ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Queluz, Versailles-ul Portugaliei

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi a, sederii’’ noastre in Lisabona, am rezervat-o vizitarii Sintrei, deoarece obiectivele turistice din Lisabona sunt inchise in fiecare zi de luni. Dimineata am pornit cu metroul din statia Parque pana in Rossio, iar din gara Rossio, cu trenul spre Sintra, cu oprire la Queluz.

Transportul pana la Sintra este gratuit cu cardul Lisabona, insa in interiorul oraselor, acesta se plateste.

De ce Queluz? Pentru ca orasul e situat la mijlocul distantei dintre Lisabona si Sintra, la aproximativ 15 km de Lisabona si e cunoscut pentru Palatul National Queluz.

Din gara Queluz am luat un autobuz local, pentru care am cumparat bilete de la sofer si care ne-a lasat in fata obiectivului dorit. Am fost surprinsi sa descoperim ca suntem singurii vizitatori de la acea ora, de fapt ne-a fost teama ca nu cumva sa fie inchis, desi citisem ca acesta se poate vizita zilnic, incepand cu ora 9.00. Pretul unui bilet combinat palat-gradini a fost 8,55 euro/persoana. Ca detinatori de card Lisabona, ni s-a aplicat o reducere de 15% din pretul biletului. Palatul nu este foarte vizitat, in special de grupurile organizate, deoarece majoritatea turistilor prefera Sintra, cu ale lui castele si palate, pe care cu greu le poti vizita intr-o singura zi. Eu nu am dorit sa ratez acest obiectiv, despre care citisem ca este un Versailles al Portugaliei, resedinta de vara a Curtii regale portugheze de la a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

Istoria acestui palat incepe odata cu construirea resedintei de vara a unui marchiz, la inceputul secolului al XVII-lea, care ulterior a fost pierdut de catre urmasii sai. Acesta s-a extins cu noi constructii finantate de familia regala, respectiv prințul Pedro al III-lea, viitor rege consort al Portugaliei prin casatoria cu regina Maria I, conacul capatand astfel dimensiunile si fastul unui palat regal de vara. Incendiul de la palatul Ajuda din Lisabona a adus familia regala la Queloz pentru totdeauna. Curtea regala portugheza, deosebit de bogata datorita coloniilor din toata lumea, in special in urma descoperirii aurului in Brazilia, organiza aici festivitati, dansuri, spectacole de muzica si teatru, concerte, jocuri și focuri de artificii.

In perioada 1807-1821, familia regala a Portugaliei a fost nevoita sa plece in Brazilia, ca urmare a invaziei armatelor lui Napoleon Bonaparte. La intoarcerea din exil, Queluz nu si-a recapatat stralucirea de altadata, fiind locuit doar ocazional.

Repunerea in valoare a palatului cu gradinile inspirate de stilurile franceze, a aparut in 1957, cand o parte a acestuia, respectiv Pavilionul Regina Maria, a inceput sa fie folosit ca resedinta pentru sefii de stat straini aflati in vizita oficiala.

Desi citisem ca e numit palatul roz, in momentul vizitei noastre fatada acestuia era bleu, poate deoarece era in proces de restaurare…

Plimbandu-ma prin salile si saloanele in stil rococo, baroc și neo-clasic, am avut senzatia ca apartin acelui loc, atat de bine m-am simtit integrata in, peisaj’’, poate si pentru ca fiind singurii vizitatori, am admirat in tihna Versailles-ul Portugaliei, timp de 2 ore.

Puncte de interes ale apartamentelor de stat: Sala Tronului (un fel de Sala Oglinzilor din Versailles), in care peretii si usile sunt oglindite, iar de plafonul aurit atarna candelabre de cristal venetian.

Sala ambasadorilor, cu un tavan pictat care descrie familia regala portugheza participand la un concert in timpul domniei reginei Maria I. Aceasta lucrare este o copie a originalului, deoarece in 1934, un imens incendiu a distrus una dintre aripile palatului, inclusiv Camera Ambasadorilor.

Holul cu azulejos (Sala das Mangas), mi-a reamintit ca sunt in Portugalia, datorita placilor de ceramica specifice, azulejos, in culorile alb-albastru-galben. Sala das Mangas a fost singura camera din apartamentele de stat, care a supravietuit pe deplin incendiului din 1934.

Dintre apartamentele private, Sala de Don Quixote (Dormitorul regelui), este camera in care s-a nascut si a murit regele Pedro al IV-lea. Desi patrata, creeaza iluzia ca ar fi complet circulara, cu opt stalpi care sustin un tavan circular, iar picturile de pe pereti infatiseaza scene din romanul lui Cervantes.

