ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 4 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 18 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 9 MIN

În inima orașului Marrakech

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Așa cum povesteam aici, primele patru zile din sejurul organizat în februarie 2017 în Maroc, le-am dedicat Marrakech-ului, orașul în jurul căruia am clădit întreaga „poveste”, nu neapărat pentru faima turistică și parfumul oriental, ușor misterios, ce s-au creat în legătură cu el, ci în primul rând pentru că aici am aterizat cu avionul companiei RyanAir și tot de aici urma să luăm spre casă și cursa la întoarcere.

În plus, cum Marrakech este cea mai bine cotată și cea mai cunoscută destinație turistică marocană, planificasem o ședere de patru zile aici.

Așadar, am pornit în căutarea unei cazări potrivite și unde altundeva decât pe booking.com aș fi putut să o găsesc mai ușor? Criteriile alegerii erau foarte clare: cazare decentă, bine cotată, camera cu grup sanitar propriu și cât mai apropiată de centru, adică de celebra piață Jemaa-el-Fna. În plus, pe parcursul documentării, aflasem despre cazările tipice marocane, așa-numitele riad, așa că, dacă găseam o cazare de acest fel, totul era perfect.

Am căutat și am găsit relativ repede ceva care se încadra în criterii și care s-a dovedit, până la urmă, o alegere inspirată. Acest „ceva” se numește Hotel Cecil și este situat în imediata apropiere a celebrei piețe. Hotelul este, deși numele nu o arată, un riad în adevăratul sens al cuvântului, de fapt, două riaduri lipite unul de altul. Dar, ce este un riad?

Ce este un riad?

Un riad este o casă tradițională marocană, o locuință de familie, evident pentru familii cu un nivel de trai mai ridicat. Amintiți-vă că marocanii sunt musulmani și, prin urmare, au dreptul la mai multe neveste (până la patru), plus eventualele concubine; e drept, cu condiția să le poată întreține și să le ofere condiții egale. Urmarea acestui fapt este că un musulman care își permite patru neveste are nevoie de o locuință încăpătoare. Și astfel au ajuns marocanii să-și construiască riaduri, adică locuințe mari, cu mai multe niveluri și care au, neapărat, un patio, cum îi spun spaniolii, adică o curte interioară, fie descoperită, fia acoperită. Rolul acesteia este acela de a oferi o oază de răcoare în verile fierbinți, mai ales pentru că în mijlocul ei se găsește fie o fântână, fie un copac umbros. Termenul patio este de origine spaniolă, dar el derivă din latină (patium, spatium), iar din punct de vedere arhitectural, este ceva comun întregii zone mediteraneene (deci romane), inclusiv actualul Maroc.

Camerele unui riad sunt dispuse de jur-împrejurul acestui patio, cum spuneam, de obicei pe mai multe niveluri, toate având ușa spre un balcon care înconjoară patioul. În balcon sunt plasate, de obicei, canapele și scaune (stil arab), unde membrii familiei stăteau și socializau.

Cum între timp societatea marocană s-a schimbat și ea, suferind influențele occidentale, cei bogați au început să renunțe la riadurile din vechile orașe, mutându-se la periferia acestora și adoptând un stil de viață mai cosmopolit.

Ca urmare, riadurile au început să capete o altă destinație, fiind transformate în reședințe temporare pentru turiști. Unele dintre acestea au fost păstrate în forma și structura inițiale, altele au fost adaptate cerințelor civilizației moderne, mai ales în privința aspectelor de intimitate, pentru că riadurile nu erau concepute să ofere intimitate decât într-un mod limitat, în măsura în care era necesară separarea vieții zilnice a femeilor și copiilor de cea a bărbaților.

Despre Hotel Cecil

Două astfel de foste riaduri, lipite unul de altul, constituie hotelul Cecil de astăzi, situat pe o străduță îngustă (nu pot circula mașini pe acolo) în imediata apropiere a pieței Jemaa-el-Fna. Mai exact, cum ieși pe poarta hotelului, faci la dreapta pe străduță și, la nici 100 m, trecând pe sub o arcadă, ieși direct în piață. Acesta e și un motiv pentru care unora, mai ales dacă au avut camera cu vedere la stradă, li s-a părut hotelul cam gălăgios.

