ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 6 zile
single
"ECHIPA" A INCLUS:
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

La pas prin New York

Iarnă la New York

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

[...]

Zilele trecute urmăream știrile la televizor cu vremea rea din America și zăpada din New York și mi-am adus aminte de vizita de acum 2 ani în Obama-Land (de acolo și bancul ales de la început) în care am prins și ceva zăpadă. Și deoarece spiritul crăciunului la americani ține mult timp am prins-o și pe asta așa că în februarie am avut un fel de combinație brazi de crăciun-luminițe-zăpadă pentru complectare peisaj.

Cam epuizând temele de călătorie din ultima vreme, iar zăpada lipsește pe la noi am scos din nou acel sac de amintiri de acum doi ani și am găsit ziua în care a nins la New York iar eu eram întîmplător chiar acolo. New Yorkul are o climă ciudată din punctul meu de vedere și asta am resimțit-o din plin în cele 6 zile de vizită. În prima zi au fost temperaturi normale pentru februarie, a doua și a treia zi am prins ger doar -8 grade Fahrenheit, dar asta în Celsius sînt -22, simpatic nu? . A treia zi s-a încălzit pe afară și a nins dar adio poze clare, această zi va fi descrisă în articol. A patra zi am avut temperaturi mai ridicate și o furtună-aproape tropicală cu vânt nervos, în viața mea n-am văzut atâtea umbrele distruse și aruncate la coșurile de gunoi de pe străzi. În fine ultima zi s-a terminat din nou cu temperaturi normale pentru această perioadă. Mie mi-a plăcut experimentarea acestor schimbări bruște de climă ca de altfel tot ce am văzut pe acolo. Dar să încep o dată cu zăpada. Tema principală din articol sînt fotografiile în care am surprins străzile din New York.

Primul fulg m-a prins în timpul vizitei de la Statuia Libertății și Insula Ellis. Skylineul Manhattanului de sud în mijlocul căruia tronează noul complex World Trade Center a dispărut încet din peisaj iar în locul lui au apărut fulgi mari de zăpadă. Rațele în schimb se simțeau la fel de bine în apa oceanului Atlantic sau lângă apă. Luând vaporașul pentru întors și pe care scria Statue Cruise n-am mai urcat pănă la ultimul nivel descoperit, am rămas la penultimul admirînd fulgii de zăpadă și pescărușii zburând de sub acoperiș. Acesta a fost un nivel semideschis la cel închis cu ferestre de jos avea și un bufet unde se putea consuma hot-dog și sandvișuri la un preț de 3$-3,25$, muffin la 3$, inghețată 4$, bomboane și chipsuri la 1,5$, cafea, ceai, ciocolată 2$. Să zicem că au fost prețuri decente pe vaporaș.

Despre excursie am scris atunci aici pe AFA și ar trebui să menționez și faptul că în magazinul de souveniruri de la Statuia Libertății trona încă un imens pom de crăciun.

vezi impresii

Ajungând înapoi la portul turistic din Downtown (de unde pleacă și Staten Island Ferry gratuit de altfel, m-a întâmpinat Statuia Emigranților-înzăpezit. Mie mi-a plăcut și cred că nici emigranții nu erau deranjați de zăpadă, doar au ajuns acolo. Am trecut prin parcul Battery Park, superb și înzăpezit. Dincolo de parc am făcut un popas în muzeul National Museum of American Indian, foarte interesant și este unul din muzeele de văzut neapărat.

