ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Aventuri pe stăzile din Ulan Bator

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Sunt de câteva ore bune pe”pământul veșnicului cer albastru” iar pașii mei încă mai caută o punte de comunicare pe străzile anarhice din Ulan Bator, unde însemnele clare ce duc spre centru întârzie sa apară iar oamenii par a avea alte repere de limbaj corporal sau convențional.

Mă bucur totuși că am ajuns și in țara cu cea mai mică densitate din lume, Republica Mongolă, care se raportează doar ca o parte a gloriei Marelui Han. Regiunea Autonomă Mongolă anexată Chinei În sec. al 17-lea este mult mai dens populată și mai poartă numele de Mongolia Interioară. Cum roata istoriei se învârte și nimic nu rămâne veșnic decât dragostea, după căderea Marelui Imperiu Mongol, a venit rândul Chinei să-și facă socotelile teritoriale.

Îmi reiau din nou asaltul pașnic spre centrul capitalei mongole, trec pe lângă un șir de blocuri familiare, cu bănci pline de oameni, majoritatea cu bărbi negre sau albe, cu sutane gri și maro de stepă, de vârste mai înaintate, cu turbane turcești, gesticulând vehement cu ambele mâini. Privirile noastre se întâlnesc instantaneu și am pentru o secundă sentimentul intrusului nepoftit la o reuniune. Le zâmbesc înclinând din cap și le fac un gest de salut cu mâna, apoi văd cum chipurile lor se luminează iar câțiva dintre ei îmi răspund cu aceleași semne. Simt că am spart gheața și că trebuie să trec la o altă etapă... Mă așez pe o bancă și-mi consult lista cuvintelor de supraviețuire, pregătită pe telefon după un ghid de conversație elementar. Acum încep să privesc mai optimist spre lume.

Se întâmplă adesea ca, în mijlocul acțiunii, personajele unei cărți să scape de sub control și să acționeze independent de autor, pe cont propriu dar inspirat. Cam asa este senzația pe care am trăit-o aici, la Ulan Bator. La câteva sute de metri, altă masă rotundă, cu persoanaje aproape identice, cu aceleași priviri mirate la sosirea unui oaspete neanunțat. Cu telefonul în mână, mă îndrept încrezător spre oamenii rămași împietriți:

-Sain uu! Sonin saikan yu baina ve? (Bună! Ce mai faceți?)

-You baina ve. (Facem bine) mi se răspunde în cor. Apoi, câteva secunde de liniște și uluire.

-Miniir ner Radu (Mă cheamă Radu) Bi Romania ees irsen! (Sunt din România) Bagj bi bol (Sunt profesor) Mongol saikan yum! (Mongolia este frumoasă)

Observ îngrijorat cum ridică toți din sprâncenele negre și cărunte, ca la un semnal... Oare să fi părut nepoliticos cu urmașii Marelui Han? Nu-mi prevăzusem un scenariu de urgență.

Deodată văd o masă de șapte-opt oameni fericiți care se îndreaptă țintă spre mine ca și când ar trebui să încingem o horă. Toți îmi strâng mâinile cu lacrimi în ochi și îmi adresează un torent de întrebări pline de curiozitate. Mă silesc să dau din cap aprobator și să le arăt cât sunt de bucuros de întrebări... Tot ce știu este că în mongoleză verbul se pune la sfârșitul propozițiilor și pentru a înțelege mesajul trebuie să aștepți după verb. Aștept degeaba!

Mă simt ușor stingherit că fondul meu lexical este pe sfârșite și mă retrag încet, încet, făcându-le cu mâna.

-Bayarlalaa! (Mulțunesc) Bayartai! (La revedere)

Ne despărțim cu zâmbete și cu sentimentul că am început să cunosc un popor cald și ospitalier, așa cum citisem în ghidurile turistice. Ufff! Răsuflu ușurat ca după o mare victorie.

Spre bucuria mea, numărul celor care leagă cuvinte englezești crește, pe măsură ce mă apropii de centru. Este ca o revelație să vezi cum chipul aspru al mongolului se metamorfozează în comunicare și cât de mult se folosesc de expresia feței și de mâini în a-ți da un răspuns cât de cât util. Aflu în sfărșit o agenție, după indicațiile lor pline de bunăvoință. Doar că e o agenție de publicitate... O rog pe o tânără să mă îndrepte spre o agenție de turism, ceea ce se și întâmplă. Simt că sunt pe drumul bun...

Mă opresc să-mi trag sufletul la o intersecție și mi se pare că traficul este blocat de minute bune. Zăresc în cele din urmă câteva zeci de cai ce pășesc agale printre mașini spre pășunile stepei. Un tânăr în costum îmî spune că mongolezii au renunțat la stepă dar nu și la animale... Să fie omul și calul atât de legați ancestral încât nici măcar civilizația să nu-i mai poată despărți?

