ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2017
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
LUNA
NOV-2017

Documentare 'AmFostAcolo'

NOTĂ ARTICOL OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC TEMPORAR ori RESTRÂNS
Textul de mai jos face parte din categoria discuții libere, off-topic sau "de interes turistic TEMPORAR ori restrâns" — eventualele voturi sunt simbolice (+1/-1 PMA)
Articol publicat FĂRĂ NOTE; vezi mai jos motivele...

Întoarcerea vikingilor, Festivalul Jorvik (York, Anglia)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

... 70 de ani după primul atac din anul 793, triburile de vikingi au jefuit constant tărmurile de est ale Arhipelagului Britanic, însă aceste atacuri au fost aleatorii neavând un plan evident de invazie, a trebuit ca unul dintre căpeteniile lor de vază să moară pentru a se realiza acest lucru.

Din diverse scrieri a ajuns până la noi figura semilegendară a lui Ragnar Lothbrok unul dintre cele mai înspăimântătoare căpetenii ale vikingilor. Acesta a căzut prizonier în mâinile regelui din Northumbria pe nume AElla care după cum spune legena l-a aruncat într-o groapă cu şerpi veninoşi. Lothbrok şi-a dat ultima suflare încrezător că cei 3 fii ai săi îi vor răzbuna moartea, lucru care s-a şi întămplat.

Cele 3 căpetenii au strâns o armată impresionantă şi în anul 866 au plecat din actualul teritoriu danez şi au debarcat pe ţărmul de est al Angliei începând cea mai sângeroasă invazie cunoscută prin cronicile anglo-saxone.

Cei trei conducători au fost, Halfdan Ragnarsson primul rege viking al Northumbriei şi ulterior pretendent la tronul Irlandei, Ubba Ragnarssonun formidabil războinic şi Ivar the Boneless (cel fără de oase) denumit aşa datorită unei boli a sistemului osos, totuşi un neinfricat şi dibace conducător.

Anglia de est a fost uşor cucerită, insă datorită iernii ce urma să vină vikingii au realizat un armistiţiu până in primăvară când s-au concentrat pe prinderea celui din vina căruia murise tatăl lor, anume regele AElla. Acesta îşi avea masate forţele în Eforwic (York-ul din zilele noastre) unde împreună cu toată armata Northumbriei avea să ţină piept invadatorilor.

Vikingii cu viclenie conduşi de Ivar vor simula o retragere urmată de un cotraatac nimicitor. Regele EAlla a fost capturat şi precum spun cronicile a avut o moarte lentă în chinuri, trupul acestuia însângerat fiind lăsat la dispoziţia unor păsări de pradă special dresate.

Trecând peste faptul că victoriile reputate de către marea armată vikingă au fost de o mare cruzime, mai importantă este moştenirea acestora regăsită în tradiţii şi meşteşuguri., pacea durabilă ce avea să ia locul războaielor a făcut din Jorvik (denumirea vikingă a York-ului) un important nod commercial ale cărui legături se intindeau din Groenlanda până în Bizanţ, acesta va juca un rol esenţial în următoarele 2 secole ce au urmat fiind un conglomerat de culturi şi religii diferite ce for avea să pună bazele oraşului modern York.

Festivalul Jorvik îşi propune anual la jumătatea lunii februarie, să recreeze aceste momente din istoria Marii Britanii, totodată organizatorii încearcă să aducă în actualitate vechea sărbătoare vikingă ˝Jolablot˝ ce marca în fiecare an sfârşitul iernii.

Este cel mai mare festival de acest gen din lume şi are o tradiţie de peste 30 de ani.

Organizator este Jorvik Viking Centre, un muzeu al civilizaţiei vikinge ce se află în York poziţionat chiar pe locul unde se afla vatra vechii localităţi Jorvik. Timp de o săptâmână au loc o serie de reprezentaţii, parade, lupte, spectacole musicale, şi demonstraţii de meşteşuguri tradiţionale. Festivalul se termină cu un banchet în stil viking urmat de un impresionant foc de artificii…


---
Trimis de webmaster in 08.12.17 21:57:47
Validat / Publicat: 09.12.17 12:02:26
VIZUALIZĂRI: 915
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]

PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 24 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Zoazore [09.12.17 19:49:57] »

@webmaster: Foarte interesant! O pagina de istorie putin stiuta!

mishu [11.12.17 20:36:25] »

@webmaster: Foarte interesant si uite asa am mai aflat cate ceva.

elviramvio [12.12.17 22:53:19] »

@webmaster:

Interesant articol despre o cultură încă putin misterioasă pentru noi. Oare ei au fost primii europeni ce au călcat Lumea Nouă înainte de Columb? Că Europa au cam brăzdat-o.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0598118305206 sec
ecranul dvs: 1 x 1