Ieșind din muzeu am admirat Charging Bull care stătea prea cuminte în zăpadă suportând zecile de turiști care stăteau la fel de cuminte la coadă... să-și facă un selfie cu celebra statuie. Părculețul din fața muzeului și unde se află taurul se numește Bowling Green. Dincolo de statuie un polițist stătea cuminte în zăpadă supraveghând tot procesul de făcut selfie de către turiști. Am plecat pe jos în zăpadă pe această stradă Broadway dar nu înainte de a mai băga ceva în ghiozdanul numit stomac de la un Subway aflat aproape de statuie. Prețul și mâncarea a fost bună m-am săturat pentru 6,5$. Ieșind de acolo o mașină de pompieri era în misiune iar prin ecoul făcut de gălăgia acestuia între zgărie nori se auzea și mai tare. Am trecut pe lângă biserica Trinity, Zucotti Parc, capela Sf Paulde unde trebuia să văd turnul cel nou de la World Trade Center, de această dată nu se mai vedea. Oricum am avut timp să observ destul acest complex și pe vreme bună însorită încă. Câteva impresii despre cireașa de pe tort din sejurul meu aici:

vezi impresii

Și poate râdeți dar chiar acest complex m-a atras să-mi fac viză și să vin aici promisiunea mi-am făcut-o chiar în 11 septembrie 2001 eveniment care m-a marcat. Partea bună este că am văzut mult mai multe decât acest complex.

După încă vreo 100m am ajuns la City Hall Park și la clădirea istorică New York City Hall. Prin tunelul-galerie care trece pe sub clădire se vede parcul înzăpezit și fulgii groși de zăpadă. Luând-o spre Midtown (a doua oară deja pe jos/sejur) pe Broadway nu am ratat ocazia la nici o intersecție cu o străduță laterală să nu mă uit și să trăiesc visul american chiar și câteva clipe. În afară la căteva instituții și parcuri nu am văzut pe nimeni să curețe zăpada, probabil știau că oricum se va topi până a doua zi. Imediat după City Hall la dreapta am observat USCIS, instituția de imigrare. Aici curăța unul angajat acolo zăpada cu un fel de tractoraș. Nu departe de USCIS lângă parcul Thomas Paine se mai află o instituție New York City Marriage Bureau. Dar de această dată nu am fost la vizite de instituții ci la vânătoare de peisaje urbane de iarnă. Populația își continua viața indiferent de condițiile meteo, băieții de la Halal Food nu au nevoie nici măcar de curent își continuă vânzarea bucatelor din rulote folosind doar niște generatoare. Și chiar nu este rea mâncarea de la Halal Food, au și supe.

Despre Downtown Manhattan (orașul de jos) puțin mai detaliat am scris aici.

vezi impresii

Am ajuns după o jumătate de oră făcut pe jos (și intersectând nu mai puțin de 28 străzi laterale mai mult sau mai puțin intens circulate de la City Hall până la Union Square Park, aici m-a întâmpinat din nou un peisaj de vis, dar aleile înzăpezite erau tocmai curățate de un SUV cu lamă. Dar statuile lui George Washington, Abraham Lincoln, Marquis de Lafayette și Mahatma Gandhi erau cam pline de zăpadă, ceilalți probabil nu dar Gandhi bănuiesc că protesta din cazua frigului dacă era viu și nu o statuie.

La încă 6 străzi distanță am ajuns la alt parc deja cunoscut de mine Madison Square Park. Clădirea istorică Flatron Building se află aici construit încă de pe vremea când Stan și Bran erau copii. Parcul Madison mi s-a părut și mai frumos (poate din motivul că era mai luminat) așa înzăpezit. Vizita cu vreo două zile înainte și întâlnirea cu o veveriță simpatică m-a făcut să scriu și despre această piață.

vezi impresii

Aici am părăsit Broadwayul și am lăsat această stradă rebelă (e singurul bulevard din Manhattan care nu urmează o linie dreaptă ca într-un caiet de matematică) și să-și continue drumul până la Times Square. Am continuat pașii în zăpada tot mai mică pe 5th Avenue iar la 8 străzi distanță de l parcul Madison am trecut pe lângă Empire State Building dar etajele superioare spre sută nu le-am mai văzut, erau în nori. Turnul istoric era iluminat în mov de această dată dar în timpul sejurului am mai observat și alte culori cum ar fi roșu. În turn am fost cu două zile în urmă, seara, la multe minus grade, și un vânt mirific, paznicele negrese numai râdeau de turiști (de unii) și ziceau: „enjoy”adică savurează, și eu am savurat momentul am stat cam 3 ore sus, mai intram să mă încălzesc ieșeam din nou afară și tot așa. Am scris atunci aici pe AFA:

vezi impresii

Luminițele de crăciun și pomii împodobiți încă apar tot mai des pe aici iar pe bulevardul renumit am găsit un magazin cu articole de crăciun care conform localnici (am intrat puțin înăuntru) este deschis tot anul. Asta înseamnă că vara în iulie la 30 de grade și cu bermude pot să mă duc să-mi cumpăr pomul de iarnă (din plastic sau natural în ghiveci) cu ornamentele aferente. Dar ăsta-i crăciunul la americani, am aflat din știri că mulți își fac datorii în cadrul acestei sfinte sărbători. Dar înainte de acest magazin am trecut pe lângă Biblioteca publică din New York, vizitat cu 2 zile înainte (impresii aici:

vezi impresii în interior. Imediat după bibliotecă dacă cotim la stânga vom observa Bryant Park, cu pationoar, înconjurat de zgârie nori inclusiv Bank of Amerika Tower, și mergând mai departe vom sta în piețele în formă de triunghi celebre denumite Times Square. În seara respectivă scările roșii din sticlă din Times Square pe care am urcat am fost cam alunecoase de la zăpadă așa că m-am ferit de o eventuală fractură. Oricum în Times Square e cam sărbătoare cam tot timpul anului, inclusiv cînd am fost eu de 9 ori în 6 zile(locuind aproape de multe ori mi-am zis,hai să beau cafeaua de dimineața în Times Square,pălinca de acasă o mai puneam în cafea ca să nu mă vadă newyorkezii îi cam interzis să bei pe stradă) Îmi aduc aminte de urmărirea webcamului din Times Square cu vreo 2 săptămâni înainte de sejur. Era furtună de zăpadă și tot traficul oprit. În Times Square în ciuda vântului, viscolului de zăpadă turiști chiar la o oră târzie la ei se distrau, făceau semne către camerele video (ulterior le-am observat și eu la fața locului) parcă mă chemau să fiu acolo cât mai repede între ei. Eu, acasă cu inima de purice, oare cum va fi vremea, să nu se anuleze vreun zbor (chiar dacă aveam asigurare și pentru asta-anulare zbor din motive de vreme nefavorabilă)

Despre Times Square am scris aici:

vezi impresii

Dar să continuăm atmosfera de crăciun, Rockefeller Center este locul în care simțim asta cel mai mult, n-am mai găsit bradul de crăciun principal care în fiecare an este adus din Norvegia cu vaporul dar am găsit celelalte mai mici, trebuia să mai apară moșul și nu aveam nici un dubiu că m-am întors în timp 2 luni. Și aici patinoarul l-am găsit la loc de cinste în mijlocul pieței dar cu vreo 10 m jos într-o groapă (cred că vara este fântână arteziană aici) lumea patina, se distra, magazinele și restaurantele din jur semănau izbitor cu un târg de crăciun. Sincer având în vedere că nu prea mă duc la New York și am găsit ASTA acolo chiar m-am simțit ca de Crăciun. Despre Rockefeller Center am scris aici:

vezi impresii

Locul meu de cazare (descris aici vezi impresii) nu a fost departe de Rockefeller Center. Pănă am ajuns acolo s-a topit aproape toată zăpada, iar dimineața doar grămezi în topire am mai văzut pe aici/pe acolo.

Asta a fost povestea mea de o zi cu zăpadă la New York, a fost foarte frumos, totuși recomand călătoria în sezonul puțin mai cald, măcar primăvara.

Rog WM următorul video foarte simpatic l-am urmărit înainte de sejur și mi-a plăcut, recomand vizionarea!!!

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de AZE in 07.01.18 22:06:57
Validat / Publicat: 08.01.18 13:29:21
VIZUALIZĂRI: 1557INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [08.01.18 13:16:37] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Admin [08.01.18 13:35:24] »

NOTĂ: o serie de poze de mai sus s-au încărcat ”răsturnate”.