Gradinile Palatului National de Queluz ce acopera o suprafata de 16 hectare, au fost folosite de familia regala ca un cadru privilegiat pentru festivitatile si sarbatorile sale, in special in perioada 1752-1786.

Trecerea spre gradinile Palatului se realizeaza pe Scarile lui Robilion, de unde se ajunge intr-un loc impresionant, unic in Portugalia, canalul cu azulejos. Candva, familia regala se plimba cu un vas de-a lungul acestui canal cu peretii acoperiti cu dale in culorile specifice, alb-albastru-galben, care reprezinta scene marine, ascultand muzica ce se auzea din pavilionul din apropiere.

Guvernul portughez si institutiile locale au lansat un program de conservare in 2004, care a avut ca rezultat restaurarea gradinilor si conservarea elementelor decorative. Din 2004 pana in 2006, lucrarile s-au axat in special pe reparatii ale canalului gradinii, au fost inlaturati copacii bolnavi si s-a replantat vegetatia de-a lungul canalului astfel incat sa se pastreze designul gradinii. De asemenea, s-au restaurat sculpturile extraordinare ale lui John Cheere, restul sculpturilor și fantanilor, pentru reinnoirea peisajului.

Ne-am plimbat de-a lungul canalului, in decorul gardurilor vii și a copacilor sau arbustilor ”coafati”, cu alei trasate simetric si statui sau constructii decorative inspirate din mitologia clasica ori din viata de la curte. Zona gradinilor superioare este reprezentata de Gradina suspendata (gradina lui Neptun) si Gradina Malta, amplasate sub ferestrele fatadei principale. Inspirate dupa acelasi model francez, aceste doua gradini sunt separate una de alta si de restul parcului printr-un balustrada care se termina in Poarta Cavalerilor. In lunile august-septembrie, in aceste gradini se desfasoara spectacole ce prezinta viata la curte in sec. al XVIII-lea.

Gradina suspendata are ca piesa de rezistenta fantana lui Neptun, marginita de scupturi de plumb ce reprezinta anotimpurile. Lacul Venus sau al Nereidelor se gaseste in aceeasi gradina si este inconjurat de statui ce o reprezinta pe Thetis. De o parte si de alta a fatadei palatului se gasesc scupturile lui Marte si ale Minervei.

In gradinile Malta se gaseste un bazin cu apa in mijlocul caruia se afla statuia a trei baieti ce imbratiseaza un delfin. Tot aici pot fi vazute statui de marmura reprezentand cele patru arte.

Poarta Faimei, o balustrada cu statui, face trecerea spre parcul cu Marea casacada si Lacul cu medalioane, pe care nu le-am vizitat, deoarece programul pentru aceasta zi cuprindea multe alte obiective pe care urma sa le vizitam in Sintra.

Ne-am indreptat spre iesire, concluzionand ca aceasta bijuterie a Portugaliei, Palatul Queluz, reflecta atat pasiunea pentru decoratiuni, cat si viata lipsita de griji a Curtii regale portugheze de la a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. Autobuzul ne-a readus in gara de unde am luat trenul si ne-am continuat calatoria spre Sintra.

Recomand vizitarea Queluz-ului, in special pentru cei ce isi propun o vacanta de minim cinci zile in Lisabona.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 25.03.18 17:03:20
Validat / Publicat: 25.03.18 23:36:23
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 1714 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 galeria cu ceramica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22100 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX [25.03.18 23:35:36] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Queluz, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - LISABONA [regiune]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Lisabona și împrejurimile]

elviramvio [25.03.18 23:56:55] »

@geani anto:

Superb!

mireille [26.03.18 08:12:04] »

@geani anto: am revazut prin ochii tai palatul si gradinile regale din Queluz... am fost acolo in 2013 si am scris primul articol despre obiectiv pe Afa.

M-au impresionat mozaicurile de faianta cu Azuhelos din gradini, mai mult decat bogatia din interiorul camerelor. Am cutreierat mai mult de o ora prin acest mic Versailles.

Mi-a ramas in memorie, din propriul meu album, o compozitie ceramica care infatiseaza Africa, personificata printr-un negru purtand capatani de ananas si alta cu un asiatic care vine cu lamai, aducand ofranda Asiei... e doar sugestia de opulenta a celor doua continente din care s-a infruptat Portugalia timp de secole gratie coloniilor sale.

Un articol util pentru cei care vor sta mai multe zile in Lisabona... citit cu interes si rememorat trairile artistice.

webmaster [26.03.18 08:16:31] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Queluz:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077347993850708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1