Hotelul are o notă foarte bună, 8,1, pe booking.com și ea este meritată, deși nu ai parte de lux. Camerele sunt unele cu grup sanitar propriu, altele cu grup sanitar comun. Nu vă pot spune nimic despre camerele cu grup sanitar comun, noi am avut o cameră cu grup sanitar propriu. Deși rezervasem o cameră twin, am primit o triplă, la etajul 1, spre stradă, cu un pat dublu și unul de o persoană.

Când am ajuns la hotel, unde am fost călăuziți de un tânăr căruia nu i-am cerut ajutorul, pentru că știam cum să ajungem de la stația de autobuz unde coborâserăm venind de la aeroport, dar care s-a oferit singur să ne arate drumul (evident, contra cost), am fost întâmpinați cu multă amabilitate în recepția micuță de la intrare. De altfel, toți cei aflați, la un moment dat la recepție au dat dovadă de amabilitate deosebită, unul din ei chiar ne-a împrumutat un ghid al Marrakech-ului, în engleză. De altfel, toți vorbeau atât franceza, ceea ce nu e de mirare, cât și engleza. De la recepție se poate cumpăra apă minerală plată, sau băuturi răcoritoare, la un preț cu foarte puțin mai mare față de cel din supermarket, sau alte magazine.

Am fost conduși în cameră, nu înainte de a ni se da și prosoape și apoi am fost lăsați să ne acomodăm. Camera era destul de întunecoasă, asta pentru că atât la fereastra spre stradă, cât și la cea spre patio, obloanele erau închise. Totuși, nici cu acestea deschise nu era prea multă lumină. Camera este decorată cu decorațiuni tipice locale, puțin cam stridente, după gustul meu, dar interesante.

Camera

Spațiul nu este foarte mare, mai ales că el este destinat pentru trei persoane, dar am stat în camere și mai mici, așa că nu a fost o problemă. Doar că forma camerei este cea a unui dreptunghi alungit și singurul loc unde se putea plasa televizorul LED cu diagonala de minim 80 cm, era pe peretele mai lung, ceea ce făcea puțin cam incomod privitul, mai ales că această activitate se putea face doar din pat, ceea ce te obligă să privești sub un unghi destul de lateral. În schimb, dacă am fi avut timp și chef, să tot privim, pentru că televizorul era echipat cu un receptor de satelit și, ca urmare, avea cel puțin câteva sute de canale. E drept, majoritatea erau în arabă (inclusiv posturi libiene și egiptene), dar dacă aveai puțină răbdare, dădeai și de posturi cum ar fi Euronews și Eurosport.

Lenjeria era curată și călduroasă și paturile comode. Căldura era asigurată de o instalație de aer condiționat, suficientă pentru a te simți bine, asta pentru că și în timpul nopții, temperatura exterioară nu cobora sub 10°C.

Drept șifonier, nu era decât un cadru, cu un suport pentru câteva umerașe, în interiorul cadrului fiind montată și o oglindă. Ca mobilier, mai erau două scaune, o noptieră și o măsuță, ce constituia și suportul pentru un telefon.

Baia

Baia nu era cu nimic deosebită de a altor hoteluri. Evident, nu dispune de cadă, ci doar de duș, apa caldă fiind asigurată de la un boiler, de la care se alimenta și baia de la camera alăturată. Oricum, apa caldă era la discreție. În afară de un săpun mic, de hotel, ca materiale consumabile nu mai era decât hârtie igienică, asta din belșug. Mă așteptam ca băile să fie echipate și cu bideu, dar, spre surprinderea mea, nu am văzut așa ceva nicăieri, în Maroc, doar, eventual, un furtun conectat pe conducta de la vasul de apă al WC-ului.

Micul dejun

În prețul camerei era inclus și mic-dejunul. Acesta era servit, în regim de bufet cu autoservire, pe terasa de la ultimul nivel a hotelului. Aici se găseau umbrele și mese cu scaune, iar pentru vreme rea, sau pentru cei care preferă atmosfera tradițională, este montat un cort, unde se găsesc mese joase, cu scaune și canapele tradiționale.

