere dimensiunile lor, hrănirea şi mai ales necesitatea de a avea apă oxigenată în branhii aproape permanent. Sau pinguinii aduși din Chile așa cum erau ei la locul de trai, clocindu-și ouăle, puii au scos capul în lume pe drumul spre Lisabona!

Acvariul din Lisabona pot spune că nu m-a impresionat atât cât m-aş fi aşteptat, soţul meu a filmat cu un an înainte de vizita mea deci ştiam ce este acolo altfel decât de pe net. Probabil n-am luat în serios atenţionarea specialiştilor că un acvariu, oricât de ştiinţific este realizat, nu poate reda natura la adevărata ei valoare. Sau poate unde citisem că a fost destul de criticat că a reunit, aparent, specii ce nu pot convieţui împreună, folosind tocmai acele geamuri despărţitoare.

Dar cum este viaţa adevărată în adâncuri nu ştiu aşa că vizitarea Oceanarium a fost o idee bună totuşi. Este o lucrare interesantă, bine organizată, un loc de unde am ieşit bine dispusă şi deloc obosită deşi am stat ceva timp în semiîntuneric şi în picioare. Probabil că “biophilia” mi-a fost recunoscută de cine ştie ce entitate - căutaţi acest termen şi aflaţi dacă intraţi în tiparele lui. “Este atracţia pe care o simţim cu toţii către alte creaturi şi către viaţa în sine... lumea acvariului depăşeşte toate limitele, vârstele, ocupaţiile. ” spunea Chermazeff.

Se spune şi practica mi-a dovedit, că unele impresii despre locurile vizitate trebuie să le scrii repede altfel uiţi amănunte şi-şi pierd importanţa. În acest caz însă am avut destul timp să-mi amintesc vizita mea acolo, să leg imagini de informaţii citite pe panourile lor informative dar şi de cele de pe net şi să recunosc că aşa este, oricât ne-ar place trecutul, nu putem rămâne ancoraţi în el.

Acum pot spune că o vizită acolo este benefică atât copiilor, pentru ei este chiar spectaculoasă, dar mai ales părinţilor şi bunicilor. De ce? Răspunsul este la voi, din păcate nu şi punerea în practică.

Revenind la informaţii pentru vizitatori, preţul este mereu actualizat pe pagina oficială a Oceanarium Lisboa, la fel programul vizitelor şi activităţile pentru copii, de care se ocupă Fundaţia Oceano Azul.

Legat de acest ultim punct, au un program foarte bun pentru şcolarii sau piticii portughezi, uneori şi pentru alţi copii vorbitori de engleză. Sunteţi rugaţi să vă daţi telefoanele pe silenţios, să nu fotografiaţi cu blitz, alte câteva reguli care nu prea sunt respectate.

Chiar în timpul vizitei noastre se curăţau bazinele, scafandrul care făcea această muncă era cu spatele la vizitatori dar a realizat imediat că cineva a folosit blitz- ul iar reacţia lui a fost elegantă dar fermă. De-a lungul traseului expoziției permanente sunt câteva locuri cu băncuțe pentru odihnă, ecrane interactive, expuneri diferite iar la final este și o sală de cinema unde rulează în permanență filme despre Oceanario și viețuitoarele sale. Sala este atât de bine organizată încât printre rânduri se poate intra cu cărucioarele cu copii. Oceanario poate fi vizitat de persoanele cu probleme locomotorii, aflate în cărucioare.

Dacă vă atrage locația de care v-am povestit, mergeţi să-i salutaţi pe Odiak şi Kasi, cei mai tineri chiriaşi salvaţi din apele Alaskăi care s-au lăsat greu fotografiaţi că erau ocupaţi cu cosmetica blăniţei... Morish şi familia lui de pinguini sigur vor fi plini de fiţe aşa cum au fost la vizita mea și vă vor umple sufletul cu sentimente frumoase!

Vă rog atașați youtube.com/watch?v=Ov_61aZoEGA Takashi Amano aquariums, Lisbon. Mulţumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de elviramvio in 08.07.18 23:09:55
Validat / Publicat: 09.07.18 00:09:05

VIZUALIZĂRI: 3846 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Când nu ne arăta doar spatele...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74100 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmaster87 [08.07.18 23:50:51] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio [09.07.18 00:07:06] »

@webmaster87:

Mulţumesc. Noapte bună!

mishu [09.07.18 00:31:07] »

@elviramvio:

La casa de bilete o portugheză drăguţă tare ne întreabă de unde suntem, neuitând să specifice că este pentru statistică nu cu alte scopuri,

muzeele practica acest gen de statistica, cand am vizitat Palatul Hofburg la fel am fost intrebate si noi (eram cu mama) si astfel au si ei niste informatii.

Foarte frumos si articolul dar si pozele, iar pinguinii mie mi-au placut intotdeauna, au un fel al lor de a te face sa zambesti numai cand ii vezi.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [09.07.18 01:05:39] »

@mishu:

Cam peste tot în Lisabona ne-au întrebat de unde suntem, la Muzeul Marinei au uitat dar au venit după noi special pentru asta.