Programul (și noi, manual, acolo unde e cazul) le-a rotit în poziția corectă, însă ele continuă să se afișeze ”întoarse” din efecte ”colaterale” ale sistemului agresiv de cache implementat de mine in ultimele zile (urmare a problemelor / atacurilro repetate pe server)

Lucrez la o soluție (care să implice păstrarea cache-ului, dar cu rezolvarea acestor deficiențe).

bluelight [08.01.18 13:52:53] »

@AZE:

Cred cu toata convingerea ca gluma cu Presedintele Obama este de prost gust si cu puternica tenta rasista.

Puteti motiva de ce ati introdus-o in impresiile d-voastra despre New York? Care e legatura?

Webmaster-ul a facut o greaseala publicand asa ceva.

Admin [08.01.18 14:02:40] »

Concentrat pe problema cu pozele, nu am fost, într-adevăr, foarte atent la... banc.

E discutabil dacă e rasist sau nu, însă pentru că nu nedorim astfel de discuții aici, am eliminat bancul de la începutul review-ului.

AZE [08.01.18 15:03:37] »

@bluelight: Bună ziua

Și mulțumesc pentru atenționare dacă nu ștergea WM îl rugam eu să-l șteargă. Și scuze dacă a ieșit cum a ieșit, eu la aproape toate articolele atașez câte un banc la început, în cazul de fata acesta l-am găsit, (am căutat bancuri cu americani,nu mi s-a părut cu tentă rasistă(sau cel puțin eu nu am fost atent)eu m-am simțit bine între cei de culoare din New York,am și socializat cu ei ) data viitoare caut un banc care nu deranjează pe nimeni(dar asta probabil va însemna să nu mai atașez nici un banc,eventual cu animale...)

O zi faină vă doresc

AZE [08.01.18 15:32:45] »

@Admin: Și eu am fost mai atent la articol decât la banc, nu am crezut că va deranja atât(chiar dacă nu mi s-a părut un banc extrem cu tente rasiste și a și fost deja publicat pe un sait) scuze pentru inconvenient,o sa am mai multa grija cu bancurile in viitor,probabil o să atașez bancuri cu animale,extratereștri sau...alte obiecte,este mai bine așa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
AZE [08.01.18 18:19:22] »

@Admin: Bună seara, ar fi o soluție ca noi să le edităm (să le întoarcem) înainte de atașare, asta cel puțin până se rezolvă problemele tehnice?

webmasterX [08.01.18 18:23:04] »

@AZE: da, asta e o soluție bună în toate cazurile, evidnet și în cel de mai sus.

Dan&Ema [08.01.18 18:44:32] »

@AZE: I love New York!

AZE [08.01.18 20:57:23] »

@Dan&Ema: Păi așa ziceam și eu. (vorba ta I Love NYC)

Doar că din motive finanicare n-o să pot zbura până acolo în următoarea perioadă (noroc cu sacul de amintiri păstrat foarte bine) în următoarele 8 ani (cât mai am viză USA spre acele meleaguri) poate mai reușesc o dată să ajung până acolo, mai ales că am și ceva neamuri îndepărtate pe acolo (nu atât de apropiate căt să stau la ei dar măcar să-mi dea un tips de cazare mai ieftină pe undeva, așa nu trebuie să stau la Doubletree Hilton cu 100$ pe noapte, chiar dacă e la 5 minute de Times Square.

Michi [09.01.18 11:13:17] »

Felicitări pentru review care mi-a adus aminte de excursia de 7 zile din 2007. Noi am sta la Hotel Pennsylvania vis-a-vis de Madison Square se pare convenabil ptcă cineva din grup- tot român cu banii număraţi- şi-a prelungit şederea cu o săptămână zicând că e convenabil. Hotelul e cam vechi dar grozav de bine amplasat ca mijloace de transport. Trebuie verificat preţul de acum.

hopyk [09.01.18 11:53:23] »

Felicitãri pentru frumosul articol!!! M-au podidit iar emoţiile gândindu-mã la magnificul New York pe care nu ştiu daca voi avea şansa sã-l vãd vreodatã, mai ales iarna. M-am plimbat cu d-voastrã peste tot şi vã mulţumesc pentru asta!