Meniul pentru mic dejun nu este foarte bogat și nici diversificat de la o zi la alte, dar este satisfăcător și îndestulător, pentru gustul meu. În primul rând, se găsea la discreție suc de portocale, preparat chiar acolo, foarte bun și gustos. Apoi, ceai de mai multe feluri și cafea, o cafea cu o aromă aparte, concentrată și bună la gust. Evident, nu puteau lipsi cornurile croasant (evident, pentru că asta e o specialitate franceză – croissant însemnând în franceză forma Lunii în primul sau ultimul pătrar – dar și cu legătură în lumea musulmană, semiluna fiind simbolul islamic cel mai des întâlnit. 

Mai erau și alte foietaje, dulcețuri de mai multe feluri, miere la discreție (pusă într-un bol mare), ouă fierte, lapte cald, și pâine albă și neagră, roșii și castraveți.

De pe terasa hotelului se deschidea o panoramă superbă asupra pieței Jemaa-el-Fna, iar mai departe se profila minaretul moscheii Koutoubia.

Concluzii

Hotel Cecil nu e nici pe departe unul ce ar putea fi încadrat în categoria de lux. Nu e nici un riad în adevăratul sens al cuvântului, pierzându-și acea notă de intim și familial, caracteristică unui riad. Dar între un hotel de patru stele din zona Hivernage, sau Menara, notat cu 6 și unul mai modest, dar notat cu peste 8, cum este hotelul Cecil, categoric este de preferat cel din urmă. În plus, stând la acesta, ești în inima orașului vechi, la doi pași de piața Jema-el-Fna, acolo unde pulsează puternic orașul pentru care ai venit.

Dacă aș avea ocazia să merg de zece ori la Marrakech, de zece ori aș alege la fel. Poate nu același hotel, Cecil, dar cu siguranță unul de același fel, fără mofturi și pretenții exagerate, simplu, așa cum sunt marocanii înșiși.

Dacă aveți ocazia să ajungeți în Maroc, o alegere potrivită pentru cei cu pretenții normale și cu punga mai puțin „dodoloață”, este în mod categoric hotelul Cecil, pe care îl puteți lua în considerare fără nicio problemă. Mai ales că și personalul hotelului este de nota zece. Iar internetul este surprinzător de bun.

O ultimă precizare: dat fiind amplasamentul, este evident că hotelul nu dispune de parcare proprie. Acest lucru nu este însă un impediment prea mare, având în vedere că, în imediata apropiere, se găsesc mai multe parcări cu plată, care, pentru un preț de 50 dirhami pe zi, îți „cazează” mașina și, în plus, ți-o mai și spală.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Costi in 09.04.17 17:30:51
Validat / Publicat: 09.04.17 20:12:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5381 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Vedere în cameră, spre fereastra dinspre stradă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 18.49 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    14 ecouri scrise, până acum

    CostiAUTOR REVIEW
    [09.04.17 18:13:21]
    »

    Rog atașarea la review a videoclipului de aici:

    https://www.youtube.com/watch?v=Gs1LW9MXAUw

    Deși această melodie a grupului olandez BZN este mult mai puțin cunoscută decât cea a grupului Goombay Dance Band, am preferat acest videoclip deoarece el este însoțit de imagini din Marrakech, în bună parte chiar din piața Jemaa-el-Fna.

    webmasterX
    [09.04.17 18:14:43]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    webmaster26
    [09.04.17 18:53:25]
    »

    @Costi: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    CostiAUTOR REVIEW
    [09.04.17 19:09:40]
    »

    @webmaster26:

    Da, e OK

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [09.04.17 20:17:51]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Carmen Ion
    [09.04.17 22:11:08]
    »

    Interesantă experiență

    Mi-au plăcut în fotografii patioul și decorațiunile camerei.

    mishu
    [10.04.17 10:07:34]
    »

    @Costi: Am citit cu mare placere articolul si am descoperit astfel un hotel in care sa simti atmosfera locala. Intr-adevar poate ca decoratiunile sunt usor stridente daca raportam la felul in care suntem in general obisnuiti sa vedem un hotel, insa nu ar mai fi avut acel aer local daca ar fi aratat altfel.