În apropierea Pieței Centrale, văd lume mai bine îmbrăcată mergând cu o ușoară detașare dictată desigur și de o medie salarială de 400USD în Ulan Bator, o sumă destul de măricică pentru un stat post comunist. Aerul ferm și educat al femeilor cu fața rotundă, cu pomeții proeminenți, ochii mari, migdalați, elegante și înalte peste medie, contrastează cu ținuta jovială a bărbaților mai rotofei, cu pielea mai închisă, îmbrăcați mai neglijent și mai lipsiți de maniere.

Ajung repede pe Aleea Păcii și străbat dreptunghiul Pieței Centrale, unde inima monglezilor bate mai tare. Văd clădirea guvernului și a parlamentului cu aer sovietic, având pe trepte statuia Marelui Han, flancat de fiul și vărul său, în statui ecvestre, banca și bursa mongolă, teatrul și opera, în aceeași notă comunistă, statuia lui Sukhabataar, eliberatorul de sub stăpânirea chineză (1921) multă lume, câțiva turiști, părinți și copii veniți să se încarce de energie în acest careu magic redenumit recent Piața Ghinghes Han.

Ajung, în sfârșit, la o agenție de turism în toată regula, unde o mongoleză frumoasă, demnă de un tablou renascentist, îmi spune într-o engleză americană perfectă, că agenția sa operează doar pentru marile companii din SUA și din Țările Nordice.

-Și cum mă puteți ajuta, vă rog?

-Trebuie să dau câteva telefoane, sir.

Beau preț de câteva minute prima cafea bună din Ulaan Bator, cu o ademenitoare aromă americană și fredonez în gând un refren îndrăgit: Che sara, sara...

Zămbetul simetric, tot de origine americană, îmi anunță vestea cea mare, cum că la etajul șapte al mallu-lui alăturat este o agenție privată, deschisă de două luni, unde am mari șanse să găsesc ceea ce caut...

Urc fără suflare la etajul șapte unde găsesc un șef de agenție coreean, căsătorit cu o mongoleză, care atunci când aude că următoarea mea destinație este Coreea de Sud, bate numaidecât palma: pentru 50USD, voi avea o mașină de teren, în care ne va însoți el și cumnata lui, bună vorbitoare de engleză și elevă în cl. a11-a, căreia va trebui sa-i dau un bacșiș.

Am ajuns la un liman!!

Voi petrece o zi în stepa străbătută odinioară de cele mai înfricoșătoare hoarde de mongoli, voi intra în iurte, voi bea lapte fermentat de iapă (hîc!) și voi vizita biroul de lucru al fiorosului Han, la muzeul care-i poartă numele.

Sper să-l găsesc într-o zi bună.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 24.09.16 10:28:13
Validat / Publicat: 24.09.16 12:28:04
INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI

VIZUALIZĂRI: 3248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Cea mai înaltă clădire din Ulan Bator (105m), de unde mongolezele își cumpără poșete Louis Vitton.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.09.16 11:11:47]
»

Va rog să repostați videoclipul Mongolia:

https://www.youtube.com/watch?v=0ANtrDMLaa8

Multumesc.

webmasterX
[24.09.16 12:27:46]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Ulan Bator, ULAN BATOR" (nou-creată pe sait)

webmaster
[24.09.16 12:29:24]
»

@glcitizen: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Rodel
[24.09.16 12:33:22]
»

Ce destinație deosebită! Felicitări!

elviramvio
[24.09.16 12:41:55]
»

@glcitizen:

Sain uu, colegu'!

Imi plac articolele tale despre Mongolia dar ma gandesc, cu ciuda recunosc, ca mi-as dori sa stiu mult mai multe din ce ai trait acolo, cum insa nu se poate, ma multumesc cu portii mici.

Pentru mine, Mongolia este si asa va ramane, cea din lecturile particulare despre istoria ei si din jurnalele de alta data de la cinema, acum si articolele tale.

Bayartai!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[24.09.16 13:05:10]
»

@webmaster: Multumesc

Carmen Ion
[24.09.16 13:05:23]
»

@glcitizen: Iau acest articol, scris cu talentul, umorul şi simţirea cu care ne-ai obişnuit deja, drept un preludiu la marea aventură din stepă, prefaţată de altfel de ultimele patru fotografii ataşate - asta dacă am înţeles eu corect.

Şi apropo de poze, admir perseverenţa şi dibăcia cu care reuşeşti să te apropii de oameni pentru a-i imortaliza în instantanee demne de o expoziţie fotografică. Eu mă sfiesc întotdeauna să fotografiez figuri umane şi astfel de prezenţe în fotografiile mele sunt pur întâmplătoare. Cu atât mai mult îi apreciez pe cei capabili de asemenea performanţe.

Am o curiozitate: cum l-ai convins pe bunicuţul din foto 06 să-ţi pozeze?