Iar pozele vorbesc de la sine. Exact aşa mi-am imaginat New York-ul iarna.

Votat cu tot dragul şi melancolia din lume!!!

Felicitãri!

mprofeanu [09.01.18 12:02:35] »

@AZE: Frumos New Yorkul și cu zăpadă!

Mi-au plăcut mult pozele atât de sugestive pentru acest sezon!

Interesantă ideea americanilor de a prelungi sezonul de sărbători și de a înfrumuseța orașul și așa, ...compensând poate vremea nu prea favorabilă...

AZE [09.01.18 20:39:46] »

@Michi: Mulțumesc și mă bucur că ați fost și dvs. acolo ați trăit visul american 7 zile.

O simulare la Pensylvania pe booking pt. 13/14 ian 2018 arată 776 ron o noapte pentru 2 adulți fără copii și cu mic dejun. Cam piperat dar asta este New York

AZE [09.01.18 20:44:44] »

@mprofeanu: Mulțumesc

Era bine și cu mai multă zăpadă dar în acest caz îmi făceam griji de vreo anulare a zborului. Doar la dus, la întors putea să ningă și un metru din partea mea doar să pot prelungi vacanța...

Cât despre ideea prelungirii crăciunului la ei nu mi se pare o idee așa de re, de ce să aduni toate ălea în mijlocul iernii, afară e încă întuneric seara, și ce este mai frumos decât aceste luminițe? Eu acasă las pe arbuști și tufe niște luminițe toată vara (unele se încarcă de la soare) nu mă deranjează este frumos. Doar pomul îl scoate ai mei cam prea devreme, eu aș vrea să mai las dar n-am cu cine discuta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
AZE [09.01.18 20:50:23] »

@hopyk: Mulțumesc

Da, este magnific cel puțin din punct de vedere arhitectură clădiri, număr de etaje și așa mai departe. Dar pentru cei cu picioarele pe pământ-am văzut destui oameni fără adăpost și din ăia care căutau prin gunoaie cât să îmi du seama că nu este chiar lapte și miere pe acolo. Iar prețurile la orice... trebuie să ai buzunarul gros. Cât despre majoritatea care poate plătește chirie de mii de dolari pentru un apartament sau garsonieră (am intrat într-o scară de bloc din curiozitate (din acelea tipice cu cărămidă și lemn și cu scările de incendiu pe afară) Pentru turist este foarte interesant dar... credeți-mă că n-aș locui acolo!!!

ioan marinescu [19.01.18 20:22:07] »

@AZE: Superbă relatarea! Felicitări și la mai multe. Am revăzut cu drag fotografiile postate cu locuri pe unde și eu am hălăduit (chiar și de două ori). Anul acesta am primit o a doua viză pe 10 ani, amândoi copiii locuiesc în New York, așa că o să mă mai duc!

mishu [24.01.18 20:35:16] »

@AZE: Fata de ce au comentat colegii mei mai sus nu mai am ce spune in plus, decat ca imi doresc sa ajung si eu pe acolo si voi colinda sa ajung in toate coltisoarele care au facut acest oras atat de bine cunoscut.

L-ai prins in toata splendoarea lui si imi pare rau ca nu pot vedea pozele decat asa pe margine insa ma bucur macar de atat.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
robert [27.04.19 17:05:59] »

@AZE: acum am dat si eu de acest articol. Interesant! Mai ți-i minte datele exacte în care ai fost? Asta pentru vreme întreb! Off am văzut acu 14 februarie! Când citesc atqtea le mai amețesc si io!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, bluelight, Dan&Ema, hopyk, ioan marinescu, Michi, mishu, mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.09366106987 sec
ecranul dvs: 1 x 1