O săptămână bună!

webmaster [09.07.18 06:50:23] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvio [09.07.18 09:35:27] »

@webmaster:

Mulţumesc. O zi bună!

mprofeanu [09.07.18 11:28:11] »

@elviramvio: Am retrăit prin reviewul tău vizita de acum 6 ani de acolo. Atunci eu am fost foarte impresionată, era primul mare Oceanario pe care îl vedeam, bazinul cel mare mi s-a părut atunci imens... Stăteam și priveam pe băncuță peștii sau peștișorii, mă relaxam...

doinafil [09.07.18 14:15:53] »

@elviramvio: Frumos scris (și descris) articolul despre acest „ocean pe uscat”, vizitabil de oricine!

Prețul pare, într-adevăr, mare, daaaar... câtă muncă în spatele geamurilor, și, mai ales, deasupra lor, unde sunt „mașinăriile” de întreținere!

Dacă la un muzeu de „pictură”, să zicem, tablourile nu cer de mâncare, aici animăluțele acelea își cer dreptul la viață, la mâncare, la căldură etc.

Felicitări, am votat cu drag, a meritat! (ca de obicei!)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [09.07.18 14:45:29] »

@mprofeanu:

Mă bucur că ţi-am reamintit lucruri plăcute. Probabil că în drumurile tale frumoase ai mai vizitat alte acvarii gigant, multe dintre cele înfiinţate în ultimii 25 - 30 ani poartă semnătura lui Peter Chermazeff, chiar şi cel din Osaka. Sunt interesante şi aduc plăcere privind lumea din apă.

elviramvio [09.07.18 15:01:41] »

@doinafil:

Mulţumesc Doina. Aşa este, un complex de aşa capacitate costă să-l întreţii. Am avut şi noi unul amărât de peste 150 litri cred ????şi tot era obositor de curăţat, de întreţinut. Să nu-ţi povestesc că au scăpat salamandrele în hol, circ, dacă nu le prindeam se deshidratau. Atunci am zis gata, până aici, eu ori acvariul ????

Au şi câştig la Oceanario, normal dar sunt implicaţi şi în multe proiecte cu copii, cu protecţia mediului, multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis [11.07.18 07:35:06] »

@elviramvio: Îmi amintesc cu drag de Ocenarium, mai ales de simpaticele vidre, copiii mei "căpătaseră" un nou mod de a se saluta, inspirat din mișcările pe care acestea le făceau cu lăbuțele pe față!

Tesaria [11.07.18 09:21:16] »

Foarte frumos articolul! Întâmplător, și pe mine m-au întrebat cei de la acvariul din Osaka de unde sunt

elviramvio [11.07.18 22:26:06] »

@crismis:

Da, bună idee cu salutul model vidra ????

Am stat mult timp să mă amuz de ele, am încercat să le fotografiem cât de cât mai bine dar degeaba, stăteau sub stâncă şi ne priveau apoi începea înotul, răsucirile, zisul lor spălat haios şi totul cu viteză.

elviramvio [11.07.18 22:37:07] »

@Tesaria:

Fac statistici, de aceea v-a întrebat.

La Osaka aţi văzut un acvariu făcut tot de Chermazeff. Tipul a făcut din pasiune primele mega acvarii apoi a devenit o afacere deosebit de bună. Chermazeff, dacă i-ai citit biografia, este la origine evreu armean, numele de familie a fost altul, tatăl lui, un arhitect celebru a emigrat şi şi-a schimbat numele. Şi fraţii au fost arhitecţi ca şi Peter din obligaţie faţă de tatăl lor. Peter a fost pasionat mai mult de cinematografie şi lumea animală şi aşa s-a născut ideea acvariilor mari unde a îmbinat pasiunile cu obligaţia faţă de clan.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Tesaria [12.07.18 02:15:54] »

@elviramvio: impresionant! O sa-l caut pe individ imediat

Zoazore [12.07.18 21:28:26] »

@elviramvio: În cinstea pinguinilor și vidrelor, ai de la mine o cinzeacă! (votul nr 50)

Interesantă incursiune intr-o lume frumoasă, mută și misterioasă!

elviramvio [12.07.18 21:38:18] »

@Zoazore:

Hai noroc! Da să fie la ţoi!

Zoazore [12.07.18 21:41:23] »

@elviramvio: La țoi! Din alge pure!

elviramvio [12.07.18 21:45:22] »

@Zoazore:

????????

krisstinna [12.07.18 22:05:06] »

@elviramvio: Nu prea sunt de acord cu închiderea animalelor dar totuși, cum altfel am putea vedea aceste minunății ale Domnului? Doar în poze?

Foarte frumos ne-ai povestit, a fost o plăcere sa îl recitesc și sa privesc iar pozele

elviramvio [12.07.18 22:14:46] »

@krisstinna:

Mulţumesc Cristina. O parte din animăluţe sunt salvate, aşa a fost cu Odiak şi Kasi. Au fost aduse în stare jalnică, nu sperau să le salveze pe amândouă, acum doi ani. Acum sunt răsfăţatele bazinului vidrelor.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, doinafil, elviramvio, mishu, mprofeanu, Tesaria, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂOceanarium Lisabona:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085412979125977 sec
    ecranul dvs: 1 x 1