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.09.16 13:13:47]
»

@Carmen Ion:

Multumesc Carmen. De obicei, mai intii ii pozez iar apoi le zambesc si le fac un semn al victoriei cu degetele, dupa care ma aleg mai totdeauna cu un zambet. Sunt popoare care sunt incintate de poza, cum ar fi, in aceasta zona, mongolii, vietnamezii sau coreenii.

Ar fi greu sa-i aranjezi pentru poza, dar se mai intimpla dupa ce legi o mica prietenie...

Trebuie si putin curaj normal.

Dana.S
[24.09.16 16:40:35]
»

Foarte interesanta destinatia, excelent articol, astept cu nerabdare continuarea.

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.09.16 19:22:34]
»

@Dana. S:

Multumesc; Dana

mishu
[24.09.16 20:23:14]
»

@glcitizen: O continuare care ne aduce din ce in ce mai aproape de miezul povestii. Minunat si acest articol, fermecator, scris cu umor, insotit de poze minunate.

Astept cu mare nerabdare sa citesc in continuare, pana atunci insa votat cu mare placere.

glcitizenAUTOR REVIEW
[24.09.16 20:36:42]
»

@mishu:

Multumesc, Misule. Sunt aproape acolo!

krisstinna
[25.09.16 13:08:12]
»

@glcitizen: Malimu! Mă înnebunești cu limbile ! Ai plecat cu lecția învățată văd, te-ai înțeles bine cu oamenii aceia. Dar nu mi-ai dat și mie detalii despre oraș: există muzee, lăcașuri de cult, piețe, magazine, cum e transportul în comun, care-s prețurile, cam ce poți mânca prin restaurante dacă există... ce zici? Urmează să scrii sau mă mulțumesc cu atât? Dragul meu, nu număra caracterele, tu scrie... fără număr . Te rog frumos nu mai termina brusc. Mă bucur totuși că ți-ai clătit ochii cu imaginea femeilor de acolo . Am văzut un pic pozele, de pe telefon, sunt interesante, nu pot vota pentru că mi-e greu, sunt pe plajă

glcitizenAUTOR REVIEW
[25.09.16 13:35:50]
»

@krisstinna:

Multumesc, Cristina. Vor urma si detaliile care te intereseaza, desigur. Trebuie sa fii de acord ca si suspensul are rolul lui.

Sunt multe detalii care vor urma si sper sa le gasesti atragatoare.

Ma ingrijoreaza putin numarul de ore petrecute de tine sub un soare atit de fierbinte...

krisstinna
[25.09.16 13:59:55]
»

@glcitizen: Îmi place suspansul, îmi place că îmi porți de grijă . Stau sub umbrelă, privesc marea nervoasă, fumez și beau bere. Ei, m-am bronzat și eu un pic . Când mă întorc o să-mi fac timp să scriu și poate o să atașez și o poză cu bronzul meu. Tu scrie pentru că sunt cu ochii pe tine.

adri-nico
[25.09.16 19:09:11]
»

Am vazut reviewul de cind a aparut insa am avut de lucru. Acum am luat o pauza si l-am citit in tihna. Mi-a placut tare mult. Aveti un fel captivant de a scris si nu cred ca sint singura care simte asta.

Astept cu nerbadare si urmatoarele povesti dintr-o destinatie asa de putin cutreierata de alde ai nostri!

glcitizenAUTOR REVIEW
[25.09.16 20:03:31]
»

@adri-nico:

Multumesc mult, Adri-Nico. De-abia acum ma voi apropia de esenta lucrurilor.

Aurici
[26.09.16 12:01:16]
»

@glcitizen: De câte ori vă citesc aș vrea să zic ceva, altceva în afară de wow, ce frumos, ce destinație, ce diferit de excursiile noastre... Și n-o fac, în general, pentru că nu prea găsesc alte cuvinte.

Mi se pare absolut extraordinar ce faceți, i-am împuiat capul soțului (care nu citește pe AFA și nici nu știe ce fac eu pe aici), cu excursiile dvs și tot îi spun că acum după ce am prins și eu curaj cu avionul putem să ne gândim și noi la zone mai îndepărtate. Dar nu știu dacă o să am atâta curaj să aleg locuri ca cele prin care tot umblați dvs.

Felicitări și din partea mea pentru curaj și destinațiile pe care le alegeți. Și să rămâneți printre noi ca să ne mai povestiți.

glcitizenAUTOR REVIEW
[26.09.16 18:29:56]
»

@Aurici: Va multumesc si sper sa va pot ajuta cu sfaturi practice. Totul are un inceput si peste tot traiesc oameni.

Nu-ți trebuie calitati speciale in afara de putin curaj, putina experienta si ceva engleza. Plus documentarea din timp, care iti poate face viata usoara.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Aurici, Dana.S, elviramvio, glcitizen, mishu, Rodel

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.051427125930786 sec
  ecranul dvs: 1 x 1