    Cred ca intradevar si notele acordate reflecta ceea ce ai gasit astfel incat nu pot spune decat felicitari, votat cu placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    krisstinna
    [10.04.17 16:34:48]
    »

    @Costi: Acum am ajuns în vizită la tine, îmi vine să te pup

    Tare mi-aș dori să ajung și eu acolo dar ce mă fac eu cu domnul C?

    Sigur aș alege o asemenea cazare, e pe gustul meu, mai puțin lipsa balconului. Așa că te întreb: ai văzut fumători? Existau locuri special amenajate?

    CostiAUTOR REVIEW
    [10.04.17 22:43:15]
    »

    Mulțumesc tuturor pentru aprecieri!

    @krisstinna:

    Păi avea balcon, doar că era pe interior și era comun, pentru toți. Evident, fiind în aer liber, se putea fuma. Mai ales că erau și canapele și taburete, știi, din alea stil turcesc.

    Dar cred că cel mai mult ai fi savurat o țigară pe terasă, la asfințit... sau dimineața, la cafea. Aveau și scrumiere la mese.

    Și sunt convins că i-ar plăcea și domnului C. Puteți încerca, am văzut oferte bunicele în continuare, dacă nu vrei să-ți bați capul cu organizarea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dan&Ema
    [14.04.17 18:58:04]
    »

    @Costi: Foarte posibil sa imi doresc si eu sa ajung in Maroc chiar daca momentan nu e in planul pentru urmatorii ani. Un articol interesant. Deocamdata pkatesc datorii la"riad"ul meu

    rifff
    [15.12.17 11:55:13]
    »

    citind reviewul dvs, am crezut ca este un hotel ok... pana am ajuns acolo. dupa 6 zile, toti cei care am locuit in acel stabiliment, ne am dorit foarte mult sa va cunoastem si sa ne povestiti despre modul dvs de viata, unde locuiti si cam pe unde va faceti concediile.

    ps : pt doamna kristina... puteti fuma linistita, dar luati in considerare ca si ceilalti din camerele alaturate vor simti mirosul de tigara. de ce? pt ca usile si gemurile sunt din lemn si au niste lufturi care permit ventilatia naturala in orice moment al zilei... doar se locuieste ca berberii acolo. iar daca sunteti si gospodina, va sfatuiesc sa nu fiti atenta la mizerie, iar cel mai imortant NU VA APROPIATI DE BUCATARIE!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterX
    [15.12.17 12:11:35]
    »

    @riff: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

    CostiAUTOR REVIEW
    [15.12.17 16:04:54]
    »

    @riff:

    dupa 6 zile, toti cei care am locuit in acel stabiliment, ne am dorit foarte mult sa va cunoastem si sa ne povestiti despre modul dvs de viata, unde locuiti si cam pe unde va faceti concediile.

    Trec peste exprimarea de-a dreptul ofensatoare și-ți precizez că, pe unde îmi fac concediile poți vedea direct în My UserCARD, pe care-l poți accesa dând clic pe numele meu de utilizator, oriunde apare el pe sait.

    Cât privește unde locuiesc, asta nu-i treaba ta!

    Dar mă îndoiesc că „toți cei care au locuit în acel stabiliment” au dorit să afle atâtea lucruri despre mine.

    Asta pentru că ei și-au exprimat opiniile deja, pe booking.com, sau pe triadvisor. Pe primul, ei au dat stabilimentului o notă generală de 8 din 10, iar pe cel de-al doilea, o notă de 4, din 5.

    Dacă ești obișnuit să stai numai în stabilimente de 5 stele, atunci este greșeala ta, că ai ales Cecil Hotel.

    Nu eu sunt vinovat de alegerea ta!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    rifff
    [17.12.17 22:22:26]
    »

    @Costi: nu prea ai inteles...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂCecil Hotel:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11453986167908 sec
    ecranul dvs: 1 x 1